Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Gotowanie

Gotowanie

ścieranie masła na tarce
25.04.2024 15:15 Weź masło i zetrzyj na tarce. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

Prosta sztuczka z tarką kuchenną pomaga rozwiązać problem przechowywania masła w lodówce. Chodzi tu o nasze zdrowie, ale także o wygodę. Każdy powinien spróbować.

gotowanie makaronu
25.04.2024 10:37 To największy błąd przy gotowaniu makaronu. Przez niego się skleja, nigdy tak nie rób

Krążyła swego czasu plotka, że Włosi na rozgotowane spaghetti mówią „pasta alla Polacca”, oskarżając właśnie nas o niszczenie makaronu. Pogłoski o istnieniu takiej plotki same wydają się plotką, ale faktycznie w swoich kuchniach czasem popełniamy błędy, których dałoby się uniknąć. Oto najważniejsze z nich.

Pzemysław Klima i słonina
24.04.2024 16:29 Najlepszy polski kucharz zdradził patent na słoninę. Opisuje go w swej najnowszej książce

Fun dining to dewiza Przemysława Klimy. To radość z gotowania, przyjemność łączenia ze sobą wyjątkowych składników.  Klima jest pierwszym szefem kuchni w Polsce, który może poszczycić się dwiema gwizdkami Michelin. “Fun dining. Prosto i genialnie”, to również tytuł jego niedawno wydanej książki.

szyld dino
24.04.2024 14:10 To już dziś, w Dino kompletnie powariowali. Ruszaj do sklepu, zanim będą ogromne kolejki

Podczas gdy potyczka na marketing i ceny przykuwa naszą uwagę do Biedronki i Lidla, okazje mogą pojawiać się także w innych sieciach. Z nową promocją startuje Dino. Warto zwrócić uwagę na jego ofertę.

odchudzanie
24.04.2024 12:38 Dowbor schudła 20 kg. Sekretem jej diety jest ta zasada

Katarzyna Dowbor od lat gości na ekranach telewizorów w wielu polskich domach. Ostatnio popularna dziennikarka przykuwa uwagę wyglądem. Jej sylwetka zmieniła się, a Katarzyna Dowbor zrzuciła 20 kilogramów. Jak to zrobiła? Obyło się bez restrykcyjnych diet.

rozpakowywanie pieczarek
23.04.2024 18:18 Zrób tak od razu po przyniesieniu pieczarek ze sklepu. Bez tego szybko się zepsują

Pieczarki to wszechobecne, bodaj najpopularniejsze w Polsce grzyby. Ich przechowywanie nie powinno nastręczać trudności. Ciągle jednak popełniamy błąd, który może kosztować straty liczone w zmarnowanych pieniądzach i żywności.

ziemniaki
23.04.2024 16:32 Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak

Ziemniaki często gotujemy na obiad. Warto pamiętać jednak, by podczas gotowania dodać pewien składnik. Dzięki niemu ziemniaki nie ściemnieją i będą smakować lepiej niż zwykle. 

chałajda
22.04.2024 15:17 To wiosenne danie było kiedyś w każdej wsi. Dzisiaj powraca po latach nieobecności

Poznaj przepis na niezwykłe wiosenne danie i zaskocz nim swoją rodzinę. Kiedyś było bardzo popularne, a obecnie powraca w starym, dobrym stylu. Zrób je w swoim domu, a smak na pewno cię zachwyci. Z przepisem umieszczonym poniżej zrobisz je błyskawicznie.

lody z grillowanym ananasem
22.04.2024 08:37 To najlepszy sposób na ananasa. Świetnie pasuje i do lodów, i do mięsa

Poznaj niezwykłą metodę na przyrządzenie ananasa. Nada się nie tylko do lodowych deserów, ale także do mięs. Jego smak jest obłędny, a sposób przygotowania – banalnie prosty. Poznaj go i zaskocz domowych smakoszy. Będą wniebowzięci. 

szczypior
21.04.2024 21:13 Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu

Szczypiorek to jedno z ulubionych warzyw wielu osób. Nic dziwnego, że popularne jest jego mrożenie. Jak to zrobić poprawnie, odpowiedź w artykule. Zdradzamy, krok po kroku jak zamrozić szczypiorek, by nie stał się bryłą lodu.

zbieranie pędów
21.04.2024 17:38 Polacy myślą, że to chwast, a na zachodzie płacą za nie krocie. Sezon właśnie trwa

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jaka cenna roślina rośnie w Polsce. Myślimy, że to chwast, a na świecie płacą za nią duże pieniądze. Dowiedz się, co to za roślina, ile kosztuje oraz jakie ma właściwości. 

mięso w zamrażalniku
21.04.2024 13:07 To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu

Zamrażanie jedzenia to jedno z największych ułatwień naszego kuchennego życia i świetny sposób na oszczędzanie jedzenia. Jednak wiele produktów, zwłaszcza nieumiejętnie zamrożonych produktów niszczy się podczas rozmrażania. Dlatego warto przestrzegać kilku zasad.

gar rosołu
21.04.2024 12:05 Rosół wyszedł za słodki? Tym go uratujesz, patent od najlepszych kucharek

W kuchni zaradnej gospodyni jest sposób na każdą nieprzewidzianą okoliczność. Wiele się mówi o metodach „odsalania” rosołu. Ale co zrobić, kiedy jest za słodki?

wiosenna zupa
20.04.2024 20:43 Ta zupa to prawdziwy hit wiosny. Cała rodzina na nią czeka

Koniecznie ugotuj zupę krem z tego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i co najważniejsze smakuje wyśmienicie. A to wszystko dzięki jednemu składnikowi, który występuje tylko wiosną. Dowiedz się, co to za składnik i przygotuj znakomitą zupę dla całej rodziny. 

kelner robota serwuje jedzenie
20.04.2024 19:40 Nie znalazł kelnerów, zatrudnił roboty. Niedługo będą w każdej restauracji

Włoski restaurator miał problem ze znalezieniem kelnerów, więc w końcu poradził sobie inaczej. Do obsługi gości zatrudnił roboty. Inni restauratorzy zastanawiają się nad podobnym rozwiązaniem. Z ich punktu widzenia może okazać się tańsze i wygodniejsze. Być może podobne roboty niebawem pojawią się również w polskich restauracjach. 

makaron
20.04.2024 11:49 Ten makaron nie ma cholesterolu i jest praktycznie bez kalorii. Mało kto o nim słyszał

Jeśli lubisz makaron, a zależy ci na produkcie, który nie ma właściwie cholesterolu i niemal żadnych kalorii, to poznaj ten rodzaj makaronu. Mało znany, ale bardzo wyjątkowy. Warto włączyć go do diety. Zyska na tym nasze zdrowie, a potrawy na smaku.

zupa dziadówka
20.04.2024 09:03 Kiedyś zajadano się tą zupą na każdej wsi, dziś nikt jej nie pamięta. Jest tania i przepyszna

Koniecznie ugotuj dla swojej rodziny tę pyszną, lecz zapomnianą zupę. Kiedyś była tak popularna, że zajadali się nią mieszkańcy wszystkich wsi. Warto przypomnieć sobie, jak ją zrobić, bo ta zupa jest tania i robi się ją bardzo łatwo. Ugotuj ją i zaskocz rodzinę. Na pewno będą zachwyceni. 

naleśniki na talerzu
19.04.2024 14:46 Żaden kefir i maślanka. Naleśniki najlepiej wychodzą na tym napoju

Na słodko i na słono, dla dużych i dorosłych – naleśniki to prosta przekąska, która może łatwo zmienić się w bazę bogatego obiadu. Jest wiele szczegółowych metod przyrządzania tego dania, ale z jednym często pomijanym składnikiem wychodzą wyjątkowo ciekawie.

nadziewanie czosnku na widelec
18.04.2024 17:49 Weź czosnek i wbij w niego widelec. Szkoda, że nie poznałem tego patentu wcześniej

