Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cytryna

Cytryna

Projekt bez tytułu - 2022-01-01T003942.011
31.12.2021 01:00 Idealny na kaca domowy napój na bazie soku z cytryny

Pijąc alkohol, czujemy się rozluźnieni i zrelaksowani, jednak potem czeka nas ciężki czas. Następnego dnia budzimy się z bólem i zawrotami głowy, jesteśmy zmęczeni, a nasze mięśnie drżą. Jak najszybciej wrócić do dobrej formy? Przygotuj sobie idealny na kaca domowy napój na bazie soku z cytryny. Choć pijąc alkohol, mamy wrażenie, że się nawadniamy, to jednak jest odwrotnie. Alkohol sprzyja bowiem wypłukiwaniu z organizmu cennych składników. Odwadniając się, tracimy też elektrolity, które są potrzebne do normalnego funkcjonowania organów i całego ciała. Dlatego najlepszym pomysłem na dzień po przepiciu, jest szybkie nawodnienie organizmu. Sięgnij więc po wodę, najlepiej wzbogaconą w składniki, które przyspieszą oczyszczanie organizmu z toksyn.

zupa cytrynowa - prosty przepis
29.12.2021 01:00 Zupa cytrynowa - prosty przepis i mistrzowski efekt

Szukasz pomysłu na oryginalną, prostą i lekką zupę? Ugotuj grecką zupę cytrynową na wywarze warzywnym z ryżem, a cała rodzina będzie zachwycona jej orzeźwiającym smakiem, pięknym zapachem i apetycznym wyglądem. Poznaj prosty przepis na zupę cytrynową.Zupa cytrynowa to tradycyjna zupa grecka. Jest świeża, lekka i aromatyczna, w sam raz na gorące, letnie popołudnia. Zupa jest sycącym i jednocześnie orzeźwiającym daniem, które przygotujesz z kilku prostych składników. Zupę możesz również ugotować na udku drobiowym, osobiście wolę jednak jej smak w wersji wegetariańskiej.Zupa jest prawdziwą bombą witaminową i pełnowartościowym posiłkiem. Ryż i żółtka to źródło węglowodanów i białka. Warzywa rosołowe dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, cytryna natomiast to bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia i pozytywnie wpływa na cały układ krwionośny.Z cytryną przygotujesz wiele smacznych i orzeźwiających dań i deserów. Przygotuj risotto cytrynowe z łososiem oraz upiecz tort cytrynowy z bezą dla całej rodziny, a wszyscy będą zachwyceni.

Cytryny
25.12.2021 01:00 Dlaczego warto mrozić cytryny?

Cytryny są szeroko znane jako doskonałe źródło witaminy C, orzeźwienia oraz wspaniałego cytrusowego zapachu. Okazuje się, że zamrożenie tych owoców może dać nam ogromne korzyści. Jak podaje portal kobieta.interia.pl, mrożona cytryna zawiera aż 22 substancje antyoksydacyjne, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Cytryna zwykle dodawana jest przez nas do gorącej herbaty, tworząc pyszny i rozgrzewający napój, lub do zwykłej wody - wtedy można idealnie ugasić pragnienie kwaśnym i dobrze schłodzonym płynem. Niestety wrzucanie plasterków owocu lub wlewanie soku do gorącego naparu sprawia, że właściwości cytryny są mocno ograniczane. Wysoka temperatura niszczy zdrowe związki chemiczne, przez co zostaje w większości tylko smak oraz aromat.

gotowanie jaj
15.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik

Jajka są bardzo popularne w naszej kuchni. Dodajemy je do klusek, ciast, farszów, ale przede wszystkim robimy z nich potrawy. Doskonale smakują smażone i gotowane. A wiesz, co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Ratunkiem jest sekretny składnik.Gotowanie jajek to niby nic trudnego. Niby, bo jednak jajka mają bardzo delikatne skorupki. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować, że skorupka pęknie, a zawartość jajka wyleje się do wrzątku. Jajko wygląda wtedy nieapetycznie i zwykle nie mamy ochoty już go jeść. Na szczęście można temu zapobiec.

