Czosnek jest popularną przyprawą, której przechowywanie może sprawić trudność. Choć aromatyczny składnik nie powinien trafić do lodówki, wielu z nas właśnie tam go umieszcza, mając nadzieję, że dłużej zachowa świeżość. Inne miejsce będzie dużo lepsze.
Babka lancetowata jest rośliną powszechnie występującą w Polsce. Z łatwością można spotkać ją na polach, w lasach lub na łąkach. Choć jej właściwości lecznicze są na ogół dobrze kojarzone, to niewiele osób zna kulinarne zastosowanie tej rośliny. Z jej liści można z łatwością wyczarować nie tylko zdrowotne mikstury, ale także oryginalną przekąskę.
Kawa wielu z nas towarzyszy o poranku. Czy jednak jest to najlepsza pora na małą czarną? Sprawdziliśmy, kiedy działanie napoju będzie najskuteczniejsze. Będziecie zaskoczeni, gdy się dowiecie.
Kapusta kiszona potrafi się zepsuć. O konieczności wyrzucenia wyrobu świadczyć będzie między innymi różowy osad na powierzchni solanki. Wiemy, jakie jeszcze inne oznaki powinny nas skłonić do powstrzymania się od zjedzenia kiszonki.
Katarzyna Bosacka pokazała, jak drogie potrafią być przekąski. Tym razem twórczyni skusiła się na dość egzotyczne chipsy, które z pozoru nie wydawały się drogie. Po sprawdzeniu ceny za kilogram była jednak zszokowana.
Duńska dieta odchudzająca Scandi Sense jest totalnym hitem. Dieta ma na celu zmianę nawyków żywieniowych, a jej skutkiem jest utrata nadprogramowych kilogramów. Nie ważymy w niej produktów, nie liczymy kalorii, nie głodujemy. Wystarczy przestrzegać kilka prostych zasad.
Biała truskawka wygląda jak niedojrzała wersja popularnego polskiego owocu. Odmienne kolory nie świadczą jednak o braku smaku. Nietypowy produkt w odbiorze przypomina ananasa i jest niesamowicie soczysty. Niejednemu smakoszowi ma szansę się spodobać.
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe. Jednak w ostatnim czasie w Internecie zaczęły pojawiać się instrukcje, które mają pomóc nam przygotować specjał w plastikowych butelkach. Tanie naczynie niestety nie będzie równie dobrym wyborem co słoiki czy kamionkowe beczki. Wiemy dlaczego.
Domowy syrop z mniszka lekarskiego jest fantastycznym środkiem na infekcje i dolegliwości trawienne. Katarzyna Dowbor podzieliła się swoim przepisem na doskonały produkt poprawiający zdrowie. Przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
Czosnek niedźwiedzi jest niesamowicie smaczny i zdrowy. Wyraziste warzywo zawiera m.in. znaczne ilości witaminy C, a dodawać je można do wielu dań. Tej wiosny warto spróbować — korzyści będą ogromne.
Kupujesz margarynę? Lepiej dokładnie sprawdź jej skład. Dietetyk zrobił ranking margaryn dostępnych w Biedronce. Zdecydowanie poleca margaryny w plastikowym opakowaniu, bo są zdrowsze od tych z papierka. Sprawdź, który produkt zasłużył na wyróżnienie eksperta.
Najzdrowszym owocem, uprawianym również w Polsce, jest jagoda kamczacka. Nieco kwaśny, drobny owoc o intensywnym granatowym zabarwieniu jeszcze nie jest szeroko znany, ale warto o niego sięgnąć. Zawiera ogromne ilości cennych składników odżywczych.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat. Ze sprzedaży zostaną wycofane dwie partie Oranginy i jedna partia Freeway. Napoje mogą zawierać kawałki plastiku, dlatego też producent zdecydował się na działania prewencyjne.
Zrezygnowałaś z cukru na rzecz miodu lub słodzika? Popularny dietetyk porównał miód i erytrol i wskazał, który produkt jest zdrowszy. Okazuje się, że słodzik jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Zawsze jednak zwracaj uwagę na skład substancji słodzącej.
