Oto jeszcze jeden sposób na wprowadzenie motywu jajka na wielkanocny stół. Nie musi wiązać się z jedzeniem kolejnej porcji. Pozwala też wykorzystać coś, co zazwyczaj jest odpadem – skorupki jajek.
Faszerowane jajka muszą obowiązkowo znaleźć się na moim wielkanocnym stole. Ten przepis najbardziej przypadł do gustu domownikom. Prosty farsz z majonezu, czerwonej papryki i pieczarek okazał się strzałem w 10. Poniżej dzielę się przepisem na ten świąteczny przysmak.
Zanim przystąpisz do barwienia jajek na Wielkanoc, poznaj ten patent. Dzięki niemu przygotujesz skorupkę, która zdecydowanie lepiej wchłonie barwniki. Idealnych pisanek pozazdrości ci każdy.
Już za chwilę będziemy obchodzić najważniejsze święto w kościele katolickim. W Wielkanoc, oprócz tradycyjnych dań, nie może zabraknąć również jajek. Jajka są bowiem symbolem nowego początku, odrodzenia i życia. Przed świętami namocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej.
Ziemniaki to podstawowy składnik wielu potraw. Jest to bardzo uniwersalny produkt, który może być dodatkiem do obiadu, ale również można przygotować posiłek opierający się głównie na ziemniakach. W książkach kucharskich i w Internecie jest mnóstwo takich przepisów. Dlatego też chcemy Wam zaproponować jeden z tego drugiego źródła.
Bez jajek mało kto wyobraża sobie śniadanie. Pożywne, pełne witamin i minerałów sprawiają, że mamy dużo energii do rozpoczęcia dnia. Dodatkowo mnogość sposobów przygotowania oraz podania powodują, że chętnie po nie sięgamy.Regularnie spotykamy się z różnymi kolorami żółtek, jak i skorupek. Większość z nas zbytnio się nad tym nie zastanawia. Niektórzy mogą jednak zadać sobie pytanie: które z nich jest najzdrowsze? W poniższym tekście na nie odpowiem.
Emma Morano jest Włoszką, która dożyła pięknego wieku, bo aż 117 lat. Jaki jest tego sekret? Według kobiety kluczowych jest kilka czynników, które mają na to ogromny wpływ. Zawdzięcza to przede wszystkim samotnemu stylowi życia oraz prostemu, lecz rygorystycznie przestrzeganemu jadłospisowi, opartemu na codziennym spożywaniu pewnego produktu. Taka dieta od wielu lat imponuje ludziom na całym świecie.
Ten przepis to – nomen omen – jajko Kolumba. Kiedy przyjrzymy się składnikom tej pasty, pomyślimy, że to najbardziej oczywiste zestawienie na świecie. Tymczasem w naszych książkach kucharskich nie zajmuje ono poczesnego miejsca.
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc już dzisiaj warto wrócić do naturalnych metod farbowania jajek. Te sposoby zagwarantują ci piękne i naturalne kolory. Wszyscy będą ci zazdrościć, bo jajka w twoim koszyczku będą wyglądały najpiękniej. Poznaj moje naturalne sposoby barwienia jajek.
Te kurczaki muszą znaleźć się także na twoim stole. Zachwycają nie tylko niepowtarzalnym wyglądem, ale i smakiem. Rodzina zaproszona na Wielkanoc będzie pod ogromnym wrażeniem. W tym przepisie zdradzę ci, jak je zrobić.
Powoli zbliża się Wielkanoc, a jako że jajka są najbardziej są najbardziej rozpoznawalnym produktem w tym okresie, to ostatnio dużo się o nich mówi. Czy to w kwestii przepisów, czy również pisanek. Tym razem jednak gorącym tematem do dyskusji są wytłaczanki z jajkami, które pojawiły się w Biedronce. O co dokładnie chodzi?
Majonez jest bardzo popularnym produktem, który jest niezastąpionym składnikiem wielu dań i przekąsek. Przez swoją popularność bywa kością niezgody. Od dawna ludzie się spierają, który majonez wybrać. Michał Wrzosek, czyli bardzo popularny dietetyk w Polsce rozwiał wszelkie wątpliwości.
Barwienie jajek łupinami z cebuli może przynieść jeszcze lepsze rezultaty. Poznaj nietypowy sposób na barwienie jajek, a już nigdy nie wybierzesz innej metody. Marmurkowych jajek pozazdrości ci cała rodzina.
Zapomnij o kolorowaniu jajek łupinami z cebuli. Poznaj nietypowy sposób na przygotowanie pisanek, a będziesz malować je tak co roku. Użyte do tego celu składniki mogą zaskoczyć, ale warto ich użyć, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Wypróbuj go, a przekonasz się, że było warto.
