Macie ochotę na szybkie ciasto? Czekoladowy wypiek z zaledwie dwóch składników, który wam dziś proponujemy, być może przypadnie wam do gustu. Obejdzie się bez mąki i cukru. Skusicie się?Jeśli przygotowanie ciasta z zaledwie dwóch składników wydaje wam się niewykonalne, polecamy spróbować. Delikatny wypiek zrobiony z mlecznej czekolady i jaj nie wymaga wiele wysiłku, a jego smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych łasuchów. Bije na głowę sklepowe gotowce.
Biszkopt to pyszne i lekkie ciasto, z którego przygotowujemy torty, ciasta z kremami, owocami i galaretką. Często jednak biszkopt kruszy się, pęka, opada lub wcale nie rośnie. Mamy na to skuteczny sposób- do biszkoptu dodaj łyżkę octu, wyjdzie doskonały za każdym razem.Biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Musimy pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników, o mieszaniu, przesianiu mąki, ubiciu dobrej piany z białek. Bardzo ważny jest również dodatek octu, to sprawdzony sposób na najlepszy biszkopt.Z dodatkiem octu upieczemy biszkopt, który doskonale wyrośnie i będzie lekki i puszysty. Biszkopt po ostudzeniu możemy przekroić aż na trzy blaty. Jeśli chcemy zrobić tort, upieczmy biszkopt dzień wcześniej, a ostudzone ciasto przykryjmy ściereczką, aby nie wyschło.Bardzo ważny jest również sam proces studzenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyjmujmy ciasta od razu z piekarnika, uchylmy jedynie drzwi i pozwólmy mu stopniowo stygnąć w piecu. Biszkopt wyjmijmy po około 20- 30 minutach. Gwałtowna zmiana temperatury źle wpłynie na delikatne ciasto- biszkopt może wtedy popękać lub opaść.
Masz nieco więcej czasu na przygotowanie śniadania? Zaserwuj rodzinie naleśniki. Sekretem doskonałych naleśników jest odpowiednio przygotowane ciasto. Właściwe proporcje mleka, wody gazowanej i mąki zapewniają połowę sukcesu. Ciasto musi jeszcze odpocząć przed smażeniem w ciepłym miejscu, a wtedy naleśniki wyjdą idealnie puszyste i delikatne. Naleśniki to świetny pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Naleśniki podajmy z ulubioną konfiturą, dżemem, serkiem wanilinowym. Możemy wykorzystać również sos czekoladowy, masło orzechowe, bitą śmietanę, owoce. Gwarantujemy, że każda wersja będzie smakować i wyglądać obłędnie.Ciasto naleśnikowe musi mieć odpowiednią konsystencję, nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie, ponieważ nie usmaży się tak, jak powinno. Do ciasta dodajmy niewielką ilość oleju, dzięki czemu będziemy mogli smażyć naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.Ciasto naleśnikowe przygotujemy z prostych składników: mąki, cukru, mleka, soli, wody gazowanej i jajek. Te produkty większość z nas ma w swojej kuchni. Naleśniki są więc smaczną i tanią opcją śniadania dla wszystkich.
Stara kucharka zdradziła przepis na wyśmienite ciasto na pierogi bez dodatku masła. Do ciasta dodaje dwa żółtka, dzięki którym ciasto jest bardziej elastyczne i delikatne. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto na pierogi bez masła, ciasto wychodzi za każdym razem.Pierogi to danie, którego nie trzeba przedstawiać, są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Niezależnie od tego, czy wolimy pierogi z mięsem, kapustą, ruskie, czy na słodko, np. z truskawkami lub jagodami, musimy odpowiednio przygotować ciasto.Ciasto na pierogi to sekret wyśmienitych pierogów. Musi być doskonale wyrobione, elastyczne i delikatne, w przeciwnym razie pierogi będą twarde, wyjdą niedogotowane lub będą miały mączny posmak. Ciasto na pierogi przygotujemy z kilku podstawowych składników: mąki, wrzątku, soli, żółtek i oleju. Wszystkie składniki musimy dobrze wyrobić, żeby ciasto nie miało mącznego smaku i nie było twarde. Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć w suchym i ciepłym miejscu przez około 20 minut.
