Wegańska babka wielkanocna. Najlepszy przepis
Wegańska babka wielkanocna cytrynowa to świetny pomysł na świąteczne ciasto. Babka jest lekka, puszysta, a sok i skórka z cytryny oraz mleko migdałowe nadają jej świeżego akcentu. Poznaj przepis na wegańską babkę wielkanocną cytrynową, bez jajek, bez masła.
Wegańska babka wielkanocna to pomysł na wyśmienite i lekkie ciasto bez dodatku jajek i masła. Wszystkie składniki dobrze łączą się przy pomocy oleju i mleka migdałowego. Babka jest słodka z wyczuwalną nutą cytrynową, jest przepyszna.
Babkę piecz bez termoobiegu, jest to bardzo ważne, ponieważ termoobieg wysuszy ciasto. Babkę po upieczeniu ostudź i udekoruj cukrem lub lukrem. Jeśli chcesz bardziej podkreślić kwaśny smak cytryn, do wodę w lukrze zastąp sokiem z cytryny.
Wegańska babka cytrynowa jest tradycyjnym ciastem pieczonym głównie na Wielkanoc, jednak piekę ją również bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy i herbaty lub kiedy goście mają wpaść z wizytą. Ciasto wychodzi za każdym razem i zawsze znikła błyskawicznie.
Jeśli chcesz zrobić wegański tor lub ciasto z galaretką i owocami- tu poznasz przepis na wegański biszkopt bez jajek, jest lekki i bardzo puszysty.
Przepis na wegańską babkę wielkanocną
Składniki na 1 formę do babki:
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju roślinnego
pół szklanki mleka migdałowego
sok z 2 cytryn
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
olej i mąka do wysmarowania blachy
cukier puder lub lukier do dekoracji
Jak zrobić wegańską babkę wielkanocną?
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj mleko, olej, sok z cytryny, cukier i cukier wanilinowy, całość mieszaj na wolnych obrotach, dodaj skórkę kandyzowaną i wymieszaj łyżką. Formę wysmaruj olejem, oprósz mąką, żeby ciasto nie przykleiło się do ścianek.
Źródło zdjęcia: canva/nectarina Wlej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika bez termoobiegu, piecz 50-60 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij babkę z foremki i ostudź, następnie udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego.