Suszone grzyby w naturalny sposób dodają mnóstwo smaku rozmaitym potrawom. Jednak zdarza się, że posiadają goryczkę, która psuje smak dań. Moczenie grzybów w określony sposób sprawi, że suszone grzyby nie będą miały tego niechcianego smaku.
Wigilijne uszka nie tylko z kapustą i grzybami. Poznaj przepis, który odmieni smak tego dodatku do czerwonego barszczu. Składnik farszu wydaje się zaskakujący, ale kiedy spróbujesz uszek z tym dodatkiem, będziesz przygotowywać je co roku.
Zamierzasz przyrządzić krokiety na święta? Zanim przystąpisz do ich przygotowań, poznaj ten przepis. Zrobiony według niego przysmak jest świetną alternatywą dla krokietów i po prostu musi znaleźć się na wigilijnym stole. Wypróbuj recepturę, a rok w rok będziesz przygotowywać z niej to danie.
Suszenie to najlepszy sposób przygotowania grzybów do przechowywania. Ale jaki jest najlepszy sposób namaczania ich z powrotem? Jest kilka zasad, które pozwolą go wskazać.
Suszone grzyby są niezbędnym składnikiem świątecznych potraw, nadają im nie tylko smaku, ale i aromatu. Nie każdy ma swoich zapasach grzyby zebrane jesienią i musi posiłkować się tymi ze sklepu. Nie ma w tym nic złego, ale podczas zakupów trzeba zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Dowiedz się, jak kupić dobre grzyby, a będziesz cieszyć się ich smakiem za każdym razem.
Kapusta z grochem i grzybami to tradycyjna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej. Kapustę od lat robię według przepisu z zeszytu babci. Dodawała do niej przyprawę, która fantastycznie wzmacniała smak.
Zupa na Wigilię jest nieodłącznym świątecznym daniem, które musi trafić na stół. Oprócz tradycyjnego barszczu ugotuj zupę grzybową z naszego przepisu. W takiej wersji jest mało znana, więc to ciekawa alternatywa, którą docenią zaproszeni goście.
Uszka z grzybami to jedno z najbardziej wyczekiwanych dań na świątecznym stole. Czy dla leśnych grzybów jest tu jakaś alternatywa? Ależ oczywiście – w końcu jakaś zawsze jest.
Oto najlepszy sposób na gotowanie grzybów, które wcześniej ususzyliśmy (lub ktoś zrobił to za nas). Dzięki zachowaniu podstawowych zasad będą zawsze miękkie, sprężyste i pełne aromatu.
Jest kilka sposobów na namaczanie grzybów. Podstawowy, w wodzie, nada im odpowiednią miękkość. Jednak inne metody dają większe efekty.
Oto prosty i szybki przepis na domowe paszteciki z kapustą i grzybami. Mogą odjąć wiele pracy zajętym przygotowaniami do świąt. Będą też świetnym awaryjnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy nieoczekiwany wigilijny wędrowiec okaże się bardziej żarłoczny, niż zakładaliśmy.
Zwykle delikatne ptysie wypełnia słodki krem. Tym razem będzie inaczej, a wytrawne ptysie wyjdą równie pyszne, jak podane na słodko. Wszystko dzięki pieczarkom, które uczynią z dania pyszną przekąskę na Andrzejki.
Święta to czas powrotu do tradycji: opłatka, karpia, Kevina samego w domu, a od niedawna także wojny majonezów. Choć Polska zdaje się podzielona na drużyny Winiary i Kieleckiego, w zawodach tych pojawia się czarny koń.
Suszone grzyby wymagają namoczenia przed przygotowaniem z nich potraw. Wielu kucharzy używa do tego mleka, ale to nie najlepszy pomysł. Czytaj dalej, a dowiesz się, w czym moczyć suszone grzyby, aby wydobyć z nich pełnię smaku.
Marzy Ci się szybki obiad? Jeśli masz w kuchni cebulę i makaron, to pyszne danie przyrządzisz w mgnieniu oka. Wyjdzie obiad wyjątkowo smaczny, który szybko zniknie z talerzy.
