Wywar św. Hildegardy sprawia, że wzmacniam odporność i żadne przeziębienie mi niestraszne. Ten skuteczny bulion z kości, ma też dokonały wpływ na układ pokarmowy i kostny. Jak przyrządzić wywar św. Hildegardy i zadbać o swoje zdrowie? Polecam doskonałą recepturę, przyrządź ją w swojej kuchni.
Rosół często pojawia się na naszym stole. Rzadko kiedy jednak stawiamy na przygotowanie go na kościach. Taka zupa nie tylko jest dość tania, ale też bardzo zdrowa. Niejeden dietetyk ją poleci.
Gotowe dania bywają dla nas ratunkiem, gdy nie mamy czasu ani ochoty na gotowanie. Jednak, czy warto kupić takie dania w Żabce? Kosztują one tylko 10 złotych! Youtuber Dymitr Błaszczyk z kanału Sprawdzam Jak postanowił sprawdzić jak smakują gotowce z Żabki.
Jajka są ważnym elementem naszej diety. Jemy je na miękko, podajemy na twardo i robimy jajecznicę. Jednak jak szybko obrać jajko? Jest na to sprawdzony i błyskawiczny sposób. Dzięki niemu obierzesz jajko nawet w 3 sekundy.
Rośliny od lat wykorzystywane były w medycynie naturalnej. Mają szerokie zastosowanie prozdrowotne i wpływają korzystnie na nasz organizm. Jedne z nich są bardzo popularne, inne zaś zupełnie pomijane w domowych szafkach z ziołami. Dziś przedstawimy wam herbatę z niezwykłej rośliny.
Wrzucanie orzechów włoskich do wrzątku nie jest pozbawione sensu. Sztuczka stosowana przez moją babcię pomaga w dalszym przygotowaniu smakołyku. Dobrze, że w końcu ją poznałam.
Grzybiarze z utęsknieniem czekają na deszcz i ciepło. Wszystko, dlatego, że są to idealne warunki, w których rosną grzyby. Jednak, które gatunki grzybów są najzdrowsze? Ta informacja ucieszy grzybiarzy i smakoszy leśnych okazów, bo uwielbiamy jeść właśnie te grzyby, które naukowcy uznali za najzdrowsze.
Czekolada z białym nalotem nie wygląda estetycznie. Wiele osób, widząc taki produkt, zastanawia się czy trzeba go już wyrzucić. Znamy odpowiedź na to pytanie.
Wekowanie chroni przetwory, które przygotowujemy na zimę przed zepsuciem się. Jest koniecznością, jeśli chcemy, by żywność w słoikach była świeża i nadawała się do zjedzenia. Jaki jest najlepszy sposób na pasteryzację? Zaprzyjaźniona kucharka poleciła mi doskonały sposób na wekowanie.
Sezon na infekcje wkrótce się zacznie. Dlatego warto już teraz przygotować syrop o wyjątkowych właściwościach. Do jego zrobienia wykorzystaj liście dwóch rodzajów babek. Dzięki nim kaszel i chrypa już mi nie są straszne.
W moim domu sałatka imieninowa stała się prawdziwym kulinarnym hitem. Rodzina się nią zajada i lubi dużo bardziej od sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden składnik, który nadaje sałatce imieninowej wyjątkowego smaku. Polecam przepis na tę pyszną sałatkę.
Przygotowanie soku z pigwowca nie musi wymagać specjalnego sprzętu. Niedawno znalazłam patent, dzięki któremu wykonanie wzmacniającego odporność napoju będzie niesamowicie proste. Trzeba tylko uzbroić się w cierpliwość.
Początek jesieni to idealny moment, by wybrać się na grzybobranie. Jednak nie wszędzie zbieranie grzybów będzie możliwe. Nadleśnictwa zakazują zbieranie grzybów. Jaka jest przyczyna wprowadzenia tego zakazu?
Schyłek lata i początek jesieni sprzyja grzybobraniu. Gdy już zbierzemy leśne okazy, to przyjdzie czas na ich suszenie. Jednak jak to zrobić? Zapomnij o specjalnej suszarce i piekarniku. Polecamy dużo lepszy sposób na suszenie grzybów.
