Kruche ciasto to doskonały pomysł na spód do sernika i ciast z owocami. Z kruchego ciasta upieczesz również pyszne ciasteczka, które błyskawicznie znikną z talerzy. W kruchym cieście najważniejszy jest tłuszcz, odpowiednie proporcje i przygotowanie. Poznaj wszystkie sekrety kruchego ciasta.Kruche ciasto to prosty i pyszny spód do wielu ciast, jednak jego przygotowanie wymaga od nas zachowania kilku zasad, dzięki czemu jest pyszne, kruche, łatwo rozprowadza się na blaszce i nie wybrzusza się podczas pieczenia.Z kruchego ciasta przygotujesz wyśmienity spód na tartę owocową, sernik, mazurki i wiele innych ciast. Kruche ciasto to również świetny pomysł na ciasto z kruszonką- tu poznasz przepis na proste i szybkie ciasto z musem jabłkowym, idealne do kawy w chłodne, jesienne i zimowe dni.Kruche ciasto jest równie świetne do przygotowania ciasteczek, które będą idealnie chrupiące i smaczne. Dodaj do ciasta olejek waniliowy, cynamon lub przyprawę korzenną, a ciastka posmakują każdemu.Kruchy spód to nie tylko desery, przygotujesz z niego również pyszną kolację na ciepło- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić znakomitą, wytrawną tartę ze szparagami i boczkiem.
Jajka najczęściej przygotowuje się na śniadanie, kiedy chce się zjeść coś szybkiego, a przy okazji odżywczego. Z uwagi na zawarty w nich niezdrowy cholesterol, nie należy jednak przesadzać z ich ilością. Według ekspertów każdego dnia można zjeść jedno jajko - dzięki temu czerpie się z nich wiele prozdrowotnych substancji, a przy okazji spożycie cholesterolu nie jest zbyt duże. Jajka w naszej diecie stanowią bardzo istotny element, bez którego wiele posiłków i potraw nie miałoby racji bytu. Do niedawna agencje zdrowia z całego świata zalecały, aby w ciągu tygodnia jeść maksymalnie 2-3 jajka. Na przestrzeni ostatnich lat dietetyka poszła mocno naprzód, co przełożyło się na nową wiedzę dotyczącą żywienia. Naukowcy doszli między innymi do wniosku, że zdrowi ludzie mogą skusić się na większą ilość jajek bez ryzyka komplikacji zdrowotnych.
Jeśli zwykle pieczecie szybkie i nieskomplikowane ciasta, czasami warto przygotować coś niezwykłego i wspaniałego. Takiego jak uwielbiane ciasto „Czarny las". Dziś podamy wam najlepszy przepis na ten kultowy łakoć. Przekonacie się, że jego przygotowanie w sumie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt wynagradza czas poświęcony na jego wykonanie. Podstawą do ciasta „Czarny las" jest ciemny biszkopt. Przekłada się go kremem czekoladowym i z bitej śmietany i dodaje wiśnie. Te cierpkie, wyraziste w smaku owoce przełamują słodycz tortu i sprawiają, że nabiera on charakteru. Zresztą przekonajcie się o tym sami.
Szukasz oryginalnego pomysłu na kotlety? Przygotuj lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne. Zrobisz je z filetów z piersi kurczaka, które zamiast rozbijać, pokroisz na kawałki. Teraz wystarczy dodać kilka składników, całość wymieszać i usmażyć. Prawda, że proste?Lubimy kotlety, bo są pożywne i proste do przygotowania. Poza tym przepadamy za potrawami smażonymi, mimo że nie należą do najzdrowszych. Jednak nie można im odmówić smaku. A gdy wzbogacisz mięso jeszcze kilkoma dodatkami, zamienią się w niezwykłe danie. Przekonajcie się o tym sami.
Pasty kanapkowe są doskonałym pomysłem na przygotowanie bogatego w smaki i kolory śniadania. Nikt nie oprze się chrupiącemu pieczywu podanemu z delikatnym jajeczno-warzywnym miksem. Spróbujcie koniecznie — ten smak skradnie wasze serca. Prezentowaliśmy wam już przepis na wyśmienitą pastę kanapkową z dodatkiem suszonych pomidorów i oliwek oraz na smaczne smarowidło z cukinii. Dziś powracamy do klasyki, czyli do pasty na bazie jajek. Tym razem proponujemy, by dodać do nich posiekana czerwoną paprykę. Specjał urozmaici kanapki i przyjemnie zaskoczy rozmaitością tekstur. Skusicie się?
