Wielu z nas zupa grzybowa kojarzy się tylko ze świętami, kiedy zajadamy się tym przysmakiem. Jednak z tym prostym przepisem możemy cieszyć się nią nawet codziennie. W kilka minut wyczarujemy codzienną zupę o mocnym grzybowym aromacie. Wszystko dzięki niezawodnej recepturze, którą znajdziesz poniżej.
Czy obiad na piątek bez dodatku mięsa może być smaczny? Tak, ale tylko wtedy, gdy przygotujesz danie z tego przepisu. Niecodzienne połączenie ziemniaków i grzybów zachwyci każdego. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z grzybami.
Flaczki z kani to niezwykła zupa, która do złudzenia przypomina swój mięsny odpowiednik. Nie jest typową zupą grzybową, ma jednak bardzo ciekawą strukturę dzięki ugotowanym paskom kapeluszy tego niezwykłego, „mięsnego” grzyba. Warto spróbować przyrządzić taką zupę tej jesieni.
Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Okazuje się jednak, że w województwie łódzkim nie każdy mógł zbierać leśne przysmaki. A to wszystko przez podstęp, którym posłużył się grzybiarz z Tuszyna. Grzyby miały trafić tylko do jego koszyka.
Sezon grzybowy w pełni. Kosze pełne zbiorów mogą jednak przysporzyć nie lada problemów. Czy da się ich uniknąć i jak tego dokonać? Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.
Ponad siedem tysięcy euro – tyle zapłaciła za kilka kilogramów grzybów grupa turystów w Niemczech. Nie chodzi jednak o cenę sprzedaży, a o karę, jaką dostali za nieprzestrzeganie miejscowych regulacji. Są one zupełnie inne niż w Polsce.
Sos grzybowy na obiad nie musi być trudny w przygotowaniu. Właśnie taki jest ten, który przygotujesz z tym przepisem. Potrzebujesz tylko pięciu składników, aby zrobić doskonałe danie, które zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Borowiki marynowane od siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wszystko przez dodatek, który trafia do zalewy. Dzięki niemu te leśne skarby w zalewie wyróżniają się wyjątkowym smakiem.
Jeśli chodzi o suszenie, nie wszystkie grzyby są sobie równe. Choć przywykliśmy do tworzenia lub kupowania zimowych kompozycji jesiennych darów lasu, są okazy, które nie najlepiej odnajdują się w podobnych bukietach. Oto krótka lista.
Zbieranie grzybów wydaje się czasem talentem, który nie każdemu jest dany. A jednak – jak z każdym talentem – to tylko mały ułamek sukcesu. Aby być mistrzem poszukiwania grzybów, warto znać ich zwyczaje.
Sezon na grzyby sprawił, że zamarzył mi się sos grzybowy. Zebrane maślaki wyglądały dorodnie i aż prosiły się, by wrzucić je na patelnię. Jednak potem jej zawartość już do niczego się nie nadawała. Dlatego każdemu radzę, by nie popełniali tego błędu, co ja.
Jesień to idealna pora na grzyby. Darów lasu zbieramy tak wiele, że później szukamy w pośpiechu przepisów na konserwację naszych zbiorów. Warto pamiętać, by unikać nieodpowiednich kombinacji.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Z koszy grzybiarzy aż wysypują się prawdziwki, koźlaki, a nawet podgrzybki. Z nieznanego powodu pomijają jeden z grzybów, który w lasach rośnie na potęgę. Ma doskonały smak, który urozmaici przygotowanie z nim dania, dlatego dowiedz się, o jaki grzyb chodzi i wybierz się na grzybobranie.
Rzecznik GIS wystosował komunikat do Polaków. Niektóre grzyby nie nadają się do spożycia. Chodzi szczególnie o te, które pochodzą z terenów dotkniętych powodzią. Skażenia gruntów może być tak spore, że zjedzenie takich grzybów jest szalenie niebezpieczne.
