Marzy ci się udane grzybobranie? Wyprawa do lasu i powrót z koszem pełnym grzybów? Dzięki naszym informacjom to marzenie da się zrealizować. Podajemy, w których regionach Polski występuje teraz najwięcej grzybów.
Jest bardzo ciepło, a w niektórych regionach Polski spadły obfite deszcze. Nic więc dziwnego, że już w czerwcu w lasach pojawiły się grzyby. W niektórych regionach jest ich naprawdę dużo. Warto więc wybrać się na pierwsze zbiory.
Zupa grzybowa kojarzy się z czasem jesieni. To jednak właśnie lato jest idealną porą na aromatyczna zupę kurkową. Magda Gessler podpowiada jak sprawić, by potrawa była absolutnie przepyszna. Kluczem do sukcesu jest wybór właściwych grzybów.
Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów w Polsce. Dodajemy je do jajecznicy, przyrządzamy również w sosach i omletach. Posolone i z dodatkiem pieprzu smakują wyśmienicie. Jednak jak się okazuje - nie należy ich w taki sposób przyrządzać. Lasy Państwowe wyjaśniają dlaczego.
Polacy uwielbiają chodzić na grzyby. Niektórzy z nich robią sobie z tego zacnego hobby sposób na dodatkowy zarobek. Aby móc w spokoju handlować zebranymi grzybami, trzeba spełnić jednak szereg formalności. Na tych, którzy ich nie dopilnują, czekają surowe kary.
Grzyby wkrótce pojawią się w lasach. Już teraz warto zapoznać się z ograniczeniami związanymi z ich zbieraniem. Nieznajomość prawa nie zwolni nas bowiem z ponoszenia konsekwencji jego nieprzestrzegania. W przypadku leśnych skarbów mogą być one bardzo nieprzyjemne.
Grzyby mają rzesze amatorów. W polskich lasach można znaleźć wiele ciekawych okazów, które, ku zaskoczeniu wielu, są jadalne. Jednym z nich jest siedzuń sosnowy, który do złudzenia przypomina kalafiora.
Grzybobranie w czerwcu? Jak najbardziej! W polskich lasach zaczynają już pojawiać się grzyby. Ta informacja zapewne ucieszy grzybiarzy. Wśród leśnych okazów znajdziemy jeden z najpyszniejszych grzybów, który świetnie sprawdzi się w kuchni.
Pierwsze kurki właśnie pojawiły się w Biedronce. Amatorzy grzybów mogą jednak się rozczarować. Ich cena jest bowiem dość wysoka. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za przyjemność skosztowania rarytasu przed sezonem.
Grzyby świetnie nadają się do suszenia. Zamiast jednak inwestować w specjalne urządzenia, wystawiać je na słońce czy korzystać z piekarnika, można je zabezpieczyć przy pomocy znacznie tańszej metody. Konieczne będzie włożenie zebranych okazów do lodówki. Wyjaśniamy jak przeprowadzić proces krok po kroku.
Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.
Województwo lubuskie może pochwalić się niezwykłym szczęściem. To właśnie tam, w niewielkiej wsi pod Zieloną Górą w lasach znaleziono uwielbiane grzyby. Mowa o koźlarzach, które zazwyczaj zaczynają pojawiać się dopiero w okolicach lipca. Czy można je znaleźć także w innych częściach kraju?
Tani obiad na bazie chleba tostowego jest sycący i prosty w przygotowaniu. Kromki pieczywa uformowane w sakiewki i wypełnione znakomicie doprawionym farszem z grzybów i sera zachwycą waszych najbliższych. Musicie spróbować.
Tegoroczna wiosna sprzyja grzybobraniom. W lasach pojawiły się borowiki ceglastopore. Nie każdy zna ten gatunek grzybów i sporo traci. Mają bowiem ciekawy smak i z powodzeniem można je wykorzystać jako składnik zupy lub aromatycznego sosu.
Pieczarki są najpopularniejszymi grzybami w naszej kuchni. Cenimy je za aromat, niską cenę i duże możliwości przyrządzenia. Wiele osób nie wie jednak, jak należy je przechowywać. Zwykle są sprzedawane w ofoliowanych pojemnikach i tak wstawiane przez nas do lodówki. Ten błąd jednak może być kosztowny.
