Dawniej ciasta dla wielu osób smakowały znacznie lepiej i dzisiaj tęsknimy do tych wspomnień. Jednym ze sposobów na powrót do starych czasów, jest przygotowanie kultowego już ciasta "Cielaczek". Połączenie czekoladowego ciasta i masy serowej daje wspaniale prezentujące się połączenie. Ciasto "Cielaczek" jest prawdziwym smakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie jest proste, składniki kosztują niewielkie pieniądze i są łatwo dostępne. Pamiętaj, aby użyć w przepisie kakao bez cukru - dzięki niemu deser będzie miał głęboki i intensywny smak.
Ciasto czekoladowe z orzechami i migdałami to pomysł na wyśmienity deser do kawy. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. Udekorowane orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi wygląda zjawiskowo i smakuje obłędnie. Poznaj przepis na ciasto czekoladowe z orzechami.Jeśli również uwielbiasz połączenie gorzkiej czekolady i orzechów, to to ciasto błyskawicznie skradnie Twoje serce. Ciasto wielkością i smakiem przypomina brownie- jest mocno czekoladowe i wilgotne w środku, dzięki czekoladzie rozpuszczonej z masłem w kąpieli wodnej.Do ciasta wykorzystałam orzechy laskowe i płatki migdałowe, możesz je jeszcze urozmaicić np. o wiórki kokosowe, całe kawałki migdałów, pistacje i ulubione bakalie. Jeśli masz ochotę na jeszcze bardziej czekoladowe ciasto, dodaj orzechy bezpośrednio do masy, a po upieczeniu polej je polewą czekoladową. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne ciasto- tu poznasz przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami, rozpływa się w ustach.
Babeczki czekoladowe sprawiają wielką przyjemność podczas jedzenia, jednak mają jeden minus - są tuczące i kaloryczne. Aby temu zaradzić, prezentujemy przepis na babeczki słodzone daktylami, bez grama cukru. Dzięki temu można jeść je bez wyrzutów sumienia. Niżej wyjawiamy szczegóły przepisu. Babeczki czekoladowe są uwielbiane na całym świecie, głównie z powodu intensywnego, czekoladowego smaku oraz wilgotnego środka. Nie każdy może sobie jednak pozwolić na ich beztroską konsumpcję. Prezentowane dzisiaj babeczki czekoladowe są słodzone daktylami, znanymi z dużego poziomu fruktozy. Pamiętaj, aby dodać do masy czekoladę bez cukru, inaczej całe wysiłki pójdą na marne.
Szarlotkę chętnie pieczemy, a jeszcze chętniej zjadamy. Dziś zdradzimy wam przepis na najszybszą szarlotkę świata z 3 składników. Ledwo ją zrobisz, a już zniknie z talerzy. Jednak nie ma zmartwienia, bo dosłownie za pół godziny możesz mieć gotową następną szarlotkę.Szarlotka należy do kanonu polskich ciast. Uwielbiają ją wszyscy i mali i duzi. Zwykle piecze się ją na kruchym cieście, które trzeba wcześniej zagnieść. Jeśli jednak masz ochotę na błyskawiczną szarlotkę, wykorzystaj do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie. Wystarczy ułożyć na nim jabłka i całość upiec. Prawda, że to bardzo proste?
Do zrobienia racuchów wcale nie potrzebujesz mleka, mąki, drożdży czy nawet cukru - w zupełności bowiem wystarczają jedynie jajka i banany. Łącząc tylko te dwa składniki, tworzy się ciasto, z którego można usmażyć najpyszniejsze racuchy. Ciężko o lepszy śniadaniowy posiłek, który wymaga jeszcze mniej pracy. Racuchy bananowe genialnie ratują sytuację, gdy w porannym stresie dokądś się spieszysz i musisz coś na szybko zjeść. Nie musisz się zastanawiać nad ich przygotowaniem, a wszystkie potrzebne składniki i tak prawdopodobnie masz w domu. Bananowe placuszki to także świetny sposób, aby przemycić nieco owoców do diety osób, które za nimi nie przepadają. Jeśli chcesz mniej kaloryczną wersję, smaż placki na patelni pokrytej teflonem, dzięki czemu nie potrzeba żadnego tłuszczu.