napój z kurkumy
13.12.2021 01:00 Napój z kurkumy na wzmocnienie odporności

Aura jesienno-zimowa sprzyja infekcjom. Aby dzielnie stawić im czoła, warto wcześniej zadbać o swoją odporność. Najlepiej w tym celu sięgnąć po naturalne środki, a więc po produkty spożywcze o wysokiej wartości odżywczej. Jednym z nich jest kurkuma, z której przygotujemy dziś napój na wzmocnienie odporności. Jednak tak naprawdę ta wyjątkowa mieszanka poprawi też funkcjonowanie całego organizmu. Pij ją po kieliszku dziennie, a zauważysz ogromną różnicę. Do środków o leczniczej i wzmacniającej mocy należy kilka dość popularnych produktów spożywczych. Wśród nich znajduje się m.in.: czosnek, miód, cytrusy i przyprawy korzenne. Tak się składa, że cały ten antyprzeziębieniowy zestaw umieścimy dziś w jednym napoju. Koloru, smaku i wyjątkowej mocy doda mu nieoceniona kurkuma. Ta wyjątkowa mieszanka nie ma sobie równych. Pij ją regularnie, a efekty cię zaskoczą.

Mandarynki na blacie
12.12.2021 01:00 Niezwykłe zastosowania skórki z mandarynek. Już nie wyląduje w koszu

Już za chwilę w naszych domach zapachnie nie tylko choinka, ale też mandarynki. Wielu z nas sięga po te owoce właśnie w święta, a ich zapach nieodłącznie kojarzy się z końcówką roku. Dlatego też zdradzamy kilka ciekawych zastosowań skórki tego owocu. Będziecie zaskoczeni, co można z niej zrobić. O tym, że owoce te dostarczają wiele cennych składników odżywczych, już wspominaliśmy. Ich słodki smak sprawia, że są dobrą alternatywą dla deseru. Jeśli kupicie produkt ekologiczny, oprócz smacznego miąższu wykorzystacie też obierki, które zazwyczaj lądują w koszu.

Zmywanie bez płynu
10.12.2021 01:00 Czym zastąpić płyn do zmywania naczyń?

Płyn do mycia naczyń się skończył, a wy potrzebujecie umyć talerze? Nie musicie w popłochu biec do sklepu. Istnieją skuteczne sposoby, na usuniecie zabrudzeń bez tego produktu. Spróbujcie użyć soku z cytryny, octu i soli. Efekty takiego zmywania przyjemnie was zaskoczą. Radziliśmy wam już, jakich naczyń lepiej nie myć w zmywarce. Podpowiadaliśmy też, jak włożenie gąbki do mycia naczyń może zmienić sytuacje produktów w lodówce. Tym razem zdradzamy sprawdzone patenty na umycie naczyń bez gotowego płynu z marketu. Zajrzyjcie do swoich szafek i przetestujcie domowe mikstury.

Herbata z cytryną
09.12.2021 01:00 Dlaczego lepiej nie dodawać cytryny do herbaty?

Zaraz za cukrem cytryna lub sok z cytryny jest najczęstszym dodatkiem, jakim aromatyzujemy nasz ulubiony napój. Okazuje się, że choć ma właściwości pomagające się rozgrzać czy wspomóc układ odpornościowy, napar nie zawsze jest wskazany. Nie należy dodawać cytryny do herbaty, w której znajdują się jeszcze fusy. Inaczej przyswaja się cytrynian glinu, który może przyczyniać się do powstawania Alzheimera. Herbata jest najbardziej popularnym napojem na całym świecie. Pija się ją głównie na ciepło, choć ogromną sławą cieszą się również mrożone herbaty, doskonale gaszące pragnienie. Kwaśna cytryna wspaniale komponuje się ze smakiem naparu, jednak dodając ją, trzeba zachować pewną ostrożność. W liściach herbaty naturalnie znajduje się aluminium, które przechodzi do niej z gleby wraz z wartościami odżywczymi. Na szczęście metal ten nie przedostaje się w zagrażających ilościach do napoju. Wszystko zmienia się jednak gdy doda się do niej sok z cytryny.