Czy istnieją kotlety lepsze od schabowych? Tak, to kotlety z Kani. Wyglądem przypominają nam schabowe, ale smakiem biją je na głowę. Dlatego rusz do lasu, a potem do kuchni. Wypróbuj przepis na doskonałe kotlety z tych okazałych grzybów.
Zaczęła się jesień i wielu z nas rusza do lasu na grzybobranie. Gdzie zbierać grzyby, by zapełnić kosze po brzegi? Podpowiedź znajdziecie w naszym artykule. Są bowiem miejsca w naszym kraju, gdzie grzybów jest pod dostatkiem.
Warto ruszyć czym prędzej na grzyby. W polskich lasach mamy szansę znaleźć okaz, który jest najdroższy na świecie. Płacą za niego krocie. Wyjaśniamy, skąd cena tego niezwykłego grzyba i jak na niego trafić.
Już nie tylko borowiki i kurki. W Polsce występują znacznie cenniejsze grzyby, a ich cena za kilogram to nawet 500 złotych. Grzybiarze nie wiedzą, jak ich szukać, a wystarczy poznać miejsca, w których występują najczęściej. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki grzyb chodzi i jak go znaleźć.
Suszenie grzybów to najgorsza część grzybobrania. Istnieje jednak genialny patent, z którym ta czynność jeszcze nigdy nie była tak łatwa. Sznurek czy piekarnik to przeszłość. Poznaj nowy sposób, a już nigdy nawet nie pomyślisz, jak suszyć grzyby w inny sposób.
Właśnie rozpoczął się sezon na grzybobranie, więc to dobry pretekst, aby dowiedzieć się, jak zbierać grzyby. Nie wystarczy patrzeć tylko w ziemię. Istnieje zdecydowanie lepsza metoda, dzięki której twój koszyk zapełni się grzybami błyskawicznie.
Na sezon grzybowy ostrzą sobie zęby dziesiątki tysięcy polskich grzybiarzy. W ostatnich dniach września wciąż jednak obywają się smakiem. Kiedy można spodziewać się wysypu leśnych grzybów?
Ruszył sezon na zupę grzybową. Warto ugotować ją z przepisu, który zaskoczy pewnym dodatkiem. Ten dodaje wyjątkowego smaku i aromatu zupie grzybowej, która wspaniale rozgrzewa na jesień. Sprawdzone przez profesjonalistę.
Grzybiarze już zacierają ręce. Deszcze, a po nich piękna, słoneczna pogoda to zapowiedź obfitych zbiorów. W lasach już niedługo zaroi się od dużych, pysznych borowików, podgrzybków i innych okazów. Grzybiarze od lat spierają się o prawidłową technikę zbierania grzybów. Głos w sprawie zabrali leśnicy.
Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.
Szybka przekąska z gotowego ciasta, która świetnie sprawdzi się jako kolacja na ciepło – zarówno w kameralnym gronie, jak i podczas imprezy. Zapieczony ser, pieczarki i ciasto francuskie na nowo ukazują dobrze nam znaną kompozycję.
Uwielbiamy zbierać grzyby, a jeszcze bardziej cieszyć się ich smakiem. Popularną metodą przechowywania tych leśnych skarbów jest mrożenie. Niestety przez pewien błąd, który popełnimy, grzyby mogą okazać się niezdatne do jedzenia.
Smardze to jeden z żelaznych punktów polskich podręczników dla grzybiarzy. Choć rosną u nas bardzo często, w skali świata są niezwykle cenione i przez to bardzo drogie. Określa się je nawet jako polskie trufle.
W połowie września rozpoczyna się sezon na grzyby. Dlatego już teraz poznaj zupełnie nowy sposób na suszenie zbiorów, a sznurek okaże się zbędny. Grzyby wysuszone w ten sposób będą doskonałym składnikiem sos, zup i innych dań. O tym, jak suszyć grzyby, dowiesz się z dalszej części tekstu.