Ciasto bez pieczenia siostry Anastazji to pomysł na wyśmienity deser dla całej rodziny. Kakaowe herbatniki przełożone są masą budyniową z wiórkami kokosowymi i likierem jajecznym. To proste ciasto o rewelacyjnym smaku, idealne do kawy w leniwe popołudnie.Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają kulinarne strony internetowe. Nic dziwnego, ciasta bez piekarnika są znacznie szybsze w przygotowaniu. Nie musimy robić ani biszkoptu, ani zagniatać ciasta. Deser od siostry Anastazji przygotowany jest na kakaowych herbatnikach.Siostra Anastazja do ciasta bez pieczenia dodaje również likier jajeczny, który dodaje charakteru. Jeśli jednak za nim nie przepadasz, możesz pominąć ten składnik. Wtedy masa budyniowa będzie delikatniejsza, ale równie pyszna.Przed ułożeniem herbatników na blachę, dokładnie wyłóż ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Pamiętaj również o brzegach blachy, w przeciwnym wypadku krem szybko najdzie metalem i nie będzie smaczny. Ciasto bez pieczenia z kokosem wstaw do lodówki na 2- 3 godziny, żeby masa budyniowa dobrze stężała.
Masz ochotę na coś słodkiego? Proponujemy ciasto bez pieczenia z owocami. Sezonowy przysmak jest idealny do kawy i nie tylko. Ciasto bez pieczenia zrobisz prosto i szybko z kilku podstawowych składników. Gwarantujemy, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia. Przepisy na ciasta bez pieczenia podbijają kulinarne strony internetowe. Nic dziwnego, ciasta są błyskawiczne w przygotowaniu i nie trzeba tracić czasu na pieczenie biszkoptów i podpieków. Ciasta bez pieczenia zrobimy na przykład na herbatnikach.Nasze ciasto bez pieczenia z owocami charakteryzuje złożony smak. Kakaowe herbatniki przełożone są kremem budyniowym i masą jagodową. Przysłowiową wisienką na torcie są owoce sezonowe, które nie dość, że pięknie wyglądają na cieście, to jeszcze uzupełniają jego smak.Do ciasta bez pieczenia wykorzystajmy np. jagody, maliny. Możemy również dodać ulubione owoce, np. borówki, brzoskwinie, winogrona. To właśnie te owoce będą świetnie łączyć się z kremem, masą i ciastkami kakaowymi.Składniki na krem budyniowy (forma o wymiarach 22x 32 cm):2 budynie śmietankowe z cukremkostka masła2,5 szklanki mlekaSkładniki na masę jagodową:garść jagód3 łyżki cukru pudru440 g serków śmietankowychDodatkowo:30 kakaowych herbatnikówświeże malinykiwi
Pierogi to jedno z dań, które można jeść dziennie i nigdy się nie znudzą. O ile pierogi z mięsem, czy ruskie, znają wszyscy, tak niewiele osób słyszało o pierogach z letnim przysmakiem z grilla- kaszanką. Poznaj przepis na niezwykłe pierogi z kaszanką, każdy będzie prosił o dokładkę.Pierogi z kaszanką to pomysł na oryginalny obiad dla całej rodziny. Pierogi podajmy z okrasą z masła i cebuli, będą rewelacyjne. Farsz na pierogi z kaszanką bije na głowę farsz na pierogi ruskie i z mięsem, koniecznie musisz ich spróbować.Farsz na pierogi z kaszanką przygotujemy błyskawicznie: wystarczy zeszklić cebulę na oleju i podsmażyć na niej mięso wyjęte wcześniej z osłonki. Pierogi z farszem z kaszanki są wyraźne, charakterne i pełne aromatu, pokocha je każdy miłośnik mięsnych potraw. Sekretem doskonałych pierogów jest również ciasto- musi być dobrze wyrobione i rozwałkowane, w przeciwnym razie pierogi będą twarde i stracą smak. Jeśli chcemy zamrozić pierogi, pamiętajmy, aby mrozić je surowe. Pierogi po ugotowaniu nie nadają się do przechowywania w zamrażalniku.