Ciasto waniliowe z białą czekoladą i borówkami to proste ciasto, które oczaruje smakiem każdego łasucha. Świeża wanilia, słodkie, puszyste ciasto i kwaśna borówka to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepisz na genialne ciasto waniliowe, idealne do kawy.Ciasto waniliowe to błyskawiczne ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić blaszkę do piekarnika. Ciasto jest wyrośnięte, puszyste, a słodka czekolada, wanilia i kwaśne borówki doskonale z sobą grają, tworząc naprawdę rewelacyjny smak.Laska wanilii jest bardzo aromatycznym dodatkiem do ciast. Do ciasta waniliowego potrzebujesz miąższu, czyli ziarenek. Pustą laskę wanilii wykorzystaj do zrobienia domowego budyniu lub tajskiego deseru z mango. Wystarczy, że dodasz laskę wanilii do mleka krowiego lub kokosowego i zagotujesz, a zyskasz fenomenalny smak. Świeża wanilia będzie też pysznym dodatkiem do domowego kompotu z owoców lub kawy. Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasto do kawy- tu poznasz przepis na babkę z białą czekoladą i żurawiną, rozpływa się w ustach.
Co zrobić, żeby biszkopt był puszysty i ładnie wyrośnięty? Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Ten prosty składniki, naprawdę potrafi zdziałać cuda. Przekonajcie się o tym sami, efekt robi wrażenie. A na bazie udanego biszkoptu przygotujecie smaczny i elegancki tort. Podstawą większości tortów jest biszkopt. Ma on delikatną strukturę i łagodny smak, dzięki czemu doskonale harmonizuje z różnymi, słodkimi dodatkami. Nie ma co ukrywać — wyśmienity tort zrobicie tylko z udanego biszkoptu. Oto mała podpowiedź, jak ten sukces osiągnąć.
Choć popularność naleśników z biegiem lat nie spada, wielu Polaków cały czas obawia się je przygotowywać. Jeśli należysz do tej grupy, mamy dla Ciebie idealny przepis na proste naleśniki z jogurtem. 300 g tego gęstego płynu w połączeniu z jajkami, wodą i mąką, tworzy lekkie ciasto, z którego łatwo wykonasz cienkie placuszki. Idealnie delikatne naleśniki, które przy okazji są banalne w zrobieniu, to marzenie niejednego kucharza-amatora. Jeśli masz jakiekolwiek problemy z ich sporządzeniem, przychodzimy z pomocą. Prezentowana przez nas receptura jest prawdopodobnie najprostsza, dlatego szczególnie zalecamy wypróbowanie jej przez niepewnych swoich umiejętności. Co więcej, jogurtowe naleśniki nie mają sobie równych, jeśli chodzi o ich aksamitność i lekkość.
Ciężko o lepsze rozpoczęcie dnia niż porcja puszystych maślankowych placków z bananami polanych dużą ilością płynnego miodu. Dzisiaj prezentujemy najlepszy przepis, aby móc łatwo cieszyć się smakiem placuszków. Wystarczy zmiksować banany z maślanką, dodać do nich nieco mąki oraz jajek i całość usmażyć. Placki z bananów i maślanki są dobrym pomysłem na śniadanie, ponieważ nie wymagają od gotującego zbyt dużych nakładów pracy. A jak wiadomo, o poranku mało kto ma ochotę na skomplikowane przepisy. Za puszystość placków odpowiada soda oczyszczona, która w połączeniu z kwaśną maślanką, wydziela mnóstwo spulchniającego gazu. Dzięki temu można wyeliminować z receptury drożdże, które, choć dają smaczny rezultat, potrzebują chwili na rozpoczęcie działania.
Mazurek wielkanocny z kajmakiem to tradycyjne, kruche ciasto z niezwykłym nadzieniem- gęstą masą toffi. Mazurek udekorowany bakaliami, migdałami, czekoladą to ciasto o wyjątkowym smaku i przepięknym wyglądzie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny z kajmakiem.Mazurek z kajmakiem jest bardzo prostym ciastem, którego smak i wygląd oczaruje całą rodzinę i wszystkich gości. Słodkie, kruche ciasto w połączeniu z masą krówkową i pyszną dekoracją to już podstawowe ciasto na wielkanocnym stole. Dekorację do mazurka przygotujesz z dowolnych bakalii. Mazurek najczęściej zdobiony jest wzorami kwiatów i bazi. Płatki i bazie zrobisz z migdałów, oczka kwiatków np. z suszonej żurawiny, a łodygi lub gałązki z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Ciasto musi wyglądać wiosennie i lekko.Aby ciasto wyszło idealnie, przed pieczeniem musi się odpowiednio schłodzić. Wstaw je na 2-3 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj w taki sposób, żeby zostały ranty, które będą ramą dla całego wypieku. Ciasto przed pieczeniem nakłuj widelcem, żeby nie wybrzuszyło się w piekarniku.Mazurki przygotujesz z różnymi nadzieniami, z owocami, orzechami, konfiturą. Tu poznasz przepis na wyśmienity i oryginalny mazurek z chałwą.
Dzień Kobiet to idealne święto, aby zachwycić swoją drugą połówkę pysznym deserem, takim jak szarlotka bez pieczenia. Dzięki wyeliminowaniu piekarnika, przygotowanie takiego przysmaku jest banalnie proste. Połączenie kruchych ciasteczek, słodko-kwaśnych jabłek oraz aksamitnego budyniu nie ma sobie równych. Szarlotka nie jest ciastem skomplikowanym, lecz potrzebuje nieco włożonej pracy i czasu, aby wyszła idealnie - dlatego prezentujemy wersję bez pieczenia. Zamiast klasycznego spodu z kruchego ciasta sporządza się podstawę z herbatników, przez co piekarnik jest niepotrzebny.
Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na lekkie ciasto wielkanocne z mąki z płatków owsianych. Do babki na ksylitolu dodaj suszone bakalie, rodzynki, morele, a będzie zdrowo i pysznie. Poznaj przepis na babkę wielkanocną bez cukru oblaną fit lukrem.Babka wielkanocna bez cukru to pomysł na pyszne i przede wszystkim lekkie i mało kaloryczne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Zamień mąkę pszenną na płatki owsiane górskie, wystarczy, że zmielisz je w blenderze, a otrzymasz zdrową mąkę.Zamiast cukru do ciasta dodaj ksylitol- to zdrowy i mało kaloryczny zamiennik tradycyjnego cukru. Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z soku brzozowego, jest świetnym dodatkiem zarówno do ciast, jak i deserów i słodzenia kawy lub herbaty.Do babki wielkanocnej dodaj również bakalie, np. suszone daktyle, rodzynki, morele, a ciasto będzie słodkie i bardzo smaczne. Babkę wielkanocną polej fit lukrem, czyli lukrem z ksylitolu zmielonego w młynku lub blenderze, jest równie smaczny, co tradycyjny.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne i mało kaloryczne ciasta- tu poznasz przepis na bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli, ciasto rozpływa się w ustach.
Pampuchy, czyli białe lekkie bułeczki przyrządzane na parze kojarzą nam się z dzieciństwem. Z przepisem babci Luby przywołacie miłe wspomnienia. Podajcie takie domowe pączki rodzinie, a zachwytom nie będzie końca. Pampuchy, nazywane przez niektórych pączkami na parze, są delikatnym drożdżowym smakołykiem, który pyszny jest zarówno podany z wytrawnym twarożkiem jak i z owocowymi przetworami — na przykład tak jak na zdjęciu, które pochodzi z kanału Everyday Delicious blog kulinarny. Z prostego przepisu, który wam proponujemy, pampuchy przyrządzicie naprawdę sprawnie. A ponieważ w składzie nie mają cukru i tłuszczu, możecie się raczyć nimi bez obaw. Zachwycą od pierwszego kęsa.
