Wlej do ciasta na pierogi razem z wodą. Wyjdzie idealnie elastyczne, marzenie kucharza
Dobre ciasto na pierogi musi być elastyczne. Lekką i łatwą do sklejenia masę uzyskamy, wlewając do niej mleko. Nabiał sprawi, że konsystencja umożliwi swobodne zlepiania, gwarantując nam tym samym, że podczas gotowania wyrób zachowa swój kształt. Spróbujecie?
Ciasto na pierogi jest kluczowym elementem dania. Jeśli będzie twarde, wyrób rozpadnie się podczas przyrządzania. Takiej sytuacji wolelibyśmy uniknąć. Dlatego tez dziś zdradzamy wam sekret wielu gospodyń, który pozwala osiągnąć zadowalające efekty.
Przepis na wyjątkowo elastyczne ciasto na pierogi
Składniki:
2 szklanki wody
9 szklanek mąki
1 szklanka mleka
4 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Sekretem niesamowicie lekkiej masy jest mleko
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy ją z solą. Mleko podgrzewamy. Wodę zagotowujemy. Jeszcze gorące płyny wlewamy do suchych składników, po czym dodajemy masło.
Starannie łączymy produkty, a następnie ręcznie wyrabiamy ciasto na pierogi. Uważamy, by się nie poparzyć. Zagniecioną masę zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkowujemy ją, wycinamy z niej krążki i wypełniamy je wybranym farszem. Tak przyrządzone pierogi gotujemy. Szanse, że rozkleją się podczas przyrządzania, są niewielkie.
Na naszej stronie znajdziecie kilka pomysłów na wykorzystanie ciasta na pierogi. Spróbujecie koniecznie wersji ze szczawiem. Natomiast, jeśli gotowaliście niedawno rosół, możecie też wykorzystać pozostałe mięso go przygotowania smakowitego farszu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyśmienite schabowe z orientalną nutą. Prosty sposób na kulinarną nudę
Zasmażana kalarepa do obiadu. Pyszna alternatywa dla klasycznej kapustki
Doskonałe powidło śliwkowe bez odrobiny cukru. Jedz bez wyrzutów sumienia