Ta świetna potrawa wykorzystuje do maksimum kurkowy smak. Używamy w niej gotowych klusek. Te włoskie kopytka, gnocchi, można dziś kupić gotowe w dobrej jakości w wielu sklepach.
Jesień to prawdziwy raj dla grzybiarzy. Niestety czasem w przyniesionych do domu grzybach znajdujemy niechcianych gości. Jak pozbyć się robaków z grzybów? Jest na to sprawdzony i skuteczny sposób.
Pieczarki są wszechobecne w naszej kuchni – i bardzo słusznie, ale ma to swoją cenę. Jest nią to, że często przyrządzamy je byle jak. A przestrzeganie kilku ważnych a pomijanych zasad jest kluczowe.
Jesienią grzybów w naszych lasach jest takie zatrzęsienie, że z pewnym zdziwieniem myślimy o gatunkach chronionych, ginących czy rzadkich. Jednak zdarza się trafić na prawdziwe trofeum. Ten grzyb po raz ostatni widziano w 1921 roku!
Nawet najbardziej okazałe grzyby mogą być robaczywe. Niektórzy grzybiarze próbują je ratować metodami z Internetu, a inni je po prostu wyrzucają. Kto z nich postępuje właściwie? Głos w tej sprawie zajął sanepid i ostrzega Polaków, bo konsekwencje mogą okazać się bardzo niebezpieczne.
Kiedy jesień przechodzi w zimę, nasza uwaga ze zbierania grzybów zaczyna odwracać się w kierunku ich konserwowania. Najczęstszy wybór to suszenie. Nie zawsze jednak jest on najlepszy.
Pierogi z klasycznymi farszami szybko odejdą w niepamięć. Te z przepisu nie mają sobie równych i całą pewnością zaskoczą całą rodzinę. Będą prosili nie tylko o dokładkę, ale też o tajemniczą recepturę. Czytaj dalej, a poznasz składniki na farsz, jak i przepis.
Oto prosty sposób, by zakonserwować grzyby. Podsmażone i zapakowane w słoiki, zachowają swoje walory na długie miesiące. Choć, znając typowy polski grzybowy apetyt, aż tak duża trwałość nie będzie potrzebna.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.
Choć Polska jesienią jest rajem dla grzybiarzy, nie jest dzikim zachodem, gdzie wszystko wolno. Warto pamiętać o kilku zasadach prawnych związanych ze zbiorem grzybów. Ich łamanie może słono kosztować.
Marynowane grzyby łączą umami i kwasowość w postaci niezwykłej zakąski. Jednak wzbogacone o ostrość ukazują swoje nieznane oblicze. Ewa Wachowicz ma sposób, by je odsłonić.
Obiad z grzybami to nie tylko sosy i zupy. Poznaj wyjątkowy przepis na smaczne danie, które zachwyci nawet tych, którzy za grzybami szczególnie nie przepadają. Potrawa zachwyci domowników na tyle, że poproszą, abyś przyrządzała ją częściej. Z tym sposobem przygotowanie trwa chwilę i jest banalne.
Grzyby są rarytasem, który lubi wielu z nas. Natomiast rydze to dość rzadkie leśne okazy, ale obłędnie pyszne. Kucharz Piotr Ogiński podpowiada, jak przygotować rydze na obiad. Jego sposób gwarantuje doskonały efekt na talerzu.
Grzyby można przechowywać na wiele sposób. Żaden z nich nie gwarantuje jednak zachowania smaku, a przede wszystkim świeżości, jak patent, który poznasz w dalszej części. Wypróbuj go, a grzybami będziesz cieszyć się przez cały rok.
Chyba trudno dziwić się niedoświadczonym grzybiarzom, że pomijają ten leśny przysmak. W końcu widok dojrzałego czernidłaka potrafi naprawdę odstraszać, a młody jest z wyglądu bardzo niepozorny. Ma jednak duże walory smakowe.
