Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Grzyby

Grzyby

Paszteciki z bigosem
29.12.2022 10:06 Został Ci bigos ze świąt? Cudownie, wykorzystasz go do sylwestrowych pasztecików

Paszteciki drożdżowe z farszem z bigosu posmakują nawet wybrednym smakoszom. Pozostałe po wigilijnej uczcie danie doskonale sprawdzi się w roli nadzienia do puszystych, wytrawnych bułeczek. Przygotowanie rarytasu jest bardzo proste — każdy sobie poradzi. Nie wiecie, co zrobić z nadmiarem świątecznego bigosu, a w zamrażalniku już brakuje miejsca? Upieczcie paszteciki. Delikatne ciasto drożdżowe z kapuściano-grzybowym farszem będzie smakowało obłędnie, a goście zjedzą przysmak w mgnieniu oka. Warto spróbować.

suszone grzyby
27.12.2022 20:04 Zostały Ci suszone grzyby? Cudownie, wzbogacisz nimi uwielbiane danie

W niektórych domach po świętach zostały zapasy suszonych grzybów. Wiemy doskonale jak je spożytkować. Jajecznica z ich dodatkiem będzie idealnym początkiem dnia. Zachwycisz się jej smakiem.Do przygotowania jajecznicy według tego przepisu nie musisz używać tłuszczu. Możesz z powodzeniem zastąpić go wodą pozostałą po moczeniu suszonych grzybów. Tym sposobem danie będzie miało mniejszą zawartość tłuszczu, a także intensywny grzybowy aromat. Czy można chcieć czegoś więcej?

smażenie pieczarek
27.12.2022 19:19 Błąd przy smażeniu pieczarek. Przez niego na patelni pojawia się woda

Borykasz się z wodnistymi pieczarkami z patelni? 1 błąd powoduje, że możemy zapomnieć o chrupiących i rumianych grzybach z patelni. Zbyt wczesne dodanie soli sprawia, że pieczarki wydzielają bardzo dużą ilość płynu, przez co duszą się, zamiast smażyć. Smakiem pieczarek można cieszyć się przez cały rok. Łatwo dostępny i niedrogi produkt z chęcią dodajemy do rozmaitych potraw. Dowiedz się jak sprawić, by zawsze wychodziły apetyczne i chrupiące. Po momentem solenia jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę.

paszteciki z ciasta francuskiego
27.12.2022 16:40 Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego. Idealna przekąska na Sylwestra

Paszteciki z ciasta francuskiego doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Ich przygotowanie jest niezwykle proste, a smak wyśmienity. Paszteciki można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonaj się, jak szybko znikają z półmisków.Aromatyczne paszteciki z ciasta francuskiego kryją w sobie nadzienie z kapusty i pieczarek. Dzięki temu przypasują zarówno osobom jedzącym mięso, jak i wegetarianom. Oczywiście skład farszu możesz modyfikować według własnych upodobań. Przekąska wychodzi obłędnie pyszna za każdym razem.

pieczarki
25.12.2022 12:59 Pieczarki w chrupiącej panierce. Wyjątkowa świąteczna przekąska

Chrupiące pieczarki smażone w cieście wyśmienicie sprawdzą się na rozmaite okazje. Jako danie bezmięsne, bez trudu odnajdą się również na świątecznym stole. Najlepiej smakują podane na ciepło. Z tego względu warto przyrządzić je tuż przed zaserwowaniem lub przygotować z wyprzedzeniem, a następnie odgrzać w piekarniku.Do przygotowania świątecznych chrupiących pieczarek potrzeba zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość, o ile nie wszystkie, masz już w swojej lodówce. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Koniecznie daj się skusić.

moczenie suszonych grzybów
24.12.2022 11:30 Jak długo należy moczyć suszone grzyby? Błąd jest kosztowny

Jak prawidłowo zaplanować moczenie suszonych grzybów? Pozornie proste pytanie kryje w sobie kilka haczyków. Zbyt długie moczenie, lub kąpiel w nadmiernej ilości wody sprawi, że cenny produkt straci swój wyjątkowy aromat. W naszym krótkim poradniku rozjaśniamy tę kwestię raz na zawsze.Na moczenie suszonych grzybów nie ma uniwersalnej metody. Wszystko zależy od gatunku, stopnia wysuszenia, a nawet czasu, w którym grzyby były zbierane. Najważniejsze, to kontrolować proces na bieżąco i dostosować go pod siebie.

kapusta z grzybami
23.12.2022 20:23 Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak

Kapusta z grzybami jest tradycyjną, wigilijną potrawą. W wielu domach stanowi punkt obowiązkowy, jeśli chodzi o świąteczną wieczerzę. Co zrobić, jeśli kapusta z grzybami wyszła zbyt kwaśna? W łatwy sposób zniwelujesz niepożądany smak za pomocą miodu. Jednak z pomocą przyjdą też inne produkty.Świąteczna kapusta z grzybami jest potrawą łatwą do przygotowania. Przepis na to danie przewiduje zaledwie kilka składników. Jeśli uważasz, że efekt finalny jest za kwaśny, zrównoważ go słodkim dodatkiem. Poza miodem sprawdzi się też suszona żurawina lub śliwki.

uszka
23.12.2022 18:28 Nie masz suszonych grzybów? Nie szkodzi, uszka do barszczu zrobisz z pieczarkami

Wigilijny barszcz nie może obejść się bez aromatycznych uszek. Nie masz pod ręką suszonych grzybów? Nic straconego. Pyszne uszka do barszczu możesz przygotować również z nadzieniem z pieczarek.Przygotowanie farszu z pieczarek jest proste i bezproblemowe. W przeciwieństwie do grzybów suszonych, pieczarki nie wymagają wielogodzinnego namaczania. Dzięki temu uszka do barszczu możesz przyrządzić nawet na ostatnią chwilę. Ich smakowi nie sposób niczego zarzucić.

Łazanki z kapustą i grzybami
23.12.2022 04:00 Łatwy przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Najlepsze wigilijne danie z patelni

Łazanki z kapustą i grzybami z pewnością pojawią się na niejednym wigilijnym stole. Pyszne i aromatyczne danie można przygotować również na patelni. Wystarczy wcześniej ugotować makaron i zmiękczyć grzyby. Spróbujecie?Pyszne łazanki z dodatkiem kapusty kiszonej i grzybów zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarczy, że wcześniej namoczycie grzyby i ugotujecie makaron. Danie łatwo też zrobicie, jeśli macie w planach przygotowanie kapusty z grzybami. Mając jednak te dwa produktu ugotowane, wystarczy już tylko przesmażyć wszystko razem z kapustą i można zajadać. Efekt będzie tak dobry, jak na zdjęciu z kanału Menu Dorotki, gdzie znajdziecie podobny przepis. Bliscy zachwycą się tym daniem.

wigilijna zupa grzybowa
22.12.2022 18:32 Najprostsza wigilijna zupa grzybowa. Zrobisz ją w godzinę z 6 składników

Wigilijna zupa grzybowa jest, obok barszczu czerwonego, najpopularniejszą zupą podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Wiele osób czeka na nią cały rok, bo smakuje wyśmienicie. Dziś podamy Wam jeden z najłatwiejszych przepisów na tę potrawę. Przygotujecie ją dosłownie w godzinę. Wcześniej oczywiście trzeba namoczyć grzyby.Tradycyjna, wigilijna zupa grzybowa jest klarowna i esencjonalna. Niektórzy wolą jednak zabielaną wersję zupy. Do jej przyrządzenia najlepiej wybrać mieszankę suszonych borowików i podgrzybków. Wykonanie zupy jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Smak tej potrawy Twoi domownicy zapamiętają na długo.

Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz
22.12.2022 14:33 Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Postaw na jeszcze 1 składnik. Nie pożałujesz

Pierogi ruskie z grzybami będą absolutnym hitem na wigilijnym stole. Postne pierogi z farszem z ziemniaków, twarogu i suszonych grzybów są niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Cała rodzina będzie zachwycona.Pierogi ruskie, z makiem, z kapustą i grzybami to klasyka, która gości na naszych stołach podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Pierogi ruskie będą o wiele smaczniejsze, kiedy przygotujemy je z dodatkiem grzybów leśnych. Poznaj przepis na pierogi ruskie z grzybami.Niektórzy ciasto na pierogi przygotowują z letniej wody. Inni dodają olej, roztopione masło lub żółtko. Najlepsze ciasto przygotujesz wyłącznie z mąki, odrobiny soli i gorącej wody. Wyrobione ciasto jest elastyczne, delikatne i łatwo rozwałkujesz je na cienki placek. Do przygotowania pierogów ruskich z grzybami wykorzystaj półtłusty twaróg. Chudy ser nie połączy się dobrze z resztą składników, a farsz będzie suchy. Tłusty twaróg również nie jest dobrym wyborem, ponieważ farsz będzie ciężki. Pierogi ruskie z grzybami ugotuj i podaj z okrasą z masła i cebuli. Pierogi możesz dodatkowo przesmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. W ten sposób ciasto lekko się przyrumieni i będzie chrupiące.

bigos
21.12.2022 14:30 Doświadczone kucharki zawsze dorzucaja go do bigosu. Nie wychodzi dzięki temu gorzki

Kiedy po wielogodzinnym gotowaniu bigos okazuje się gorzki, jest to mała kuchenna katastrofa. Na szczęście w łatwy sposób można ją zażegnać. Wystarczy zniwelować goryczkę jednym ze słodkich dodatków. Doskonale nada się do tego miód, cukier lub suszone śliwki.Przyczyn gorzkiego smaku w bigosie jest wiele. Winna może być zarówno surowa kapusta jak i gatunek dodanych grzybów. Niezależnie od źródła goryczki, metoda zaradzenia jej pozostaje taka sama. Dzięki niej smak każdego bigosu można bez większych problemów uratować.

Moczenie suszonych grzybów we wrzątku
20.12.2022 19:36 Przenigdy nie mocz w nim suszonych grzybów. Nie ma gorszego wyboru

Suszone grzyby są elementem wielu wigilijnych potraw. Namaczanie jest kluczowe, bo pozwala wydobyć ich smak i aromat. Proces ten jest jednak długi, a niektórzy — chcąc go przyspieszyć — sięgają po wrzątek. Niestety jest to spory błąd, który skutkuje utratą walorów produktu.Nie ma nic gorszego niż pozbawione smaku i rozpadające się po namoczeniu suszone grzyby. Aby odpowiednio zmiękczyć skarby lasu, należy przestrzegać jednej prostej zasady — grzybów nigdy nie moczymy we wrzątku. Wyjaśniamy, dlaczego i podpowiadamy, jak zrobić to poprawnie.

soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów
20.12.2022 17:31 Jak zrobić soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów? Nie zapomnij o 1 dodatku, podkreślającym smak

Soczysty farsz do pierogów z kapusty i grzybów nie jest trudny do wykonania. Odrobina cierpliwości i uwagi sprawi, że każdy wyczaruje to apetyczne nadzienie. Nie zapomnijcie i szczodrym dodatku podsmażonej cebulki. Dzięki niej finalne danie szczyci się wyjątkowym smakiem.Grzyby do przygotowania nadzienia warto namoczyć jeden dzień przez rozpoczęciem gotowania. Taka kąpiel powinna trwać przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki wcześniejszemu planowaniu odpowiednio zagospodarujemy czas na przygotowanie farszu do pierogów.

Wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami
20.12.2022 14:44 Wigilijne gołąbki zrobisz bez grama mięsa. Smakują lepiej od tradycyjnych dzięki prostej sztuczce

Wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami są pełne smaku. Prosty patent polegający na podlaniu potrawy wodą z moczenia grzybów sprawia, że wychodzą niezwykle aromatyczne. Musicie spróbować — mało kto im się oprze. Jeśli zastanawiacie się, co podać zamiast bigosu, wigilijne gołąbki z ryżem i grzybami będą w sam raz. Woda, która pozostanie po moczeniu skarbów lasu świetnie podkręci smak farszu. Zapach roznoszący się po domu sprawi, że niejednemu smakoszowi z ust pocieknie ślinka.

Zupa grzybowa z nerkowcami
20.12.2022 04:00 Nowoczesna wersji zupy grzybowej zaskoczy domowników. W sam raz na Święta

Smaczna zupa grzybowa jest aromatyczna i kremowa. Zazwyczaj do osiągnięcia właściwej konsystencji dodaje się śmietanę, ale z powodzeniem można zmienić ją na orzechy nerkowca. Po namoczeniu i zblendowaniu świetnie zastępują klasyczny nabiał. Danie smakuje wspaniale i rozgrzewa.Zupa grzybowa zagości na niejednym stole wigilijnym. Pachnący lasem i kremowy przysmak możecie przygotować, pomijając dodatek jakikolwiek nabiału. Gdy dodacie dobrze doprawione nerkowce, jego smak i wygląd zadowoli nawet wymagających domowników. Jeśli więc spodziewacie się na kolacji wegan, spróbujcie. Nie tylko oni będą zachwyceni.

jak zrobić uszka do barszczu
19.12.2022 16:46 Babciny przepis na uszka do barszczu nie ma sobie równych. Maksimum smaku bez żadnych udziwnień

W wielu regionach Polski wigilijną wieczerzę zaczyna się od podania uszek do barszczu. Niezwykle ważne jest, aby w tym wyjątkowych dniu smakowały one bez zarzutu. Na szczęście z przepisem, który otrzymaliśmy od babci, przygotowanie tego specjału nie sprawi nikomu żadnej trudności. Uszka do barszczu są nieco pracochłonną potrawą. Lepienie malutkich pierożków wymaga czasu i cierpliwości. Uszka z przepisu babci są jednak warte każdej minuty przygotowania. Przekonajcie się o tym sami z okazji nadchodzących świąt.Podobnie jak inne przepisy, tak też uszka do barszczu wymagają wcześniejszego namoczenia grzybów. Składnik ten najlepiej zostawić do namaczania na całą noc. Pamiętaj, aby nie wylewać wody po moczeniu grzybów, gdyż będzie ona potrzebna do ich ugotowania.

kapusta z grzybami
19.12.2022 04:00 Siostra Anastazja robi fenomenalną kapustę z grzybami. Przepis jest już klasyką

Wieloletnie doświadczenie siostry Anastazji sprawia, że jej dania smakują, jak żadne inne. Aromatyczna kapusta z grzybami jest tego najlepszym przykładem. Klasyczna i sprawdzona receptura od lat rozpieszcza podniebienia Polaków. Musicie tego spróbować.Niezwykłą kapustę z grzybami według siostry Anastazji przygotujesz z zaledwie kilku składników. Pamiętaj jednak, że grzyby użyte do tej potrawy wymagają kilkugodzinnego namoczenia. Zaplanuj przyrządzenie tej smakowitej kapusty z grzybami z odpowiednim wyprzedzeniem.

kapusta z grochem
18.12.2022 17:41 Masz gotową kapustę z grzybami na święta? Gratulacje, teraz pamiętaj o ważnym szczególe

Planujesz podanie na święta kapusty z grzybami? Tę potrawę warto zacząć przygotowywać nawet dwa dni wcześniej. Przed podaniem bez problemu możesz trzymać ją w lodówce. Kapusta z grochem dobrze znosi również mrożenie.Wiele z potraw wigilijnych możemy przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dzięki temu równomiernie rozłożymy czas niezbędny do ich przyrządzenia. Aby ten pomysłowy plan wcielić w życie, ważna jest wiedza na temat prawidłowego przechowywania poszczególnych dań. Kapusta z grzybami w lodówce zachowuje świeżość do 7 dniu, a w zamrażarce nawet kilka tygodni.

