Kawa jest nie tylko smaczna, ale też pozytywnie na nas działa. Często ratujemy się nią, gdy szybko potrzebujemy się obudzić i zachować lepszą koncentrację. A wiecie, dlaczego warto pić kawę z dodatkiem cytryny? Ta to dopiero ma moc, przekonajcie się sami. Cudowne działanie kawy jest zasługą kofeiny. To właśnie ona działa pobudzająco, dodaje energii, podnosząc nieco ciśnienie krwi. Kawa zawiera też dużo przeciwutleniaczy, które chronią przed chorobami nowotworowymi, a także spowalniają procesy starzenia się. Cytryna to jak wiadomo doskonałe źródło witaminy C. Potrafi wzmocnić organizm, by lepiej stawiał czoła przeziębieniom i innym infekcjom. Działa też oczyszczająco na nasz organizm. Gdy zaś dodacie do kawy cytrynę, ich pozytywne właściwości zsumują się.
Pańska skórka jest słodkim przysmakiem znanym w Warszawie i w okolicach. Można ją kupić na przycmentarnych straganach i na odpustach. Była znana już przed wojną, a receptura na nią była strzeżona. Dziś możecie ją przygotować sami, dzięki naszemu przepisowi na pańską skórkę. Pańska skórka jest zwykle sprzedawana w postaci białej, różowej lub biało-różowej kostki zawiniętej w kawałek pergaminu. Jest bardzo słodka, twarda, ale ciągnąca. Konsystencją przypomina nieco rozpuszczalną gumę. Według zaleceń powinna być na tyle miękka, aby wbić w nią zęby, ale na tyle twarda, by nie udało się jej odgryźć.
Jabłka są dostępne przez cały rok, ale nie zawsze są tak smaczne i w miarę tanie, jak teraz. Jeśli więc kupiłaś ich nieco więcej albo masz owoce z własnego drzewa, możesz zrobić z nich zapasy na zimę. Oto łatwy przepis na korzenną konfiturę z jabłek. Będzie idealna do ciast, naleśników czy gofrów. Na przetwory najlepsze są kwaskowe odmiany jabłek, np. Szara Reneta, Antonówka. Jednak one zazwyczaj rozpadają się w czasie duszenia czy gotowania. A my chcielibyśmy, żeby kawałki jabłek pozostały w całości. Dlatego proponujemy sięgnąć po odmianę Idared, Bojken czy Delicious.
Jarzębina nie tylko pięknie wygląda, ale też potrafi doskonale smakować. Warto sięgnąć po owoce rosnące w ogrodzie czy na bezdrożach i przygotować z nich przetwory. Proponujemy delikatną konfiturę z jarzębiny i jabłek. Będzie idealna do pieczywa, ale też do mięs.Przetwory z jarzębiny nie są dość popularne, mimo że drzewka jarzębinowe rosną dość powszechnie. A szkoda, bo są bogate w witaminy i inne, cenne składniki. Za ich sprawą jarzębina dobrze radzi sobie ze wzdęciami i zaparciami. Ma też właściwości moczopędne i pomaga przy kamicy nerkowej oraz nadciśnieniu.Owoce jarzębiny przeznaczone na przetwory wcześniej należy przemrozić. To dlatego, by zmniejszyć ich goryczkę, a także rozłożyć kwas parasorbowy. Kwas ten może wywoływać biegunki oraz wymioty, na szczęście jest unieszkodliwiany w czasie mrożenia i dalszego przetwarzania jarzębiny. Przed zamrożeniem owoce trzeba umyć, osuszyć i wsypać do foliowego woreczka. W zamrażarce najlepiej trzymać je co najmniej 3 dni. Można też zerwać owoce po przymrozkach, efekt będzie ten sam.