Kluski śląskie są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, np. rolady wołowej, zrazów, pieczeni. Niestety często kluski wychodzą bardzo twarde, przez co psują całe danie. Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Znamy najlepszy patent.Sekretem idealnych klusek śląskich są składniki i proporcje. Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Kluski przygotowujemy z ziemniaków klasycznych, a więc ani za bardzo wodnistych, ani zbyt mącznych. Z wodnistych odmian ciasto nie będzie zwarte, z mącznych natomiast kluski wyjdą twarde.Jak zrobić miękkie kluski śląskie? Bardzo ważne jest odmierzenie kluczowych składników, czyli ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Idealnie proporcje to sekret najlepszego smaku i delikatnego ciasta. Nie róbmy więc klusek "na oko", skorzystajmy z wagi kuchennej.Do klusek śląskich możemy wykorzystać również ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Jeśli przygotowaliśmy więcej klusek, możemy je zamrozić i zjeść później. Mrozimy wyłącznie surowe kluski, ugotowane nie nadają się do długiego przechowywania w zamrażalniku.
Mamy dla was pyszną propozycję. Są nią budyniowe racuchy na maślance. Stają się wybitnie smaczne i puszyste dzięki dodatkowi aromatycznego proszku i kwaskowego płynu. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, bo dzięki dodatkowi proszku do pieczenia szybko rosną już na patelni. Racuchy to prosta potrawa, za którą przepadają niemal wszyscy. Trudno nie lubić ich za tę cudowną puszystość, miękkość i smak. Zazwyczaj posypuje się je cukrem pudrem, a do ciasta dodaje kawałki owoców. Dzięki temu stanowią prawdziwą ucztę dla łasuchów. Puszystość racuchów jest zwykle zasługą dodanych drożdży lub proszku do pieczenia. Jednak inne składniki też mają wpływ na ich lekkość i smak. My tym razem rozrobimy ciasto maślanką, a nie mlekiem i wzbogacimy je budyniem w proszku. Dzięki temu zyskają jeszcze większą delikatność niż zwykle.
Chleb bez wyrabiania jest chrupiący i niezwykle smaczny. Jest również bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Chleb bez wyrabiania będzie świetnym pomysłem na dobry początek dnia, podajmy go z ulubionymi dodatkami.Przygotowanie chleba kojarzy nam się głównie z długim wyrabianiem ciasta, przez co wielu z nas rezygnuje z domowego wypieku. Mamy na to skuteczny sposób- chleb bez wyrabiania. Chleb z dodatkiem pestek słonecznika jest niezwykle chrupiący i pyszny.Chleb bez wyrabiania przygotujmy z trzech rodzajów mąki: mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Dzięki temu domowy chleb będzie pełen smaku, delikatny i bardzo chrupiący. Chleb przygotujmy z dodatkiem świeżych drożdży, nie jest jednak potrzebny rozczyn.Świeże drożdże wystarczy połączyć z resztą składników. Ciasto na chleb wyrabiamy przy pomocy specjalnych mieszadeł hakowych. Chleb musi rosnąć dwa razy: zaraz po wyrobieniu i po przełożenia do foremki, przed pieczeniem. Chleb oprószmy pestkami słonecznika.
Ciasto budyniowe bez pieczenia jest świetnym pomysłem na smaczny deser dla całej rodziny. Ze sprawdzoną recepturą Jakuba Kuronia zrobicie je bez trudu, a efekty zachwycą nawet najbardziej wybrednych. Koniecznie spróbujcie.Ciasto bez pieczenia zaproponowane przez Jakuba Kuronia łączy w sobie lekkość budyniowej masy, delikatne ciasteczka i rozpływające się w ustach wiórki czekolady. Jest kremowe i chrupiące jednocześnie. Skusicie się?
Dobre ciasto na pierogi musi być elastyczne. Lekką i łatwą do sklejenia masę uzyskamy, wlewając do niej mleko. Nabiał sprawi, że konsystencja umożliwi swobodne zlepiania, gwarantując nam tym samym, że podczas gotowania wyrób zachowa swój kształt. Spróbujecie? Ciasto na pierogi jest kluczowym elementem dania. Jeśli będzie twarde, wyrób rozpadnie się podczas przyrządzania. Takiej sytuacji wolelibyśmy uniknąć. Dlatego tez dziś zdradzamy wam sekret wielu gospodyń, który pozwala osiągnąć zadowalające efekty.
Sernik z ryżu jest niecodziennym pomysłem na smaczny deser. Wypiek zachwyca puszystością. Dzięki lekkiej, rozpływającej się w ustach konsystencji ciasta jedzenie jest niezwykle przyjemne. Goście będą zachwyceni. Spróbujecie? Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić sernik z ryżu, koniecznie ją znajdźcie. Lekki niczym piórko deser spodoba się nawet amatorom tradycyjnych przysmaków. Dodatek ryżu nadaje mu niebagatelnego charakteru i ciekawie urozmaica dobrze znane ciasto.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest przysmakiem, który najlepiej smakuje pod koniec lata. Z dwoma sprawdzonymi przez doświadczone gospodynie trikami zawsze wyjdzie lekkie i puszyste. Kucharki zawsze topią ciasto w lodowatej wodzie przed wyłożeniem go do formy oraz pieką placek, zaczynając od bardzo niskiej temperatury. Taka taktyka owocuje doskonałą konsystencją.Lubicie ciasto drożdżowe ze śliwkami? Słodki, sezonowy rarytas będzie jeszcze lepszy niż, jeśli przygotujecie go, posiłkując się sprawdzonymi sztuczkami doświadczonych gospodyń domowych. Wymaga to nieco więcej wysiłku, lecz efekty są warte zachodu. Spróbujecie?
Chlebek bananowy jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Jest idealny na śniadanie, podwieczorek i coś słodkiego do kawy. Puszysty, wypieczony chlebek z bananami i ulubionymi bakaliami rozpływa się w ustach.Słodki, delikatny, wypieczony, puszysty, taki właśnie jest chlebek bananowy, który przygotujesz błyskawicznie w zaciszu swojego domu. Pieczywo posmarowane płynnym miodem lub ulubionym dżem smakuje rewelacyjnie.Do chlebka wybieraj dojrzałe banany. Po czym je poznać? Mają żółty kolor i na skórce zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Takie banany są najsłodsze, miękkie i do ciasta nadają się idealnie.Chlebek bananowy upiecz z dodatkiem ulubionych bakalii. Gorąco polecam orzechy włoskie, wiórki kokosowe, daktyle lub suszoną żurawinę, są idealne do słodkiego, delikatnego pieczywa. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność chlebka, zamień cukier na ksylitol.Skorzystaj z sezonu i przygotuj domowy dżem rabarbarowy. W ten sposób zachowasz smak wiosny na wiele miesięcy, a domowy chlebek z tym słodkim dodatkiem zimą smakuje jeszcze lepiej.
Masz ochotę na proste ciasto bez pieczenia o smaku popularnych batoników czekoladowych? Przygotuj warstwowe ciasto Mars z masy krówkowej, masy czekoladowej i śmietankowej, przekładanych herbatnikami maślanymi. Ciasto oblane jest polewą czekoladową, jest przepyszne.Ciasta bez pieczenia podbijają Internet, nic dziwnego są proste, pyszne i możemy przygotować je z kilku podstawowych składników. Takie ciasta zrobimy bez biszkoptu, bez podpieku, wystarczą nam herbatniki lub biszkopty.Do przygotowania ciasta bez pieczenia Mars wykorzystamy herbatniki maślane, które nie dość, że będą idealnym spodem do deseru, to jeszcze będziemy przekładać nimi kolejne masy ciasta. Ciasto Mars jest słodkim deserem, dlatego masa śmietankowa musi być delikatna i puszysta, aby odrobinę kontrastowała z kajmakiem, kremem czekoladowym i polewą czekoladową. Deser po przygotowaniu wstawmy do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie masy dobrze stężały.
