Zastanawiacie się, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? Zdradzamy najlepsze i niezawodne patenty na uniknięcie tego nieapetycznego problemu. Tak naprawdę wystarczy dodać do masy trochę mąki ziemniaczanej. Ten niepozorny dodatek sprawi, że placki nie ściemnieją po usmażeniu. Poznajcie też inne sprawdzone rozwiązania.Idealne placki ziemniaczane powinny być jasne, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Niestety nie zawsze uda się osiągnąć taki efekt. Czasami wyjdą płaskie i miękkie, a na dodatek ich kolor wcale nie będzie zachęcał do jedzenia. A wiecie, w jaki sposób zapobiec ciemnieniu ciasta ziemniaczanego i samych placków? Oto kilka sprawdzonych tricków.
Cytrynowa babka jest swojego rodzaju symbolem świąt Wielkanocy, kiedy to najczęściej się ją piecze. Dla niektórych opcja dodania do masy kilku łyżek majonezu może być zaskakująca, jednak warto ją przetestować. Dzięki niemu ciasto staje się znacznie wilgotniejsze, a także nie kruszy się. Babka cytrynowa już niedługo zagości na stołach praktycznie wszystkich Polaków - Wielkanoc jest wszak coraz bliżej. Aby mieć pewność, że wypiek wyjdzie idealnie wilgotny i smaczny, dodaj do niego majonez. Ten niecodzienny dodatek był stosowany już przez nasze babcie, które wiedziały, że jest on sekretem idealnie wilgotnego ciasta. Nie trzeba się obawiać, że babka będzie źle smakować, ponieważ majonez jest niewyczuwalny w gotowym przysmaku.
Czajnik, w którym gotujemy wodę, jestem jednym ze sprzętów, o które warto dbać. Kamień usuniecie z łatwością, korzystając ze sprawdzonych domowych patentów. Jednym z nich jest zastosowanie soku z cytryny. Dowiedzcie się, co jeszcze może pomóc. Czyszczenie czajnika nie musi być kosztowne. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że w naszych szafkach mamy produkty, które pozwolą nam wyczyścić urządzenie szybko i niemalże bez wysiłku. Koniecznie dowiedzcie się jak zaoszczędzić podczas sprzątania.
Sprawdź, jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię. Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody z wykorzystaniem popularnych, domowych produktów. Jeden z nich wystarczy rozpuścić w wodzie i powstałą mieszanką zalać naczynie. Zejdzie z niego nawet najbardziej uporczywy brud.Gdy smażymy na patelni mięso, czy warzywa nietrudno o przypalenie. Wystarczy chwila nieuwagi i za duży ogień, a na dnie zostanie przypalona warstwa potrawy. Jednak patelnia może się też przypalić od zewnątrz. Dzieje się tak zwykle wtedy, gdy kipi z niej sos lub przelewamy coś do innego naczynia. Ściekające płyny łatwo przywierają go gorącej powierzchni, tworząc trudne do usunięcia zabrudzenie.
Mikrofalówka potrafi przyspieszyć przygotowanie potraw. Jednak, żeby korzystanie z niej było bezpieczne, konieczne jest regularne sprzątanie. Jednym ze sposobów na jej sprawne oczyszczenie jest użycie plastrów cytryny zanurzonych w wodzie. Sprawdźcie, jak jeszcze możecie zadbać o to urządzenie. Mikrofalówka jest jednym z kuchennych urządzeń, które ułatwia nam przygotowywanie posiłków. Podobnie jak piekarnik czy kuchenka musi być regularnie sprzątana, by nie stała się siedliskiem bakterii i brzydkich zapachów. Podpowiadamy jak to zrobić domowymi sposobami.