Sok z cytryny, soda i ocet
08.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby usunąć nieprzyjemne zapachy z kuchni?

Przykre zapachy w kuchni potrafią uprzykrzyć gotowanie. Czasami z obawy przed nimi rezygnujemy też z ulubionych potraw. Wigilijne specjały z pewnością będą aromatyczne. Dlatego też warto już teraz poznać triki, które sprawią, że nasza kuchnia będzie się kojarzyć tylko z miłymi chwilami. Jednym z nich jest ustawienie sody oczyszczonej w pobliżu kosza na odpady.Soda oczyszczona nie tylko doskonale czyści powierzchnie, ale też potrafi pochłaniać nieprzyjemne zapachy. Takie z pewnością powstaną, gdy w ferworze świątecznych przygotowań zapomnimy wynieść śmieci. To nie jedyny środek, który pomoże nam w walce o piękny zapach w domu.

Deska podczas czyszczenia w zlewie
08.12.2021 01:00 Jak dbać o deskę do krojenia?

Z desek do krojenia korzysta się praktycznie codziennie, dlatego szybko ulegają zabrudzeniom oraz uszkodzeniom. Aby wydłużyć ich przydatność, warto stosować pewne środki konserwacyjne, które zapobiegną zbyt szybkiemu niszczeniu, a także dokładnie wyczyszczą powierzchnie desek. Jeśli borykasz się z deską o intensywnym zapachu czy z tłustymi plamami, posyp ją solą i skrop sokiem z cytryny, a zanieczyszczenia będą łatwe do wyczyszczenia. Deski do krojenia mogą być zrobione z najróżniejszych surowców, zaczynając od drewna czy plastiku, kończąc na szkle, a nawet marmurze. Każdy z nich ma swoje wady i zalety, jednak dzisiaj zajmiemy się najlepszymi metodami do pielęgnacji i czyszczenia desek. Większość z nas po użyciu deski, po prostu zmywa ją gąbką i płynem do naczyń w zlewie. Niekiedy zabrudzenia są jednak zbyt silne, aby owa metoda zadziałała. Dlatego poniżej prezentujemy sposoby na wyczyszczenie, a także konserwacje desek do krojenia. Warto je znać, ponieważ pozwalają na zaoszczędzenie kilku groszy na kupnie nowych desek.

skórki mandarynki
07.12.2021 01:00 Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze są prawdziwym utrapieniem. Potrafią pojawić się nawet w najbardziej zadbanej kuchni. Często bowiem przynosimy je do domu wraz z zakupami. Co prawda nie są szkodliwe dla naszego zdrowia, ale potrafią zniszczyć zapasy żywności. Dziś zdradzimy ci kilka sposobów na to, jak pozbyć się moli spożywczych. Mole spożywcze to niepozorne, małe, beżowe motylki. Gdy zalęgną się w kuchennych zapasach, co rusz wyfruwają z kuchennej szafki czy spiżarni, wywołując w tobie złość. Wyrzucasz sobie zwykle, że zalęgły się, bo nie masz czasu na regularne porządki w kuchni. Jednak nie koniecznie ich obecność jest twoją winą. Mole bowiem często przynoszone są do domu w opakowaniu mąki czy kaszy. Mają wtedy zwykle postać jaj lub małych larw, więc trudno je zauważyć. Widzimy je dopiero gdy urosną lub zamienią się w dorosłą postać. Mole mogą też wpaść do ciebie przez okno czy przez kratkę wentylacyjną od sąsiada w bloku. Mole lubią ciemne i ciepłe miejsca oraz dostęp żywności. Szczególnie chętnie opanowują zapasy przetworów zbożowych, ziaren, orzechów, suszonych owoców, przypraw, a nawet czekolady. Dorosłe owady, czyli nasze motylki, składają wiele małych jajeczek, co wygląda jak pajęczyna. Potem wykluwają się z nich larwy, które potrafią przedostawać się nawet do i z kartonowych oraz foliowych opakowań. Gdy zauważysz w wysypywanej mące albo kaszy jakby nitki czy też pajęczynę, która nie pozwala się jej swobodnie sypać, oznacza to, że masz problem z molami. Musisz więc jak najszybciej podjąć z nimi walkę.

Mizeria według Ewy Wachowicz
06.12.2021 01:00 Obłędna mizeria bez śmietany od Ewy Wachowicz

Mizeria jest klasycznym dodatkiem do obiadu. Świeże ogórki doskonale komponują się z kwaśnym smakiem śmietany, lecz jej dodatek powoduje, że ogórki przestają być lekkie i dietetyczne. Ewa Wachowicz ma na to patent i przyrządza je zupełnie inaczej. Spróbujcie, a zakochacie się w tym smaku. Zdradzaliśmy wam już recepturę na pyszną surówkę z selera czy sałatkę jarzynową z kukurydzą w wykonaniu Ewy Wachowicz. Tym razem podpowiadamy, co gwiazda kulinariów dodaje do ogórków, by przyrządzić z nich smaczną i lekką, jak nigdy wcześniej mizerię. Wcale nie będzie to jogurt.

Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami
05.12.2021 01:00 Herbata z imbirem, cynamonem i goździkami. Idealne wsparcie odporności

Późną jesienią dni są krótsze i chłodniejsze. Łatwiej wtedy o przeziębienie czy grypę. Warto się wzmocnić, sięgając po pyszny napar z cynamonem, imbirem i goździkami. Te trzy składniki doskonale rozgrzewają, pomagają wzmocnić odporność i łagodzą bóle. Spróbujcie koniecznie, a pokochacie ten smak. W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po ciepłe napoje, które sprawdzą się w profilaktyce przeziębienia. Podpowiadaliśmy już jak przyrządzić złote mleko, kakao czy rozgrzewający kompot śliwkowy. Tym razem zdradzamy recepturę na pełen pozytywnie wpływających na nasz organizm składników napar z dodatkiem imbiru i przypraw korzennych. Złagodzi on bolesność gardła i nudności, a przy tym zadziała przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Czyszczenie mikrofalówki
04.12.2021 01:00 Jak szybko wyczyścić mikrofalówkę?

Ubrudzone tłuszczem naczynia czy kratkę kuchenki możemy wymoczyć w wodzie z octem. Co jednak zrobić, by pozbyć się plam po jedzeniu z mikrofalówki? Istnieją domowe sposoby, dzięki którym jej wnętrze znów zachwyci czystością. Użyjcie cytryny, a usuniecie również nieprzyjemny zapach. Wystarczy kilka plasterków owocu. Radziliśmy wam już jak skutecznie domyć czajnik elektryczny oraz jak pozbyć się przykrych zapachów z lodówki. Tym razem przychodzimy z pomocą po raz kolejny i podpowiadamy jak dokładnie wyczyścić kuchenkę mikrofalową. Nasz trik sprawi, że znów będzie lśniąco czysta i pachnąca. Przekonajcie się sami.

zimowa herbata
01.12.2021 01:00 Przepis na rozgrzewającą herbatę zimową wg. Ani Starmach

Chcecie rozgrzać się czymś pysznym i zdrowym? Polecamy rozgrzewającą herbatę zimową przygotowaną według przepisu Ani Starmach. W tym napoju znajdziecie same wartościowe składniki, które też wzmocnią organizm i pomogą uchronić się przed przeziębieniem. Z jakimi składnikami kojarzy wam się rozgrzewający, zimowy napój? Bo nam z sokiem malinowym, imbirem i miodem. Oczywiście niektórym pewnie przyjdzie do głowy dodatek alkoholu, jednak my nie będziemy go używać. Zapewniamy jednak, że kompozycja Ani Starmach działa lepiej niż grzaniec. A to za sprawą umieszczenia w jednym dzbanku wielu zdrowych i smacznych składników, które naprawdę mają moc. Przekonajcie się o niej sami.

