Wrotycz jest popularnym ziołem, który rośnie na polach i łąkach. 15 sierpnia katolicy często wkładają go do bukietu z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej, dawniej przypisywano mu magiczne właściwości. Niezależnie od naszych przekonań, warto zwrócić uwagę na to niezwykłe zioło. Ma wiele cennych właściwości.
W Biedronce kupimy smaczną i wartościową rybę. Niestety w Polsce nie jest ona popularna, za to bardzo zdrowa. Radzimy, by po nią sięgać i przyrządzić ją w prosty i smaczny sposób.
Ten owoc jest tak pyszny i zdrowy, że inne owoce przy nim wypadają dość blado. Niestety mimo licznych zalet, te niewielkie okazy trafiają na zachód. Tam cieszą się powodzeniem i uznaniem. W Polsce są mało znane.
W czwartek (15 sierpnia) obowiązuje święto kościelne - Wniebowzięcie Najświętszej Marii Panny. Czy w związku z tym wydarzeniem w najbliższy piątek obowiązuje post? Głos w tej sprawie zabrali biskupi i rozwijali wszelkie wątpliwości.
Tradycyjny twaróg jest dobry, jednak mało kto wie, o istnieniu lepszego sera. Włoski produkt ma o wiele lepszy skład, bogaty jest w witaminy oraz cenne składniki odżywcze. Przeczytaj artykuł, a dowiesz się, co to za ser, a w dodatku poznasz jego wszelkie właściwości.
Jedzenie w szpitalu powinno być wartościowe, by pomóc pacjentom w powrocie do zdrowia. Tyle w teorii, a w praktyce posiłki serwowane chorym mogą wywołać niechciane dolegliwości. Na co skarżą się pacjenci? O tym w naszym artykule.
Pomidory najlepiej smakują latem. Soczyste i aromatyczne jadamy same lub używamy ich do rozmaitych potraw. Jednak jak przechowywać pomidory? Pewien sposób sprawia, że pleśnieją i do niczego się już nie nadają.
Niezależni badacze sprawdzili zawartość środków ochrony roślin w truskawkach, które kupujemy na co dzień. Celem było ustalenie, czy owoce z bazaru rzeczywiście są bardziej ekologiczne od tych z dyskontu. Efekty badania wielu mogą zaskoczyć.
Są osoby, dla których nie ma śniadania bez owsianki. Tym spośród nich, którzy od czasu do czasu pragną odmiany, polecamy tę odskocznię. Kaszka manna, wbrew pozorom, to nie tylko danie dla niemowlaków.
Po ryby powinniśmy sięgać nawet kilka razy w tygodniu. Jednak czasem obawiamy się, że wybierzemy okaz, który szkodzi naszemu zdrowiu. Podpowiadamy, jaka ryba jest najzdrowsza. Zjemy ją ze smakiem i wyjdzie nam to na zdrowie.
Jak karmią na olimpiadzie? Ewa Swoboda ma wyrobione zdanie na ten temat. Jeden produkt sprawił, że musiała biec, ale nie po bieżni, tylko do pokoju. Wyżywienie podczas Letnich Igrzysk Olimpijskich niestety nie jest na medal.
Jak ułożyć dietę, by była pełna witamin? Warto postawić na swojskie owoce, które są łatwo dostępne i niedrogie. Do tego są doskonałym źródłem potasu. Podpowiadamy, co jeść, by było i zdrowo i smacznie.
Jedni lubią ją na słodko, inni na słono. Wszyscy jednak powinni się zgadzać – owsianka to jeden z najlepszych sposobów na dobry początek dnia. Należy tylko uważać, jakie wybieramy do niej dodatki.
Koper włoski, zwany też fenkułem, to niezwykłe warzywo. Świetnie sprawdza się w rozmaitych potrawach, ale ma też zbawienne działanie dla naszego organizmu. Warto sięgać po niego, kiedy tylko dostępny jest w stoiskach warzywnych naszych sklepów.
Poranek bez kawy? Niewyobrażalne, bo tylko ten napój wielu stawia na nogi. Okazuje się jednak, że nie każda jest zdrowa. Z jednym dodatkiem będzie szkodliwa i niezdrowa dla organizmu. Dowiedz się, czego unikać i jak zastąpić szkodliwy dodatek.
Za wyniki sportowców stoją nie tylko treningi, ale i dieta. W niej nie może zabraknąć również deserów. Dlatego poznaj przepis na ciasto olimpijskie i przygotuj je na deser. Obłędny smak zachwyci każdego i aż będzie się chciało pójść poćwiczyć.
Czy jajka mają wpływ na organizm człowieka? Dietetyk pokazał badania na temat popularnego produktu w naszej diecie. Opowiedział także o tym, czy warto jeść jajka. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.
Chleb chlebowi nierówny. Katarzyna Bosacka przyjrzała się pieczywu z popularnych sklepów i powiedziała, na co zwracać uwagę. Te fakty zaskoczą każdego, bo nie każdy chleb jest tak samo zdrowy. W wyborze właściwego pieczywa nie pomagają marketingowe zabiegi producentów.
Choć w świecie kawy w ostatnich latach dokonał się prawdziwy przewrót, wciąż uznaniem cieszą się tzw. kawy 3 w 1. Warto jednak zapoznać się z ich składem, a potem… sięgać po nie jak najrzadziej. A najlepiej wcale.
Masła chętnie używamy w kuchni. Zrobione ze śmietanki kusi smakiem. Jednak w Stanach Zjednoczonych stworzono masło, które z tradycyjnymi składnikami nie ma nic wspólnego. Zrobiono je między innymi z dwutlenku węgla. Jak smakuje takie masło? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Czasem wydaje się, że dietetycy są na wiecznej wojnie z tłuszczami. To jednak nieprawda. To jeden z trzech filarów dobrej diety. Ważne tylko, by wybierać właściwe.
Jeśli nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy, to poznaj pyszny i zdrowy sposób na przyrządzenie tego napoju. Wystarczy, że dodasz do kawy listki popularnego zioła, a napój zyska wyjątkowy smak i cenne właściwości dla zdrowia.
Jeden z najpowszechniejszych polskich chwastów jest zdrowotną bombą o niezwykłych właściwościach. Warto regularnie wracać do herbaty z pokrzyw. Dzięki niej niskim kosztem można zagwarantować sobie poprawę zdrowia.
Książulo i Wojtek – jeden z najpopularniejszych duetów kulinarnego Youtube'a – wypróbowali kilka ofert diet pudełkowych. Ostatnią ocenianą przez nich ofertą była ta od Anny Lewandowskiej. Nie obyło się bez zastrzeżeń.
Ryba koniecznie musi znaleźć się w twojej diecie. Okazuje się jednak, że nie każda jest tak samo zdrowa. Popularna wśród Polaków ryba została zakazana we Włoszech. Tej powinnaś unikać koniecznie.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zapewnia energię i dodaje sił. Jednak Polacy sięgają po produkty, które źle wpływają na samopoczucie, zdrowie i sylwetkę. Czego nie jeść na śniadanie? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Lubisz rzodkiewkę? Jeśli tak, to pamiętaj, by nie pozbywać się liści z tego smacznego i chrupkiego warzywa. Zrobisz z nich sałatki, które będą pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przyrządzaj je nie tylko latem.
Chętnie smażymy mięso, placki, czy ryby. Jednak do smażenia wybieramy olej, który nigdy nie powinien być używany w tym celu. Staje się szkodliwy dla zdrowia i zamienia się w niebezpieczny produkt. Wyjaśniamy, na jakim oleju nie należy smażyć.