Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wegańska babka wielkanocna. Najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.02.2022 01:00

Wegańska babka wielkanocna. Najlepszy przepis

Wegańska babka wielkanocna
canva/bauhaus1000

Wegańska babka wielkanocna cytrynowa to świetny pomysł na świąteczne ciasto. Babka jest lekka, puszysta, a sok i skórka z cytryny oraz mleko migdałowe nadają jej świeżego akcentu. Poznaj przepis na wegańską babkę wielkanocną cytrynową, bez jajek, bez masła.

Wegańska babka wielkanocna to pomysł na wyśmienite i lekkie ciasto bez dodatku jajek i masła. Wszystkie składniki dobrze łączą się przy pomocy oleju i mleka migdałowego. Babka jest słodka z wyczuwalną nutą cytrynową, jest przepyszna.

Babkę piecz bez termoobiegu, jest to bardzo ważne, ponieważ termoobieg wysuszy ciasto. Babkę po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem lub lukrem. Jeśli chcesz bardziej podkreślić kwaśny smak cytryn, do wodę w lukrze zastąp sokiem z cytryny.

Wegańska babka cytrynowa jest tradycyjnym ciastem pieczonym głównie na Wielkanoc, jednak piekę ją również bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy i herbaty lub kiedy goście mają wpaść z wizytą. Ciasto wychodzi za każdym razem i zawsze znikła błyskawicznie.

Jeśli chcesz zrobić wegański tor lub ciasto z galaretką i owocami- tu poznasz przepis na wegański biszkopt bez jajek, jest lekki i bardzo puszysty.

Przepis na wegańską babkę wielkanocną

Składniki na 1 formę do babki:

  • szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • pół szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • pół szklanki oleju roślinnego

  • pół szklanki mleka migdałowego

  • sok z 2 cytryn

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • olej i mąka do wysmarowania blachy

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Jak zrobić wegańską babkę wielkanocną?

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, olej, sok z cytryny, cukier i cukier wanilinowy, całość mieszaj na wolnych obrotach, dodaj skórkę kandyzowaną i wymieszaj łyżką. Formę wysmaruj olejem, oprósz mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do ścianek.

Skórka cytrynowa

Źródło zdjęcia: canva/nectarina Wlej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika bez termoobiegu, piecz 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij babkę z foremki i ostudź, następnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego.