Zupa pieczarkowa jest jedna z moich ulubionych. Kiedy moja mama powiedziała mi, że zrobiła ją z nowego przepisu, byłam zachwycona. Spróbowałam i już wiem, że jeszcze nie raz o nią poproszę.
Grzyby pasują do wielu potraw i właśnie teraz jest czas na ich zbieranie. Mając większą ilość rarytasu, trzeba go jednak dobrze przechować, by nasz wysiłek nie poszedł na marne. Niekoniecznie jednak musimy je suszyć czy marynować. Znam metodę, która jest jeszcze lepsza.
Grzyby pojawiły się w dużych ilościach. Wielu entuzjastów z pewnością wybierze się teraz na poszukiwania ulubionych okazów. Później będą potrzebowali skutecznej metody zabezpieczenia smakołyku przed zepsuciem.Wychodzimy im naprzeciw i pokazujemy najskuteczniejszy sposób suszenia grzybów. Czynność uznawana za czasochłonną, wcale nie musi taka być. Zamiast więc kolejny raz rezygnować ze spaceru do lasu, sprawdźcie jak ułatwić sobie obróbkę grzybów.
Suszenie grzybów pomaga przechowywać je w niezmienionym stanie przez dłuższy czas. Należy jednak zadbać, by nie zwilgotniały i nie stały się pożywką dla robaków. Moja ciocia zna skuteczną metodę i ostatnio mi ją pokazała.
Jesień to znakomity czas na grzybobranie. Po nim często marynujemy grzyby, które są pysznym dodatkiem do wielu dań. Smaku marynowanych grzybów nie da się porównać z niczym innym. Ja marynuję leśne okazy według receptury mojej babci. Zamiast cukru daję inny pyszny i zdrowy składnik.
Czy lubicie zbierać grzyby? Jeśli tak, to mamy dla was dobre wiadomości. W lasach pojawił się jeden z najsmaczniejszych i najszlachetniejszych grzybów. Zdradzamy, w jakich rejonach Polski go szukać i jak odróżnić go od innego trującego grzyba.
Poszukiwanie grzybów czasem sprawia trudność. Doświadczeni zbieracze znają jednak sposoby, by wrócić z wyprawy z pełnym koszykiem. Rada dotycząca znajdowania prawdziwków jest bardzo zaskakująca.
Suszenie grzybów przy obfitych zbiorach jest wręcz konieczne. Nierzadko potrafi też pochłonąć sporo pieniędzy. Jeden sposób na zabezpieczenie skarbów lasu, który nie zrujnuje naszego portfela. Wyjaśniamy, na czym polega.
Grzybiarze z utęsknieniem czekają na deszcz i ciepło. Wszystko, dlatego, że są to idealne warunki, w których rosną grzyby. Jednak, które gatunki grzybów są najzdrowsze? Ta informacja ucieszy grzybiarzy i smakoszy leśnych okazów, bo uwielbiamy jeść właśnie te grzyby, które naukowcy uznali za najzdrowsze.
Początek jesieni to idealny moment, by wybrać się na grzybobranie. Jednak nie wszędzie zbieranie grzybów będzie możliwe. Nadleśnictwa zakazują zbieranie grzybów. Jaka jest przyczyna wprowadzenia tego zakazu?
Schyłek lata i początek jesieni sprzyja grzybobraniu. Gdy już zbierzemy leśne okazy, to przyjdzie czas na ich suszenie. Jednak jak to zrobić? Zapomnij o specjalnej suszarce i piekarniku. Polecamy dużo lepszy sposób na suszenie grzybów.
Początek jesieni to czas, kiedy chętnie wybieramy się na grzybobranie. W lasach zbieramy prawdziwki, podgrzybki, kozaki, czy kurki. Jednak okazuje się, że możemy trafić na zupełnie nowy leśny okaz. Tego grzyba wcześniej nie było w naszych lasach. Czy warto po niego sięgać?
Na grzyby zwykle idzie się bladym świtem. Jednak czy wiecie, dlaczego na grzybobranie najlepiej wybrać się tak wcześnie rano? Wcale nie chodzi o to, by zdążyć przed innymi grzybiarzami i zebrać jak najwięcej leśnych okazów. Powód porannego grzybobrania może zaskoczyć nawet najstarszych grzybiarzy.