Marzą ci się świeże bułeczki na śniadanie? Nie musisz biec do piekarni, możesz je przygotować własnoręcznie. Przedstawiamy najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie. Nie ma przy nich dużo pracy, a z masłem smakują wyśmienicie. W każdej piekarni jest duży wybór pieczywa. Jednak nie każdy ma ją w pobliżu i nie każdemu chce się do niej biec, zwłaszcza rano. Pyszne bułeczki można przygotować w domu. I nie trzeba ich robić rano, można wieczorem. Przed śniadaniem wystarczy je krótko podpiec w gorącym piekarniku, wtedy będą smakować jak dopiero co wyjęte z pieca. Nasze wrocławskie bułeczki niektórzy nazywają też poznańskimi. Charakteryzują się dużą puszystością i przedziałkiem pośrodku. Łatwo można je przedzielić na pół, bez używania noża. Koniecznie przetestujcie ten przepis.
Jajka są dobrym pomysłem na śniadanie. Jak je przygotować? Możesz je ugotować lub usmażyć. Dziś pokażemy ci, jak zrobić jajka sadzone na wodzie. Będą kombinacją między smażonymi a gotowanymi, bo co prawda przyrządzimy je na patelni, ale nie użyjemy kropli tłuszczu. Zaoszczędzisz trochę kalorii, a żołądek ci podziękuje. Sadzone jajka są jedną z szybszych metod przyrządzenia jajek. Wystarczy rozgrzać patelnię, wlać na nią trochę tłuszczu, wybić jajka i smażyć je, aż odpowiednio się zetną. Potrawa jest bardzo prosta, jednak dla niektórych danie to jest dość ciężkostrawne. To za sprawą użytego tłuszczu i procesu smażenia. Na szczęście sadzone jajka można uzdrowić.
Pomysł na prosty i szybki obiad? Ziemniaki z jajkiem sadzonym i obłędnym sosem z suszonych grzybów to absolutny hit kulinarny. Danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i proste w przygotowaniu. Poznaj przepis na sos z suszonych grzybów do ziemniaków, idealny na szybki i wyśmienity obiad dla całej rodziny.Sos z suszonych grzybów to jeden z bardziej aromatycznych sosów, który przygotujesz w bardzo prosty sposób. Suszone grzyby leśne mają wyjątkowy, pełny smak i już podczas gotowania pachną tak, że masz ochotę zjeść sos prosto z patelni.Ziemniaki tłuczone z jajkiem sadzonym polane sosem z suszonych grzybów to doskonały obiad dla całej rodziny w chłodne, zimowe dni. Całe danie jest bardzo sycące, aromatyczne i pyszne. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone z płynnym żółtkiem.Grzyby suszone wymagają moczenia przed smażeniem i gotowaniem, aby były miękkie i smaczne. Namocz je w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Nie wylewaj wody- będzie idealną bazą do całego sosu. Przygotuj również smaczny i prosty sos pieczarkowy. Będzie idealny zarówno do ziemniaków, jak i kopytek, mięsa i makaronu.
Wołowina po seczuansku, czyli wołowina z woka w cieście z warzywami i gęstym, ciemnym sosem to prawdziwy przysmak tradycyjnej, seczuańskiej kuchni. Przygotuj wyśmienite danie orientalne i wybierz się w kulinarną podróż do Chin. Poznaj przepis na wieprzowinę po seczuańsku.Kuchnia seczuańska to najbardziej popularna kuchnia regionalna w Chinach, opierająca się głównie na przygotowywaniu potraw z woka. Zarówno mięso, jak i warzywa smażone w krótkim czasie w wysokiej temperaturze są doskonale chrupiące i smaczne.Przygotuj wszystkie składniki zanim przystąpisz do smażenia. Obróbka termiczna przy pomocy woka wymaga Twojej uwagi, ponieważ możesz łatwo przypalić całe danie. Posiekaj warzywa, pokrój w słupki, namocz grzyby mun i zrób delikatne, mączno- jajeczne ciasto do wołowiny. Wołowina po seczuańsku jest bardzo wyraźnym daniem, jest pikantne, słodkie, słone z wyczuwalną nutą smażonego, tartego imbiru, curry i sezamu. Wołowinę podaj z ugotowanym na sypko ryżem - w tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż, aby był idealnie sypki. Jeśli masz ochotę na przepyszny, lekki, ale sycący lunch lub kolację- tu poznasz przepis na smażony ryż po chińsku z jajkiem, kurczakiem, marchewką.