śledzie z grzybami
18.12.2022 15:17 Nie jabłko, nie cebulka. Na święta podaj śledzie z aromatycznym skarbem lasu

Czy może być coś lepszego, niż połączenie dwóch typowo świątecznych składników? Niezwykłe śledzie z grzybami rozpieszczają podniebienie ulubionymi smakami okresu Bożego Narodzenia. Przygotujesz je bez najmniejszego problemu z kilku zaledwie produktów.Pomysłowe śledzie z grzybami leśnymi zasmakują nie tylko miłośnikom tej ryby. Kawałki otoczone aksamitnym sosem skuszą absolutnie każdego. Do wykonania tej potrawy potrzebujesz marynowanych, leśnych grzybów. Możesz skorzystać z własnych zapasów lub kupić dobrej jakości produkt w sklepie.

krem grzybowy
18.12.2022 13:30 Babcina receptura na staropolski krem grzybowy. Wielka konkurencja dla tradycyjnej grzybowej

Staropolski krem grzybowy jest świetnym pomysłem na świąteczną zupę, a także na szybki, aromatyczny obiad. Konsystencja zupy sprawia, że danie doskonale syci. Krem grzybowy bardzo elegancko prezentuje się na stole. Podaj go najlepiej z grzankami lub groszkiem ptysiowym.Zupę grzybową gotujemy na wywarze z warzyw rosołowych. Możemy ją również przyrządzić na udku z kurczaka. Do staropolskiego kremu grzybowego potrzebujemy wyłącznie dużego selera korzeniowego i kilku suszonych grzybów. Zupa jest gęsta, pożywna i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na większe uroczystości, w tym na kolację wigilijną lub na świąteczny obiad.Staropolski krem grzybowy gotujemy na wywarze warzywnym. Jeśli zupa nie musi być postna, możemy wywar zamienić na resztkę rosołu z poprzedniego dnia. Zrezygnujmy jednak z wywaru z kostki rosołowej. To sama chemia i konserwanty. Smaczny wywar ugotujemy błyskawicznie. Staropolski krem grzybowy doprawiamy lubczykiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę po zblendowaniu zagęszczamy śmietaną wymieszaną z żółtkiem. Krem oprószamy natką pietruszki i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kromką razowego chleba.

Soczyste pieczarki w cieście
16.12.2022 21:11 Pamiętaj o nich podczas przygotowań do Świąt. Pieczarki w cieście będą bosko soczyste dzięki 1 sztuczce

Soczyste pieczarki w cieście będą miłym urozmaiceniem świątecznej kolacji. Wyjdą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku, jeśli przed panierowaniem obgotujecie grzyby. Prosta sztuczka sprawi, że smak rarytasu będzie niezapomniany. Spróbujecie? Szukacie nietypowych propozycji na postne przystawki? Prosta w przygotowaniu przekąska w postaci smażonych w panierce pieczarek idealnie pasuje do innych wigilijnych dań. Jest chrupiąca, aromatyczna i delikatna — każdemu będzie smakowała.

pasztet
15.12.2022 20:40 Wigilijny pasztet bez grama mięsa. Zrobisz go z aromatycznego rarytasu. Przyciągnie wszystkich gości

Grudzień nasycony jest aromatem grzybów, które zebraliśmy i ususzyliśmy jesienią. Dziś podsuwamy niecodzienny pomysł, jak wykorzystać leśne zbiory. Można z łatwością upiec z nich obłędny, wigilijny pasztet. Domownicy będą zachwyceni tym niepowtarzalnym rarytasem. Pasztet z suszonych grzybów smakuje i pachnie rewelacyjnie. Poza grzybami znaleźć w nim można także apetyczne orzechy laskowe. Przygotowanie tego pasztetu jest banalnie proste. Gwarantujemy, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.Grzyby do przygotowania pasztetu najlepiej wstawić do namoczenia na dzień przed jego pieczeniem. W tym celu wystarczy zalać je niewielką ilością przegotowanej, ciepłej wody. Pamiętaj, aby wody z moczenia nie wylewać. Taki płyn idealnie nada się do ugotowania grzybów.

W jakiej wodzie moczyć suszone grzyby?
15.12.2022 17:18 W jakiej wodzie najlepiej moczyć suszone grzyby? Głęboki smak i aromat gwarantowane

Czy wiecie, w jakiej wodzie należy moczyć suszone grzyby? Nie w zimnej, nie w gorącej, a w ciepłej. Letnia woda sprawi, że grzyby szybko napęcznieją, nie tracąc przy tym aromatu. Warto mieć świadomość, nim ruszy się z przygotowywaniem wigilijnych potraw. Suszone grzyby są istotnym składnikiem wielu wigilijnych potraw. Korzystając z nich, musimy pamiętać, by nie tylko starannie je oczyścić, ale też zmiękczyć, nim wrzucimy je do przyrządzanego dania. Podpowiadamy, jaki jest najlepszy sposób postępowania.

