Filmik o grzybowej Babci Krysi na naszym Facebooku w ciągu doby obejrzało 150 tysięcy osób! To oznacza, że niebawem poznają ją setki tysięcy ludzi w Polsce. Kucharka, która zgodziła się podzielić z nami swoją wiedzą, właśnie staje się gwiazdą internetu. Jej talent i autentyczność przyciągają tłumy a jej przepis na grzybową już jest hitem sieci.
W grudniu na naszych stołach królują grzyby w wielu postaciach. Wszystkie mają jednak jedną wspólną cechę. Zanim trafią na talerze, muszą być namoczone, bo były zebrane kilka tygodni wcześniej, w grzybowym sezonie. Wodę po namaczaniu grzybów przeważnie wylewamy, a to błąd. Może się przydać w kuchni i stanowić bazę nietuzinkowej potrawy.
Suszone grzyby są nieodłącznym składnikiem wielu potraw wigilijnych. Bez nich pierogi, uszka czy kapusta nie miałyby tego wyjątkowego smaku. Jednak zanim przystąpimy do gotowania, suszone grzyby musimy namoczyć. Robię to w wodzie z 2 dodatkami, które macie w swojej kuchni.
Już niebawem pierogi zagoszczą na naszych wigilijnych stołach. Pełne kapusty i grzybów będą kusić smakiem. Jednak Karol Okrasa ma na to świąteczne danie oryginalny patent. Nie ma w nim bowiem mowy o gotowaniu pierogów.
Już niedługo będziemy cieszyć się smakiem uszek z barszczem czerwonym. Te potrawy zagoszczą na wigilijnych stołach w wielu polskich domach. Siostra Anastazja tak lubiane uszka robi bez składnika, który zwykle jest wykorzystywany w farszu. Zastępuje go innym, jeszcze smaczniejszym dodatkiem.
Grzyby są pysznym dodatkiem do wielu wigilijnych potraw. Znajdziemy je w kapuście wigilijnej, w farszu do uszek i pierogów. Grzyby smakują wyśmienicie w postnym bigosie. Jednak zanim trafią do świątecznych dań, musimy je moczyć. Ile czasu powinno nam to zająć?
Gołąbki można podać podczas wigilijnej kolacji. Wypełnione bezmięsnym farszem kapuściane paczuszki przygotujecie sprawnie, a zachwycą was równie mocno, co moich bliskich. Co roku pytają, czy i tym razem je przygotuję. Warto spróbować.
Uszka są jedną z potraw, które muszą trafić na mój wigilijny stół. Smakują wyśmienicie z barszczem czerwonym i niezmiennie od wielu lat szybko znikają z talerzy. Jednak już od dawna nie robię uszek z suszonymi grzybami. Stawiam na smaczniejszy i tańszy produkt.
Grzyby będą królować w wielu wigilijnych potrawach. Jednak zanim zaczniemy się cieszyć ich smakiem, musimy je odpowiednio przygotować. Polecam patent, który wspaniale wpłynie na smak grzybów i skróci czas ich gotowania.
Bez pysznego karpia w niejednym domu nie będzie wigilijnej kolacji. Jak jednak go przygotować, by zachwycił smakiem? Stawiam na dwa dodatki. Zmienią również wasze spojrzenie na tę rybę.
Papryka faszerowana będzie pyszna nawet bez mięsa. Gdy zastąpimy je pieczarkami, uzyskamy lekką potrawę, która pomoże nam zadbać o sylwetkę. Z naszym przepisem nawet na diecie smacznie zjecie.
Krokiety bez naleśników są znakomite, a ich przygotowanie błyskawiczne. Jeśli nie masz ochoty na długie stanie przy patelni, kup jeden prosty produkt. Ten przepis zdecydowanie ułatwi ci świąteczne przygotowania. Oszczędzisz czas, a rodzina będzie zachwycona smakiem krokietów.
Pierogi na święta można zrobić z wyprzedzeniem. Co roku korzystam z przepisu mojej babci, który pozwala mi uzyskać znakomite rezultaty. Jeden dodatek sprawia, że danie zachwyca. Polecam spróbować.
Przygotowanie pieczarek wymaga trochę pracy. Z pomocą jednej sztuczki można ją sobie ułatwić. Wystarczy wykorzystać widelec. Sprawdźcie jakie to proste. Później opowiecie o tym wszystkim znajomym.