Domowe gofry to rewelacyjny deser w letnie, upalne popołudnia. Gofry będą gotowe po 5 minutach pieczenia w gofrownicy, a samo przygotowanie również zajmuje bardzo mało czasu. Domowe gofry nie mają sobie równych.Lato to czas wypoczynku, wakacji i wielu wyśmienitych deserów. Jednym z nich są właśnie gofry, które w sezonie wakacyjnym uwielbiamy szczególnie. Gofry możemy zrobić również samodzielnie w domu i będą smakować jeszcze lepiej niż z cukierni, czy kawiarni.Domowe gofry podamy z wieloma dodatkami. Możemy oprószyć je cukrem pudrem, polać sosem, podać z owocami, konfiturą, lodami, migdałami, czekoladą. Każda wersja smakuje wyśmienicie, wszyscy będą prosić o dokładkę. Gofry to idealny deser i dla dużych, i dla małych.Aby ciasto było idealnie puszyste i delikatne, na początku wymieszajmy wszystkie suche składniki, następnie dodajmy mokre składniki. Tak przygotowane ciasto będzie najsmaczniejsze. Do ciasta dodajmy również cukier wanilinowy, który doda gofrom ciekawą nutę i sprawi, że będą słodziutkie.
Cukinia sprawdzi się nie tylko w daniach obiadowych. Ewa Wachowicz wykorzystuje ją do przyrządzenia smacznego ciasta. Dodatek warzywa sprawia, że wypiek zyskuje przyjemną lekko wilgotną konsystencję i wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?Cukinia wciąż jest tania. Warto się skusić i przygotować z niej coś więcej niż tylko przetwory na zimę. Ciasto Ewy Wachowicz z dodatkiem letniego warzywa jest lekkie, delikatnie i z pewnością spodoba się wszystkim domownikom.
Sernik pieczony na wodzie to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Puszyste, doskonale wyrośnięte ciasto na spodzie z herbatników i z dodatkiem skórki cytrynowej posmakuje każdemu łasuchowi, a Ty przygotujesz go błyskawicznie. Najlepsze kucharki pieką sernik w kąpieli wodnej. To prosty trik, dzięki któremu ciasto jest doskonałe. Przede wszystkim nie opada i nie pęka, jest również bardzo puszyste i wyrośnięte. Sernik wychodzi za każdym razem, jest lekki, a podany z konfiturą owocową będzie absolutnym hitem na Twoim stole. Do przygotowania sernika pieczonego na wodzie potrzebujesz dużej blachy, do której wlejesz wodę, a także blachy o wymiarach 24 na 24 cm. Na początku przygotuj spód z maślanych herbatników i masła, następnie nastaw piekarnik, ponieważ masę serową przygotujesz błyskawicznie.Sekretem doskonałego sernika w kąpieli wodnej jest długie pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze. Na początku sernik piecz w 160 stopniach, następnie po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni. W ten sposób ciasto będzie idealnie upieczone i puszyste.Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Sernik pieczony na wodzie musi chwilę ostygnąć w urządzeniu. Uchyl jedynie lekko drzwi i zostaw ciasto na 15- 20 minut, następnie wyjmij je i ostudzić na blacie kuchennym.
Domowe pierogi są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, delikatne, elastyczne ciasto i dodatki, np. śmietana, czy cebula z masłem to doskonałe połączenie. Jak i kiedy mrozić pierogi, jeśli przygotujemy ich za dużo?Niezależnie od tego, czy wolimy pierogi z owocami i śmietaną, czy z wytrawnym farszem, np. z kapusty, grzybów, ziemniaków, czy mięsa, pierogi należy mrozić w ten sam sposób, dzięki czemu będą tak smaczne, jak świeże. Kiedy mrozić pierogi?Sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, aby nie było mączne, nie miało grudek i było elastyczne i delikatne. Musi być również odpowiednio rozwałkowane, żeby było cienkie. Kiedy mrozić pierogi? Po ulepieniu pierogów możemy część ugotować, a resztę zamrozić, mrożone pierogi są równie pyszne i delikatne.Kiedy mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni blanszowane lub gotowane. Mamy najlepszy sposób na mrożenie pierogów tak, aby nie były posklejane i były wciąż elastyczne i smaczne. Jak długo możemy przechowywać mrożone pierogi?
