Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.
Chyba trudno dziwić się niedoświadczonym grzybiarzom, że pomijają ten leśny przysmak. W końcu widok dojrzałego czernidłaka potrafi naprawdę odstraszać, a młody jest z wyglądu bardzo niepozorny. Ma jednak duże walory smakowe.
Między sezonem grzybobrań a czasem przygotowywania grzybowych potraw mija kilka-kilkanaście tygodni. Jak przez ten czas przechowywać zbiory, by cieszyć się nimi w święta? Trzeba dobrze zabezpieczyć je przed pleśnią i szkodnikami.
Jesień to kulinarny raj dla wielu smakoszy. W tym czasie ruszamy do lasów i zbieramy grzyby. Warto z nich przyrządzić pyszny i kremowy sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk. Lepszego próżno szukać.
Amanita muscaria, czyli muchomor czerwony, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych rosnących w Polsce grzybów. Choć jest niejadalny, istnieją osoby, które nie przyjmują tego faktu do wiadomości. To nie pierwsza i nie ostatnia szkodliwa moda.
Zbieranie grzybów w tym sezonie jest ulubionym zajęciem Polaków. Do lasów, na poszukiwania, wybierają się całe rodziny, ale nie mają pojęcia, jak zbierać grzyby. Poznaj patent doświadczonych grzybiarzy, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym zbiorów.
Oto przepis na naprawdę święte gołąbki. To znaczy świetne, nie święte! Chociaż z drugiej strony, może nie przypadkiem przepis na nie pochodzi od siostry zakonnej. Gołąbki smakują po prostu obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznym farszu.
W restauracji Magdy Gessler w sprzedaży pojawiły się gotowe dania na wynos. W ofercie znajdują się posiłki przygotowane z sezonowych produktów, a prym wiodą przede wszystkim grzyby. Ile kosztują gotowe dania Gessler i czy każdego na nie stać? Czytaj dalej i oceń to sama.
Grzyby w tym roku obrodziły jak nigdy. Przekonał się o tym grzybiarz z Podhala, który swoim odkryciem podzielił się na łamach Tygodnika Podhalańskiego. Inni grzybiarze wyrazili swoje opinie w komentarzach i o dziwo, nie wszyscy podzielają entuzjazm znalazcy. Powód może zaskakiwać.
Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność. Potem leśne okazy trafiają do naszej kuchni i często do suszenia. Jak suszyć grzyby, by nie pokryły się pleśnią? Podpowiadamy w naszym artykule.
Borowiki to grzyby, które są prawdziwym rarytasem dla grzybiarzy i kucharzy. Jak znaleźć borowiki? Okazuje się, że nie trzeba patrzeć tylko w ziemię. Warto zwrócić uwagę też na coś zupełnie innego.
Taka domowa pasta kanapkowa to coś więcej niż zamiennik kupnej, kiedy mamy za daleko do sklepu. To alternatywa zdrowsza, a także o wiele pyszniejsza niż wszystko, co możemy znaleźć na półkach supermarketów. Za efekt odpowiada mieszanka fety, ziół i grzybów, a konkretnie kurek. Sama zobacz, jakie to proste.
Jesienne wyprawy na grzyby to nasz sport narodowy, a w tym roku pogoda szczególnie sprzyja. Każdy, kto chociaż raz wybrał się w ostatnim czasie na grzybobranie, na pewno nie wrócił z pustym koszem. Okaz, który znalazł Pan Piotr jest inny. Grzyb-gigant jest bardzo rzadki i niezwykle smaczny.
Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.
Wielu z nas zupa grzybowa kojarzy się tylko ze świętami, kiedy zajadamy się tym przysmakiem. Jednak z tym prostym przepisem możemy cieszyć się nią nawet codziennie. W kilka minut wyczarujemy codzienną zupę o mocnym grzybowym aromacie. Wszystko dzięki niezawodnej recepturze, którą znajdziesz poniżej.
Czy obiad na piątek bez dodatku mięsa może być smaczny? Tak, ale tylko wtedy, gdy przygotujesz danie z tego przepisu. Niecodzienne połączenie ziemniaków i grzybów zachwyci każdego. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z grzybami.
Flaczki z kani to niezwykła zupa, która do złudzenia przypomina swój mięsny odpowiednik. Nie jest typową zupą grzybową, ma jednak bardzo ciekawą strukturę dzięki ugotowanym paskom kapeluszy tego niezwykłego, „mięsnego” grzyba. Warto spróbować przyrządzić taką zupę tej jesieni.
Grzybobranie to sport narodowy Polaków. Okazuje się jednak, że w województwie łódzkim nie każdy mógł zbierać leśne przysmaki. A to wszystko przez podstęp, którym posłużył się grzybiarz z Tuszyna. Grzyby miały trafić tylko do jego koszyka.
Sezon grzybowy w pełni. Kosze pełne zbiorów mogą jednak przysporzyć nie lada problemów. Czy da się ich uniknąć i jak tego dokonać? Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.
Ponad siedem tysięcy euro – tyle zapłaciła za kilka kilogramów grzybów grupa turystów w Niemczech. Nie chodzi jednak o cenę sprzedaży, a o karę, jaką dostali za nieprzestrzeganie miejscowych regulacji. Są one zupełnie inne niż w Polsce.
Sos grzybowy na obiad nie musi być trudny w przygotowaniu. Właśnie taki jest ten, który przygotujesz z tym przepisem. Potrzebujesz tylko pięciu składników, aby zrobić doskonałe danie, które zachwyci każdego. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Borowiki marynowane od siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wszystko przez dodatek, który trafia do zalewy. Dzięki niemu te leśne skarby w zalewie wyróżniają się wyjątkowym smakiem.
Jeśli chodzi o suszenie, nie wszystkie grzyby są sobie równe. Choć przywykliśmy do tworzenia lub kupowania zimowych kompozycji jesiennych darów lasu, są okazy, które nie najlepiej odnajdują się w podobnych bukietach. Oto krótka lista.
Zbieranie grzybów wydaje się czasem talentem, który nie każdemu jest dany. A jednak – jak z każdym talentem – to tylko mały ułamek sukcesu. Aby być mistrzem poszukiwania grzybów, warto znać ich zwyczaje.
Sezon na grzyby sprawił, że zamarzył mi się sos grzybowy. Zebrane maślaki wyglądały dorodnie i aż prosiły się, by wrzucić je na patelnię. Jednak potem jej zawartość już do niczego się nie nadawała. Dlatego każdemu radzę, by nie popełniali tego błędu, co ja.
Jesień to idealna pora na grzyby. Darów lasu zbieramy tak wiele, że później szukamy w pośpiechu przepisów na konserwację naszych zbiorów. Warto pamiętać, by unikać nieodpowiednich kombinacji.
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Z koszy grzybiarzy aż wysypują się prawdziwki, koźlaki, a nawet podgrzybki. Z nieznanego powodu pomijają jeden z grzybów, który w lasach rośnie na potęgę. Ma doskonały smak, który urozmaici przygotowanie z nim dania, dlatego dowiedz się, o jaki grzyb chodzi i wybierz się na grzybobranie.
Rzecznik GIS wystosował komunikat do Polaków. Niektóre grzyby nie nadają się do spożycia. Chodzi szczególnie o te, które pochodzą z terenów dotkniętych powodzią. Skażenia gruntów może być tak spore, że zjedzenie takich grzybów jest szalenie niebezpieczne.