Dynia jest doskonała nie tylko na zupy i do pieczenia. Świetnie sprawdza się też w ciastach i deserach. Proponujemy wyborny przepis na dżem z dyni i pomarańczy. Dzięki niemu poznacie zupełnie nowe oblicze dyni.Dżem z dyni jest gęsty i kremowy. Jego smak warto przełamać orzeźwiającą, cytrusową nutą. Taki dżem będzie doskonały do pieczywa, naleśników czy do przekładania ciast. Jest całkiem prosty do przygotowania.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Lodówka jest centrum naszej kuchni. To skarbnica zapasów i różnych przysmaków. Jednak czasami, nawet mimo dbania o higienę, potrafi z niej mało zachęcająco pachnieć. Oto kilka sposobów jak pozbyć się przykrych zapachów z kuchni.W lodówce przechowujemy wędliny, nabiał, warzywa czy gotowe potrawy. Niektóre z nich czasami mają na tyle intensywny zapach, że nie znika on z lodówki nawet po wyjęciu wonnego produktu. Co gorsza, sery czy masło mają zdolność pochłaniania obcych zapachów, w wyniku czego robią się po prostu nieapetyczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Najchętniej kupowany jest przez nas śledź solony w postaci filetów, czyli matiasów. Śledzie marynowane też mają swoich zwolenników, ale niektórzy unikają ich ze względu na dodatek octu. A wiesz jak zrobić marynowane śledzie bez octu? Oto dwa proste sposoby.Marynowanie i marynata kojarzy się zwykle z octem. I to najtańszą jego wersją, a więc octem spirytusowym. Ocet ten jest dość silnym kwasem, który daje rybom czy mięsu miękkość i kruchość. Nie jest on niestety zbyt zdrowy, bo podrażnia przewód pokarmowy, a nawet niszczy czerwone krwinki. Dlatego warto poszukać jego zdrowszych zamienników.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy. Napój ten słynie ze swojego pobudzającego działania. Jakie jednak mamy alternatywy, jeśli jego smak nam nie odpowiada? Tego dowiecie się z naszego materiału.Kawa jest dla wielu z nas naturalnym wyborem jako towarzysz śniadania. Warto jednak zmienić trochę swoje przyzwyczajenia i czasem dla odmiany sięgnąć po inny napój. Zwłaszcza że część z nich, oprócz działania pobudzającego, może dodatkowo wesprzeć naszą odporność lub pozytywnie wpłynąć na działanie układu pokarmowego. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Robienie przetworów na zimę nie jest tak popularne, jak kiedyś, bo wiele produktów można kupić. Jednak niektóre warto zrobić, bo nie znajdziesz ich w żadnym sklepie. Takie są na przykład buraki na zimę z przepisu siostry Anastazji. Smakują naprawdę obłędnie. Buraki są dostępne w zasadzie przez cały rok. I wydaje się, że nie ma potrzeby zamykania ich w słoiku. Jednak jesienią buraki są najwartościowsze i o wiele smaczniejsze niż zimą czy wiosną. Poza tym sałatka w słoiku to gotowiec do obiadu. Teraz poświęcisz na nie trochę czasu, ale potem w każdej chwili będziesz mogła po nie sięgnąć. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kawa słynie ze swoich pobudzających właściwości. Sięgamy po nią, gdy potrzebujemy się obudzić lub lepiej skoncentrować. Okazuje się, że dobrze jest połączyć ją z sokiem z cytryny. Dlaczego warto dodać cytrynę do kawy? Zaraz się tego dowiesz. Cudowne działanie kawy to głównie zasługa znajdującej się w niej kofeiny. To ona dodaje energii, stymuluje pracę mózgu, poprawia pamięć. Jeśli zaś chodzi o cytrynę, ta z kolei słynie z dużej zawartości witaminy C. Zwiększa więc odporność organizmu i pomaga zwalczyć przeziębienia. A co się stanie, jeśli zestawimy te produkty razem? Okazuje się, że wzmocnią niektóre swoje działania. Oba produkty są bogate w przeciwutleniacze, które m.in. opóźniają efekty starzenia się. Ale to tylko początek zalet tego zestawu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Surówka z marchewki to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Pasuje do dań z mięs, drobiu i ryb. Możesz ją przygotować na kilka sposobów. Zobacz jak zrobić surówkę z marchewki, która będzie smakować jak z restauracji. Surówkę z marchewki znamy od dziecka. Najpierw podawano nam marchewkę wymieszaną ze startym jabłkiem, potem przyszła pora i