Tej sałatki spróbowałam na obiedzie u znajomych. Od razu spytałam co w niej jest, 1 składnik kładzie na łopatki
Sałatkę z kiszonych ogórków znałam bardzo dobrze. Moim znajomi jednak poczęstowali mnie wyjątkowo smaczną wersją z lekko słodką nutą. Smakowało mi, więc zapytałam o przepis. Okazało się, że do sosu dodali miodu.
Nietypowa sałatka z ogórków kiszonych
Dodatek miodu do sałatki z początku mnie zaskoczył. Słodki dodatek pasuje jednak do ogórka kiszonego. Idealnie przełamuje kwaśną nutę, tworząc smakowitą całość. Nie mogę się doczekać, aż skosztuję jej ponownie.
Składniki:
- 5 małych ogórków kiszonych
- 1 średnia cebula czerwona
- pół pęczka koperku
- 30-40 ml oleju lnianego
- 25 g miodu
- sól i pieprz w ilości do smaku
Olej lniany ma charakterystyczny smak, który do kiszeniaków bardzo pasuje. Jeśli jednak nie możecie go dostać, użyjcie rzepakowego — sałatka też się uda. Pod zdjęciem znajdziecie instrukcję jej wykonania.
Moja siostra zrobiła sernik z zaledwie 2 składników. Nie uwierzyłam, póki nie zobaczyłam przepisu. Jutro przygotuję go samaJak zrobić sałatkę z ogórków kiszonych? Dodajcie miód
Odsączone z zalewy ogórki kiszone kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miseczki. Cebulę czerwoną obieramy z łupiny. Siekamy ją starannie i przelewamy wrzątkiem, by była nieco łagodniejsza.
Przenosimy ją do kiszeniaków. Dodajemy też posiekany koperek. W osobnym naczyniu olej lniany łączymy z płynnym miodem. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Sosem polewamy warzywa i dokładnie mieszamy.
Jak podawać sałatkę z ogórków kiszonych?
Przyjaciele uwielbiają ją jeszcze do smażonych w panierce ryb. Moim zdaniem będzie pasowała do każdego obiadu np. takiego z kotletami mielonymi czy klasycznym schabowym.
Na naszej stronie znajdziecie inne smaczne propozycje dodatków do obiadu. Sprawdźcie koniecznie marchewkę z jabłkiem — jest soczysta i przyjemnie słodka. Być może spodoba wam się też prosta surówka z kalarepy.