Smakowite ciasto bananowiec zaskoczy każdego. Przepis krok po kroku
Bananowiec z kakaowo-kawowym spodem i budyniowym kremem jest pysznym ciastem, które zachwyci niejednego łasucha. Nie jest trudne w przygotowaniu, a efekt przyjemnie zaskakuje. Koniecznie spróbujcie — goście poproszą o dokładki.
Bananowiec, czyli warstwowy deser z owocami, lekkim kremem budyniowym i aromatycznym kawowym spodem skradnie wasze serca. Smakołyk bez problemu przygotujecie w domu. Wystarczy kilka składników, które na pewno znajdziecie w pobliskim sklepie. Skusicie się?
Przepis na wyśmienity bananowiec
Smakowite i niezwykle aromatyczne ciasto z kremem i owocami przygotujecie kilku prostych krokach. Do jego zrobienia potrzebna wam będzie wyłożona papierem do pieczenia forma o wymiarach 23 cm x 35 cm lub tortownica o podobnej powierzchni.
Składniki na spód:
50 g masła
100 g mąki pszennej
100 g cukru
pół szklanki mleka
3 łyżki kakao
2 jaja
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki aromatycznej kawy
2 łyżki syropu waniliowego lub czekoladowego
Składniki na krem:
700 ml mleka
250 g miękkiego masła
3 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo potrzebne będą:
1 kg bananów
60 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości
10 łyżek powideł śliwkowych, najlepiej domowych
pół cytryny
3 łyżki kakao
350 ml schłodzonej śmietanki 36%
1/3 szklanki cukru pudru
Jak zrobić pyszny bananowiec? Pełne aromatu ciasto zachwyci waszych gości
1. Przygotowanie spodu
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Masło rozdrabniamy i umieszczamy w niewielkim garnku wraz z kakao i miodem. Podgrzewamy i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Zestawiamy z ognia, a gdy ostygnie, dodajemy mleko. Starannie je rozprowadzamy, po czym całość łączymy z jajkami. Mąkę przesiewamy do większej miski. Wsypujemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i cukier.
Suche składniki mieszamy z zawartością garnka i przenosimy do przygotowanej wcześniej formy. Pieczemy około 15 minut, a przed wyjęciem wbijamy patyczek, by sprawdzić, czy spód dobrze się wypiekł. Studzimy uzyskany placek i nasączamy go mieszanką kawy i wybranego syropu. Smarujemy go powidłami.
2. Przyrządzenie budyniowego kremu
Pół szklanki mleka łączymy z żółtkami, proszkiem budyniowym oraz obiema mąkami. Pozostałą porcję nabiału przelewamy do garnka i zagotowujemy wraz z kawą i cukrem wanilinowym.
Gdy zawrze, łączymy słodki płyn z masę ze szklanki. Energicznie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem. Gdy uzyskamy puszystą i jasną masę, powoli — najlepiej łyżka po łyżce — dodajemy letni budyń.
3. Składanie bananowca
Na posmarowanym powidłami spodzie układamy obrane, przekrojone na połówki i skropione sokiem z cytryny banany. Wierzch pokrywamy przygotowanym kremem budyniowym i posypujemy go kakao.
Zimną śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Sztywną masę układamy na kremie. Wierzch bananowca posypujemy startą na drobne wiórki czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Na naszej stronie znajdziecie również inne pomysł na desery z bananami. Z tego artykułu dowiecie się jak zrobić pyszne lody z ich wykorzystaniem. Ten natomiast zdradza tajniki karmelizowania owocu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealny dodatek do obiadu. Przepyszna surówka z ogórka i awokado
Rozkoszne ciasto bez pieczenia z herbatnikami i mascarpone. Wyjątkowy pomysł na pyszny deser
Źródło: kwestiasmaku