Ciastka grzybki siostry Anastazji to pyszne ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem masy budyniowej. Grzybki polane są domową polewą czekoladową, wyglądają jak prawdziwe. Poznaj przepis na deser dla całej rodziny, czyli ciastka grzybki siostry Anastazji.Przygotowywanie ciastek z kruchego ciasta to nie tylko praca, to również świetna forma zabawy i spędzenia czasu razem. Do wykrawania, nadziewania i ostatecznego nadawania formy ciastkom, zaangażuj dziecko, czy najbliższą osobę. Razem przygotujecie ciastka grzybki o wiele szybciej i będzie się przy tym świetnie bawić.Do ciasteczek grzybków niezbędne będą foremki do babeczek wielkanocnych. Będą potrzebne zarówno do wykrawania ciasta, jak i podczas pieczenia, żeby nadać kształt kapelusza. Kapelusze obtoczcie w domowej polewie czekoladowej- będą wyglądać jak prawdziwe grzyby.Jeśli szukasz pomysłu na wykrawane ciasteczka- tu poznasz przepis na wyśmienite kocie oczka, czyli kruche ciasteczka z dżemem owocowym, rozpływają się w ustach.
Jeśli planujecie robić tort, musicie wiedzieć, że nie trzeba do niego dodawać cukru. Przetestujcie zniewalający przepis na biszkopt bez zwykłego cukru. Ma głęboki, miodowy smak, dzięki cennemu, tradycyjnemu dodatkowi. Możecie go przełożyć kremem lub upiec go z dodatkiem owoców. Z pewnością was zachwyci. Miód, bo o nim mowa, jest tak samo słodki, jak cukier, jednak zawiera wiele cennych składników. Oczywiście najzdrowszy jest jedzony bez obróbki termicznej, bo wtedy ma leczniczą moc. Gdy zaś dodamy go do ciasta, np. zastępując nim cukier, wypiek nabierze ciekawego smaku i dłużej pozostanie świeży.
Szarlotka należy do klasycznych deserów przygotowywanych w domowym zaciszu. Upieczona z warstwą delikatnego budyniu waniliowego będzie jeszcze lepsza. Wypiek z pewnością zachwyci waszych gości i szybko zniknie z talerzy. Nikt nie oprze się pysznej szarlotce. Po prostym przepisie, z którego mogliście przyrządzić ten klasyk bez pieczenia i niezawodnej recepturze naszych babć na szarlotkę na smalcu przyszedł czas na wersję z budyniem. Waniliowy krem mleczny idealnie komponuje się z jabłkami. Spróbujecie?
Ciasto na pierogi powinno być delikatne i elastyczne. W takim najłatwiej będzie zamknąć farsz. Nasze babcie dodawały do masy maślanki, by zagwarantować sobie, że nadziane ciasto nie rozpadnie się podczas gotowania. Koniecznie sprawdźcie ten sposób. O tym, że do ciasta na pierogi nie warto dodawać jajek, już pisaliśmy. Wspominaliśmy też, że odrobina oleju sprawi, iż ciasto nabierze elastyczności. Babciny patent polegający na dodaniu maślanki także się sprawdzi.
Chleb na zakwasie jest jednym ze smaczniejszych wypieków. Najlepiej smakuje wtedy, gdy przyrządzimy go w domu. Z naszymi wskazówkami sporządzenie żytniego zakwasu nie sprawi wam problemu. Zakwas powstaje w procesie fermentacji mąki przeprowadzanym naturalnie żyjące na ziarnach zbóż bakterie i drożdże. Przygotowanie dobrego starteru do wypieku chleba w domu jest bardzo proste. Wystarczy mąka żytnia wysokiego typu, czyste naczynie, letnia woda i czas. Efektem będzie masa o konsystencji gęstej śmietany, delikatnie szarobrązowym kolorze i charakterystycznym lekko kwaskowym zapachu. W strukturze zakwasu będą również widoczne liczne pęcherzyki powietrza, które powinny pojawić się w okolicach trzeciego dnia od nastawienia.