Jest wiele przepisów na jajka faszerowane, ale ten jest chyba najbardziej genialny z nich. Podsmażone na maśle jajka w skorupkach to ozdoba stołu i prawdziwa perełka kulinarna. Największy problem to pilnować ich, żeby nie znikły za szybko.
Jajka to uniwersalny produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest to składnik wielu dań, zarówno tych przygotowywanych na słono, jak i na słodko. Ponadto jajka mogą tworzyć swoją własną przekąskę, między innymi jajecznicę. Jako że produkt ten jest tak powszechny, warto znać kilka trików z ich wykorzystaniem, które na pewno przydadzą się w kuchni.
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, należy powoli planować przepisy na przepyszne przekąski i dania, które zamierzamy podać podczas rodzinnego obiadu, lub przygotować, jeśli wybieramy się w gości. Równie ważne jest stworzenie magicznego i niesamowitego klimatu świątecznego, a można to zrobić między innymi za pomocą kolorowych pisanek.
Ostatnio o cenach masła mówiło się niemal wszędzie. Podwyżka goniła podwyżkę. Jednak to ceny jaj są teraz astronomicznie wysokie. Konsumenci za ten produkt słono zapłacą. Wielkanoc będzie droga, jak nigdy dotąd.
Jeżeli nie masz pomysłu, jakie ciasto dzisiaj upiec, poznaj przepis na ciasto marchewkowe. Uwaga, bo to wcale nie jest przepis na deser w wersji klasycznej. Wypróbuj sposób, a gwarantujemy, że podpasuje ci na tyle, że już nigdy nie wybierzesz innego przepisu.
Nawet na Wielkanoc nie samymi jajkami żyje człowiek. W tym przepisie łączymy je z farszem, który zmienia połówki jajek w niecodzienną przekąskę, doskonałą na świąteczny stół. To jednocześnie coś starego i coś nowego, a także zielony powiew wiosny na talerzu.
Pisanki to niezastąpiony składnik świąt wielkanocnych. Ich malowanie potrafi przysporzyć sporo problemów. Dlatego, zamiast brudzić się w kolorowych farbkach, wypróbuj sposób Anny Zyśk. Ekspertka kulinarna zdradziła, jak farbować jajka łatwo i co najważniejsze szybko. Ta niespotykana metoda przypadnie ci do gustu.
Kluski śląskie to przysmak, który ucieszy każdego fana dobrej kuchni. Czasami zdarza się jednak, że kluski wychodzą zbyt twarde i tracą przez to na smaku. Rozwiązanie tego problemu ma Anna Zyśk, która podzieliła się z nami swoim przepisem. Poznaj jej metodę i sprawdź, czy działa.
Domowe sposoby na pisanki, czy raczej kraszanki, to skarbnica sekretów, po które sięgamy raz w roku. Jednak ten czas właśnie nadchodzi. Dlatego przyjrzyjmy się mniej znanym spośród nich. Na każdym zrobią wrażenie.
Znudziły Ci się jajka w majonezie? Na Wielkanoc postaw na zupełnie inną przekąskę. Smakowite jajka w buraczanej marynacie z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie. Od lat korzystam z tego przepisu i nigdy się nie zawiodłem.
Jako że podwieczorek czy popołudniowa kawa lub herbata nie mogą się odbyć beż czegoś słodkiego, to zarówno w książkach kucharskich, jak i w Internecie znajdziemy wiele przepisów na różne smakołyki. Z pewnością wszystkie są sprawdzone, dlatego też mamy Wam do zaproponowania kolejny pomysł. Koniecznie musicie go wypróbować w domu.
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Jeśli chcemy mieć dużo energii w ciągu dnia, to z samego rana obowiązkowo trzeba zjeść pełnowartościowy posiłek, który nas odpowiednio nasyci i sprawi, że przez kolejne godziny nie odczujemy głodu. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszne, niecodziennie śniadanie.
Nie rób jarzynowej na Wielkanoc. Poznaj przepis na niezwykłą babkę sałatkową. Smakuje obłędnie i robi się ją błyskawicznie. Zrób ją i zaskocz swoją rodzinę przy wielkanocnym stole.
Powoli zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, a to oznacza, że na stołach ujrzymy przepyszne i aromatyczne potrawy, które będą tylko czekać, aby ich skosztować. Lecz to nie wszystko. Nie zapominajmy również o malowanych jajkach wielkanocnych, które dodają całemu wystrojowi niesamowitego uroku. Jak najlepiej to robić? Przekonajcie się sami.