Buraczki zasmażane są doskonałym dodatkiem do obiadu. A wiesz, jak doprawić buraczki na ciepło? Jakie przyprawy podbiją ich smak, a jakie przyćmią? Przeczytaj nasz materiał, a już zawsze serwowane przez ciebie buraczki będą zachwycać wspaniałym smakiem. Buraczki na ciepło są jednym z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni. Doskonale pasują do duszonych i pieczonych mięs, a także do kotletów mielonych. Najlepiej harmonizują zestawione z gotowanymi ziemniakami lub z ziemniaczanym purée. Na smak tego obiadowego dodatku największy wypływ ma jakość buraków. Jeśli są soczyste, słodkie i aromatyczne, nie potrzebują zbyt wielu przypraw. Jeśli jednak nie są pełne smaku, musisz go podbić dodatkami.
W waszych lodówkach nie pachnie zbyt ładnie? Znamy sposób na wyeliminowanie problemu. Plasterki cytryny i inne środki, które z pewnością macie w domu pomogą przywrócić czystość i usunąć nieprzyjemną woń. Podpowiadaliśmy wam już jak wyczyścić mikrofalówkę, korzystając z sody oczyszczonej i zdradzaliśmy sposób na skuteczne umycie piekarnika z pomocą soli. Tym razem wracamy z prostymi patentami na wyeliminowanie brzydkich woni z lodówki. Zapomnijcie o gotowych produktach. Wystarczy kawałek cytryny.
Deska kuchenna jest sprzętem bardzo prostym, ale też niezbędnym. Właśnie na niej kroimy pieczywo, wędlinę, ser czy mięso. A wiecie, jak czyścić deskę do krojenia domowymi metodami? Możecie do tego celu użyć sody oczyszczonej i wody utlenionej. Efekt przejdzie wasze oczekiwania. Deska do krojenia może być wykonana z drewna, plastiku lub szkła. Każda ma nieco inne właściwości i zalety i o każdą trzeba nieco inaczej dbać. Tak naprawdę w domu warto mieć kilka desek, tak by jedna była przeznaczona np. do krojenia surowego mięsa, a inna do pieczywa.
Wiele produktów stosowanych w kuchni sprawdza się również w roli środka czyszczącego. Nie inaczej jest w przypadku kwasku cytrynowego. Już niewielka ilość wymieszana z wodą, utworzy pastę, dzięki której z łatwością oczyścicie wannę. Sprawdźcie koniecznie ten patent. Znajomość niektórych sztuczek potrafi ułatwić sprzątanie kuchni. Duet soda i ocet pomógł wam już z pewnością wyczyścić niejedną powierzchnię m.in. płytę indukcyjną. Kwasek cytrynowy znajdzie podobne zastosowanie. Jego właściwości dobrze sprawdzą się nie tylko przy myciu przypalonych garnków.
Skórka z cytryny jest częstym dodatkiem do dań. Jeśli jednak z niej w przepisie nie korzystamy, zazwyczaj ją wyrzucamy. To duży błąd, bo ma ona dużo zastosowań w kuchni. Warto wykorzystać ją zwłaszcza podczas mycia naczyń w zmywarce. Pomoże zachować w czystość w urządzeniu i odkazi talerze. Pisaliśmy już jak poprawnie przechowywać cytrynę. Podpowiadaliśmy także jak wykorzystać ją przy okazji mycia lodówki. Tym razem wyjaśniamy, dlaczego warto zachować skórkę owocu, po tym, jak wyciśniemy z niego sok.
Naczynia są brudne, a płyn do mycia naczyń wam się skończył? Użyjcie mąki. Wykazuje ona właściwości absorbujące i doskonale usuwa tłuste plamy. Wystarczy wsypać garść produktu do pełnego gorącej wody zlewu. Podpowiadaliśmy wam już jak oczyścić przypalony garnek. Zdradzaliśmy też jakie naczynia nie powinny trafić do zmywarki. Tym razem na tapet bierzemy temat zmywania brudnych talerzy i wskazujemy produkty spożywcze, które pomogą nam w sprzątaniu, gdy środek do mycia się skończy.