Schyłek lata i początek jesieni to doskonały moment na grzybobranie. Zebrane leśne okazy suszymy, bo to najlepsza metoda, by zachować smak i zapach grzybów na dłużej. Jednak pewnych gatunków grzybów nie powinniśmy suszyć. Przez to tracą smak i cenne wartości odżywcze. O jakie grzyby chodzi?
Początek września to doskonały moment na grzybobranie. Po nim można suszyć zebrane okazy. Jednak jak to zrobić? Okazuje się, że nie trzeba do suszenia grzybów używać specjalnej suszarki, czy suszyć ich na słońcu. Polecamy rewolucyjny sposób na suszenie grzybów.
Czy wiecie, jak przechowywać suszone grzyby? Doświadczone kucharki wiedzą, że umieszczenie ich w niewłaściwym opakowaniu będzie skutkowało zepsuciem się skarbów lasu. Wyjaśniamy jak go uniknąć.
Wiecie czemu podczas smażenia pieczarek na patelni pojawia się woda? Do niedawna myślałam, że niedokładnie osuszałam grzyby. Okazało się jednak, że popełniałam inny, prosty do wyeliminowania błąd.
Schyłek lata i początek jesieni to wymarzony czas dla grzybiarzy. Wyruszają oni do lasów w poszukiwaniu najpiękniejszych okazów. Jednak pewnych lubianych w Polsce grzybów może niedługo zabraknąć. Wszystko przez zmiany klimatyczne, które mają wpływ na ekosystem. Naukowcy biją na alarm.
Grzyby już pojawiają się w lasach. Jedna z amatorek ich zbierania pochwaliła się odnalezieniem bardzo rzadko spotykanego okazu. Wiemy, co wypatrzyła w swojej okolicy.
Sezon na zbieranie grzybów w pełni. To wymarzony czas dla grzybiarzy. Jednak po grzybobraniu przychodzi czas na gotowanie i suszenie leśnych okazów. W jaki sposób suszyć grzyby, by nie zabrało nam to zbyt wiele czasu? Jest na suszenie sprawdzony sposób!
Czy wiecie, jak odróżnić kanię od muchomora? Zwracając uwagę na szczegóły, można uchronić się przed przykrym w skutkach zjedzeniem trującego grzyba. Podpowiadamy, co zrobić, by uniknąć pomyłki.
Pan Adrian z Wałbrzycha znalazł okazałe kanie. Postanowił wbić obok nich tabliczkę z rezerwacją ulubionych grzybów. Wszystko, dlatego, że nie były jeszcze dojrzałe. Jednak, gdy otrzymał SMS, nerwy mu puściły. Co zdenerwowało grzybiarza z Wałbrzycha?
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze. Dodanie do mięsa wieprzowego rozdrobnionych pieczarek sprawi, że stanie się ono bardziej aromatyczne i nabierze soczystości. Dawno nie jedliście tak smacznego obiadu.
Grzybiarze potrafią zrobić naprawdę wiele, by zebrać jak najbardziej dorodne okazy. Wyruszają bladym świtem do lasów, ale jak się okazuje, mogą zrobić o wiele więcej. Wyobraźnia i pomysłowość pewnego grzybiarza z Wałbrzycha szokuje. Mężczyzna znalazł kanie i się zaczęło. Musiały interweniować media.
Kotlety mielone mogą być jeszcze bardziej soczyste. Wrzucenie do masy mięsnej usmażonych pieczarek sprawi, że będą wprost rozpływały się w ustach. Nabiorą też przyjemnego aromatu. Tak smakowitego dania nie robi nawet twoja teściowa.
Zamiast kotletów schabowych u mnie w domu były podawane mięsne roladki. Co weekend mam podsmażała składniki na farsz i sprawnie zawijała go w rozbity schab. Po obsmażeniu i zapieczeniu raczyliśmy się soczystym, kruchym i pełnym aromatu obiadem.
Suszenie grzybów nie zawsze jest dobrym pomysłem. Okazuje się, że niektóre okazy po poddaniu procedurze stają się niebezpieczne dla zdrowia. Zmarnujemy czas i pieniądze, a efekty nie będą dobre. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.
Grzyby obrodziły. W ostatnim czasie amatorzy wypraw do lasu publikowali nagrania ze swoich wypraw. Jeden z nich pokazał, jak w niedługim czasie wypełnił nimi cały bagażnik. Powiedział, gdzie można znaleźć najlepsze grzyby.