Boska babka cytrynowa siostry Anastazji - nie tylko na Wielkanoc
Babka cytrynowa siostry Anastazji to szybkie i pyszne ciasto, nie tylko na święta. Lekka, puszysta o wyczuwalnym, cytrynowo- waniliowym aromacie jest tak smaczna, że keksówka znika w ciągu jednego dnia. Poznaj przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji.
Babka cytrynowa jest jednym z tych ciast, które wychodzą za każdym razem, a ich przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Babka cytrynowa jest wyrośnięta, puszysta i lekka, a dzięki skórce z cytryny - świeża i wyśmienita.
Babkę cytrynową polej domowym lukrem lub oprósz cukrem pudrem i udekoruj plastrami cytryny, każda opcja podania będzie smakować doskonale. Babkę upiecz w tradycyjnej formie do keksów. Przed wlaniem ciasta do formy pamiętaj, żeby natłuścić ją masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką, inaczej babka może się przykleić.
Jeśli masz ochotę na świeże, lekkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędny sernik cytrynowy z polewą cytrynową, jest puszysty i orzeźwiający.
Przepis na babkę cytrynową siostry Anastazji
Składniki na ciasto w keksówce:
150 g mąki pszennej
4 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
170 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
łyżka stołowa startej skórki z cytryny
sok z połowy cytryny
pół szklanki oleju roślinnego
Dodatkowo:
masło i mąką lub bułka tarta do obsypania blachy keksowej
cukier puder lub lukier do dekoracji
Jak zrobić babkę cytrynową siostry Anastazji?
Formę keksową nasmaruj masłem i dokładnie oprósz mąką lub bułką tartą, aby ciasto nie przywarło do spodu i boków, nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Wyciśnij sok z cytryny, skórkę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier, cukier puder i miksuj na średnich obrotach.
Do masy dodaj olej, sok z cytryny, skórkę tartą, następnie stopniowo dodawaj mąkę i żółtka. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, przelej ciasto do keksówki.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef Formę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 50 minut, następnie ostudź i polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem i podaj. Smacznego.