Cytryny są obecnie tak powszechne, że ciężko wyobrazić sobie bez nich codzienne funkcjonowanie. Często dodajemy ich sok do herbaty czy zwykłej wody - wyjątkowo smaczna jest także lemoniada z cukrem oraz świeżymi liśćmi mięty. Z tych smacznych cytrusów można jednak wyciągnąć znacznie więcej. Jednym z najlepszych sposobów jest przygotowanie specjalnego napoju, który jest banalnie prosty w zrobieniu, a jego właściwości prozdrowotne potrafią oszołomić niejednego człowieka.
Niezależnie od tego, jakiego czajnika używamy, to raz na jakiś czas powinniśmy usunąć z niego kamień. Zamiast kupować drogie chemiczne środki, lepiej sięgnij po produkt, który z pewnością znajduje się w Twojej kuchni.Ocet - twój sprzymierzeniec w walce z kamieniemAby usunąć kamień z wnętrza składnika, całe szczęście nie musimy sięgać po silne chemiczne detergenty. Warto postawić na naturalny sposób, który przy okazji będzie o wiele tańszy. Odkamienianie sprzętu kuchennego przy pomocy octu wcale nie jest wymysłem obecnych czasów. Ten sposób był już doskonale znany naszym mamom i babciom. Prosto, skutecznie i bez zbędnej chemii- czego chcieć więcej!Wystarczy wymieszać ocet z wodą w proporcjach 1:1 i umieścić go czajniku. Następnie powinniśmy zagotować miksturę i koniecznie zostawić sprzęt na noc. Rano pamiętaj o bardzo dokładnym opłukaniu czajnika. Z pewnością od razu zauważysz ogromną różnicę! Jakie inne produkty mogą być pomocne w walce z kamieniem?Produkty do zadań specjalnychOkazuje się, że w naszej kuchni znajduje się wiele składników, które z powodzeniem zastąpią silne środki chemiczne. Kilka z nich może wywołać ogromne zdziwienie.Jednym z nim są bowiem obierki z ziemniaków. Wystarczy obłożyć nimi dno czajnika, wlać wodę i zagotować. Efekt? Po kamieniu nie zostanie ani ślad, a nasz czajnik będzie lśnił jak nowy.Warto sięgnąć również po coca - colę. W końcu nie od dziś znany jest fakt o jej silnych właściwościach czyszczących. Podobnie jak w przypadku octu można zmieszać ją z wodą i wlać do czajnika na noc. Rano przeżyjemy spore zaskoczenie!Polecamy również nasz tekst na temat innych sposobów na skuteczne porządki w naszej kuchni!!Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste?Czy obostrzenia w sklepach spożywczych zostaną przedłużone?Dlaczego warto jeść kiwi?undefinedźródło: newsy.gotujmyZapraszamy na nasz Instagram
Spowolniony metabolizm przekłada się na zwiększone przybierania na wadze, a także gorsze samopoczucie po zjedzeniu dużego posiłku. Dlatego każdy, kto nie metabolizuje przyjmowanych przez siebie pokarmów zbyt szybko, może mieć problem po świętach.Zgodnie z tradycją w czasie śniadania wielkanocnego stół jest suto zastawiony świątecznymi daniami. Biesiadnicy zasiadają do niego i większość jedzenia znika z niego w ciągu kilkunastu minut. Po takim posiłku żołądek ma ogromne wyzwanie do sprostania.
Kawa jest częścią naszego życia od tysięcy lat - wywodzi się z Afryki, gdzie według popularnej historii, odkrył ją pasterz kóz. Zauważył, że jego zwierzęta stają się pobudzone po zjedzeniu pewnych jagód. Kiedy sam ich spróbował, odczuł ogromną energię. W ciągu tysięcy lat sposób przyjmowania kawy uległ zmianie, lecz ciągle korzystamy z jej właściwości. Za te głównie odpowiada kofeina, czyli alkaloid o działaniu pobudzającym, hamującym uczucie głodu oraz zwiększającym koncentrację i umiejętność skupienia. Niestety, to właśnie kofeina odpowiada także za negatywny wpływ tego napoju na ludzki organizm.
Cytryna jest owocem, który jak żaden inny, ugruntował swoją pozycję jako świetne źródło witaminy C. Kwas askorbinowy w cytrusie jest jednym z kluczowych elementów odpowiedniej pracy układu odpornościowego, dlatego przyjmowanie cytryny jest bardzo istotne. Czosnek z kolei, po rozgnieceniu i naruszeniu ścian komórkowych, wytwarza allicynę, która nadaje mu większość właściwości bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych. Łącząc te dwie rośliny w syropie, można stworzyć świetny środek na przeziębienie, lecz nie tylko.
Piekarnik jest wyjątkowo istotnym sprzętem kuchennym. Bez niego nie moglibyśmy zrobić wielu pysznych ciast, pieczeni i innych potraw, bez których nasze kulinarne doznania nie byłyby takie same. Niestety, utrzymanie piekarnika w czystości może przysporzyć sporo kłopotów. Wysoka temperatura, jaka panuje w jego wnętrzu sprawia, że wszelkie resztki jedzenia zapiekają się i stają się wyjątkowo twarde oraz trudne w usunięciu. W takim wypadku liczna grupa ludzi sięga po sklepową chemię - są jednak lepsze, domowe sposoby.
Pietruszka i cytryna uchodzą za bardzo zdrowe produkty spożywcze. Często dodajemy je do rozmaitych potraw. Natka z dodatkiem owoców potrafi zdziałać cuda. Mikstura jest banalnie prosta w przygotowaniu.