na ostrzejsze połączenia. Niezależnie od tego, co dodamy do startej marchewki, otrzymamy jednak wartościową i smaczną surówkę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Biszkopt to podstawa niemal każdego tortu. Ważne więc by był udany i wyrośnięty. Dróg do osiągnięcia tego celu jest kilka, ale czy wiecie, dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny? Jeśli nie, przetestujcie poniższy przepis, a zobaczycie, jakie są z tego korzyści.Podstawą biszkoptu są dobrze ubite białka. To właśnie one stanowią jakby rusztowanie dla całego ciasta. Potem łączymy je z żółtkami i mąką. Niektórzy dodają mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, są też tacy co dolewają trochę oleju lub octu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki. Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki. Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Owoce pigwy wyglądem przypominają małe cytrynki. Są jednak od nich o wiele bardziej aromatyczne. Zawierają też wiele wartościowych składników. To dlatego tak chętnie robimy z nich przetwory. Dzisiaj proponujemy prosty sok — doskonały dodatek do jesiennej herbaty.Owoce pigwy mają niezwykły smak i aromat. Zawierają też sporo pektyn, które działają oczyszczająco na nasz organizm. Dzięki pektynom z pigwy można też łatwo zrobić dżem czy galaretkę. Bardzo popularna i smaczna jest również nalewka. Jednak bardziej uniwersalnym napojem będzie sok z pigwy — idealny dla całej rodziny.Pigwa jest niezwykle bogata w witaminy i sole mineralne. W jej składzie można znaleźć witaminę C, witaminy z grupy B, beta-karoten, a także wapń, potas, siarkę, fosfor, magnez i żelazo. Nie trać więc okazji i jeśli tylko zdobędziesz owoce pigwy przygotuj z nich zdrowe przetwory.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dzika róża pięknie wygląda jak kwitnie i gdy dojrzewają jej owoce. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że zarówno płatki, jak i owoce dzikiej róży nadają się na przetwory. I to bardzo wartościowe przetwory. Prezentujemy wyjątkowy przepis na dżem z dzikiej róży.Dzika róża rośnie zwykle w zaroślach i przydrożach. O tej porze roku łatwo ją dostrzec, bo ma czerwone owoce. Warto zrobić z nich przetwory, ponieważ są niezwykle bogate w witaminę C. Zawierają też witaminy z grupy B, witaminę A, E i K, a także flawonoidy i garbniki. Ten skład sprawia, że przetwory z owoców dzikiej róży świetnie sprawdzą się przy przeziębieniu, stanach zapalnych układu moczowego czy w wahaniach nastroju. Owoce dzikiej róży można wysuszyć i parzyć z nich herbatki. Idealnie nadają się też na konfiturę i dżem. Dziś chcielibyśmy was namówić do przygotowania tego ostatniego. Ma oryginalny smak i jest bardzo zdrowy. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Buraki są smaczne, buraki są zdrowe. Choć można z nich przygotować sporo potraw, to i tak większości osób kojarzą się z dodatkiem do obiadu. My przedstawimy wam przepis na buraki z chrzanem, które świetnie podkreślają smak wędlin, ale też można je podać do dań mięsnych. Z czerwonych buraków przygotujesz pyszny barszcz i zupę-krem, zrobisz jarzynkę do obiadu, a także apetyczną sałatkę. Jednak niektórym buraki ćwikłowe kojarzą się tylko i wyłącznie z ćwikłą. Ćwikła to nic innego jak starte buraczki połączone ze startym chrzanem i przyprawami. Chrzan dodaje całości ostrości, ale też walorów zdrowotnych. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dżem morelowy jest jednym z bardziej lubianych, słodkich przetworów. Ma wyraźny, kwaśno-słodki smak. Idealnie nadaje się do smarowania naleśników czy gofrów. Zobacz jak szybko i łatwo możesz go zrobić i to bez dodatku środka żelującego.Na dżemy najlepsze są dobrze dojrzałe owoce. Zawierają bowiem więcej cukru, są też bardziej aromatyczne i szybciej się rozgotowują. Trzeba jednak zwrócić uwagę by owoce były zdrowe, bez śladów gnicia czy pleśni. Gdy uda ci się takie zdobyć ruszaj do dzieła.