Lekki i puszysty sernik z ryżu. Doskonały deser na specjalne okazje, znika z talerzy w kilka sekund
Sernik z ryżu jest niecodziennym pomysłem na smaczny deser. Wypiek zachwyca puszystością. Dzięki lekkiej, rozpływającej się w ustach konsystencji ciasta jedzenie jest niezwykle przyjemne. Goście będą zachwyceni. Spróbujecie?
Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić sernik z ryżu, koniecznie ją znajdźcie. Lekki niczym piórko deser spodoba się nawet amatorom tradycyjnych przysmaków. Dodatek ryżu nadaje mu niebagatelnego charakteru i ciekawie urozmaica dobrze znane ciasto.
Przepis na wyśmienity sernik z ryżu
Do przygotowania smakołyku przyda się wyłożona papierem do pieczenia tortownica o średnicy 26 cm.
Składniki na spód:
200 g herbatników
100 g masła
Składniki na masę serową z ryżem:
600 g mielonego twarogu
200 g ziaren ryżu
5 jaj
165 g cukru
190 g jogurtu naturalnego
pół litra mleka
sok i skórka starta z jednej cytryny
25 g mąki ziemniaczanej
Jak zrobić sernik z ryżu? Nietypowe połączenie daje spektakularne efekty
Masło topimy w rondlu. Łączymy je z pokruszonymi herbatnikami, a powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Wstawiamy ją do lodówki, by masa zastygła. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni Celsjusza.
Do garnka wsypujemy ryż i zalewamy go mlekiem. Dodajemy sól oraz 3-4 łyżki cukru. Mieszamy. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości, po czym łączymy go z jogurtem i blendujemy na gładką masę.
Dodajemy ser, pozostały cukier, jaja, mąkę ziemniaczaną oraz sok i skórkę z cytryny. Starannie mieszamy składniki. Uzyskaną masę przelewamy do wyjętej z lodówki do tortownicy i wyrównujemy jej wierzch.
Sernik z ryżem pieczemy przez 90 minut. Podajemy z musem owocowym np. truskawkowym i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego.
Po inne przepisy na serniki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. patent na zniewalającą Izaurę o czekoladowej nucie oraz sprawdzoną recepturę na sernik gotowany Jakuba Kuronia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ania Starmach zdradziła patent na najsmaczniejszy domowy tarty chrzan. Obowiązkowy dodatek do wędlin
Jak zrobić schabowe z kością? Krótki poradnik, który wszystko wyjaśnia