Czysty piekarnik ma tylko ten, co z niego nie korzysta lub ten, kto go regularnie czyści. A gdy często korzystasz z piekarnika, o zabrudzenia nietrudno. Nieraz wykipi ciasto, czasem pryśnie tłuszcz. Dziś powiemy wam, jak domowymi metodami wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika. Zabrudzoną blachę z piekarnika warto wyczyścić od razu po użyciu. Inaczej resztki jedzenia zapieką się na niej i będą trudne do usunięcia. A trzeba przyznać, że takie zabrudzenia nie wyglądają zbyt elegancko, a co gorsza mogą się też w nich rozwinąć mikroorganizmy.
Lukier, słodka dekoracja pączków z delikatną, orzeźwiającą nutą cytrynową. Najlepszy lukier jest gęsty i szybko zastyga, tworząc pyszne wykończenie. Sprawdź, jak zrobić idealny lukier do pączków w bardzo prosty sposób.Lukier jest niezbędnym dodatkiem do pączków, jest taką przysłowiową wisienką na torcie, jest idealny do dekoracji i znacznie wzmacnia smak i słodycz ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą wyłącznie dwa składniki: sok z cytryny i cukier puder.Są różne szkoły robienia lukru, z doświadczenia jednak wiem, że najsmaczniejszą masę otrzymasz przez ucieranie składników, nie musisz ich gotować, nie musisz dodawać octu. Ucierany lukier jest bardzo błyszczący i smakuje wyśmienicie.Masz ochotę na domowe pączki przepisu Roberta Makłowicza? Tu poznasz przepis na idealne pączki z marmoladą owocową. Oblej je domowym lukrem, będą najlepsze pod słońcem.
Coraz częściej garnki i przybory kuchenne produkowane są z materiałów, które są trwałe i nie wchodzą w reakcję z wodą i potrawami. Jeśli jednak masz w domu sprzęty, na których pojawia się rdza, musisz też wiedzieć jak je wyczyścić. Sprawdź, jak usunąć rdzę z garnka żeliwnego. To bardzo proste. Rdza pojawia się w wyniku reakcji stali lub żelaza z wodą lub wilgotnym powietrzem. Ma brunatny kolor i zdecydowanie nie jest pożądana do kontaktu z żywnością. Trudno jednak jej uniknąć, jeśli w twojej kuchni znajdują się sprzęty z żeliwa czy zwykłej stali. W sklepach bez trudu można kupić środki, które skutecznie potrafią usunąć tłuszcz, zaśniedzenia czy rdzę z garnków. Jednak nie są to tanie specyfiki, a poza tym bazują na silnych, chemicznych środkach. O wiele więc bezpieczniej skorzystać z domowych składników, które równie skutecznie poradzą sobie z rdzą.
Wegańska babka wielkanocna cytrynowa to świetny pomysł na świąteczne ciasto. Babka jest lekka, puszysta, a sok i skórka z cytryny oraz mleko migdałowe nadają jej świeżego akcentu. Poznaj przepis na wegańską babkę wielkanocną cytrynową, bez jajek, bez masła.Wegańska babka wielkanocna to pomysł na wyśmienite i lekkie ciasto bez dodatku jajek i masła. Wszystkie składniki dobrze łączą się przy pomocy oleju i mleka migdałowego. Babka jest słodka z wyczuwalną nutą cytrynową, jest przepyszna.Babkę piecz bez termoobiegu, jest to bardzo ważne, ponieważ termoobieg wysuszy ciasto. Babkę po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem lub lukrem. Jeśli chcesz bardziej podkreślić kwaśny smak cytryn, do wodę w lukrze zastąp sokiem z cytryny. Wegańska babka cytrynowa jest tradycyjnym ciastem pieczonym głównie na Wielkanoc, jednak piekę ją również bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy i herbaty lub kiedy goście mają wpaść z wizytą. Ciasto wychodzi za każdym razem i zawsze znikła błyskawicznie.Jeśli chcesz zrobić wegański tor lub ciasto z galaretką i owocami- tu poznasz przepis na wegański biszkopt bez jajek, jest lekki i bardzo puszysty.
