Szare kluski to klasyka szybkich mącznych obiadów polskiej kuchni chłopskiej. Mało jest bardziej ekspresowych przekąsek. Świetnie sprawdzają się z boku talerza w towarzystwie mięsnych potraw z sosem, lecz także jako centralna część posiłku.
Jajka są lubiane i często goszczą na naszych stołach. Cenimy ich smak i wartości odżywcze. Jednak na własne życzenie możemy się ich z jajek pozbyć. Wszystko przez sposób gotowania. Jak w takim razie gotować jajka? To wyjaśniamy w naszym artykule.
Jajecznica bez smażenia? Tak, to możliwe. Co więcej, dzięki tej metodzie najsłynniejsze śniadanie świata wychodzi wyjątkowo kremowe i delikatne.
Gotowanie jajek na twardo to chyba najprostszy przepis na świecie: bierzesz jajka i gotujesz je, aż będą twarde. Jednak nawet tak proste rzeczy można skomplikować. Warto wypróbować te efekty.
Kluski kładzione, zwane inaczej lanymi, to bodaj najprostsze kluski na świecie. W funkcji makaronu do zupy przygotowuje się praktycznie na bieżąco. Wiele z nas zapewne kojarzy je ze smakiem dzieciństwa.
Jaki masz pomysł na śniadanie? Jeśli zastanawiasz się co rano upichcić, to wypróbuj przepis na jajka z boczkiem. Wychodzą, że palce lizać, a takie śniadanie z jajek zapewni energię aż do obiadu. Możesz zabrać je też do pracy.
Rolada szpinakowa jest jednym z moich ulubionych dań. Jest prosta w przygotowaniu, pożywna i niezwykle smaczna. Roladka jest w sam raz na kolację, podwieczorek, przekąskę, czy też spotkanie w większym gronie. Na pewno każdy zje ją ze smakiem.
Sałatka kijowska to jedno z prostych dań, które łatwo przygotować z wyprzedzeniem, kiedy spodziewamy się gości. Jest delikatna w smaku i składa się z łatwo dostępnych produktów. Posłuży też jako lunch do pracy, więc można przygotować jej nieco więcej.
Kawa to nie tylko pobudzający napój. Okazuje się, że w połączeniu z innymi składnikami przygotujesz z niej doskonały deser kawowy, który zachwyci każdego. Nie zwlekaj, tylko poznaj przepis i zaskocz domowników. Przygotowanie takiej przekąski, jeszcze nigdy nie było aż tak proste.
Śniadanie bez jajecznicy? Zapomnij o tej w tradycyjnej wersji i poznaj przepis na tę, która zachwyci każdego. Jajecznica po turecku nie ma sobie równych, a przygotowanie to bułka z masłem. Czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jakie składniki nadadzą daniu, aż tak wyjątkowego smaku.
Książulo postanowił wybrać się na wakacje. Jak na youtubera, który zajmuje się tematyką kulinarną przystało, nawet podczas wypoczynku musiał sprawdzić i zrecenzować kilka potraw. Postawił na pewną odmianę jajecznicy, a refleksją podzielił się z fanami Czy było warto? Książulo mówi o tym bez ogródek w filmie, który opublikował w sieci.
Masz ochotę na lekką przekąskę w ciągu dnia? Wypróbuj tę z przepisu, który znajdziesz w dalszej części tekstu. Wystarczy, że masz jajka, ryż i kilka tanich dodatków. Przygotowanie jest banalne i zajmuje dosłownie chwilę. Raz spróbujesz, a będziesz przygotowywać ją na co dzień.
Jajecznica z pomidorami i szczypiorkiem? Zapomnij. Przygotowana na śniadanie jajecznica z kapustą zachwyci każdego. Poznaj tej niespotykany wcześniej przepis i wypróbuj podczas śniadania. Domownicy przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego.
Znana wszystkim Ewa Wachowicz zdradziła swój sposób na udane śniadanie. Szakszuka z jej przepisu bije inne na głowę. Poznaj ten autorski pomysł i wykorzystaj go na pierwszy posiłek, a rodzina będzie zachwycona. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić pyszne śniadanie.
Wątróbka to przysmak twojej rodziny? Poznaj przepis na zaskakującą zapiekankę i podaj ją na obiad. Domownicy nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy pierwszy raz spróbują dania, nie będą mogli wyjść z podziwu. Smak uzależnia tak bardzo, że będziesz przygotowywała je znacznie częściej.
Jajka potrafią sprawiać nam niezbyt miłe niespodzianki. Niestety zdarza się, że pękają. Jak gotować jajka, by temu zapobiec? Jest na to prosty i sprawdzony sposób.
Do sklepów trafiły jajka z salmonellą. W specjalnym komunikacje GIS ostrzega przed ich spożyciem oraz podaje szczegóły, dzięki którym konsumenci rozróżnią partię skażonych produktów. Konsekwencje mogą być naprawdę poważne.
Jajecznica to niezwykłe danie. Składa się z minimum dwóch składników – wliczając tłuszcz, na którym ją smażymy – a mimo to jest zapewne ok. miliarda przepisów na nią. Oto jeden bliski ideału.
Naleśniki bez mąki to najlepsze z dwóch śniadaniowych światów. Białka i błonnik z owsianki zmieniają się tu w pyszne naleśniki. Można przygotować z nich potem dowolną potrawę, do której normalnie używamy mącznych naleśników.
Oto pomysłowy sposób na łatwe śniadanie. Jest bogate w warzywa i opiera się o prawdziwy śniadaniowy i kolacyjny hit – jajko. Jest też niezwykle proste w przygotowaniu, niezależnie od liczby uczestników posiłku.
Jajka dla wielu są niezastąpionym składnikiem każdego śniadania. Jednak mało kto umie rozpoznać i kupić najzdrowsze jajka. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jakie wybrać, aby zawierały cenne składniki odżywcze i były przeznaczone tym smaczne.
Ten łatwy przepis na szybkie siekane kotlety drobiowe to świetny pomysł na obiad. Wystarczy odpowiednio przyprawić chude mięso z piersi, by w kilkanaście minut mieć na stole złociste kotlety. Dzięki temu, że są siekane, a nie rozbite, łatwiej wzbogacić ich smak innymi składnikami.
Co zrobić na śniadanie? Najlepiej omlet z pomidorami, który jest pyszny i zapewnia niezłą porcję energii na kilka godzin. Zrobisz go w prosty sposób dzięki temu przepisowi.
Jajka chętnie jadamy na śniadanie i dodajemy do rozmaitych dań. Jednak czasem pojawia się pytanie o to ile, jajek dziennie możemy bezpiecznie spożyć. Ekspert nie ma tu żadnych wątpliwości.
Omlety robisz od lat, ale z całą pewnością nigdy nie dodałaś tego składniku. Dzięki niemu będzie bardziej puszysty. Koniecznie sprawdź, jak je zrobić lepiej.
Oto przepis na szybką zapiekankę z cukinii. Jest prosta w przygotowaniu i sycąca, a także niskokaloryczna – w wersji bez sera, bez którego z powodzeniem się obędzie. W sezonie na cukinię warto wypróbować wszystkie możliwe przepisy na podawanie tego wszechstronnego warzywa.
W Polsce o istnieniu białych jajek często przypominamy sobie dopiero przy Wielkanocy. To prawda, że są one lepsze do pisanek niż ich brązowe odpowiedniki. Czy jednak są lepsze czy gorsze do jedzenia?
Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.