Czy chciałabyś zadbać o swoje zdrowie i urodę? Jeśli tak, to sięgnij po napar z przywrotnika pospolitego. Działanie tego zioła jest zdumiewające i pomaga kobietom w rozmaitych dolegliwościach. Oprócz tego sprawia, że cera staje się jędrna, a trądzik i przebarwienia znikają. Dowiedz się, jak zrobić napar z przywrotnika.
Początek jesieni to dobry moment, by przygotować ucierane ciasto ze śliwkami. Teraz te lubiane owoce smakują najlepiej. Polecam przepis na wyjątkowy wypiek ze śliwkami, który zawsze się udaje. Recepturę dostałam od mojej babci.
Wędlinę chętnie używamy podczas robienia kanapek i gotowania. Jednak zdarza się, że staje się ona obślizgła i nawet przez myśl nam nie przejdzie, by ją zjeść. Jak odpowiednio przechowywać wędlinę w lodówce? Ten sposób jest najlepszy
Początek jesieni to czas, kiedy chętnie wybieramy się na grzybobranie. W lasach zbieramy prawdziwki, podgrzybki, kozaki, czy kurki. Jednak okazuje się, że możemy trafić na zupełnie nowy leśny okaz. Tego grzyba wcześniej nie było w naszych lasach. Czy warto po niego sięgać?
Używanie oleju bywa kłopotliwe. Bardzo często, gdy próbowałam dodać go tylko trochę, butelka wcale nie ułatwiała mi zadania. Na szczęście znalazłam prosty trik, który pomaga dozować produkt znacznie wygodniej.
Czy wiesz, ile waży bochenek chleba? Ta zagadka matematyczna tylko z pozoru wydaje się prosta. Jednak poległo na niej wielu dorosłych. Sprawdź, czy sobie z nią poradzisz.
Kiwi jest dostępne w sklepach właściwie przez cały rok. Ten owoc możemy dodawać do sałatek, deserów, czy jeść go samodzielnie. Jednak jak w prosty sposób wydostać kiwi z jego szorstkiej skórki? Jest na to pewien przydatny sposób.
Deska do krojenia to przedmiot, który chyba wszyscy mamy w swoich kuchniach. Ułatwia nam życie podczas przygotowywania kanapek i produktów, z których gotujemy i smażymy różne dania. Jednak, jeśli korzystasz z drewnianej deski do krojenia, to musisz pamiętać o jednej bardzo ważnej czynności. Zwraca na nią uwagę Karolina Kowalczyk, która jest doktorem technologii żywienia.
Maślanka, a może kefir? O jednych z tych napojów Polacy trochę zapomnieli. Okazuje się, że powinniśmy częściej sięgać po maślankę. Dlaczego? To wyjaśnia dr Bartek Kulczyński, który jest dietetykiem i doktorem w dziedzinie technologii żywności i żywienia.
Sałatka jarzynowa jest bardzo lubiana i popularna w Polsce. Pamiętamy smak takiej sałatki z dzieciństwa i zwykle zależy nam, by go odtworzyć. Jednak czasem nasza sałatka jarzynowa smakuje zupełnie inaczej niż ta sprzed lat. Powodem jest błąd, który popełniamy podczas jej przyrządzania.
Schyłek lata i początek jesieni to doskonały moment na grzybobranie. Zebrane leśne okazy suszymy, bo to najlepsza metoda, by zachować smak i zapach grzybów na dłużej. Jednak pewnych gatunków grzybów nie powinniśmy suszyć. Przez to tracą smak i cenne wartości odżywcze. O jakie grzyby chodzi?
Gang Mocniaków to akcja marketingowa Biedronki, która promuje zdrowe odżywianie wśród dzieci. Za zrobienie zakupów w określonej kwocie w sklepach Biedronki, można uzyskać naklejki, a dzięki nim maskotki. Jednak teraz Biedronka podjęła ważną decyzję w sprawie Mocniaków.
Moc naturalnych naparów znana jest od dawna. Wiele z nich nie tylko przyjemnie smakuje, ale też wykazuje niezwykłe właściwości zdrowotne. Znamy taki, po który warto sięgnąć już z początkiem jesieni i nie martwic się chorobami. Przygotowanie jest bardzo proste.
Czy wiecie jak wybrać dynię? Wytypowanie smacznego egzemplarza wcale nie jest takie proste. Dokładne obejrzenie warzyw na pewno pomoże. Podpowiadamy, na co zwrócić szczególną uwagę.