Do obiadu zawsze warto podać surówkę. Właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej składników odżywczych. Jeśli nie masz na nią pomysłu, podajemy prosty przepis na obłędną surówkę z buraczków według siostry Anastazji. Będzie pasować do dań z wieprzowiny i drobiu. Buraczki najczęściej podajemy w postaci jarzynki. Jednak można połączyć je z kilkoma prostymi dodatkami, by odmienić ich smak i nadać im zupełnie innego charakteru. Dziś proponujemy zestawić je z czerwoną fasolką i majonezem. Efekt będzie przepyszny.
W lodówce przechowujemy zapasy jedzenia, które wymagają warunków chłodniczych. Często jednak po otwarciu, z wnętrza urządzenia wydobywa się ostry zapach. Jest on zwykle mieszanką najbardziej aromatycznych produktów, które trzymamy w chłodziarce. Sprawdź, jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Czasem wystarczy tylko przekroić owoc, włożyć go do lodówki, a brzydki odór zniknie po godzinie.O czystość lodówki trzeba dbać, bo ma ona bezpośredni kontakt z żywnością. Produkty spożywcze są bardzo wrażliwe na psucie się, więc gdy nie kontrolujemy regularnie ich świeżości, może się zdarzyć, że coś spleśnieje czy pokryje się śluzem. Takie produkty trzeba jak najszybciej usuwać, by pleśnie czy bakterie nie roznosiły się po całej lodówce. Nieprzyjemny zapach może pojawić się w lodówce właśnie na skutek zepsucia się żywności lub gdy przechowujemy w niej produkty bardzo aromatyczne. Należą do nich kiełbasy (np. wiejska z dodatkiem czosnku), pleśniowe sery czy wędzone ryby. Zapach po nich zostaje, nawet przez kilka dni po ich wyjęciu z lodówki. Jak się go pozbyć?
Każdy z nas ma zwykle w domu przynajmniej jedną cytrynę. Niektórzy dodają ją do herbaty, inni do zimnych napojów, różnych sosów lub potraw. Jest na porządku dziennym podobnie jak cebula czy marchewka. By cytryny zachowały swoje walory, trzeba je odpowiednio przechowywać. Dowiedzcie się gdzie i jak najlepiej trzymać cytryny.Cytryn ani innych owoców czy warzyw lepiej nie kupować na duży zapas. W czasie przechowywania tracą bowiem swoje walory smakowe i zdrowotne. Jednak nawet jeśli kupicie tylko kilka tych owoców, warto wiedzieć gdzie najlepiej je trzymać, by najdłużej zachowały soczystość, jędrność i witaminy.
Cytryna zwykle stanowi podstawowe wyposażenie kuchni i kilka świeżych owoców zawsze znajduje się pod ręką. Jedną z najbardziej efektywnych metod wykorzystania jej w kuchni, jest wymieszanie jej z octem i wlanie do odpływu zlewu. Po chwili wystarczy go przetrzeć, a po zaciekach i tłustych plamach nie będzie śladu. Cytryna cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i bez niej wiele dań i napojów nie mogłoby się udać. Okazuje się, że istnieje wiele sprytnych zastosowań tego owocu poza gotowaniem. Polacy najczęściej dodają sok z cytryny do herbaty lub wody, ponieważ bardzo cenią jego odświeżające właściwości. Wysoki poziom kwaśności tego płynu pozwala między innymi na skuteczne czyszczenie kuchennego zlewu i odpływu.