Idealnie upieczony sernik, który zachowuje swój kształt, a w środku nadal zachwyca wilgotnością i słodyczą, to prawdziwy cukierniczy sukces. Aby mieć pewność, że ciasto nie opadnie po upieczeniu, należy wyjąć wszystkie składniki przynajmniej godzinę przed przyrządzaniem. Uzyskanie przez nich temp. pokojowej sprawi, że opadanie nie będzie miało miejsca. Sernik przez wielu uważany jest za najlepsze ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Z pewnością duży wkład w taką opinię ma fakt, że wypiek można dostosować do swoich preferencji, tworząc idealny deser. Niestety niedoświadczeni amatorzy słodkich ciast mają całkiem dużo obaw przed zabraniem się za zrobienie sernika. Największą z nich jest strach przed opadnięciem sernika, co kończy się zmarnowaniem całej pracy. Wiemy jak temu przeciwdziałać.
Ciasta bez pieczenia są proste w wykonaniu i efektowne. Rafaello, które wam proponujemy, łączy w sobie pyszne słone krakersy i delikatny smak kokosa, który z pewnością przypadnie do gustu amatorom popularnych pralinek. Spróbujcie go koniecznie. Tak delikatnego deseru dawno nie próbowaliście. Ciasta bez pieczenia nierzadko są niezwykle łatwymi w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smacznymi deserami. Część z was z pewnością sprawdzą już przepis na kultowe tiramisu czy sernik na zimno z morelami. Przyrządzony na słonych krakersach Rafaello spodoba się nie tylko dzieciom.
Ciasto z bananami i galaretką przygotowane według przepisu Ewy Wachowicz jest doskonałym pomysłem na smaczny deser. Puszysty biszkopt, kremowa masa owocowa i lekka pianka pasują do siebie idealnie. Goście z pewnością poproszą o dokładkę. Ciasta z bananami potrafią smacznie zaskoczyć nawet największych sceptyków. Dotychczas podpowiadaliśmy wam już jak wykonać delikatny bananowy chlebek czy sernik bez pieczenia. Teraz zdradzamy sekret pysznego deseru Ewy Wachowicz wykorzystującego również owocowe galaretki. Skusicie się?
Masz ochotę na naleśniki, ale twoja lodówka świeci pustkami? Spokojnie, bez jajek i mleka też da się zrobić delikatne i pyszne naleśniki. Pomoże ci w tym nasz patent. Takie naleśniki doskonale będą smakować z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Przetestuj nasz przepis.Naleśniki lubią wszyscy i mali i duzi. Nic dziwnego, wszak są naprawdę smaczne i stanowią doskonałą odmianę dla kanapek. Można je zrobić na szybko i jeść posmarowane dżemem czy twarogiem. Sprawdzą się też jako przekąska, deser czy kolacja.Nasze naleśniki bez jajek i mleka można przygotować nawet wtedy, gdy w lodówce są duże braki. Stanowią też doskonałą alternatywę dla osób uczulonych na jajka i mleko lub z różnych powodów niemogących jeść tych produktów.
Kupiliście chleb w którym są dziury? Choć nie są one szkodliwe, świadczą o pewnych niedoskonałościach w przygotowaniu wypieku. Sprawdźcie, co może być ich przyczyną i jak uniknąć ich powstania domowych wypiekach. Wiele jest przepisów na dobry chleb. Niezależnie od tego czy przyrządzimy go w garnku czy też zrezygnujemy z użycia drożdży, warto wiedzieć jakie pomyłki mogą przekreślić szanse na ładną, regularną strukturę pieczywa. Dowiedzcie się czego warto unikać.
Ciasto jest najważniejszą częścią w pierogach. Co nam po pysznym farszu, jeśli wypłynie przez rozpadające się ciasto? Dlatego istotne jest, by ciasto było elastyczne, wytrzymałe i przy okazji przepyszne. Takie łatwo daje się formować i nie rozpada się przy gotowaniu. Jeśli chcecie uzyskać doskonały efekt, skorzystajcie z przepisu na maślankowe ciasto na pierogi. Do przygotowania ciasta na pierogi, tak naprawdę wystarczy mąka i woda. Można dodać do niego jajko i olej, ale nie jest to niezbędne. Jak się jednak okazuje, warto nieco zmodyfikować tradycyjny przepis na pierogi i zamiast wody dodać do niego maślankę. Dzięki temu powstanie bardziej elastyczne i wytrzymałe ciasto, które da się formować bez nadmiernego podsypywania mąką.