Na bazarze Olimpia na warszawskiej Woli sprzedawano trujące grzyby. Niebezpieczne piestrzenice kasztanowate opisane były jako smardze. Po wielu dniach poszkodowana kobieta doczekała się w końcu reakcji Sanepidu. Mogłoby jej się nie udać, gdyby nie post w internecie.
Kotlety z pieczarek są tanie i niesamowicie smaczne. Wykonane z aromatycznych grzybów i jajek danie z pewnością spodoba się rodzinie i nasyci wszystkich na długo. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu — musicie spróbować.
W Polsce odnotowano obecność grzybów niezwykle cennego gatunku. Ostatni raz widziano je u nas ponad 100 lat temu. Gąska sosnowa, bo o niej właśnie mowa, należy o najbardziej cenionych grzybów na świecie. Koszt ich zakupu osiąga nawet 2 tysiące euro za kilogram.
Wszyscy znamy smak klasycznych kotletów mielonych. Czy wiesz jednak, jak łatwo sprawić, by były jeszcze pyszniejsze? Do mięsnej masy dodaj aromatyczne, podsmażone pieczarki. Gotowe kotlety nabiorą dzięki temu wyjątkowego smaku oraz staną się bajecznie wilgotne.
Uważajcie podczas wiosennego grzybobrania. W lasach czai się trujący i niebezpieczny gatunek. Piestrzenica kasztanowata, bo o niej właśnie mowa, jest łudząco podobna do lubianych i smacznych grzybów. Jej spożycie niesie za sobą poważne konsekwencje.
Grzyby zbiera się przede wszystkim jesienią. Jednak kilka gatunków w lasach i parkach pojawia się już w kwietniu. Smardze należą do tej grupy i zdecydowanie warto skusić się na spacer w ich poszukiwaniu. Smakują znakomicie, a są trudnodostępne, co czyni je nie lada rarytasem.
Kluski na parze są znakomitym pomysłem na sycący obiad. Smakowita wersja z dodatkiem grzybów nie jest już bardzo popularna, a potrafi zachwycić smakiem. Musicie spróbować — aromatyczne nadzienie idealnie pasuje do lekkiego ciasta.
Lubicie chodzić na grzyby? Już niedługo w polskich lasach będzie można natknąć się na prawdziwy skarb. Mowa o rzadko spotykanej gąsce sosnowej, której cena na rynku osiąga zawrotne kwoty. Znalezienie jej jest nie lada przeżyciem w karierze każdego grzybiarza.
Grzyby można zbierać także w kwietniu. Jeden z grzybiarzy pokazał, co znalazł w pobliskim mu lesie, do którego wybrał się na początku miesiąca, tuż po opadach deszczu. Mało znany gatunek jest wart bliższej uwagi amatorów leśnych skarbów.
Sezon na grzyby kojarzymy z miesiącami jesiennymi. Tymczasem już wczesną wiosną można natknąć się w lasach na rozmaite okazy. Jeden z mieszkańców województwa podkarpackiego znalazł pierwsze w tym roku maślaki. Komentarze pod jego zdjęciem z grzybami pełne były ekscytacji i niedowierzania.
Grzyby zaczynają pojawiać się w lasach. Choć najpopularniejsze gatunki znajdziemy tam dopiero w lecie i na jesieni, już w kwietniu podczas spacerów można natknąć się m.in. na smardze. Częściowo chroniony grzyb jest nie lada rarytasem i warto się za nim rozejrzeć.
Sezon na grzyby właśnie się rozpoczął. Choć taka nowina może niektórych zadziwić, na łąkach zaroiło się od prawdziwego skarbu. Amatorzy grzybobrania tłumnie ruszyli na poszukiwanie smardzy. Kto znajdzie je na swojej działce może się uważać za prawdziwego szczęściarza.
Magda Gessler po raz kolejny udowodniła, ze jak nikt zna się na gotowaniu. Przyrządziła żurek, do którego żaden inny nie ma startu. Tajemnicą wybornego smaku jej zupy jest dodatek aromatycznych grzybów. Dorzućcie kilka do garnka z zupą i sami przekonajcie się, jak obłędnie to smakuje.