Nie ma lepszej surówki do ryby. Robię ją co roku na święta, każdy z gości ją zachwala
To jeden z najprostszych przepisów na surówkę, która świetnie dotrzymuje kroku pysznej rybie, którą stawiamy na wigilijnym stole. Przygotowanie zajmuje kilka minut i można ją zrobić na ostatnią chwilę.
Surówka na wigilię
Wigilijne stoły zastawione są przeważnie skomplikowanymi potrawami, które przygotowujemy z wielodniowym wyprzedzeniem i na które wyczekujemy jak na pierwszą gwiazdkę. Tymczasem piękno tkwi w prostocie.
O ile na niedostatek warzyw w polskiej diecie wigilijnej nie możemy narzekać, o tyle brak nieco warzyw świeżych, orzeźwiającej słodko-kwasowości marchewki i cichego sobowtóra cebuli – pora.
Pamiętaj o tym podczas gotowania pierogów. Przez 1 błąd kompletnie się posklejająSurówka z pora i marchewki
Ta surówka nadrabia ten problem, dostarczając nam porcji świeżych – a nie gotowanych – warzyw przy wigilijnym stole. Dzięki swojemu składowi jest niezastąpionym dodatkiem do gotowanej czy smażonej ryby. Podobny przepis pokazał ostatnio kanał Palce Lizać na YouTube.
Składniki
- 1 nieduży por
- 2-3 marchewki
- 3 łyżki majonezu
Surówka do ryby – przygotowanie
Pora przekrawamy na pół i kroimy wzdłuż na paski o grubości kilku milimetrów. Następnie drobno go siekamy i przerzucamy do miski.
Do tej samej miski wrzucamy surową marchewkę startą na tarce o grubych okach. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy majonez i mieszając, doprowadzamy do jednorodnej postaci.
Warto zrobić taką surówkę na kilkanaście minut przed podaniem, żeby smaki zdążyły się przegryźć, ale marchewka nie straciła na chrupkości. Spróbuj też przepisu na surówkę Strzelczyka oraz na surówkę z selerem.