Bananowiec z kakaowo-kawowym spodem i budyniowym kremem jest pysznym ciastem, które zachwyci niejednego łasucha. Nie jest trudne w przygotowaniu, a efekt przyjemnie zaskakuje. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.Bananowiec, czyli warstwowy deser z owocami, lekkim kremem budyniowym i aromatycznym kawowym spodem skradnie wasze serca. Smakołyk bez problemu przygotujecie w domu. Wystarczy kilka składników, które na pewno znajdziecie w pobliskim sklepie. Skusicie się?
Jeśli macie ochotę na słodkie co nieco, przygotujcie ciasto bez pieczenia. Jego podstawą są herbatniki i serek mascarpone, które przekłada się warstwowo. W ten sposób powstaje rozkoszny deser. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt jest niezwykle smaczny.Ciasta bez pieczenia są proste i szybkie do przygotowania. Wielką ich zaletą jest też fakt, że nie mogą się nie udać. Ponieważ się ich nie piecze, nigdy nie mają zakalca. Ich smak zależy natomiast od użytych składników i naszej pomysłowości.Dziś proponujemy wam ciasto, które przygotujemy z herbatników przekładanych kremem z mascarpone. Całość jest niezwykle smaczna i wprost rozpływa się w ustach. Ten łakoć z pewnością osłodzi wam ponury dzień.
Szukasz pomysłu na szybkie ciasto? Poznaj przepis najlepszą szarlotkę, którą przygotujesz z kilku prostych składników, bez ucierania i wyrabiania ciasta, bez biszkoptu. Wystarczy połączyć składniki i wstawić do piekarnika. Sprawdź, jak zrobić ekspresową szarlotkę bez wyrabiania.Szarlotka z ciasta przygotowanego z mąki, kaszy manny i cukru to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków, które są dość czasochłonne. W tej szarlotce najwięcej czasu zajmuje pieczenie. Spraw najbliższym słodką niespodziankę i przygotuj wyjątkowe ciasto z kaszy manny.Do szarlotki idealnie sprawdzą się jabłka kwaśne, które dobrze przełamią słodkie ciasto. Jabłka przesmaż z odrobiną cukru i cynamonem, dzięki czemu będą miały jeszcze lepszy smak. Szarlotkę podaj oprószoną cukrem pudem, pysznym dodatkiem jest również gałka lodów waniliowych.Równie szybkim ciastem jest brownie z niezwykłym dodatkiem- tu poznasz przepis na czekoladowe brownie z czerwonej fasoli, palce lizać.
Jeśli macie ochotę na lekki, pyszny deser, zapraszamy na cytrynowiec cioci Ali. Orzeźwiające ciasto bez pieczenia jest w sam raz na lato. Składa się z kilku prostych, smacznych warstw, które dosłownie rozpływają się w ustach. Przygotujcie je raz, a z pewnością do niego wrócicie. Ciasta bez pieczenia są szczególnie chętnie robione latem. Fakt, że do ich przygotowania nie trzeba uruchamiać piekarnika, jest bardzo istotny, gdy w kuchni i tak jest już gorąco. Inna zaleta ciast bez pieczenia to fakt, że nie mogą nie wyjść. Może czasami jakaś masa wyjdzie za rzadka albo za twarda, ale nigdy nie ujrzysz w nich zakalca. Dziś przygotujemy ciasto bez pieczenia cytrynowiec. Sami przyznacie, że na myśl o kwaśnym smaku cytryny i jej aromacie robi się wam jakoś bardziej rześko? Rzeczywiście warto sięgnąć po ten owoc właśnie latem, bo jego kwaśny smak doskonale gasi pragnienie i świetnie orzeźwia. Spójrzcie na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale, a przekonacie się, jak apetycznie wygląda to ciasto. Nasze zdjęcie jest screenem z filmu na kanale Swojskie jedzonko na YouTube. Tam również można znaleźć podobny przepis na wyśmienity deser.
