Warto ruszyć czym prędzej na grzyby. W polskich lasach mamy szansę znaleźć okaz, który jest najdroższy na świecie. Płacą za niego krocie. Wyjaśniamy, skąd cena tego niezwykłego grzyba i jak na niego trafić.
Już nie tylko borowiki i kurki. W Polsce występują znacznie cenniejsze grzyby, a ich cena za kilogram to nawet 500 złotych. Grzybiarze nie wiedzą, jak ich szukać, a wystarczy poznać miejsca, w których występują najczęściej. Czytaj dalej, a dowiesz się, o jaki grzyb chodzi i jak go znaleźć.
Suszenie grzybów to najgorsza część grzybobrania. Istnieje jednak genialny patent, z którym ta czynność jeszcze nigdy nie była tak łatwa. Sznurek czy piekarnik to przeszłość. Poznaj nowy sposób, a już nigdy nawet nie pomyślisz, jak suszyć grzyby w inny sposób.
Właśnie rozpoczął się sezon na grzybobranie, więc to dobry pretekst, aby dowiedzieć się, jak zbierać grzyby. Nie wystarczy patrzeć tylko w ziemię. Istnieje zdecydowanie lepsza metoda, dzięki której twój koszyk zapełni się grzybami błyskawicznie.
Na sezon grzybowy ostrzą sobie zęby dziesiątki tysięcy polskich grzybiarzy. W ostatnich dniach września wciąż jednak obywają się smakiem. Kiedy można spodziewać się wysypu leśnych grzybów?
Ruszył sezon na zupę grzybową. Warto ugotować ją z przepisu, który zaskoczy pewnym dodatkiem. Ten dodaje wyjątkowego smaku i aromatu zupie grzybowej, która wspaniale rozgrzewa na jesień. Sprawdzone przez profesjonalistę.
Grzybiarze już zacierają ręce. Deszcze, a po nich piękna, słoneczna pogoda to zapowiedź obfitych zbiorów. W lasach już niedługo zaroi się od dużych, pysznych borowików, podgrzybków i innych okazów. Grzybiarze od lat spierają się o prawidłową technikę zbierania grzybów. Głos w sprawie zabrali leśnicy.
Octowa marynata to pewny sposób, by jeszcze wzbogacić, i tak złożone w smaku, leśne grzyby. Jednak marynata marynacie nierówna. Z tym przepisem dary lasu wychodzą niezwykłe i zawsze doskonałe.
Szybka przekąska z gotowego ciasta, która świetnie sprawdzi się jako kolacja na ciepło – zarówno w kameralnym gronie, jak i podczas imprezy. Zapieczony ser, pieczarki i ciasto francuskie na nowo ukazują dobrze nam znaną kompozycję.
Uwielbiamy zbierać grzyby, a jeszcze bardziej cieszyć się ich smakiem. Popularną metodą przechowywania tych leśnych skarbów jest mrożenie. Niestety przez pewien błąd, który popełnimy, grzyby mogą okazać się niezdatne do jedzenia.
Smardze to jeden z żelaznych punktów polskich podręczników dla grzybiarzy. Choć rosną u nas bardzo często, w skali świata są niezwykle cenione i przez to bardzo drogie. Określa się je nawet jako polskie trufle.
W połowie września rozpoczyna się sezon na grzyby. Dlatego już teraz poznaj zupełnie nowy sposób na suszenie zbiorów, a sznurek okaże się zbędny. Grzyby wysuszone w ten sposób będą doskonałym składnikiem sos, zup i innych dań. O tym, jak suszyć grzyby, dowiesz się z dalszej części tekstu.
W połowie września upalne lato przechodzi w porę deszczową. Miasta obawiają się nadmiernych opadów, ale w lasach jedyna powódź, jaka grozi, to potop grzybów. Których i kiedy można szukać po deszczu? Wszystko wyjaśniamy w poniższym tekście.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ugotuj zupę, która rozgrzeje w chłodne, deszczowe dni. Aromatyczną zupę przygotujesz w 15 minut z ziemniaków i uwielbianych grzybów. Będzie prosto, szybko i bardzo smacznie.