Czasami akcesoria kuchenne są prawdziwą zagwozdką dla smakoszy. Dobrym przykładem jest gadżet, który pozwala na łatwe dodawanie soku z cytryny. Jego zalety z pewnością zostaną docenione przez wielu wielbicieli kulinariów.
Dieta zazwyczaj kojarzy nam się z wykluczeniem z jadłospisu naszych ulubionych produktów, ograniczeniem ilości spożywanego jedzenia, bądź zmuszaniem się do jedzenia zdrowych, aczkolwiek niesmacznych rzeczy. Nie każda dieta musi tak jednak wyglądać. Dieta cytrynowa może być rozwiązaniem dla tych, którzy nie są w stanie wytrzymać na klasycznym surowym jadłospisie. Bo choć nie można jeść ciężkich i kalorycznych produktów, tak ekologiczne i zdrowe potrawy można spożywać w normalnych ilościach.
Pietruszka powinna wejść na stałe do naszego jadłospisu. Korzeń pietruszki pomaga między innymi w dolegliwościach układu pokarmowego, jednak to natka jest szczególnie cenna, a jej właściwości są nie do przecenienia. Już 400 lat temu pisano o jej dobroczynnym działaniu, a nasze babki i prababki pełnymi garściami czerpały korzyści z działania natki. Natka pietruszki ma zdolności łagodzące nerwobóle i posiada działanie moczopędne, pomagając także w leczenie kamicy nerkowej. W natce pietruszki znajdziemy także aromatyczne olejki eteryczne, które pozwalają się pozbyć krępujące problemu, który w dobie przetworzonej żywności, niskiej jakości dotyka coraz więcej ludzi.
Obierki z ziemniaków są przez większość z nas traktowane jako śmieci. Choć zdarzają się ludzie, którzy lubią smażyć je na tłuszczu, gotując w taki sposób domowe chipsy, znaczna część Polaków po prostu je wyrzuca. Jeśli jednak zmagasz się z czyszczeniem czajnika - zachowaj je. Obierki z ziemniaków zawierają ogromną ilość skrobi, która świetnie sprawdza się w czyszczeniu czajnika z grubą warstwą kamienia. Mineralny osad ciężko jest doczyścić za pomocą mechanicznych metod, stąd wykorzystanie skórek ziemniaków jest genialnym ułatwieniem.
Cytryna po brzegi wypełniona jest kwaśnym smakiem i charakterystycznym cytrusowym aromatem. Najwięcej zapachu znajduje się w skórce, w której pełno jest olejków eterycznych. Okazuje się, że większość z nas przez całe życie źle kroi ten owoc. Jak wskazuje portal pomyslodawcy.pl, najlepszym sposobem krojenia cytryny do herbaty, jest ułożenie noża na skos. Dzięki temu cytryna ma oddać znacznie więcej smaku i aromatu ze skórki oraz soczystego miąższu.
Piekarnik często bywa przez nas zaniedbywany w czasie codziennych porządków. Siłą rzeczy potrafi zbierać brud i spaleniznę nawet przez kilka tygodni, sprawiając, że przygotowywanie w nim jedzenie może nawet zagrażać naszemu zdrowiu. Zaniedbany piekarnik jest bardzo trudny do skutecznego wyczyszczenia, a specjalistyczne środki potrafią kosztować fortunę. Gdy już wydawać, by się mogło, że nie ma wyjścia, pojawia się ona - niepozorna cytryna.
Cytryny są doskonałym źródłem witaminy C, lecz większość z nas nie wie, że można wykorzystać także skórkę. Podobnie jest z pomarańczą, której skórki po obraniu zazwyczaj wyrzucamy. Poniżej prezentujemy kilka sposobów, aby wygodnie je wykorzystać. Marnowanie tak cennych właściwości skórek jest niewskazane. Można z nich przygotować zarówno smaczną posypkę do deserów, jak środki czystości ściągające nawet największy kamień. Uniwersalność sprawia, że warto magazynować je w lodówce.
Herbata to popularny napar, który do naszego kręgu kulturowego przybył dopiero kilka wieków temu. Mimo wszystko i tak zdołał stać się najczęściej pitym napojem na całym świecie - ilościowo przebija nawet kawę. Niestety, Polacy często popełniają błąd, spożywając ją nieodpowiednio. Okazuje się, że bardzo łatwo zniszczyć dobroczynny wpływ miodu i cytryny na organizm człowieka. Wystarczy, że herbata będzie za gorąca, lub w kubku ciągle parzyć będą się liście, a oba dodatki tracą na swojej wartości.
Cytryna powszechnie uważana jest za bardzo zdrowy owoc. Nie bez powodu tak często korzystamy z niej w okresie jesienno-zimowym, kiedy tak łatwo o przeziębienia. Większość smakoszy decyduje się na wyciskanie soku lub krojenie cytryn w plastry. Zamrażanie sprawdza się znacznie lepiej.
Pigwa wygląda odrobinę jak miniaturowe jabłka lub gruszki, lecz w przeciwieństwie do nich nie może być spożywana na surowo. W owocach kryje się całe bogactwo witamin i cennych składników, które doskonale wpływają na zdrowie i codzienne funkcjonowanie. Najwięcej znajduje się w niej witaminy C, dlatego owoc ten nazywany jest "polską cytryną". Jej właściwości wykorzystuje się już od wieków, a mnóstwo Polaków docenia zarówno smak, jak i dobroczynne działanie na ludzki organizm.