Czosnek to doskonały, wyrazisty dodatek do mnóstwa dań. Jeśli chodzi o obróbkę, jest to jednak produkt dość specyficzny. Oto kilka porad, jak należy go traktować. Niektóre mogą być niemałym zaskoczeniem.

obiad jednogarnkowy
18.04.2024 13:59 Zrobiłem cały garnek i mam obiad na 2 dni. Nie spodziewałem się takiego efektu z tak prostych składników

Wiosna rozpoczęła się już na dobre, więc zaproś ją do swojej kuchni. Koniecznie wypróbuj mój przepis na szybkie i pożywne danie. Taki obiad wystarczy ci nawet na 2 dni. Pora więc zakasać rękawy i do dzieła.

cebula
17.04.2024 18:35 Przekrój cebulę na pół i wbij w nią 2 widelce. Za ten patent ktoś powinien dostać medal

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Teraz możesz uczynić je łatwiejszym. Wystarczy przekroić cebulę na pół i wbić w nią dwa widelce. Spróbuj i zobacz, co się stanie.

kalafior
16.04.2024 17:58 Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak gotować kalafiora? Wypróbuj ten sposób. Dosyp jedną łyżeczkę do wrzątku z kalafiorem, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Taki kalafior prezentuje się niezwykle na stole i jest pyszny.

zupa klopsowa
16.04.2024 12:10 Rodzina wciąż dopytuje, kiedy znów zrobię zupę klopsową. Jest tak pyszna, że cały garnek znika w 1 dzień

Jakiś czas temu ugotowałem prostą zupę. Tym, co ją wyróżniało, były pływające w niej mięsne klopsiki. Od tamtego czasu domownicy mogliby ją jeść na okrągło. Zrób i przekonaj się sama, ale uważaj, bo i twoi na pewno poproszą o dokładkę. 

kaszanka na grillu
15.04.2024 20:06 Jak grillować kaszankę, żeby nie pękała? Ten trick w mig rozwiąże problem

Za niedługo rozpocznie się sezon grillowy, dlatego warto dowiedzieć się, jak przygotować kaszankę, aby nie popękała. Ten trik jest bananie prosty i co najważniejsze skuteczny. Stosuj go zawsze podczas grillowana kaszanki, a będzie idealna. 

Robert Makłowicz
15.04.2024 13:02 Makłowicz skrytykował kulinarne zwyczaje Polaków. Padły mocne słowa. „Jesteśmy leniwi"

Dla jednych kulinarny guru, dla innych symbol męskości. Tak, Robert Makłowicz wzbudza zaskakująco mało kontrowersji, a jego specyficzny styl i elokwencja znajdują uznanie w równym stopniu młodego pokolenia, jak i tych, którzy dorastali na jego wczesnych programach. Czy Makłowicz kocha kuchnię Polaków tak samo, jak Polacy – kuchnię Makłowicza? Chyba nie do końca.

mniszek lekarski
14.04.2024 20:00 Czym się różni mniszek od mlecza? Jeden na wspaniałe właściwości, drugi jest trujący

Choć wielu uważa te słowa za synonimy, mniszek lekarski i mlecz pospolity różnią się od siebie. Jeden i drugi występują powszechnie na naszych łąkach. Jak więc rozróżniać je, by w pełni wykorzystać możliwości zdrowego mniszka?

rabarbar
14.04.2024 19:18 Rabarbar to warzywo, czy owoc? Wiele osób jest w błędzie

Z początkiem kwietnia rozpoczyna się sezon na jeden z najbardziej wyczekiwanych produktów: rabarbar. Czy jednak znamy jego prawdziwą naturę? Rzućmy okiem na tajemnice tej niezwykłej rośliny: czy jest zdrowa, czy warto ją jeść i czym właściwie jest.

rosół
14.04.2024 10:52 Moja mama nie zbiera szumowin podczas gotowania rosołu. Gdy dowiedziałam się dlaczego, też przestałam to robić

Usuwacie szumowiny z rosołu? Ja przestałam to robić, idąc za przykładem mamy. Okazuje się, że warto zostawić je w tej esencjonalnej zupie. W poniższym tekście wyjaśniam dokładnie o co chodzi.