Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Boska babka cytrynowa siostry Anastazji - nie tylko na Wielkanoc
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.02.2022 01:00

Boska babka cytrynowa siostry Anastazji - nie tylko na Wielkanoc

Babka cytrynowa siostry Anastazji
canva/jatrax

Babka cytrynowa siostry Anastazji to szybkie i pyszne ciasto, nie tylko na święta. Lekka, puszysta o wyczuwalnym, cytrynowo- waniliowym aromacie jest tak smaczna, że keksówka znika w ciągu jednego dnia. Poznaj przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji.

Babka cytrynowa jest jednym z tych ciast, które wychodzą za każdym razem, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Babka cytrynowa jest wyrośnięta, puszysta i lekka, a dzięki skórce z cytryny - świeża i wyśmienita.

Babkę cytrynową polej domowym lukrem lub oprósz cukrem pudrem i udekoruj plastrami cytryny, każda opcja podania będzie smakować doskonale. Babkę upiecz w tradycyjnej formie do keksów. Przed wlaniem ciasta do formy pamiętaj, żeby natłuścić ją masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką, inaczej babka może się przykleić.

Jeśli masz ochotę na świeże, lekkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędny sernik cytrynowy z polewą cytrynową, jest puszysty i orzeźwiający.

Przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji

Składniki na ciasto w keksówce:

  • 150 g mąki pszennej

  • 4 jajka

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 170 g cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • łyżka stołowa startej skórki z cytryny

  • sok z połowy cytryny

  • pół szklanki oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • masło i mąką lub bułka tarta do obsypania blachy keksowej

  • cukier puder lub lukier do dekoracji

Jak zrobić babkę cytrynową siostry Anastazji?

Formę keksową nasmaruj masłem i dokładnie oprósz mąką lub bułką tartą, aby ciasto nie przywarło do spodu i boków, nastaw piekarnik na 180 stopni C.

Wyciśnij sok z cytryny, skórkę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, cukier puder i miksuj na średnich obrotach.

Do masy dodaj olej, sok z cytryny, skórkę tartą, następnie stopniowo dodawaj mąkę i żółtka. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do keksówki.

Starta skórka z cytryny

Źródło zdjęcia: canva/vinicef Formę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 50 minut, następnie ostudź i polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem i podaj. Smacznego.