Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cytryna

Cytryna

dżem z pomarańczy i dyni
05.10.2021 02:00 Wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy

Dynia jest doskonała nie tylko na zupy i do pieczenia. Świetnie sprawdza się też w ciastach i deserach. Proponujemy wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Dzięki niemu poznacie zupełnie nowe oblicze dyni.Dżem z dyni jest gęsty i kremowy. Jego smak warto przełamać orzeźwiającą, cytrusową nutą. Taki dżem będzie doskonały do pieczywa, naleśników czy do przekładania ciast. Jest całkiem prosty do przygotowania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak odświeżyć zapach w lodówce
27.09.2021 02:00 Jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki?

Lodówka jest centrum naszej kuchni. To skarbnica zapasów i różnych przysmaków. Jednak czasami, nawet mimo dbania o higienę, potrafi z niej mało zachęcająco pachnieć. Oto kilka sposobów jak pozbyć się przykrych zapachów z kuchni.W lodówce przechowujemy wędliny, nabiał, warzywa czy gotowe potrawy. Niektóre z nich czasami mają na tyle intensywny zapach, że nie znika on z lodówki nawet po wyjęciu wonnego produktu. Co gorsza, sery czy masło mają zdolność pochłaniania obcych zapachów, w wyniku czego robią się po prostu nieapetyczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

śledzie
24.09.2021 02:00 Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Najchętniej kupowany jest przez nas śledź solony w postaci filetów, czyli matiasów. Śledzie marynowane też mają swoich zwolenników, ale niektórzy unikają ich ze względu na dodatek octu. A wiesz jak zrobić marynowane śledzie bez octu? Oto dwa proste sposoby.Marynowanie i marynata kojarzy się zwykle z octem. I to najtańszą jego wersją, a więc octem spirytusowym. Ocet ten jest dość silnym kwasem, który daje rybom czy mięsu miękkość i kruchość. Nie jest on niestety zbyt zdrowy, bo podrażnia przewód pokarmowy, a nawet niszczy czerwone krwinki. Dlatego warto poszukać jego zdrowszych zamienników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

nalewanie kawy
23.09.2021 02:00 Jaki napój pić rano zamiast kawy?

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy. Napój ten słynie ze swojego pobudzającego działania. Jakie jednak mamy alternatywy, jeśli jego smak nam nie odpowiada? Tego dowiecie się z naszego materiału.Kawa jest dla wielu z nas naturalnym wyborem jako towarzysz śniadania. Warto jednak zmienić trochę swoje przyzwyczajenia i czasem dla odmiany sięgnąć po inny napój. Zwłaszcza że część z nich, oprócz działania pobudzającego, może dodatkowo wesprzeć naszą odporność lub pozytywnie wpłynąć na działanie układu pokarmowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sałatka z buraków
21.09.2021 02:00 Obłędnie pyszne buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji

Robienie przetworów na zimę nie jest tak popularne, jak kiedyś, bo wiele produktów można kupić. Jednak niektóre warto zrobić, bo nie znajdziesz ich w żadnym sklepie. Takie są na przykład buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Smakują naprawdę obłędnie. Buraki są dostępne w zasadzie przez cały rok. I wydaje się, że nie ma potrzeby zamykania ich w słoiku. Jednak jesienią buraki są najwartościowsze i o wiele smaczniejsze niż zimą czy wiosną. Poza tym sałatka w słoiku to gotowiec do obiadu. Teraz poświęcisz na nie trochę czasu, ale potem w każdej chwili będziesz mogła po nie sięgnąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

kawa
21.09.2021 02:00 Dlaczego warto dodać cytrynę do kawy?

