Smakosze.pl

Jajka

Jajko jest bogatym w substancje odżywcze produktem spożywczym. W sztuce kulinarnej zazwyczaj wykorzystuje się ptasie jajka, a najczęściej jaja kurze. Jednak oprócz kurzych jaj spożywa się m. in:. jaja gęsie, przepiórcze, czy też kacze. Oprócz ptasich jaj istnieją także jaja rybie, czyli ikra. Kawior tworzony z ikry jest uważany za jednym z najbardziej wykwintnych specjałów.

Ludzie jedzą jajka około 6 milionów lat. Początkowo nie hodowano ich, a zamiast tego były zabierane z dzikich gniazd. Kur bankiwa pochodzący z Azji, jest przodkiem hodowanej do dziś kury domowej.

Jajko składa się w większości z wody, a oprócz tego z białka, tłuszczu i węglowodanów. 100 gram jajek ma około 147 kcal. Jajka bogate są także w witaminę A, E, D, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego posiadają wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, selen czy miedź.

Jajka przygotowywane są w wielu formach. W procesie smażenia powstaje jajko sadzone, omlet oraz jajecznica. Po ugotowaniu powstaje m. in. jajko na miękko, półtwardo oraz na twardo, a także jajko w koszulce

Po ścięciu się żółtka podczas długiej obróbki termicznej, traci ono część wartościowych substancji odżywczych. Dlatego też najzdrowsze są jajka gotowane na miękko, czyli takie, w których żółtko jest płynne.

Kurze jaja spotykane w sklepach mają różne oznaczenia. Informują one m. in. o wielkości jajek oraz o sposobie chowu kur, od których pochodzą. Wielkość jajek przedstawiona jest w rozmiarach od S (najmniejszych) do XL (największych). Jednak dużo ważniejszą informacją jest ta o sposobie hodowania kur. Te sygnowane nr 3 pochodzą z chowu klatkowego. Oznaczone nr 2 pochodzą z chowu ściółkowego. Jajka z wolnego wybiegu znaleźć można pod nr 1, a te z chowu ekologicznego pod nr 0. Oznacza to, że im niższy jest numer tym lepiej, zarówno pod względem zdrowotnym, jak i etycznym.

Z jajek powstaje wiele potraw. Wśród nich są omlety, podawane zarówno na słodko, jak i na słono. Oprócz tego jest jajecznic,a od delikatnej, smażonej na maśle, po bogatą w wiele składników, takich, jak szczypiorek, cebula, pomidory czy też pieczarki. Popularną potrawą z jaj są też jajka faszerowane oraz pasty jajeczne.

Jednak oprócz potraw, w których jajka grają pierwsze skrzypce, istnieje także wiele dań, których istotnym składnikiem są właśnie jajka. Są one bowiem konieczne do przygotowania makaronu, a także większości ciast. Oprócz tego używa się ich do potraw mięsnych (jako składnik lub do panierowania). Często występują także jako dodatek do zup, np. do żurku.

Widok:

Kafelki

Lista

Wytłaczanka po jajkach
Porady

Jakub Kossakowski

Wytłaczanka po jajkach ma ukryte funkcje. Są bardzo przydatne
Czytaj więcej >
gotowanie jaj
Porady

Aleksandra Proch

Jak gotować jajka, by skorupki nie pękały? 1 produkt rozwiąże problem
Czytaj więcej >
Pasztet drobiowy
Przepisy

Magdalena Patacz

Prosty przepis na pasztet drobiowy
Czytaj więcej >
Jak zrobić sos majonezowy?
Przepisy

Magdalena Patacz

Jak zrobić sos majonezowy? Wyjawiamy doskonały przepis
Czytaj więcej >
Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu
Przepisy

Magdalena Patacz

Aksamitna jajecznica na parze. Pyszne i zdrowe śniadanie bez kropli tłuszczu
Czytaj więcej >
Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń
Przepisy

Magdalena Patacz

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i sody. Wystarczy 1 sprytna sztuczka doświadczonych gospodyń
Czytaj więcej >
Pasta jajeczna do kanapek
Przepisy

Adam Moskal

Nie ma lepszego dodatku do kanapek. Obłędna pasta jajeczna z kiszonym ogórkiem i aromatycznym ziołem
Czytaj więcej >
majonez
Przepisy

Renata Materlińska

Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej oraz soczystych wędlin
Czytaj więcej >
jajka
Produkty

Monika Dec

Jajka z chowu klatkowego znikną ze sklepów?
Czytaj więcej >
kotlet schabowy
Przepisy

Renata Materlińska

Kotlety schabowe inaczej. Dodatkowy składnik sprawi, że będą soczyste
Czytaj więcej >
Jajecznica
Przepisy

Adam Moskal

Wyjątkowy, egzotyczny dodatek do jajecznicy. Zachwyt od 1 kęsa
Czytaj więcej >
Kopytka z wyjątkowym dodatkiem
Przepisy

Renata Materlińska

Obłędne kopytka z czosnkiem niedźwiedzim
Czytaj więcej >
racuchy
Przepisy

Renata Materlińska

Obłędne bananowe racuchy z kaszy manny
Czytaj więcej >
jajka w sosie
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
Czytaj więcej >
Zupa szczawiowa z ryżem
Przepisy

Magdalena Patacz

Zupa szczawiowa z ryżem. Przepis krok po kroku
Czytaj więcej >
Porady

Dominika Mika

Przepis na miksturę z octu i skorupek z jajek
Czytaj więcej >
Ziemniaki i jajko w roli obiadu
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Masz dwa ziemniaki i jajko? Świetnie. Zrób z nich tani obiad dla całej rodziny
Czytaj więcej >
jajka sadzone
Przepisy

Renata Materlińska

Delikatne jajka sadzone bez tłuszczu. Lekka wersja pysznej klasyki
Czytaj więcej >
Karol Okrasa, kluski śląskie
Przepisy

Renata Materlińska

Wyjątkowy przepis Karola Okrasy na kluski śląskie
Czytaj więcej >
Tomasz Strzelczyk, danie z patelni
Przepisy

Renata Materlińska

Niesamowity przepis Strzelczyka na „patelnię rolnika”. Pokocha ją każdy
Czytaj więcej >
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
Czytaj więcej >
ryba smażona
Przepisy

Renata Materlińska

Perfekcyjna smażona ryba z patelni. Sekretem jest cienka i bosko chrupiąca panierka
Czytaj więcej >
Jajko z czerwoną plamką
Produkty

Jakub Kossakowski

Znaczenie czerwonej plamki w jajku
Czytaj więcej >
Koszyczek wielkanocny
Produkty

Adam Moskal

Co powinno znaleźć się w święconce?
Czytaj więcej >
Jajka
Porady

Adam Moskal

Jak rozpoznać czy jajka są świeże? Mamy najlepsze sposoby
Czytaj więcej >
Karp w galarecie wigilijny
Przepisy

Magdalena Patacz

Karp w galarecie wigilijny - kultowy przepis
Czytaj więcej >
jajka po szkocku
Przepisy

Renata Materlińska

Pysznie soczyste jajka po szkocku. Chrupkość panierki zaskakuje
Czytaj więcej >
faworki
Przepisy

Aleksandra Proch

Wachowicz pokazała swój kunszt. Jej faworki zachwycają smakiem, wszystko przez odpowiedni tłuszcz
Czytaj więcej >