Wrzesień sprzyja grzybobraniu. Grzybiarze chętnie ruszają do lasów i szukają smacznych okazów, które potem można suszyć. Jednak, jak suszyć grzyby, by nie pleśniały? Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas suszenia grzybów.
Sezon na kurki trwa w najlepsze. Z tych aromatycznych grzybów możemy przygotować wiele pysznych dań. Jednym z moich ulubionych jest zupa. Zupa kurkowa jest prosta w przygotowaniu, pożywna i lekka. Sprawdzi się doskonale na szybki obiad.
Ulubiona siostra wszystkich polskich kucharek ma swój przepis na zupę grzybową. W wywarze nie używa mięsa. Dlatego jej przepis świetnie sprawdzi się w letnie, gorące dni, jesienią, a nawet w Wigilię.
Choć wiele jadalnych grzybów rośnie w lasach już od wczesnej wiosny, to z wysypem darów lasu kojarzymy raczej jesień. Ta zaś nieuchronnie się zbliża. Grzyby też to czują.
Grzybiarze chętnie ruszają do lasów, by zbierać smaczne leśne okazy. Suszone grzyby są szczególnie cenione. Jednak warto wiedzieć, że nie każdy gatunek grzyba nadaje się do suszenia. Podpowiadamy, jakie grzyby lepiej spożywać w innej postaci.
W Polsce pojawiły się pierwsze grzyby. Nazywają je “grzybami dla leniwych” i są prawdziwą okazją dla wszystkich grzybiarzy. Koniecznie dowiedz się, jak je rozpoznać i ruszaj do lasu. O wszystkich szczegółach dowiesz się z dalszej części tekstu.
Z tych leśnych okazów można zrobić apetyczne kotlety, ale też zamknąć je w słoikach. W takim wydaniu będą smakować, że palce lizać. Marynowane grzyby są nie tylko pyszne, ale też wyjątkowo zdrowe. Przygotuj je i zajadaj się nimi również zimą.
Suszenie grzybów to chyba najlepsza metoda przechowania na dłużej pełni ich aromatu. Warto jednak pamiętać, że nie zawsze takie konserwowanie jest dobrym pomysłem. Niektóre gatunki grzybów po prostu nie zostały stworzone do suszenia.
Ta chrupiąca marynowana cukinia wychodzi w smaku zupełnie niepodobna do samej siebie. To prawdziwa bomba piątego smaku. Smakując tej ciekawej postaci warzywa polubisz ją jeszcze bardziej.
W sierpniu sezon grzybowy nabiera rozpędu. Lada chwila lasy zaczną obdarowywać nas swoimi owocami w takiej ilości, że nie nadążymy ich mrozić, a co dopiero zjadać. Jak jednak poprawnie zakonserwować je w zamrażarce?
Kotlety schabowe bez mięsa? W moim domu często się takie jadało. Teraz korzystam z przepisu babci i robię to danie pełne smaku. Zrób ten rarytas w swoim domu z wyjątkowego produktu, który znajdziesz w lesie.
Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Chcemy zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem. Dlatego mrozimy te grzyby. Jednak, jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Mamy na to sprawdzony sposób.
W lasach aż pachnie grzybami i miłośnicy zbierania owoców leśnej grzybni już przebierają nogami. Jednak zanim zjemy swoje łupy, należy porządnie je dobrze oczyścić. Dotyczy to także kurek, które częściej kupujemy niż sami znajdujemy.
Kurki to pyszne, delikatne grzyby, które stanowią bazę pysznej zupy. Musi ona być jednak dobrze doprawiona. Z zaprezentowanym tu zestawem nie ma prawa się nie udać.