Faworki są typową słodkością karnawałową. Kochamy je za niepowtarzalny smak i kruchość. Jednak nie jemy ich zbyt często i zbyt dużo, bo są kaloryczne. Niestety taki efekt przynosi smażenie na głębokim tłuszczu. Mamy jednak dla was prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia. Przygotujcie je w ten sposób, a będą zdrowsze. Jak karnawał, to pączki i faworki. Jedne i drugie smażone, jedne i drugie kaloryczne. Powiecie, jak szaleć, to szaleć. Jednak niektórzy ze względów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na takie szaleństwo. Co wtedy? Nie, nie musicie rezygnować z przyjemności. Możecie po prostu przygotować faworki pieczone.
Piernik z herbatą to doskonały pomysł na ciasto, nie tylko na Boże Narodzenie. Mocno korzenne, wyraźne ciasto przełożone delikatnym kremem waniliowym z kaszy manny jest tak smaczne, że znika błyskawicznie. Poznaj prosty przepis na obłędny piernik z herbatą, doskonały do kawy w chłodne, zimowe dni.Piernik z herbatą to jedno z moich ulubionych ciast. Jego korzenny smak w połączeniu z delikatną masą waniliową, polewą czekoladową, migdałami i orzechami tworzy doskonałe ciasto, które rozpływa się w ustach. Herbata sprawia, że piernik jest bardzo wilgotny.Masa do przełożenia piernika ma bardzo ciekawy smak i dobrze łączy się z całym ciastem. Kasza manna gotowana na mleku z cukrem z prawdziwą wanilią ma delikatny smak, sok z cytryny natomiast nadaje masie świeżej nuty i doskonale przełamuje jej słodycz.Jeśli masz ochotę na tort idealny na zimę- tu poznasz przepis na mocno korzenny tort z kremem waniliowym i żurawiną, doskonały do kawy, na święta i urodziny.
Kluski leniwe tradycyjnie jedzone są na słodko z podprażoną bułką tartą, roztopionym masłem oraz kryształkami cukru. Okazuje się, że nie trzeba ograniczać się tylko do takiego sposobu podania - leniwe z serem feta są słone, sycące i pyszne. Kluski przygotowuje się kilka chwil, dlatego są dobrą opcją na błyskawiczny obiad. Kluski leniwe są typowo nostalgicznym daniem, które większość z nas kojarzy z czasami dzieciństwa i beztroski. Wtedy nie było nic lepszego niż dzień spędzony na zabawie z przyjaciółmi, zakończony pysznymi słodkimi i delikatnymi kluskami zrobionymi przez mamę lub babcie. Leniwe z serem feta do złudzenia przypominają klasyczną wersję, jednak wystarczy jeden kęs, aby zauważyć dużą różnicę. Feta dodaje ciastu dużo słoności i charakterystycznej faktury, dlatego poniższe kluski są twardsze i bardziej zbite. Jeśli uwielbiasz słodki wariant, wytrawna receptura również przypadnie ci do gustu.
Jeśli szukasz smacznej propozycji śniadaniowej, przygotuj pastę kanapkową. Z czego? Możesz wykorzystać szprotki, jajka i ogórki kiszone. Wystarczy, że ryby odsączysz z zalewy, rozdrobnisz widelcem i wymieszasz z dodatkami. Tą boską pastą możesz posmarować kromki chleba, podać ją na pieczywie chrupkim lub na krakersach.Pasty kanapkowe są doskonałą alternatywą dla klasycznych dodatków do pieczywa. Możesz je kupić, ale nie ma takiej potrzeby. Bez trudu i większej straty czasu przygotujesz je własnoręcznie. Dobry składnik past stanowią ryby. Są bardzo zdrowe, ale też smaczne i aromatyczne. Możesz sięgnąć po ryby wędzone, np. makrelę, a także z puszki, np. tuńczyka, szprotki. My wybraliśmy tę drugą opcję i trzeba przyznać, że ta pasta naprawdę kusi i smakuje.