Mało kto wie, że pędy chmielu nie są jedynie odpadem po obróbce rośliny. Są bardzo cenionym i drogim przysmakiem we Francji, czy Holandii. Wystarczy, że pójdziesz na spacer do lasu i z pewnością je znajdziesz. Ugotuj je i dodaj do sałatki lub podaj z ulubionym sosem. Będą pyszne.
Cytryny i inne cytrusy powinniśmy myć nie tylko pod bieżącą wodą. Na ich skórkach znajdują się bardzo szkodliwe pestycydy i wosk. Owoce wystarczy jednak namoczyć w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Po 15 minutach po chemii nie pozostanie żaden ślad.
Sezon na szparagi powoli się zbliża. W tym roku skosztowanie warzywa może być jednak bardzo drogie. Ceny w hurcie zaczynają się bowiem od 50 złotych, a na targowiskach z pewnością będą wyższe.
Lubisz kiwi? Wprowadź je do codziennej diety, a błyskawicznie zauważysz efekty. Regularne spożywanie owoców poprawi ogólny stan zdrowia i Twoje samopoczucie. Jego wpływ na organizm jest nieoceniony.
Jajka są jednym z najzdrowszych składników diety. Same w sobie zawierają wiele witamin i wartości odżywczych. Ich korzystne właściwości można jednak podnieść, łącząc jajka z właściwymi produktami spożywczymi. Szczegóły na ten temat przedstawił dietetyk Bartek Kulczyński.
Liść laurowy jest dodawany do wielu potraw. Często wrzucany jest już na samym początku ich przyrządzania. Takie rozwiązanie niekoniecznie jest idealne. Podpowiadamy, jak użyć przyprawy, by uzyskać maksimum korzyści.
Polacy uwielbiają potrawy z rabarbarem. Niezwykłe warzywo chętnie dodajemy do wypieków lub przyrządzamy z niego przetwory. Warto jednak wiedzieć, że tej rośliny nie powinno się zjadać w całości. Liści pod żadnym pozorem nie należy spożywać.
Widzieliście ostatnio zdjęcia Kingi Rusin? Trzeba przyznać, że dziennikarka cieszy się rewelacyjną formą. Na Instagramie zdradziła 3 zasady, które stoją za jej niezwykłą przemianą. Rezygnacja ze spożywania mięsa to tylko jedna z nich.
Czy w sklepach można znaleźć wartościowe gotowe posiłki? Sprawę postanowił zbadać popularny na YouTube dietetyk. W czasie krótkiego rekonesansu w Żabce znalazł kilka propozycji, które absolutnie nie powinny trafić na nasz talerz. Powodem takiego stanu rzeczy jest ich skandaliczny skład.
Dietetyk wskazał jedno z najzdrowszych dań z czasów PRL-u. Jego zdaniem serwowane z ugotowanymi ziemniakami śledzie w śmietanie, które zostały nieco zapomniane, są niesamowicie cenne. Wiemy, dlaczego i znamy sposób na przygotowanie ich w lekkiej, smakowitej wersji.
Kawa dla wielu osób stanowi idealny początek dnia. Bez filiżanki tego napoju nie wyobrażamy sobie właściwego funkcjonowania. Warto jednak wiedzieć, że nie należy zbytnio przesadzać z jej ilością. Średnio 3-4 filiżanki na dobę są w zupełności wystarczające.
Nie wiesz co wybrać na przekąskę w ciągu dnia? Z pomocą przyszedł dietetyk Michał Wrzosek. Ekspert zrobił rekonesans na półkach Biedronki i wskazał, co warto nabyć w tym właśnie sklepie. Wybrane przez niego zestawy oscylują w granicach 200 kcal.
Wybór zdrowej ryby nie zawsze jest prosty. Eksperci często kierują naszą uwagę w stronę łososia. Nie każdy jednak będzie tak samo cenny. Tylko dziko żyjące okazy są pełne niezbędnych dla zdrowia substancji. Podpowiadamy, jak je wybrać.
Przejedzenie w święta nie jest rzadkością. Ogrom pyszności sprawia, że trudno zachować zdrowy rozsądek. Na szczęście istnieją proste metody, które sprawią, że szybciej wrócimy do formy. Jedną z nich jest wypicie naparu z imbiru.