Sernik na zimno jest smacznym i orzeźwiającym deserem idealnym na ciepłe dni. Przygotowany z sezonowymi owocami — np. truskawkami — smakuje jeszcze lepiej. Dodając do masy serowej z owocami kajmak, uzyskacie pełen aromatu i charakteru specjał. Spróbujcie, a już nigdy go nie pominiecie.Sernik na zimno skusi wielu smakoszy. Proponowaliśmy wam już nietypową wersję z cynamonem oraz recepturę Ani Starmach z morelami. Tym razem zachęcamy was do przygotowania deseru z dodatkiem kajmaku. Subtelny smak sosu idealnie zgra się ze świeżą słodyczą świeżych truskawek. Skusicie się?
Poznajesz smakołyk ze zdjęcia? Wiesz, jak zrobić domowy sękacz? Z łatwością przygotujesz go samodzielnie. Zdradzamy najlepszy przepis na ten regionalny smakołyk. Teraz, żeby go skosztować, nie będziesz musiał szukać go w sklepach czy podróżować po Polsce.Sękacz jest regionalnym specjałem kuchni Podlasia, Suwalszczyzny i Kaszub. To biszkoptowo-tłuszczowe ciasto charakteryzuje się tym, że jest wypiekane na rożnie, które ma postać obracającego się, drewnianego wałka. Wylewane na niego warstwy ciasta kolejno przypiekają się, tworząc charakterystyczne, ciemne paski, zwane sękami.Przygotowanie sękacza w tradycyjny sposób jest dość kosztowne i pracochłonne. Wymaga bowiem użycia mnóstwa żółtek, dużej ilości masła, cukru i mąki. Na szczęście w warunkach domowych też można przygotować sękacz i to bez większego wysiłku. Zmniejszymy nieco ilość składników, rożen zastąpimy formą i piekarnikiem i wszystko pójdzie jak z płatka.
Pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia? Przygotuj galaretowiec z mlekiem. Lekkie ciasto o owocowym smaku z mleczną i waniliową nutą jest idealne na upalne dni. Poznaj klasyczny przepis na galaretowiec z mlekiem, skradnie serce każdemu łasuchowi.Galaretowiec to ciasto, które doskonale pamiętam z dzieciństwa i często do niego wracam. To tani, prosty i przepyszny deser, który za każdym razem znika błyskawicznie i każdy prosi o dokładkę. Do przygotowania galaretowca potrzebujesz kilku podstawowych produktów: mleka, żelatyny, cukru i galaretek.Do ciasta wybieram zawsze galaretki o różnych smakach, aby deser był kolorowy i wyglądał bardzo apetycznie. Smak mleka podkręcam cukrem i cukrem wanilinowym, nuta wanilii świetnie łączy się ze wszystkimi składnikami.Galaretowiec jest ciastem bez pieczenia. Przygotowaną masę przełóż do formy do pieczenia keksa lub babki i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Formę wyłóż wcześniej folią spożywczą, dzięki której deser nie porwie się podczas wyjmowania.Szukasz pomysłu na równie smaczny deser? Przygotuj bananowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami i budyniem, jest idealne do kawy.
Jak zrobić szybką szarlotkę? Kruche ciasto przełożone pysznymi słodko-kwaśnymi jabłkami wcale nie wymaga żmudnych przygotowań. Z naszym przepisem doskonały, pełen owoców, wypiek powstanie w niecałe dwie godziny, a większość tego czasu stanowić będzie pieczenie. Spróbujecie? Szarlotkę lubi wielu smakoszy. Proste w przygotowaniu i pełne smaku ciasto z aromatycznym owocowym musem można przyrządzić w zaledwie kilka chwil. Składniki z pewnością macie w kuchni. Jeśli nie wiecie, co zrobić z pierwszymi kwaśnymi jabłkami — koniecznie spróbujcie.