Kawa słynie ze swoich pobudzających właściwości. Sięgamy po nią, gdy potrzebujemy się obudzić lub lepiej skoncentrować. Okazuje się, że dobrze jest połączyć ją z sokiem z cytryny. Dlaczego warto dodać cytrynę do kawy? Zaraz się tego dowiesz. Cudowne działanie kawy to głównie zasługa znajdującej się w niej kofeiny. To ona dodaje energii, stymuluje pracę mózgu, poprawia pamięć. Jeśli zaś chodzi o cytrynę, ta z kolei słynie z dużej zawartości witaminy C. Zwiększa więc odporność organizmu i pomaga zwalczyć przeziębienia. A co się stanie, jeśli zestawimy te produkty razem? Okazuje się, że wzmocnią niektóre swoje działania. Oba produkty są bogate w przeciwutleniacze, które m.in. opóźniają efekty starzenia się. Ale to tylko początek zalet tego zestawu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

starta marchewka
20.09.2021 02:00 Surówka z marchewki jak z restauracji

Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji. Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

biszkopt
15.09.2021 02:00 Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

surówka z selera
11.09.2021 02:00 Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki. Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki. Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

sok z pigwy
06.09.2021 02:00 Wyborny sok z pigwy z dodatkiem miodu

Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dzika róża
05.09.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży

Dzika róża pięknie wygląda jak kwitnie i gdy dojrzewają jej owoce. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży nadają się na przetwory. I to bardzo wartościowe przetwory. Prezentujemy wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży.Dzika róża rośnie zwykle w zaroślach i przydrożach. O tej porze roku łatwo ją dostrzec, bo ma czerwone owoce. Warto zrobić z nich przetwory, ponieważ są niezwykle bogate w witaminę C. Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, a także flawonoidy i garbniki. Ten skład sprawia, że przetwory z owoców dzikiej róży świetnie sprawdzą się przy przeziębieniu, stanach zapalnych układu moczowego czy w wahaniach nastroju. Owoce dzikiej róży można wysuszyć i parzyć z nich herbatki. Idealnie nadają się też na konfiturę i dżem. Dziś chcielibyśmy was namówić do przygotowania tego ostatniego. Ma oryginalny smak i jest bardzo zdrowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

tarte buraki
05.09.2021 02:00 Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

Buraki są smaczne, buraki są zdrowe. Choć można z nich przygotować sporo potraw, to i tak większości osób kojarzą się z dodatkiem do obiadu. My przedstawimy wam przepis na buraki z chrzanem, które świetnie podkreślają smak wędlin, ale też można je podać do dań mięsnych. Z czerwonych buraków przygotujesz pyszny barszcz i zupę-krem, zrobisz jarzynkę do obiadu, a także apetyczną sałatkę. Jednak niektórym buraki ćwikłowe kojarzą się tylko i wyłącznie z ćwikłą. Ćwikła to nic innego jak starte buraczki połączone ze startym chrzanem i przyprawami. Chrzan dodaje całości ostrości, ale też walorów zdrowotnych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

dżem morelowy
25.08.2021 02:00 Prosty przepis na dżem z moreli na całą zimę

Dżem morelowy jest jednym z bardziej lubianych, słodkich przetworów. Ma wyraźny, kwaśno-słodki smak. Idealnie nadaje się do smarowania naleśników czy gofrów. Zobacz jak szybko i łatwo możesz go zrobić i to bez dodatku środka żelującego.Na dżemy najlepsze są dobrze dojrzałe owoce. Zawierają bowiem więcej cukru, są też bardziej aromatyczne i szybciej się rozgotowują. Trzeba jednak zwrócić uwagę by owoce były zdrowe, bez śladów gnicia czy pleśni. Gdy uda ci się takie zdobyć ruszaj do dzieła.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto pić sok z kalarepy?
14.08.2021 02:00 Dlaczego warto pić sok z kalarepy?