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kalarepa jest dość niedocenionym warzywem, choć pełna jest dobroczynnych substancji i właściwości. Picie jej soku jest jeszcze łatwiejszym sposobem na dostarczanie ich do organizmu. Pomaga poprawić trawienie, a także korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Kalarepa to odmiana kapusty - została specjalnie wyhodowana jako gatunek mający mieć większą wytrzymałość na trudne warunki atmosferyczne oraz rosnący w surowych klimatach.Jej kulinarne zastosowania zna praktycznie cały świat - często można znaleźć ją jako składnik zup, sałatek, kanapek czy surówek. Jeśli nie przepadasz za jej twardością, sięgnij po pyszny i zdrowy sok. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cytryna sama w sobie stanowi witaminową bombę - z uwagi na dużą zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy. Po zamrożeniu jej korzystanie z tych dobroczynnych właściwości jest jeszcze prostsze. Wystarczy wszak wyjąć zamrożony na kość owoc i zetrzeć go do deseru czy sosu. Cytryny towarzyszą nam od lat i cały świat pokochał je nie tylko za kwaśny, orzeźwiający smak, lecz również prozdrowotne działanie. Szczególnie doceniona została przez marynarzy, którzy przed wynalezieniem puszek, korzystali z cytryny w walce ze szkorbutem. Dzisiaj szkorbut praktycznie nam nie zagraża, jednak cały czas warto regularnie jeść cytryny. Aby ułatwić sobie to zadanie, można włożyć je do zamrażalnika i ścierać do swoich potraw czy napojów jak ser. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cytryna jest owocem, którego nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Nieodpowiednio przechowywana niestety szybciej się psuje. Warto zastosować pewien trik, który przedłuży jej świeżość. Do jego zastosowania potrzebujesz miski i wody. Cytrynę wykorzystujemy nie tylko do herbaty czy jako dodatek do wody, To owoc, który dodajemy również do deserów czy dań wytrawnych. Zaskoczeniem może być fakt, że w niektórych przepisach dorzuca się ją również do cytryny. Cytryna ma niesamowite właściwości. Na jej bazie można przygotować napój oczyszczający tętnice, którego receptura jest bardzo stara, ale też niezwykle skuteczna.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Wiele osób decyduje się na picie zimnej wody niezależnie od pogody, choć latem jest ona zdecydowanie najprzyjemniejsza. Okazuje się, że ma ona negatywny wpływ na organizm. Może powodować skurcze mięśni, a także bóle stawów i głowy. Woda jest jedną z najważniejszych substancji potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Kilka dni bez niej kończy się tragicznie i nawet niewielkie odwodnienie może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia. Zazwyczaj pijemy wodę o temperaturze pokojowej lub chłodnej - do takiej mamy najłatwiejszy dostęp, a samo picie sprawia wtedy najwięcej przyjemności. Okazuje się jednak, że znacznie zdrowsza jest ciepła woda. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Najprawdopodobniej nikt się nie spodziewał, że napój rozlany na stopę może doprowadzić do czegoś takiego. Kobieta oblała się drinkiem z tequili, limonki oraz wody. W nocy poczuła okropny ból i pieczenie. Okazało się, że cytrusy zawarte w napoju doprowadziły do fitofotodermatozy. Przeważnie popularne napoje nie wzbudzają u nas większych obaw. Niestety czasami mogą one przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych. Na własnej skórze przekonała się o tym pewna Australijka.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W największe upały przy silnym słońcu należy unikać przygotowywania napojów i drinków z sokiem z limonki. Owoc zawiera psoralen, związek, który pod wpływem promieni UV ze słońca powoduje oparzenia na skórze. Jeśli musisz wyciskać ten cytrus, pamiętaj o dokładnym umyciu skóry pod bieżącą wodą z mydłem po skończonej pracy. W czasie wielkiego gorąca uwielbiamy robić schłodzone napoje. Najczęściej w tym celu kupujemy duże ilości cytrusów, takich jak cytryna czy limonka - ich kwaśność w połączeniu z lodem doskonale orzeźwia i nawadnia. Ostrzegamy jednak osoby, które zajmują się sporządzaniem napojów na świeżym powietrzu. W dzień taki jak dzisiaj, gdy na niebie praktycznie nie ma chmur, należy zachować szczególną ostrożność. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Osy są ważnymi dla przyrody zwierzętami, lecz potrafią nieźle uprzykrzyć nam życie, dlatego nie chcemy, aby nam przeszkadzały. Jeśli często przylatują do twojego domu, zawieść przy oknie cytrynę ze wbitymi weń goździkami. Owady nie lubią takich zapachów i będą omijać je z daleka. Osy same w sobie nie stanowią dla nas zagrożenia, są jednak bardziej agresywne od pożytecznych pszczół, przez co, gdy tylko poczują się zagrożone, często przechodzą do ataku. Wtedy potrafią być bezlitosne. Dla większości ludzi ukucie osy jest jedynie nieprzyjemnym, bolesnym doświadczeniem - niektórzy mogą być jednak uczuleni i w takim przypadku mogą wystąpić duże, a niekiedy groźne objawy alergii. Dlatego lepiej zapobiegać pojawianiu się os w okolicy domu. Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Sok z cytryn to nie tylko smaczny dodatek do herbaty czy wody. Można z niej przygotować pyszny napój, który wspomaga zdrowie, kontrolując poziom cholesterolu. Dodatek nasion chia jedynie wzmacnia jej prozdrowotne właściwości. Sok z cytryny to produkt tak powszechny, że nikt nie musi martwić się jego niedoborem - wystarczy bowiem wyskoczyć do najbliższego "spożywczaka" czy straganu, a po chwili wraca się z naręczem soczystych i pięknie pachnących cytrusów. Cytryna zawiera wiele flawonoidów, witaminy C oraz minerałów, dzięki czemu picie soku z tego owocu bardzo korzystnie oddziałuje na najróżniejsze procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
W czasie upałów trzeba szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W tym szczególnym okresie lekarze zalecają picie nie tylko wody mineralnej, ale i izotoników, które nie tylko ugaszą pragnienie, ale i uzupełnią elektorlity. Okazuje się, że w prosty sposób możemy je przygotować we własnej kuchni. Wystarczy wykorzystać produkty, które na pewno masz pod ręką. Ostatnie dni dają nam się we znaki, jeśli chodzi o ekstremalne temperatury. W taką pogodę powinniśmy pić jak najwięcej wody. Standardowo zaleca się wypijanie 1-1,5 litra wody dziennie, jednak przy tak wysokich temperaturach, powinno się znacznie zwiększyć jej spożycie. Choć mogłoby się wydawać, że wszystkie napoje dobrze wpłyną na nawodnienie organizmu, w rzeczywistości tak nie jest. Kawa, herbata czy alkohol są wręcz niewskazane, gdy żar wręcz leje się z nieba. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
W czasie upałów najważniejsze jest odpowiednie nawodnienie - duża ilość płynów jest bowiem wypacana. Okazuje się, że nie tylko woda doskonale sprawdza się podczas wysokich temperatur, lecz również świeżo wyciskany sok. Najlepiej wybrać sok z pomidorów oraz cytrusów.Upały potrafią dać nam nieźle w kość, szczególnie osobom starszym, u których termoregulacja nie jest już tak efektywna. Najlepszym sposobem schłodzenia organizmu jest oczywiście przebywanie w zacienionych miejscach i ograniczanie wysiłku fizycznego. Nie zawsze możemy sobie oczywiście na to pozwolić, w końcu od czasu do czasu trzeba wybrać się na zakupy, czy załatwić jakieś sprawy. Wtedy konieczne jest picie płynów w dużej ilości, a także ograniczanie napojów, które przyspieszają odwodnienie. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Owoce hodowane przez rolników, często są pryskane pestycydami - ułatwiają one uprawę, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób czy eliminując niechciane szkodniki i chwasty. Jak najlepiej się ich pozbyć? Jeden ze sposobów polega na połączeniu wody, sody oczyszczonej, octu oraz pestek grejpfruta. Owoce stanowią ważny element naszej codziennej diety. Dostarczają nam energii przy pomocy węglowodanów, minerałów, witamin oraz wiele innych substancji korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety współcześni hodowcy regularnie posiłkują się pestycydami, które zabijają niechciane organizmy żywe na polach uprawnych, a także znacznie zwiększają plony. Dla człowieka nie są jednak zdrowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej