Obłędnie puszysty sernik pieczony na wodzie. Już nigdy nie zrobisz inaczej
![Puszysty sernik na wodzie](https://images.iberion.media/images/1920/5_Gup53e_Yt_BYU_1b3v3_Lq_Gl_X_Puszysty_sernik_na_wodzie_79a66767f6.png)
Sernik pieczony na wodzie to pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Puszyste, doskonale wyrośnięte ciasto na spodzie z herbatników i z dodatkiem skórki cytrynowej posmakuje każdemu łasuchowi, a Ty przygotujesz go błyskawicznie.
Najlepsze kucharki pieką sernik w kąpieli wodnej. To prosty trik, dzięki któremu ciasto jest doskonałe. Przede wszystkim nie opada i nie pęka, jest również bardzo puszyste i wyrośnięte. Sernik wychodzi za każdym razem, jest lekki, a podany z konfiturą owocową będzie absolutnym hitem na Twoim stole.
Do przygotowania sernika pieczonego na wodzie potrzebujesz dużej blachy, do której wlejesz wodę, a także blachy o wymiarach 24 na 24 cm. Na początku przygotuj spód z maślanych herbatników i masła, następnie nastaw piekarnik, ponieważ masę serową przygotujesz błyskawicznie.
Sekretem doskonałego sernika w kąpieli wodnej jest długie pieczenie w stosunkowo niskiej temperaturze. Na początku sernik piecz w 160 stopniach, następnie po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni. W ten sposób ciasto będzie idealnie upieczone i puszyste.
Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Sernik pieczony na wodzie musi chwilę ostygnąć w urządzeniu. Uchyl jedynie lekko drzwi i zostaw ciasto na 15- 20 minut, następnie wyjmij je i ostudzić na blacie kuchennym.
Puszysty sernik w kąpieli wodnej na spodzie z herbatników maślanych
Składniki na spód:
2 paczki maślanych herbatników
pół kostki masła
Składniki na masę serową (blacha o wymiarach 24x 24 cm):
1 kg sera twarogowego na sernik
budyń waniliowy
4 jajka
opakowanie cukru wanilinowego
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
skórka starta z małej cytryny
szczypta soli
Do podania:
domowa konfitura lub dżem, np. z czarnej porzeczki
Jak zrobić sernik pieczony na wodzie? Sernik nie pęka i nie opada
Herbatniki zmiel z blenderze na proszek, dodaj roztopione, gorące masło i mieszaj. Masę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniataj, żeby powstał spód, odstaw.
Nastaw piekarnik na 160 stopni C, Na dużą, pustą blachę wlej 2,5 szklanki wody. Białka oddziel od żółtek. Z białek i szczypty soli ubij pianę, następnie dodaj żółtka i mieszaj przez chwilę. Do masy wsypuj stopniowo cukier wanilinowy, cukier, budyń.
Następnie dodaj skórkę tartą z cytryny, mąkę, ser twarogowy i mieszaj do połączenia wszystkich składników. Masę serową wyłóż na spód z herbatników i umieść na blaszce z wodą. Sernik piecz 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni C, piecz kolejne 55 minut.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny deser- tu poznasz przepis na sernikobrownie z malinami. Rewelacyjnym ciastem do kawy jest również sernik kokosowy przepisu Ewy Wachowicz.
![Sernik w kąpieli wodnej](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/6kfWmk4gTqkbpeuETjVdDM/ffc35ec7ae9a4ea6b5273ca1135863f8/sernik_w_k__pieli_wodnej.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z pomidorem i szczypiorkiem. Nowa wersja klasyki
Letnie gołąbki według przepisu Tomasza Strzelczyka. Wychodzą cudownie soczyste
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_fot_Instagram_0d80af72f8.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_ab5884608f.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)