śledź
30.11.2021 01:00 Jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi?

Śledzie jemy dość często, nie tylko w święta. Jeśli jednak przyrządzamy je samodzielnie, jedna rzecz może nam w nich przeszkadzać — ości. Dlatego podpowiemy wam jak pozbyć się nawet najmniejszych ości ze śledzi. Dzięki temu każdy zje śledzika z wielką przyjemnością, bez grzebania w nim widelcem. Zazwyczaj kupujemy śledzie w postaci solonych filetów. Są to tzw. matiasy, które przed dodaniem do sałatki czy polaniem sosem wystarczy namoczyć. Moczenie ma na celu usunięcie ze śledzi nadmiaru soli. Dzięki temu zabiegowi ryba staje się mniej ostra w smaku i lepiej komponuje się z innymi składnikami. Filet jest co prawda pozbawiony kręgosłupa, zawiera jednak małe ości. Jedni zjadają je bez mrugnięcia okiem, dla niektórych są jednak problemem. Na szczęście i z małymi ośćmi można sobie poradzić bez wyciągania ich z ryby.

syrop z imbiru i kurkumy
26.11.2021 01:00 Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Jeśli dopadło cię przeziębienie, zacznij je leczyć naturalnymi środkami. Możesz sięgnąć po czosnek, jednak nie dla każdego jego zapach jest przyjemny. Dlatego proponujemy domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy. Te składniki doskonale radzą sobie z infekcjami, a przygotowany z nich syrop możesz zażywać łyżeczką lub dodawać do herbaty.Do naturalnych produktów cenionych w walce z przeziębieniem należy niewątpliwie miód, cytryna, imbir, czosnek, kurkuma i sok malinowy. My w jednym syropie połączyliśmy kilka z tych składników. Należy więc spodziewać się szybkiego i skutecznego działania tego domowego specyfiku.

pieczony kurczak
23.11.2021 01:00 Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?

Pieczony kurczak potrafi być naprawdę smaczny. Trzeba tylko wiedzieć, jak go upiec by był idealnie soczysty i miękki. Przygotuj więc kurczaka według naszego przepisu, a domownicy z pewnością będą zachwyceni jego smakiem. Przypraw możesz użyć takich, jak lubisz.Kurczaka pieczonego w całości możesz podać na rodzinnym spotkaniu czy zaserwować domownikom na obiad. Jest prosty w przygotowaniu i dość tani. Możesz go przyprawić, tak jak lubisz, np. ziołami, czosnkiem, papryką. Tajemnicą jego soczystości pozostaje bowiem odpowiednie pieczenie.

Ania Starmach, pierniczki
23.11.2021 01:00 Mięciutkie bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem z przepisu Ani Starmach

Idą Święta, czas więc zabrać się za robienie pierniczków. Dziś podamy wam przepis Ani Starmach na mięciutkie, bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem. Możesz je przygotować już teraz. Zamknięte w ceramicznym naczyniu czy słoiku spokojnie doleżą do Świąt. Pierniczki wprowadzają w domu świąteczną atmosferę. Raz swoim zapachem i smakiem, dwa niezwykłym wyglądem. Przepadają za nimi dzieci i dorośli. Są doskonałe na przekąskę, można dołączyć je do prezentu czy powiesić na choince.

