Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Kiedy powinno się mrozić pierogi — surowe czy po ugotowaniu? Odpowiedź zaskakuje
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.08.2022 17:49

Kiedy powinno się mrozić pierogi — surowe czy po ugotowaniu? Odpowiedź zaskakuje

Kiedy powinno się mrozić pierogi — surowe czy po ugotowaniu? Odpowiedź zaskakuje
canva/Qwart

Domowe pierogi są wyśmienitym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Aromatyczny farsz, delikatne, elastyczne ciasto i dodatki, np. śmietana, czy cebula z masłem to doskonałe połączenie. Jak i kiedy mrozić pierogi, jeśli przygotujemy ich za dużo?

Niezależnie od tego, czy wolimy pierogi z owocami i śmietaną, czy z wytrawnym farszem, np. z kapusty, grzybów, ziemniaków, czy mięsa, pierogi należy mrozić w ten sam sposób, dzięki czemu będą tak smaczne, jak świeże. Kiedy mrozić pierogi?

Sekretem doskonałych pierogów jest ciasto. Musi być dobrze wyrobione, aby nie było mączne, nie miało grudek i było elastyczne i delikatne. Musi być również odpowiednio rozwałkowane, żeby było cienkie. Kiedy mrozić pierogi? Po ulepieniu pierogów możemy część ugotować, a resztę zamrozić, mrożone pierogi są równie pyszne i delikatne.

Kiedy mrozić pierogi? Niektórzy mrożą pierogi surowe, inni blanszowane lub gotowane. Mamy najlepszy sposób na mrożenie pierogów tak, aby nie były posklejane i były wciąż elastyczne i smaczne. Jak długo możemy przechowywać mrożone pierogi?

Kiedy mrozić pierogi? Nigdy nie gotuj ich przed mrożeniem

Pierogi należy mrozić zawsze surowe, nigdy po ugotowaniu, ponieważ stracą smak, a samo ciasto nie będzie już tak elastyczne. Surowe pierogi oprósz mąką i rozłóż na tacce w taki sposób, żeby się nie stykały.

Tackę wstaw do zamrażalnika na dwie godziny, następnie przełóż do woreczków z zamykaniem strunowym i ponownie włóż do zamrażalnika. To prosty i skuteczny sposób na mrożenie pierogów, dzięki któremu będą smaczne i się nie posklejają.

Jak długo można przechowywać pierogi w zamrażalce? Jak gotować mrożone pierogi?

Surowe pierogi mogą być przechowywane nawet przez trzy miesiące. Pierogi przekładaj od razu do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wtedy będą miękkie, delikatne i bardzo smaczne.

Surowe, mrożone pierogi wymagają dłuższego czasu gotowania od świeżych, nie należy ich jednak rozmrażać, zanim przystąpimy do gotowania, ponieważ rozmiękną i stracą elastyczność.

Jeśli lubisz pierogi na słodko, przygotuj pierogi z jagodami, sezon na owoce jeszcze trwa, więc wykorzystaj go w pełni. Jeśli natomiast bardziej smakują Ci pierogi wytrawne, koniecznie ulep pierogi z mięsem z rosołu i kaszą jęczmienną i podaj je z masłem i cebulką.

Pierogi
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: expondo