Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

dżem z rabarbaru
05.05.2024 16:17 Co roku o tej porze robię dżem z rabarbaru. Do naleśników i racuchów nie ma niczego lepszego

Obecnie trwa sezon na rabarbar. To świetny moment, aby zrobić z tego pysznego warzywa dżem. Przygotuj go z tego przepisu, a dodany do naleśników lub racuchów sprawi, że będą smakowały lepiej niż kiedykolwiek. 1 niestandardowy dodatek gwarantuje wyjątkowy smak.

kiełbasa po cygańsku
05.05.2024 15:19 Z pozostałości po majówce zrobiłem kiełbasę po cygańsku. Ten prosty przepis zasługuje na medal

Nie chcesz marnować jedzenia po majówce? Koniecznie poznaj ten przepis, a już nigdy nie wyrzucisz grillowanych rzeczy. Kiełbasa po cygańsku to jeden z lepszych wyborów, aby zapobiec marnotrawstwu. Gwarantuję, że zasmakuje całej rodzinie.

obieranie czosnku
05.05.2024 15:14 Weź ząbek czosnku i nakrętkę od butelki. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki

Czosnek to przyprawa kochana na całym świecie. Jego smaku nie da się zastąpić niczym, a w potrawach stosujemy go często i chętnie. Problem pojawia się tylko wtedy, kiedy trzeba go obrać.

garnek rosołu
05.05.2024 13:52 Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób

Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?

rosół
04.05.2024 21:15 Nasze babki nie wyobrażały sobie bez niego rosołu. Dziś niemal zapomniany, wielu ma go za chwast

Rosół to tradycyjna polska zupa, bez której wielu nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu z rodziną. Nasze babki wrzucały do niego pewne zioło, które dziś jest traktowane jako chwast. Szkoda, bo ma wiele cennych właściwości.

logotyp dino
04.05.2024 10:41 W Dino powariowali, zaczęło się właśnie dziś. Lepiej się pośpiesz, jest mało czasu

Przełom kwietnia i maja naszpikowany jest dniami wolnymi od pracy. W pozostałe dni sklepy starają się więc przyciągać klientów promocjami, by odrabiać przestojowe straty. Dino ma swój sposób na zaproszenie nas w sobotę pośrodku majówki. Niektóre promocje są warte uwagi.

Victor Arguinzoniz przed swoją restauracją
03.05.2024 16:38 Ten drwal grilluje najlepiej na świecie. Nam zdradza, co jest w grillowaniu najważniejsze

Jedyny grill w prestiżowym zestawieniu najlepszych restauracji świata, co roku lokuje się w ścisłej czołówce rankingu. Czasem jest trzecią, czasem szóstą restauracją na świecie. W zeszłym roku baskijski Asador Etxebarri był czwarty. 35 lat temu założył go miejscowy drwal – Victor (Bittor) Arguinzoniz, który potrafi zgrillować wszystko, łącznie z kawiorem i jajkiem. Według rankingu Aqua Panna i San Pelegrino 50 Best Restaurants to najważniejszy mistrz grilla na świecie. Smakoszom mówi, co przy grillowaniu jest najważniejsze.     

aluminiowe tacki na grilla
03.05.2024 10:06 Używasz takich tacek do grillowania? Poważny błąd, przez nie jedzenie będzie do niczego

W majówkę w całej Polsce żarzą się węgle w grillach, a na grillach króluje karkówka. Piekąc ją popełniamy jednak przeważnie jeden błąd, który rujnuje cały efekt. Kucharze i eksperci od grillowania zdecydowanie przed nim przestrzegają.

ogórki małosolne
02.05.2024 20:00 Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje

Smakosze uwielbiają ogórki małosolne. Chrupkość i wyjątkowy smak sprawiają, że zajadamy się nimi z przyjemnością. Jednak, ile soli dokładnie potrzeba do zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje, które gwarantują wyborny efekt. 