Domowy płyn do zmywania
22.11.2021 01:00 Czym zastąpić płyn do mycia naczyń? Domowa mieszanka nie ma sobie równych

Skończył wam się płyn do mycia naczyń? Nic nie szkodzi. Z popularnych produktów, które najprawdopodobniej macie w kuchni, z łatwością zrobicie mieszankę, którą wyczyścicie naczynia po obiedzie. Jest szybka w przygotowaniu, a efekt z pewnością was zadowoli. Ekologiczny styl życia to nie tylko wybieranie nieprzetworzonego jedzenia czy kupowanie naturalnych kosmetyków w opakowania nadających się do recyklingu. Warto pójść krok dalej i przygotować środki czystości w domu. Zadbacie w ten sposób jednocześnie o czystość i środowisko. Mieszanki złożone z popularnych kuchennych składników — takich jak ocet, soda oczyszczona czy mydło — będą równie skuteczne, co chemia sprzedawana w sklepach. Uratują nas także wtedy, gdy środki czystości, których zwykle używamy, akurat się wyczerpią. Sprawdźcie, jak czyste będą naczynia, które umyjecie przy pomocy zrobionego samodzielnie specyfiku.

Mandarynki
22.11.2021 01:00 Jak wybrać słodkie mandarynki?

Mandarynki zdecydowanie kojarzą się ze świętami - wystarczy zacząć obierać je, a po całym pokoju rozchodzi się zapach wigilii. Sporą zagwozdką może być jednak sposób wybrania najsłodszych owoców. Aby cieszyć się słodkim i soczystym miąższem należy dobrze obejrzeć wygląd mandarynek, poczuć ich zapach, a także zwrócić uwagę na kształt. Mandarynki zaskakują intensywnym cytrusowym smakiem, który jednoznacznie przywodzi na myśl świąteczne ciepło. Dodatkowo po wgryzieniu się w ustach wybucha ogromna ilość soku, który nie tylko jest pyszny, lecz również potrafi ugasić pragnienie. Niestety w sklepach często można kupić mandarynki niedojrzałe, które mają nijaki, a często wręcz kwaśny smak. Jest kilka sposobów, które pozwalają już na etapie zakupów ocenić, czy dane owoce są gotowe do jedzenia, czy może potrzebują jeszcze kilku dni na dojrzenie.

kapusta pekińska
19.11.2021 01:00 Kultowy przepis z lat 90-tych na surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka do obiadu rzecz obowiązkowa. Jeśli nie macie pomysłu, jaką przygotować, mamy dla was propozycję. Przygotujcie surówkę z kapusty pekińskiej. Podamy wam kultowy przepis z lat 90-tych, dzięki któremu ten dodatek podbije podniebienia waszych bliskich. Kapusta pekińska zagościła w naszych sklepach na dobre w latach 90-tych. Razem z dużym napływem Wietnamczyków, którzy w swoich barach surówkę z tej kapusty serwowali do wszystkich dań. Posmakowała nam na tyle, że zaczęliśmy ją też chętnie przyrządzać w domach. Dziś warto wrócić do tego przysmaku.

konfitura z buraków
18.11.2021 01:00 Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni

Jeśli jesteście poszukiwaczami ciekawych smaków, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie konfiturę z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. Ma słodko-pikantny smak, który doskonale pasuje do drobiu i serów. Jest w sam raz na chłodniejsze dni. Buraki należą do jednych z najzdrowszych warzyw. Działają na nasz organizm wzmacniająco i oczyszczająco. Warto więc po nie sięgać częściej. Tymczasem zwykle robimy z nich zasmażane buraczki, ewentualnie barszcz.Dzisiejsza propozycja z pewnością ucieszy koneserów wyjątkowych smaków. Bo przecież wytrawna konfitura nie co dzień gości w waszej kuchni. A jak się przekonacie, potrafi wnieść do naszych potraw nutę orzeźwienia i zaskoczenia.

marchewka z jabłkiem
11.11.2021 01:00 Słodka i lekka surówka z marchewki bez grama cukru