Kalarepa jest dość niedocenionym warzywem, choć pełna jest dobroczynnych substancji i właściwości. Picie jej soku jest jeszcze łatwiejszym sposobem na dostarczanie ich do organizmu. Pomaga poprawić trawienie, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Kalarepa to odmiana kapusty - została specjalnie wyhodowana jako gatunek mający mieć większą wytrzymałość na trudne warunki atmosferyczne oraz rosnący w surowych klimatach.Jej kulinarne zastosowania zna praktycznie cały świat - często można znaleźć ją jako składnik zup, sałatek, kanapek czy surówek. Jeśli nie przepadasz za jej twardością, sięgnij po pyszny i zdrowy sok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cytryny w zamrażalniku
11.08.2021 02:00 Fenomenalne właściwości mrożonej cytryny

Cytryna sama w sobie stanowi witaminową bombę - z uwagi na dużą zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy. Po zamrożeniu jej korzystanie z tych dobroczynnych właściwości jest jeszcze prostsze. Wystarczy wszak wyjąć zamrożony na kość owoc i zetrzeć go do deseru czy sosu. Cytryny towarzyszą nam od lat i cały świat pokochał je nie tylko za kwaśny, orzeźwiający smak, lecz również prozdrowotne działanie. Szczególnie doceniona została przez marynarzy, którzy przed wynalezieniem puszek, korzystali z cytryny w walce ze szkorbutem. Dzisiaj szkorbut praktycznie nam nie zagraża, jednak cały czas warto regularnie jeść cytryny. Aby ułatwić sobie to zadanie, można włożyć je do zamrażalnika i ścierać do swoich potraw czy napojów jak ser. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, by cytryna dłużej zachowała świeżość?
21.07.2021 02:00 Prosty trik, by cytryna dłużej zachowała świeżość

Cytryna jest owocem, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Nieodpowiednio przechowywana niestety szybciej się psuje. Warto zastosować pewien trik, który przedłuży jej świeżość. Do jego zastosowania potrzebujesz miski i wody. Cytrynę wykorzystujemy nie tylko do herbaty czy jako dodatek do wody, To owoc, który dodajemy również do deserów czy dań wytrawnych. Zaskoczeniem może być fakt, że w niektórych przepisach dorzuca się ją również do cytryny. Cytryna ma niesamowite właściwości. Na jej bazie można przygotować napój oczyszczający tętnice, którego receptura jest bardzo stara, ale też niezwykle skuteczna.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Woda w szklance
21.07.2021 02:00 Jaką wodę lepiej pić – ciepłą czy zimną?

Wiele osób decyduje się na picie zimnej wody niezależnie od pogody, choć latem jest ona zdecydowanie najprzyjemniejsza. Okazuje się, że ma ona negatywny wpływ na organizm. Może powodować skurcze mięśni, a także bóle stawów i głowy. Woda jest jedną z najważniejszych substancji potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Kilka dni bez niej kończy się tragicznie i nawet niewielkie odwodnienie może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia. Zazwyczaj pijemy wodę o temperaturze pokojowej lub chłodnej - do takiej mamy najłatwiejszy dostęp, a samo picie sprawia wtedy najwięcej przyjemności. Okazuje się jednak, że znacznie zdrowsza jest ciepła woda. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Napój przyczynił się do zmian skórnych
20.07.2021 02:00 Okropne konsekwencje po zamówieniu uwielbianego napoju

Najprawdopodobniej nikt się nie spodziewał, że napój rozlany na stopę może doprowadzić do czegoś takiego. Kobieta oblała się drinkiem z tequili, limonki oraz wody. W nocy poczuła okropny ból i pieczenie. Okazało się, że cytrusy zawarte w napoju doprowadziły do fitofotodermatozy. Przeważnie popularne napoje nie wzbudzają u nas większych obaw. Niestety czasami mogą one przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych. Na własnej skórze przekonała się o tym pewna Australijka.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-07T115350.671
07.07.2021 02:00 W czasie upałów lepiej ich unikać

W największe upały przy silnym słońcu należy unikać przygotowywania napojów i drinków z sokiem z limonki. Owoc zawiera psoralen, związek, który pod wpływem promieni UV ze słońca powoduje oparzenia na skórze. Jeśli musisz wyciskać ten cytrus, pamiętaj o dokładnym umyciu skóry pod bieżącą wodą z mydłem po skończonej pracy. W czasie wielkiego gorąca uwielbiamy robić schłodzone napoje. Najczęściej w tym celu kupujemy duże ilości cytrusów, takich jak cytryna czy limonka - ich kwaśność w połączeniu z lodem doskonale orzeźwia i nawadnia. Ostrzegamy jednak osoby, które zajmują się sporządzaniem napojów na świeżym powietrzu. W dzień taki jak dzisiaj, gdy na niebie praktycznie nie ma chmur, należy zachować szczególną ostrożność. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T111141.454
05.07.2021 02:00 Jak odstraszyć z domu osy za pomocą popularnego owocu?

Osy są ważnymi dla przyrody zwierzętami, lecz potrafią nieźle uprzykrzyć nam życie, dlatego nie chcemy, aby nam przeszkadzały. Jeśli często przylatują do twojego domu, zawieść przy oknie cytrynę ze wbitymi weń goździkami. Owady nie lubią takich zapachów i będą omijać je z daleka. Osy same w sobie nie stanowią dla nas zagrożenia, są jednak bardziej agresywne od pożytecznych pszczół, przez co, gdy tylko poczują się zagrożone, często przechodzą do ataku. Wtedy potrafią być bezlitosne. Dla większości ludzi ukucie osy jest jedynie nieprzyjemnym, bolesnym doświadczeniem - niektórzy mogą być jednak uczuleni i w takim przypadku mogą wystąpić duże, a niekiedy groźne objawy alergii. Dlatego lepiej zapobiegać pojawianiu się os w okolicy domu. Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Projekt bez tytułu - 2021-07-03T115818.698
03.07.2021 02:00 Niezwykły przepis na napój na bazie soku z cytryny

Sok z cytryn to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy wody. Można z niej przygotować pyszny napój, który wspomaga zdrowie, kontrolując poziom cholesterolu. Dodatek nasion chia jedynie wzmacnia jej prozdrowotne właściwości. Sok z cytryny to produkt tak powszechny, że nikt nie musi martwić się jego niedoborem - wystarczy bowiem wyskoczyć do najbliższego "spożywczaka" czy straganu, a po chwili wraca się z naręczem soczystych i pięknie pachnących cytrusów. Cytryna zawiera wiele flawonoidów, witaminy C oraz minerałów, dzięki czemu picie soku z tego owocu bardzo korzystnie oddziałuje na najróżniejsze procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Co dodać do wody w czasie upałów?
21.06.2021 02:00 Co dodać do wody, by lepiej nawodnić organizm?

W czasie upałów trzeba szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W tym szczególnym okresie lekarze zalecają picie nie tylko wody mineralnej, ale i izotoników, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale i uzupełnią elektorlity. Okazuje się, że w prosty sposób możemy je przygotować we własnej kuchni. Wystarczy wykorzystać produkty, które na pewno masz pod ręką. Ostatnie dni dają nam się we znaki, jeśli chodzi o ekstremalne temperatury. W taką pogodę powinniśmy pić jak najwięcej wody. Standardowo zaleca się wypijanie 1-1,5 litra wody dziennie, jednak przy tak wysokich temperaturach, powinno się znacznie zwiększyć jej spożycie. Choć mogłoby się wydawać, że wszystkie napoje dobrze wpłyną na nawodnienie organizmu, w rzeczywistości tak nie jest. Kawa, herbata czy alkohol są wręcz niewskazane, gdy żar wręcz leje się z nieba. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (38)
17.06.2021 02:00 Co najlepiej pić w czasie upałów?

W czasie upałów najważniejsze jest odpowiednie nawodnienie - duża ilość płynów jest bowiem wypacana. Okazuje się, że nie tylko woda doskonale sprawdza się podczas wysokich temperatur, lecz również świeżo wyciskany sok. Najlepiej wybrać sok z pomidorów oraz cytrusów.Upały potrafią dać nam nieźle w kość, szczególnie osobom starszym, u których termoregulacja nie jest już tak efektywna. Najlepszym sposobem schłodzenia organizmu jest oczywiście przebywanie w zacienionych miejscach i ograniczanie wysiłku fizycznego. Nie zawsze możemy sobie oczywiście na to pozwolić, w końcu od czasu do czasu trzeba wybrać się na zakupy, czy załatwić jakieś sprawy. Wtedy konieczne jest picie płynów w dużej ilości, a także ograniczanie napojów, które przyspieszają odwodnienie. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T134611.864
12.06.2021 02:00 Sposób na pozbycie się pestycydów z owoców