ciasto
02.05.2024 19:47 Henia zachwyciła przepisem na ciasto „Szmaragd”. W tym roku podam je na 3 maja

Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja. 

szparagi
02.05.2024 07:58 Szparagi wyszły gorzkie? Najlepsze kucharki mają na to sposób, wystarczy 1 dodatek

Na szparagi czekamy cały rok. W końcu nadchodzi maj i możemy się nimi cieszyć do woli. Gotujemy szparagi, jednak zdarza się, że nie wychodzą tak smaczne, jak powinny. Dlaczego szparagi są gorzkie? Dzięki temu sposobowi już nigdy nie będą miały takiego smaku.

kalafior
01.05.2024 17:55 Od lat gotuję tak kalafiora. Jest pyszny i delikatny, każda różyczka rozpływa się w ustach

Jeśli marzy ci się kalafior pełen delikatności, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz kalafior inaczej niż zwykle. Warzywo dosłownie rozpłynie się w ustach. To wszystko dzięki jednemu dodatkowi, który znajdziesz w swojej kuchni.

sałatka
01.05.2024 12:49 Tę ekspresową sałatkę do grilla robię z 4 składników. Główny z nich najpierw dziwi, po chwili zachwyca smakiem

Sałatka z tego przepisu musi znaleźć się na twoim majowym grillu. Jest doskonała w smaku, za sprawą jednego zaskakującego składnika. W połączeniu z grillowanym mięsem smakuje po prostu wybornie. Zrób i przekonaj się sama, jaka jest pyszna. 

kiełbasa na grillu
01.05.2024 08:25 Czy trzeba nacinać kiełbasę do grillowania? Większość Polaków popełnia ten sam błąd

Kiełbasa to nieodłączny składnik każdego grilla. Nie każdy jednak wie, jak odpowiednio ją przygotować. Niektórzy nacinają, a inni uznają to za błąd. Jak jest naprawdę? Kto ma rację?

koperek
30.04.2024 20:18 Żadne pudełko po lodach. Jest 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku

Trzymasz mrożony koperek w pudełku po lodach? Czasem wydaje się, że wszyscy Polacy tak robią. Jednak okazuje się, że takie rozwiązanie ma poważny mankament.

gotowa zapiekanka
30.04.2024 14:13 Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę szybką zapiekankę. Zawsze się udaje, a pracy jest tyle, co nic

Ta zapiekanka porowo-ziemniaczana to sposób na szybki i sycący obiad. Wystarczy zmieszać składniki, zalać sosem i wstawić do piekarnika – prościej już się nie da!

zupa na wiosnę
29.04.2024 17:18 Wygląda jak flaczki, a nie ma w niej grama mięsa. Tę lekką i pożywną zupę robię na wiosnę co i raz

Zupa na zdjęciu przypomina flaczki. Do jej przyrządzenia nie używam jednak tego dość kontrowersyjnego składnika. Moja wersja “flaczków” jest tak pyszna, że smakuje każdemu. Lekka i sycąca zarazem, na wiosnę jest jak znalazł.

zakupy w supermarkecie
29.04.2024 11:15 Żadna Biedronka, żaden Lidl. Wiemy, która sieć jest najtańsza w Polsce

Dwaj giganci reklamują się jako najtańsze sieci spożywcze w Polsce. Jednak w istocie ani w Biedronce, ani w Lidlu nie zrobisz najtańszych zakupów spożywczych. Badania pokazują, że najmniej wydasz w innym sklepie. Czy to właśnie tam robisz zakupy?

zupa krupnik
29.04.2024 08:14 Lepszego krupniku nigdy nie jadłem. Sekret tkwi w przygotowaniu kaszy, każdy powinien go znać

Poznaj najlepszą metodę na krupnik, a już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej. Sekret jej smaku tkwi w odpowiednim przygotowaniu kaszy. Dowiedz się, jak zrobić to prawidłowo, a cała rodzina doceni doskonały smak zupy. 