Między sezonem grzybobrań a czasem przygotowywania grzybowych potraw mija kilka-kilkanaście tygodni. Jak przez ten czas przechowywać zbiory, by cieszyć się nimi w święta? Trzeba dobrze zabezpieczyć je przed pleśnią i szkodnikami.
Jesień to kulinarny raj dla wielu smakoszy. W tym czasie ruszamy do lasów i zbieramy grzyby. Warto z nich przyrządzić pyszny i kremowy sos grzybowy z przepisu Ani Zyśk. Lepszego próżno szukać.
Amanita muscaria, czyli muchomor czerwony, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych rosnących w Polsce grzybów. Choć jest niejadalny, istnieją osoby, które nie przyjmują tego faktu do wiadomości. To nie pierwsza i nie ostatnia szkodliwa moda.
Zbieranie grzybów w tym sezonie jest ulubionym zajęciem Polaków. Do lasów, na poszukiwania, wybierają się całe rodziny, ale nie mają pojęcia, jak zbierać grzyby. Poznaj patent doświadczonych grzybiarzy, a do domu wrócisz z koszykiem pełnym zbiorów.
Oto przepis na naprawdę święte gołąbki. To znaczy świetne, nie święte! Chociaż z drugiej strony, może nie przypadkiem przepis na nie pochodzi od siostry zakonnej. Gołąbki smakują po prostu obłędnie. Sekret tkwi w aromatycznym farszu.
W restauracji Magdy Gessler w sprzedaży pojawiły się gotowe dania na wynos. W ofercie znajdują się posiłki przygotowane z sezonowych produktów, a prym wiodą przede wszystkim grzyby. Ile kosztują gotowe dania Gessler i czy każdego na nie stać? Czytaj dalej i oceń to sama.
Grzyby w tym roku obrodziły jak nigdy. Przekonał się o tym grzybiarz z Podhala, który swoim odkryciem podzielił się na łamach Tygodnika Podhalańskiego. Inni grzybiarze wyrazili swoje opinie w komentarzach i o dziwo, nie wszyscy podzielają entuzjazm znalazcy. Powód może zaskakiwać.
Zbieranie grzybów to prawdziwa przyjemność. Potem leśne okazy trafiają do naszej kuchni i często do suszenia. Jak suszyć grzyby, by nie pokryły się pleśnią? Podpowiadamy w naszym artykule.
Borowiki to grzyby, które są prawdziwym rarytasem dla grzybiarzy i kucharzy. Jak znaleźć borowiki? Okazuje się, że nie trzeba patrzeć tylko w ziemię. Warto zwrócić uwagę też na coś zupełnie innego.
Taka domowa pasta kanapkowa to coś więcej niż zamiennik kupnej, kiedy mamy za daleko do sklepu. To alternatywa zdrowsza, a także o wiele pyszniejsza niż wszystko, co możemy znaleźć na półkach supermarketów. Za efekt odpowiada mieszanka fety, ziół i grzybów, a konkretnie kurek. Sama zobacz, jakie to proste.
Jesienne wyprawy na grzyby to nasz sport narodowy, a w tym roku pogoda szczególnie sprzyja. Każdy, kto chociaż raz wybrał się w ostatnim czasie na grzybobranie, na pewno nie wrócił z pustym koszem. Okaz, który znalazł Pan Piotr jest inny. Grzyb-gigant jest bardzo rzadki i niezwykle smaczny.
Sezon na grzyby kończy się za pasem, więc to dobry powód, aby poznać sposób na ich przechowywanie. Już nie tylko suszenie i mrożenie, bo swoimi radami podzielił się znany kucharz - Tomasz Strzelczyk. Przechowywanie grzybów jego metodą gwarantuje nie tylko zachowanie świeżości, ale też doskonały smak.
Wielu z nas zupa grzybowa kojarzy się tylko ze świętami, kiedy zajadamy się tym przysmakiem. Jednak z tym prostym przepisem możemy cieszyć się nią nawet codziennie. W kilka minut wyczarujemy codzienną zupę o mocnym grzybowym aromacie. Wszystko dzięki niezawodnej recepturze, którą znajdziesz poniżej.