Kiedy powinno się mrozić pierogi — surowe czy po ugotowaniu? Odpowiedź zaskakuje
Domowe pierogi są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, delikatne, elastyczne ciasto i dodatki, np. śmietana, czy cebula z masłem to doskonałe połączenie. Jak i kiedy mrozić pierogi, jeśli przygotujemy ich za dużo?
Niezależnie od tego, czy wolimy pierogi z owocami i śmietaną, czy z wytrawnym farszem, np. z kapusty, grzybów, ziemniaków, czy mięsa, pierogi należy mrozić w ten sam sposób, dzięki czemu będą tak smaczne, jak świeże. Kiedy mrozić pierogi?
Sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, aby nie było mączne, nie miało grudek i było elastyczne i delikatne. Musi być również odpowiednio rozwałkowane, żeby było cienkie. Kiedy mrozić pierogi? Po ulepieniu pierogów możemy część ugotować, a resztę zamrozić, mrożone pierogi są równie pyszne i delikatne.
Kiedy mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni blanszowane lub gotowane. Mamy najlepszy sposób na mrożenie pierogów tak, aby nie były posklejane i były wciąż elastyczne i smaczne. Jak długo możemy przechowywać mrożone pierogi?
Kiedy mrozić pierogi? Nigdy nie gotuj ich przed mrożeniem
Pierogi należy mrozić zawsze surowe, nigdy po ugotowaniu, ponieważ stracą smak, a samo ciasto nie będzie już tak elastyczne. Surowe pierogi oprósz mąką i rozłóż na tacce w taki sposób, żeby się nie stykały.
Tackę wstaw do zamrażalnika na dwie godziny, następnie przełóż do woreczków z zamykaniem strunowym i ponownie włóż do zamrażalnika. To prosty i skuteczny sposób na mrożenie pierogów, dzięki któremu będą smaczne i się nie posklejają.
Jak długo można przechowywać pierogi w zamrażalce? Jak gotować mrożone pierogi?
Surowe pierogi mogą być przechowywane nawet przez trzy miesiące. Pierogi przekładaj od razu do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wtedy będą miękkie, delikatne i bardzo smaczne.
Surowe, mrożone pierogi wymagają dłuższego czasu gotowania od świeżych, nie należy ich jednak rozmrażać, zanim przystąpimy do gotowania, ponieważ rozmiękną i stracą elastyczność.
Jeśli lubisz pierogi na słodko, przygotuj pierogi z jagodami, sezon na owoce jeszcze trwa, więc wykorzystaj go w pełni. Jeśli natomiast bardziej smakują Ci pierogi wytrawne, koniecznie ulep pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną i podaj je z masłem i cebulką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Maślankowe kotlety schabowe - soczyste i przepyszne. 100 razy lepsze od klasycznych
Ekspresowe placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Sekret tkwi w 1 dodatku
Jak oczyścić kurki? Wyjaśniamy krok po kroku. Masa Polaków popełnia fatalny błąd
Źródło: expondo