grill
28.04.2024 14:53 Czy w majówkę można rozpalać grilla na balkonie? Obowiązujące przepisy mogą być zaskoczeniem

Za niedługo rozpocznie się majówka, a to oznacza otwarcie sezonu grillowego. Wielu zastanawia się, czy może grillować na swoim balkonie w bloku. Dlatego rozwiejmy wszelkie wątpliwości, bo obowiązujące przepisy mogą być sporym zaskoczeniem. Ich przestrzeganie sprawi, że nie otrzymasz mandatu i nie narazisz się sąsiadom. 

rosół w garnku
28.04.2024 12:07 Najgorsze możliwe mięso do rosołu. Psuje smak i nie zawiera żadnych cennych składników odżywczych

Rosół to najpopularniejsza polska zupa, która u wielu pojawia się co tydzień podczas niedzielnego obiadu. Sekretem jej smaku jest dobór odpowiedniego mięsa. Niestety, nie każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Nie tylko ze względów smakowych, ale również zdrowotnych.

zalewajka
28.04.2024 11:33 Polacy trochę zapomnieli o tej zupie. Nasze babki jadały ją na obiad

Zalewajka to typowy przykład kuchni ubogiej. Nawet jej nazwa wskazuje, że to po prostu parę składników zalanych wodą. Nie dajmy się jednak zwieść tej nazwie: zupa jest pełna w smaku i po prostu doskonała.

Nowe studio Cook Story by Samsung
26.04.2024 16:02 Cook Story by Samsung w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart

25 kwietnia br. ponownie swoje przestrzenie otworzyło Cook Story by Samsung, unikatowy punkt na kulinarnej mapie Warszawy. W Cook Story można wziąć udział w warsztatach kulinarnych, jak również poznać z bliska najnowocześniejsze technologie w urządzeniach AGD Samsung. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić to miejsce?

Biedronka
26.04.2024 12:22 Biedronka właśnie potwierdziła. Tylko dziś od 20:00 do 23:30 produkty tańsze nawet o 40%

Biedronka przygotowała produkty, które sprzedaje w atrakcyjnych cenach. Jednak możesz je kupić tylko dziś i to w określonych godzinach. Na popularne artykuły spożywcze wydasz nawet o 40% mniej. Podpowiadamy, jakie zakupy warto zrobić w Biedronce. 

roladki
26.04.2024 11:40 Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stop

Szparagi, szynka i ciasto francuskie to brzmi pysznie. Dlatego zrób z nich apetyczne roladki, które zachwycą każdego smakosza. Kto ich spróbuje, poprosi o przepis na to pyszne danie. 

zupa z botwiny
25.04.2024 19:07 Do zupy z botwiny dolewam szklankę tego płynu. Sposób znam od babci, smak to mistrzostwo świata

Zupa z botwiny ugotowana metodą babci smakuje doskonale. Jeden składnik spraw, że będziesz chciała ją gotować na okrągło. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Rodzina będzie zachwycona i na pewno poproszą o dokładkę. 

restauracja
25.04.2024 18:46 Przewodnik Michelin rozszerzony o kolejne województwo. „Oferta kulinarna regionu jest imponująca”

Przewodnik Michelin wkracza do kolejnego województwa w Polsce. Tym razem szanse na zdobycie prestiżowych gwiazdek mają restauracje z północy naszego kraju. Jednak na ogłoszenie pełnej listy lokali z wybornym menu, należy poczekać do 20 czerwca. Sprawdź, czy chodzi o twoje okolice.

zupa
25.04.2024 17:33 Żadna zaklepka, żadna zasmażka. Ten składnik do zagęszczania zup i sosów sprawdza się 100 razy lepiej

Jeśli do tej pory zagęszczałaś zupy zasmażką, to pora poznać zupełnie inny trik. Przyda się tu pewien produkt, który w Polsce jest wciąż mało popularny. Jeśli zobaczysz go na bazarku, koniecznie kup partię na próbę. Zastosowanie jest szerokie, na pewno nie pożałujesz.