O poranku większość osób decyduje się na zrobienie śniadania zawierającego jajka - są pożywne, łatwe w obróbce i stosunkowo tanie. Jeśli chcesz raczyć się wyjątkowo puszystą jajecznicą, nie smaż jej na maśle czy oleju, a zamiast nich użyj mleka. Dzięki temu potrawa będzie lekka jak chmurka, a dodatkowo znacznie mniej kaloryczna. Jajecznica może przybrać wiele różnych form. Wszystko zależy od regionu świata, preferencji kulinarnych lokalnych mieszkańców, a także dostępu do określonych produktów spożywczych. Jeśli masz pod ręką mleko, możesz zabrać się za gotowanie pysznego śniadania. Klasyczna jajecznica smażona jest na tłuszczu, jednak taka metoda generuje bardzo dużo niepotrzebnych kalorii. Aby zacząć dzień od zdrowego posiłku, który dostarczy dużo energii i wartości odżywczych, przetestuj poniższą recepturę.
Szukasz pomysłu na szybki i tani obiad i zostało Ci trochę wczorajszego chleba? Możesz zatem przygotować prostą i pyszną zapiekankę z czerstwego chleba. Nasz patent na niedrogi obiad, będzie też doskonałym sposobem na niemarnowanie żywności i zjadanie jej do ostatniego okruszka. Proponowana przez nas potrawa doskonale wpisuje się w styl Zero waste. Jest to dążenie do generowania jak najmniejszej ilości odpadów, a dzięki temu dbanie o środowisko. Nasze danie jest więc ukłonem w stronę ekologii, ale dobrym rozwiązaniem ekonomicznym. Możemy się bowiem najeść, wykorzystując to, co mamy w domu pod ręką.
Kotlety z kalafiora i ziemniaków to świetny pomysł na lekki i pożywny obiad lub lunch. Danie doprawione ziołami prowansalskimi i koperkiem ma świetny smak i aromat. Kotlety warzywne w chrupiącej, złocistej panierce to absolutny hit. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków.Kotlety z kalafiora i ziemniaków przygotujesz z kilku prostych składników, które z pewnością masz w domu. Możesz również wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu, to świetny sposób na niemarnowanie jedzenia. Kalafior do kotletów może być świeży lub mrożony.Do kotletów z kalafiora i ziemniaków zwykle podaję puree z zielonego groszku lub zieloną i żółtą fasolkę szparagową. Danie świetnie smakuje również polane grzybowym lub pomidorowym sosem.Kotlety warzywne to doskonały pomysł na obiad, także dla największych miłośników mięsa i niejadków. Kotlety wychodzą za każdym razem i są tak smaczne, że cała porcja znika w mgnieniu oka. Przygotuj również kotlety dyniowe ze szczypiorkiem, słodkie, smaczne, idealne na bezmięsny obiad.
Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto. Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.
Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.
Przepis na jabłecznik inaczej? Upiecz ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji. Kruchy spód, jabłka przełożone marmoladą i ciasto biszkoptowe to doskonałe połączenie, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Sprawdź, jak zrobić ciasto ucierane z jabłkami siostry Anastazji.Ciasto ucierane z jabłkami to świetna alternatywa dla tradycyjnego jabłecznika lub szarlotki. Biszkopt w połączeniu z kruchym, ucieranym ciastem i pokrojonymi jabłkami z marmoladą owocową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto siostry Anastazji zawsze błyskawicznie znika z talerzy i każdy prosi o przepis i dokładkę.Ciasto z jabłkami możesz oprószyć cukrem pudrem lub oblać je polewą czekoladową bez masła. Całe ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, delikatne i bardzo puszyste i smaczne. Przygotujesz je w kilkanaście minut, ciasto będzie upieczone po niecałej godzinie, więc jest prostym i szybkim deserem dla całej rodziny.Jeśli szukasz pomysłu na nietypowe ciasto z jabłkami- tu poznasz przepis siostry Anastazji na ciasto z jabłkami, orzechami, kremem i czekoladą.