O tym, że domowy smalec jest najlepszym przysmakiem, wiadomo od zawsze. Okazuje się jednak, że smarowidło może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy, że dodasz do niego jeden składnik, który zupełnie odmieni smak smalcu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić smalec z nietypowym składnikiem.
Łazanki kojarzymy zazwyczaj jako podstawę dania, którego głównym składnikiem jest kapusta kiszona. I nic dziwnego – to popularne i uwielbiane, bo pyszne danie. Można jednak podać łazanki inaczej.
Sezon na grzyby wcale się nie zakończył. Według Lasów Państwowych nadal można znaleźć sporo okazów w kilku zakątkach Polski. Jak się okazuje, niektórym gatunkom nie straszne są niższe temperatury. Czytaj dalej, a dowiesz się, gdzie wybrać się na grzyby w listopadzie.
Oto prosty przepis na duszone warzywa. Ta kompozycja przypadnie do gustu miłośnikom pieczarek, ale jest tak udana, że być może nawet rozszerzy ich grono. A przy tym tak sycąca, że starczy za cały obiad.
Cała trudność grzybobrania polega na tym, że grzyby niejadalne podszywają się pod przysmaki. Choć nie wszystkie pomyłki są niebezpieczne dla zdrowia, wiele i tak może uprzykrzyć nam życie. A do najczęściej mylonych grzybów należą podgrzybki. Wciąż trwa na nie sezon, nie dajcie się nabrać.
Choć sezon na grzybobranie dobiegł już końca, w lasach wciąż można znaleźć jeden rodzaj cennego grzyba. Przed laty został okrzyknięty tytułem największego znalezionego grzyba na świecie. Tak się składa, że występuje również w Polsce, dlatego dowiedz się, o jaki gatunek chodzi i gdzie go można znaleźć.
Sezon na grzybobranie powoli się kończy, więc to dobry powód, aby poznać sposoby na przechowywanie zbiorów. Mrożone lub suszone wydają się niczym przy marynowanych grzybach. Takie przetwory o wiele lepiej smakują i zachowują smak. Dlatego dowiedz się, jak przygotować zalewę do grzybów marynowanych, a smak zaskoczy nawet najstarszego grzybiarza.
W Internecie pojawił się nowy trend na niebezpieczny gatunek grzybów. Polacy dzielą się przepisami na przygotowywane z nich dania. Mają posiadać niezwykłe prozdrowotne właściwości, co tylko napędza popyt. W sprawie głos zabrał także GIS, który planuje zakazać sprzedaży szkodliwych grzybów.
Wydawać by się mogło, że sezon na grzyby dobiega już końca. Jednak właśnie teraz jeden z gatunków dopiero zaczyna się pokazywać. Warto go zbierać, bo jest smaczny i ceniony ze względu na wartości odżywcze. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jakie grzyby chodzi oraz gdzie ich szukać.
Grzyby stanowią przysmak, za którym przepadają osoby w dosłownie każdym wieku. Jednak, jak się okazuje, potrawy z grzybami nie są odpowiednie dla wszystkich. Osoby w pewnym wieku powinny się wystrzegać jedzenia tego produktu. Wyjaśniamy, kto i dlaczego powinien ich unikać.
Wielu z nas uwielbia jeść grzyby. Jednak w tej kwestii powinniśmy zachować pewną ostrożność. Chodzi o łączenie tych leśnych przysmaków z niektórymi produktami. Skutki mogą być opłakane.
Tomasz Strzelczyk jest najwyraźniej mistrzem nie tylko gotowania, lecz także grzybiarstwa. Z lasu przyniósł niezwykły okaz. Siedzuń sosnowy, czyli inaczej kozia broda, to delikatesowy grzyb.
Na świecie występuje aż 5 milionów odmian grzybów. Niewiele z nich jest jadalna i smaczna. Jednak po jeden gatunek grzyba szczególnie warto sięgać. Jest super zdrowy i znajdziemy go w polskich lasach. Trudno pomylić go z innym grzybem ze względu na intensywny kolor.