Surówka z marchewki jest klasykiem naszego dzieciństwa i stołówkowego jedzenia. Słodkawa, chrupiąca, soczysta lub mniej i pełna witamin. Dziś podamy wam przepis na słodką i lekką surówkę z marchewki. Nie ma w niej grama cukru, a i tak jest smaczna. Poznajcie jej tajemnicę. Surówka z marchewki ma wiele zalet. Można ją szybko i łatwo przygotować, pasuje do wielu potraw i jest bardzo wartościowa. A do tego, by ją przygotować, nie trzeba specjalnie biec do sklepu, bo marchewkę zwykle mamy pod ręką. Niewątpliwie jest też jedną z najtańszych surówek. Także same plusy.Smak surówki z marchewki zależy przede wszystkim od jakości samej marchewki. Jeśli jest słodka i soczysta nie wymaga wielu dodatków. Zwykle, by zwiększyć właśnie jej słodkość i soczystość, łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem też dosładza. My też mamy swoje sposoby, by ta surówka była po prostu pyszna.

śledzie w śmietanie
11.11.2021 01:00 Śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek zamiast klasycznych jabłek

Śledź jest doskonały na przekąskę. W oleju, w śmietanie, każdy. Śledzie w śmietanie zwykle łączy się z cebulą i jabłkiem. My mamy dla was jednak smaczniejszą propozycję. Przygotujcie śledzie w śmietanie z dodatkiem gruszek. Smakują o wiele ciekawiej niż z dodatkiem klasycznych jabłek. Na przekąski zwykle przeznaczamy matiasy, czyli solone filety śledziowe. Są dość uniwersalne w zastosowaniu, jednak ich słony smak jest zawsze mniej lub bardziej wyczuwalny. Oczywiście zależy to od tego, jak długo je moczyliśmy i z jakim dodatkami je zestawimy. Słony smak warto przełamać czymś słodkawym. Te smaki wzajemnie się wydobywają i podkreślają. Dlatego idealnym dodatkiem do śledzi są gotowane buraki, jabłko czy właśnie gruszka. Zresztą sami spróbujcie.

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T151548.012
09.11.2021 01:00 Domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika

Czajnik jest jednym z najbardziej eksploatowanych sprzętów użytku codziennego. Włączamy go nawet kilka razy dziennie, by zaparzyć sobie herbatę czy kawę. Często jednak na jego ściankach i dnie gromadzi się kamień, który potrafi zmącić wodę. Poznaj domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika.Osad w czajniku pojawia się, gdy jesteśmy użytkownikami twardej wody. A taką właśnie wodę większość z nas ma w kranie. Woda ta zawiera dużo wapnia i magnezu, które wytrącają się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Możesz je zauważyć w przegotowanej wodzie, ale też po jakimś czasie w postaci osadu na ściankach czajnika.Wytrącony osad z wapnia czy magnezu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Potrafi jednak odebrać apetyczny wygląd zwłaszcza herbacie. Poza tym znajdujący się na dnie czajnika kamień utrudnia jego działanie i spowalnia podgrzewanie wody. Z czasem może nawet doprowadzić do awarii urządzenia. Dlatego warto raz w miesiącu wyczyścić czajnik z osadu.

Projekt bez tytułu - 2021-11-08T123330.803
08.11.2021 01:00 Prosty przepis na syrop do herbaty z cytryny i imbiru

Zarówno cytryna, jak i imbir mogą wesprzeć nas w sezonie jesiennym, kiedy nietrudno o przeziębienie. Warto przygotować z nich pyszny syrop, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciepłej herbaty i uczyni napar jeszcze bardziej rozgrzewającym.

skórka z pomarańczy
07.11.2021 01:00 Praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu

Cytrusy kuszą orzeźwiającym smakiem i dużą porcją zdrowia. Jesienią i zimą jemy ich więcej niż zwykle, bo mają przystępniejsze ceny i bardziej dbamy o swoją odporność. A gdy już zjecie, taką pomarańczę, nie wyrzucajcie jej skórki. Poznajcie praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu. Skórka z pomarańczy, podobnie zresztą, jak i z innych cytrusów, nie tylko ładnie pachnie, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Zamiast więc ją wyrzucać, można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Na bazie skórki z pomarańczy warto przygotować środki czyszczące osady i plamy, a także dobrze radzące sobie z pleśnią.