Babka cytrynowa siostry Anastazji to szybkie i pyszne ciasto, nie tylko na święta. Lekka, puszysta o wyczuwalnym, cytrynowo- waniliowym aromacie jest tak smaczna, że keksówka znika w ciągu jednego dnia. Poznaj przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji.Babka cytrynowa jest jednym z tych ciast, które wychodzą za każdym razem, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Babka cytrynowa jest wyrośnięta, puszysta i lekka, a dzięki skórce z cytryny - świeża i wyśmienita.Babkę cytrynową polej domowym lukrem lub oprósz cukrem pudrem i udekoruj plastrami cytryny, każda opcja podania będzie smakować doskonale. Babkę upiecz w tradycyjnej formie do keksów. Przed wlaniem ciasta do formy pamiętaj, żeby natłuścić ją masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką, inaczej babka może się przykleić.Jeśli masz ochotę na świeże, lekkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędny sernik cytrynowy z polewą cytrynową, jest puszysty i orzeźwiający.
Przed nami tania sobota w Lidlu. Zobacz, co na nas czeka w sieci tych sklepów w dobrych cenach. Z pewnością jutrzejszy dzień będzie doskonałą okazją na uzupełnienie zapasów w kuchennych szafkach i lodówkach. Zapraszamy do wspólnego przejrzenia najnowszej gazetki.W każdym sklepie spożywczym możemy kupić w zasadzie te same lub podobne produkty. Rzecz jednak nie rozbija się o to, czy można kupić, tylko za ile. Czas licznych podwyżek skłania do oszczędzania na każdym kroku. Jutro w Lidlu będziemy ku temu doskonała okazja.
Jeśli jesteście miłośnikami past do pieczywa, z pewnością znacie już pastę z tuńczyka. Zwykle dodaje się do niej jajko i majonez. Dziś podamy wam jednak przepis na pastę z tuńczyka w nieco ostrzejszym wydaniu. Będzie cudowna do kanapek na śniadanie lub kolację.Rybne pasty należą do jednych z najzdrowszych i najsmaczniejszych. Do ich przygotowania można wykorzystać ryby wędzone lub z puszki. My sięgnęliśmy po tę drugą wersję, bo tuńczyka z puszki zwykle mamy w kuchennych zapasach. I naprawdę warto go mieć.
Nie od dziś przyjmuje się, że czosnek sprawdza się jako pomoc w zachowaniu dobrej odporności i zdrowia. Jednym z nadzwyczajnych sposobów, aby przyjmować czosnek, jest zaparzenie z niego herbatki. Łącząc czosnek z cytryną, miodem i imbirem uzyskuje się prawdziwą witaminową bombę, która skutecznie wspomaga organizm człowieka. Z pozoru czosnkowy napar może odrzucać, ponieważ smak i zapach nie zachęcają do picia. Warto jednak zignorować te minusy i mimo wszystko regularnie pić herbatę. Dzięki temu możemy mieć większą pewność, że układ odpornościowy poradzi sobie z każdą infekcją. Dodatkowo czosnek pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, co przyczynia się do poprawy metabolizmu i chudnięcia. Portal medonet zdradza, że szczególnie pomocny jest po zjedzeniu ciężkich i tłustych potraw, które długo zalegają w żołądku. Czosnek zapobiega pojawianiu się nieprzyjemnych wzdęć.
Sen jest bardzo ważny dla naszego zdrowia. Jeśli jednak mamy problem z zasypianiem, możemy pomóc sobie naturalnymi metodami. Zobacz, po jakie napoje warto sięgnąć przed snem. Niektóre z nich oprócz wyspania się, przyspieszą też spalanie kalorii. Na noc nie powinniśmy się najadać, bo wtedy będziemy mieli przeciążony żołądek i trudno będzie nam zasnąć. Jednak z powodzeniem możemy wypić szklankę ciepłego napoju. Mogą one mieć różne właściwości, w zależności od twoich potrzeb. Jedne ułatwiają zasypianie, a inne wspomagają trawienie.