Kochamy ciasto drożdżowe za jego puszystość i delikatność. Jednak nie koniecznie lubimy je przygotowywać, bo wymaga długiego wyrabiania. Dziś jednak podamy wam przepis Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Jest bosko wyrośnięte i naprawdę lekkie. Proces przygotowania ciasta drożdżowego potrafi zniechęcić zwłaszcza początkujące panie domu. Ciasto wymaga długiego wyrabiania, a do tego często jest kapryśne i nie wyrasta. Specjalnie dla was podajemy więc rewolucyjny przepis Ewy Wachowicz. Składniki ciasta wystarczy tylko umieścić warstwowo w misce i upiec, gdy wyrosną. Prawda, że proste?
Pomysł na szybką i prostą sałatkę? Sałatka z pieczarkami, jajkiem i serem. Do sałatki dodaj również cały pęczek szczypiorku, majonez i jogurt naturalny, a odkryjesz jej doskonały smak. Sałatka jest idealną sałatką na pożywny lunch, kolację i wizytę gości. Poznaj przepis na wyśmienitą i prostą sałatkę z pieczarkami i jajkiem i serem.Sałatka z podsmażonymi na maśle pieczarkami, jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojoną w kostkę Goudą wychodzi za każdym razem i zawsze smakuje wszystkim. Sałatkę doprawiam przygotowanym wcześniej majonezem bez oleju, aby obniżyć jej kaloryczność. Domowy majonez bez oleju jest znacznie lżejszy od gotowego produktu, a jest równie smaczny. Pieczarki, ser i jajka doskonale smakują również ze szczypiorkiem, dlatego też w sałatce jest cały pęczek zieleniny. Szczypiorek nadaje lekkiej ostrości i wyraźnego smaku. Sałatka równie dobrze smakuje z natką pietruszki i koperkiem, możesz ją więc doprawić według własnego uznania, a na pewno będzie pyszna. Przygotuj również torcik warzywny, czyli sałatkę z pieczarkami- tu poznasz przepis na wyśmienitą, warstwową sałatkę warzywną, idealną na spotkania w większym gronie.
Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli tak, mamy dla was cudowną klasztorną recepturę na pierogi św. Jacka. Farsz do nich jest przygotowany z białej kiełbasy, dzięki czemu robi się go bardzo szybko. Zaskakujące jest też ciasto, bo ma dodatek białego sera. Jednak całość smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami. Pierogi z mięsem są pożywne i bardzo smaczne. Farsz do nich robi się z mięsa gotowanego lub surowego, ale wymaga to nieco pracy. Dlatego nieraz mimo ochoty, rezygnujemy z ich przygotowania. Dziś jednak poznacie rewolucyjny przepis na mięsny farsz. Na niego zawsze znajdziecie czas.
Chcesz ulepszyć smak klasycznego schabowego? Chyba nie ma łatwiejszego sposobu niż nasz. Proponujemy przygotowanie soczystych i delikatnych kotletów schabowych w majonezie. Są pyszne i dosłownie rozpływają się w ustach, a wystarczy je obtoczyć w kilku łyżkach tego sosu. Trudno wyobrazić sobie tydzień, a zwłaszcza weekend bez schabowego. Te kotlety na dobre wpisały się w polską tradycję, bo są proste do przygotowania i bardzo smaczne. Dziś zdradzimy wam trick na to, by za każdym razem wychodziły soczyste i delikatne.
Dziś Dzień Babci. Z tej okazji chcielibyśmy docenić je tak, jak najlepiej umiemy i podziękować im za to, że uczyły nas gotować i przekazały nam wiele kuchennych sekretów. Przy tej okazji zdradzamy też najlepsze babcine sztuczki kulinarne. Bo nasze babcie doskonale wiedziały, o czym pamiętać podczas gotowania. Umiejętność gotowania jest zwykle sprawą rodzinną. Jeśli gotowała nasza mama, my też mamy do tego talent. A nasza mama z kolei odziedziczyła go po babci. Zresztą w dzieciństwie nieraz babcie się nami opiekowały i przy okazji serwowały nam swoje najlepsze specjały. Nie jedna też uczyła nas gotować i piec. Za to wszystko serdecznie Wam dziękujemy.