Owoce hodowane przez rolników, często są pryskane pestycydami - ułatwiają one uprawę, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób czy eliminując niechciane szkodniki i chwasty. Jak najlepiej się ich pozbyć? Jeden ze sposobów polega na połączeniu wody, sody oczyszczonej, octu oraz pestek grejpfruta. Owoce stanowią ważny element naszej codziennej diety. Dostarczają nam energii przy pomocy węglowodanów, minerałów, witamin oraz wiele innych substancji korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety współcześni hodowcy regularnie posiłkują się pestycydami, które zabijają niechciane organizmy żywe na polach uprawnych, a także znacznie zwiększają plony. Dla człowieka nie są jednak zdrowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

sposob-na-komary-758x398
07.06.2021 02:00 Niesamowite zastosowanie cytryny

Każdy z nas ma przynajmniej jedną cytrynę w domu - w połączeniu z wodą i miętą można stworzyć w końcu orzeźwiający napój, który latem smakuje najlepiej. Okazuje się, że można wykorzystać ten owoc, aby odstraszyć komary. Wystarczy przygotować z nich specjalną miksturę i wlać do słoików, a komary nie będą przeszkadzać. Cytryny są pysznymi owocami, które utożsamiane są z dużą zawartością witaminy C, choć wiele innych warzyw i owoców posiada jej znacznie więcej. Mimo to praktycznie wszyscy kochają ją za charakterystyczny kwaśny i intensywny smak. Jeśli chcesz wykorzystać ją w inny nowatorski sposób, sprawdź jak użyć jej w celu pozbycia się komarów. Nie ma bowiem nic gorszego niż doskonały grill z najbliższymi, podczas którego dziesiątki komarów przeszkadzają w zrelaksowaniu się.

Rosół
26.05.2021 02:00 Rosół z cytryną i imbirem - pogromca przeziębienia

Prawdopodobnie każdy z nas zna recepturę na klasyczny rosół - w wielu polskich domach nie może zabraknąć tego złotego bulionu w trakcie niedzielnego obiadu. Jeśli czujesz, że zaczyna brać cię jakaś choroba, sięgnij po najlepszą wersję rosołu. Choć już sam wywar ma niezłe działanie rozgrzewające, warto wspomóc jego moc, poprzez dodanie dwóch bardzo powszechnych składników. Co więcej, nie tylko wzmocnią właściwości zupy, lecz również wniosą mnóstwo nowych aromatów i smaków.

Pierogi z serem
19.05.2021 02:00 Niezwykły przepis na nietypowe pierogi z serem

Pierogi wcale nie muszą być nudne i zawsze takie same - ci, którzy chcą powiewu świeżości w swojej kuchni lub domownicy, domagają się zupełnie nowych smaków, powinni spróbować poniższej propozycji. Dzięki niej wiele osób będzie zachwyconych. Danie to towarzyszy nam od wielu lat, a sama metoda zawijania różnych farszy w ciasto jest dorobkiem kulturowym mnóstwa społeczności z całego świata. Trzeba jednak przyznać, że nasze krajowe wersje pierogów nie mają sobie równych na arenie międzynarodowej.

Napój cytrynowy
09.05.2021 02:00 Przepis na cytrynowy napój oczyszczający tętnice

Napój cytrynowy, który doskonale wpływa na kondycję tętnic i układu krwionośnego, składa się jedynie z kilku składników. Co więcej, każdy z nich większość z nas ma w swoich domach, a ich cena jest na tyle niewielka, że nie będzie problemów z ich zdobyciem. Zdrowy układ krwionośny jest bardzo ważny w kontekście ogólnej kondycji organizmu. Ryzykowanie problemów może skończyć się w bardzo przykry sposób, a ewentualne złogi czy zatory często wywołują groźne zawały serca czy udary mózgu.