Paszteciki do barszczu
15.12.2022 12:58 Małgorzata Ostrowska zdradziła przepis na idealne paszteciki do barszczu. Korzystała z niego jej mama

Paszteciki do barszczu dla wielu smakoszy są obowiązkowe. Małgorzata Ostrowska zdradziła ostatnio świetny przepis na ten przysmak. Receptura, którą pokazała swoim obserwatorom, pochodzi z należącego do jej mamy zeszytu z przepisami i jest bardzo prosta. Z pewnością przyda wam się podczas tegorocznych przygotowań. O sposób przygotowania pasztecików do barszczu z grzybowym nadzieniem artystka była wielokrotnie pytana. Kilka dni temu opublikowała post, w którym załączyła zdjęcie strony z zeszytu z przepisami. Dawniej właśnie w ten sposób zbierano domowe receptury. - Kochani, w związku z pytaniami o przepis na paszteciki... proszę, to rękopis mojej mamy, z którego korzystam - napisała na swoim Instagramie. Jeśli więc tym razem macie ochotę, zamiast uszek podać delikatne i puszyste drożdżowe paszteciki z grzybami, korzystajcie. Są wyśmienite.

Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę
14.12.2022 17:33 Zapomniałeś o pasztecikach do barszczu na święta? Nic straconego. Zrobisz je nawet na ostatnią chwilę

Bez rozczynu, bez czekania, bez wyrabiania. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu przygotujesz błyskawicznie. Podsmaż na maśle pieczarki, dodaj cebulę i natkę pietruszki. Farsz przełóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Paszteciki zachwycają smakiem.Paszteciki zwykle robimy z ciasta drożdżowego. Samo przygotowanie ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga uwagi. Składniki muszą być w odpowiedniej temperaturze, musimy przygotować rozczyn, później ciasto i czekać, aż podwoi swoją objętość. Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu zrobimy znacznie szybciej.Paszteciki z ciasta francuskiego do barszczu wigilijnego będą absolutnym hitem na świątecznym stole. Sekretem jest pyszny farsz. Nadzienie przygotowane z pieczarek, cebuli i natki pietruszki jest niezwykle aromatyczne. Paszteciki przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką lub kminkiem.

sałatka jarzynowa
14.12.2022 14:31 Siostra Anastazja zdradziła swój przepis na sałatkę jarzynową. 1 składnik robi wielką różnicę

Sałatka jarzynowa jest jedną z tradycyjnych potraw, które możemy skosztować podczas świątecznej wieczerzy. Siostra Anastazja do tego szczególnego dania dodaje 1 niestandardowy składnik. Marynowane pieczarki zapewniają jej lekko pikantny, octowy smak. Charakter tak przyrządzonej sałatki jarzynowej podbił już niejedno serce.W gąszczu przepisów na sałatkę jarzynową łatwo się zagubić. Aby mieć gwarancję wyważonego smaku warto zdać się na recepturę popularnej zakonnicy. Siostra Anastazja proporcje w swojej sałatce jarzynowej ma dopracowane do perfekcji.

gołąbki
13.12.2022 21:41 Gołąbki na świątecznym stole? Nie ma problemu. Mamy tradycyjny przepis. Zamiast mięsa użyj 2 produktów

Gołąbki nie zwykły kojarzyć się nam ze świętami Bożego Narodzenia. Co jednak powiecie na świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami? 2 proste składniki z powodzeniem zastępują mięso. Zaskocz najbliższym tym pomysłowym daniem.Faszerowana kapusta w wigilijnym wydaniu kryje w sobie smakowite wnętrze. Poza suszonymi grzybami i kaszą możesz naleźć w nich podsmażoną cebulkę i apetyczne pieczarki. Przygotowanie dania jest szybkie, reszta zrobi się sama w piekarniku. Świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwy hit.