Macie ochotę na smaczne, niezwykłe i apetyczne ciasto? Zapraszamy was na najlepsze z najlepszych — jabłkowo-orzechowe ciasto siostry Anastazji. Do jego przygotowania wykorzystacie składniki, które zimą z pewnością macie pod ręką. Jest przy nim trochę pracy, ale smak ciasta i zadowolenie najbliższych wam wszystko wynagrodzi. Jabłka doskonale komponują się z orzechami. Pierwsze są słodko-kwaśne i soczyste, drugie chrupiące i aromatyczne. Jak pokazuje siostra Anastazja, z tego duetu można wyczarować coś naprawdę pysznego i kuszącego. Zobaczcie zresztą na zdjęciu, jak apetycznie wygląda to ciasto. Pochodzi ono z kanału Słodka Cukierenka na YouTube.
Z pozoru może wydawać się, że większość z nas wie już wszystko na temat naleśników - w praktyce wielu Polaków cały czas popełnia jeden błąd podczas ich gotowania. Po wymieszaniu ciasta należy odstawić je na około 30 minut, aby dobrze się nawodniło i napęczniało. Bez tego etapu masa może nie być aksamitnie gładka i delikatna. Naleśniki są świetnym rozwiązaniem dla rodzin, które nie mogą wybrać, co będą jadły na obiad. Można je bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, z niecodziennymi, jak i powszednimi dodatkami - dzięki uniwersalności każdy ma szansę czerpać dużą przyjemność z jedzenia naleśników. Nawet pomimo tak dużej popularności, niektórzy dalej nie wiedzą, że ciasto naleśnikowe powinno zostać odłożone po sporządzeniu na 30 minut. Wilgoć dokładnie przenika drobinki mąki, co pozwala uzyskać znacznie lepszą konsystencję, smak oraz puszystość po usmażeniu na patelni.
Babka ajerkoniakowa to pomysł na błyskawiczne i pyszne ciasto w nowej odsłonie. Babka z olejem i ajerkoniakiem jest puszysta i wilgotna w środku, ma również świetny smak likieru jajecznego i wanilii. Poznaj przepis na babkę ajerkoniakową.Babka to ciasto, które zwykle gości na naszych stołach w okresie wielkanocnym. Babka to proste, puszyste ciasto, które upieczesz na wiele sposób: z dodatkiem cytryny, kakao, migdałów, a także ajerkoniaku. Babkę oprósz cukrem pudrem lub przygotuj do niej lukier.Babka ajerkoniakowa jest najsmaczniejszą wersją ciasta. Przygotowanie i pieczenie babki zajmuje łącznie godzinę, dlatego też ciasto jest często moim słodkim dodatkiem do weekendowej kawy. Każdy jest zachwycony jej niecodziennym smakiem i puszystym, wilgotnym ciastem.Ajerkoniak jest świetnym dodatkiem do ciast. Likier jest delikatny o ładnym, jajecznym kolorze. Ajerkoniak dobrze łączy się z czekoladowymi deserami, ciastami kokosowymi i lodami w formie polewy. Jeśli masz ochotę na pyszne ciasto z ajerkoniakiem- tu poznasz przepis na ciasto kokosowe bez pieczenia na herbatnikach, idealne do kawy i na wizytę gości.
Domowy pasztet przewyższa zwykle smakiem kupny. Wiadomo, do jego przygotowania używamy składników najwyższej jakości i nie dodajemy żadnej chemii. Czasami jednak pojawiają się małe problemy, na które na szczęście można coś zaradzić. Dziś powiemy wam jak uratować zbyt suchy pasztet. Sprawa jest bardzo prosta. Pasztet można robić z różnych rodzajów mięs, ryb czy warzyw. Zasada jest w sumie podobna — ugotowane składniki trzeba zemleć i wymieszać z przyprawami i innymi dodatkami. Jakimi? Zwykle jest to bułka tarta lub namoczona w wodzie albo w mleku, a także cebula. Jeśli chodzi o pasztet mięsny, zazwyczaj dodaje się do niego też wątróbkę. Nadaje ona charakterystycznego smaku, ciemniejszego koloru i kremowej konsystencji. Oczywiście pod warunkiem, że nie została zbyt mocno sparzona.