Chyba każdemu z nas przydarzyło się spalenie patelni i przywarcie zwęglonych resztek do jej powierzchni. W takiej sytuacji warto znać domowe sposoby na uporanie się ze spalenizną. Jedną z metod jest rozpuszczenie kwasku cytrynowego w wodzie i zalanie nią naczynia. Po jakimś czasie namaczania brud sam zacznie odchodzić. Podczas korzystania z kuchni i sprzętów kuchennych łatwo o wpadki. Wystarczy zagapić się na kilku sekund lub w czymś zaczytać, aby gotowane jedzenie utworzyło twardą spaloną skorupę, której oczyszczenie jest ciężkie i żmudne. W takich momentach zwykle sięgamy po specyfiki ze sklepów z chemią, które zmiękczają przypalone resztki i ułatwiają ich usunięcie. Takie środki chemiczne nie są jednak zbyt zdrowe, dlatego my polecamy domowe rozwiązania. Jednym z nich jest roztwór z kwasku cytrynowego i wody, który świetnie czyści przypalone patelnie i garnki.
Lodówka jest niewątpliwie centrum kuchni. Trzymamy w niej bowiem większość składników potrzebnych do przygotowania potraw, a także gotowe dania. Ważne jest więc, by była czysta i pachnąca. Jednak jeśli chodzi o zapach, potrafi wydobywać się nawet z umytego sprzętu. Jak więc pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?Utrzymanie lodówki w higienie jest ważne, bo przecież przechowujemy w niej żywność. Dlatego istotne jest, by regularnie ją przeglądać i czyścić. Warto raz w tygodniu sprawdzić, czy wszystkie produkty wciąż są świeże, czy nie upłynął ich termin przydatności do spożycia. Jeśli coś jest już przeterminowane, od razu to wyrzuć. Nie będzie wydzielała się nieprzyjemna woń, a także nie będą się rozprzestrzeniały drobnoustroje. Produkty z kończącą się datą przydatności do spożycia ustaw zawsze z brzegu półki, by nie zapomnieć zużyć ich na czas.
Witamina C jest bardzo istotnym związkiem chemicznym, bez którego organizm człowieka źle funkcjonuje. Powszechnie uważa się, że najwięcej jest jej w cytrynach i ogólnie cytrusach. Prawda jest jednak zupełnie inna. Jednym z doskonałych źródeł witaminy C jest zwykła natka pietruszki, którą cały czas używa się do gotowania. Brak odpowiednich ilości witaminy C w diecie wywołuje wiele nieprzyjemnych objawów, a duże niedobory mogą nawet być powodem poważnych chorób. Warto więc każdego dnia dostarczać w diecie dużo tej witaminy. Cytrusy są ogólnie kojarzone jako genialne źródło tej substancji, co nie mija się z prawdą - istnieją jednak produkty, które zawierają jej o wiele więcej. Niżej zdradzamy jakie warzywa, owoce czy zioła są w tej kategorii najlepsze.
Syrop z czosnku jest jednym z najprostszych sposobów na poprawę stanu zdrowia, gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa. Ten tradycyjny babciny lek z łatwością przyrządzimy w domu. Wystarczy kilka składników, by wesprzeć swój organizm w walce z infekcjami. Spróbujcie, a poczujecie się lepiej. Podpowiadaliśmy wam już jak poprawnie przechowywać czosnek i jak go przyrządzać, by najlepiej skorzystać z jego dobroczynnych właściwości. Tym razem zdradzamy, jak przygotować syrop z tej aromatycznej przyprawy. Będzie idealny zimowe przeziębienia. Czosnek działa bowiem jak naturalny antybiotyk. Bogactwo związków flawonoidowych i witamin — wśród których wymienić można m.in. A, B2 i C — korzystnie wpłynie na naszą odporność. Zawarte w tym warzywie olejki eteryczne ułatwiają także oddychanie i pozbywanie się zalegającej wydzieliny.