Większość przepisów na sernik zawiera mnóstwo pozycji, które jak się okazuje, nie zawsze są potrzebne. Poniższy przepis dowodzi, że nawet korzystając jedynie z 4 składników, można upiec pyszne i aksamitne ciasto. Sernik jest uwielbianym na całym świecie ciastem, więc nikogo nie powinna dziwić tak duża ilość najróżniejszych przepisów. Dzisiaj prezentujemy recepturę na sernik z 4 składników, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Za większość smaku odpowiada skondensowane mleko, które nadaje ciastu wspaniałej słodyczy. Sernik, dzięki ogromnej różnorodności przepisów oraz możliwości dostosowania ich do własnych potrzeb, jest jednym z najbardziej lubianych ciast na świecie. Polacy mają wobec niego szczególnie ciepłe emocje.
Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z kremem i owocami? Ciasto Wenus. Puszysty biszkopt przełożony kremem z serków waniliowych i dżemem owocowym to ciasto, które wychodzi za każdym razem, a cała blacha znika w ekspresowym tempie. Poznaj przepis na wyśmienite ciasto Wenus.Ciasto Wenus to lekkie, puszyste ciasto, które uwielbiają i duzi i mali. Słodki biszkopt z dżemem i kremem waniliowo- cytrynowym smakuje rewelacyjnie. Ciasto ma dobrze zbilansowany smak, słodycz jest dobrze przełamana, przez co ciasto tak szybko znika z talerzy i każdy prosi o dokładkę.Pamiętaj, że biszkopt jest delikatnym ciastem. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika, żeby ciasto delikatnie zaczęło stygnąć, dopiero po 30 minutach wyjmij blachę z pieca. Biszkopt nie lubi gwałtownych zmian temperatury i może opaść lub popękać, kiedy wyjmiesz go z ciepłego piekarnika zaraz po upieczeniu.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z owocami- tu poznasz przepis na ciasto z truskawkami przełożone kremem.
Sernik papieski to ciasto, które składa się z puszystej masy serowej, bezy orzechowej i słodkiej masy kajmakowej. Sernik papieski na kruchym spodzie wykończony jest słonecznikiem i orzechami zatopionymi w karmelu. Ciasto jest słodkie, ale przepyszne. Poznaj przepis na wyśmienity sernik papieski.Sernik papieski jest dość czasochłonnym i wymagającym ciastem, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby później rozkoszować się jego niezwykłym, złożonym smakiem. Sernik jest idealny do kawy, herbaty, a także na rodzinne spotkania i uroczystości, jak urodziny, czy imieniny.Przygotowywanie ciasta podziel na dwa dni: w pierwszym upiecz spód, masę serową i bezę, następnego dnia dokończ sernik, przygotowując masę kajmakową i słonecznik w karmelu. Sernik z bezą musi chłodzić się w lodówce przez całą noc, żeby stężał. Po upieczeniu sernika z bezą, nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika, uchyl jedynie drzwi, żeby umożliwić delikatny dopływ świeżego, chłodnego powietrza. Dopiero po 30-40 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować popękanie ciasta lub nawet zakalec.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami, rozpływa się w ustach.
Szukacie szybkiego i smacznego deseru bez pieczenia? Bananowy specjał na herbatnikach z delikatnym kremem mascarpone sprawdzi się doskonale. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy ułożyć owoce na ciastkach i pokryć je smaczną masą, która powstaje niemalże ekspresowo. Skusicie się? Jeśli wypróbowaliście już klasyczne tiramisu czy ciasto z masą budyniową, ta propozycja jest dla was. Banany ułożone na ciasteczkowym spodzie w towarzystwie mascarpone i bitej śmietany smakują wyśmienicie. Składniki na ten deser kupicie niemalże w każdym sklepie, a efekt przygotowań zachwyci każdego, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.