Grzyby panierowane od razu kojarzą się z kotletami. Podczas wyjazdu w Bieszczady dowiedziałam się, że niektórzy ten przysmak wkładają do słoików. Zdobyłam przepis i postanowiłam spróbować. Smakołyk od razu przypadł mi do gustu.
Przygotowanie jedzenia na Boże Narodzenie nigdy nie było tanie. Ostatnie lata, z uwago na rosnącą inflację, szczególnie dały nam w kość. W tym roku może być jednak jeszcze ciężej, niż do tej pory. Wszystko przez wysokie ceny składnika niezbędnego do świątecznych pierogów.
Czy wiecie jak myć pieczarki? Dotychczas płukałam je pod bieżącą wodą. Niedawno dowiedziałam się, że istnieje lepszy sposób, na usunięcia zanieczyszczeń z grzybów. Jest skuteczniejszy i nie powoduje uszkodzenia produktu.
Pierogi ze zwykłego ciasta z niezwykłym nadzieniem. Gęsina to nie tylko całe fragmenty drobiu, mielona smakuje równie dobrze. Mielone gęsie mięso nadaje tej potrawie zaskakujący smak a kurki znakomicie do niej pasują.
Nie wiecie jaka zupa na obiad będzie wystarczająco sycąca? Mam smaczną i bardzo tanią propozycję. Zrobienie dania zajmie chwilę, a o jedzeniu zapomnicie na długie godziny. Sprawdźcie, jakie składniki przygotować i koniecznie spróbujcie.
Pierogi z grzybami i kapustą zna każdy smakosz. Są pyszne, ale kwaśne warzywo możemy zastąpić zupełnie innym składnikiem. Uzyskamy farsz tak smaczny, że szansa na powrót do klasyki będzie niewielka. Koniecznie wypróbujcie to połączenie w tym sezonie.
49-letnia kobieta przyrządziła posiłek z trującymi grzybami, po którym 4 osoby trafiły do szpitala. Troje z jej gości zmarło. To byli teściowie oskarżonej kobiety i ich znajomy. Śledczy zarzucają też Australijce, że czterokrotnie próbowała pozbawić życia swojego męża.
Krupnik zna wielu smakoszy. Nie każdy jednak wie, że za sprawą jednego produktu zupa może nabrać niepowtarzalnego smaku i aromatu. Ewa Wachowicz zaproponowała coś, czego tej jesieni trzeba spróbować.
Rumuni przyjeżdżają do Polski busami i autokarami. W lasach zbierają grzyby i wywożą je na handel. Grzyby z Polski trafiają do Hiszpanii i Francji. Mieszkańcy terenów, gdzie przyjeżdżają rumuńscy grzybiarze, są zaniepokojeni. Jednak, czy taki proceder jest nielegalny? To wyjaśnia ekspert.
Zwykle grzyby znajdziemy we wszystkich odcieniach brązu, żółci i pomarańczy. Jednak w polskich lasach pojawił się niecodzienny okaz. To niebieski grzyb. Jeśli go zebraliście, to prawdziwi z was szczęściarze. Wyjaśniamy, z jakiego powodu dopisało wam szczęście.
Marynowane grzyby mają specyficzną konsystencję. Wielu osobom nie podoba się jednak śluz, który na nich występuje. Stosowana przez moją ciotkę metoda pozwala uniknąć nieprzyjemnego efektu ciągnięcia. Koniecznie wypróbuj ten sposób.
Paszteciki są znakomitym dodatkiem do niejednej zupy. Ostatnio podałam moim najbliższym własnoręcznie przygotowany rarytas z pysznym farszem. Przepis dostałam od koleżanki, która pracuje w restauracji. Zachwytom nie było końca.
Grzyby uwielbia wielu smakoszy. Nie zawsze jednak ich zbiory są owocne. Mało kto wie, że niektóre okazy można hodować w domu. W ostatnim czasie znalazłam prosty patent na pozyskanie borowików. Byłam zaskoczona jak niewiele potrzeba, by urosły.
Jesień to doskonały moment, by wyruszyć na grzybobranie. Jeśli szczęście nam dopisze i znajdziemy leśne okazy, to warto je ususzyć. Jednak, co zrobić, by grzyby nie spleśniały podczas suszenia? Babcia zdradziła mi ważną zasadę. Niestety każdy o niej zapomina.