Ten przepis przywędrował do nas z Sycylii. Nie ma w nim jednak zbyt wiele egzotyki: to proste w przygotowaniu warzywne placuszki, które świetnie sprawdzą się jako przekąska. Bakłażan nadaje się na nie chyba nawet lepiej niż cukinia.
Oto przepis na dość nietypową potrawę: jajka zapieczone z duszonymi warzywami. Nie brzmi dziwnie, ale jej wykonanie jest naprawdę oryginalne. Tak też prezentuje się po przygotowaniu.
Piątkowy obiad potrafi być prawdziwym utrapieniem. Jak połączyć bowiem danie bezmięsne z wybornym smakiem? Jeśli masz w domu zatwardziałego mięsożercę, koniecznie podaj mu te pulpety. Nie uwierzy z czego są przyrządzone.
Zapomnij o gyros czy jarzynowej. Sałatka z poniższego przepisu smakuje tak samo dobrze, jeśli nie lepiej. Choć nazwę ma iście zimową, smakuje doskonale o każdej porze roku. Czytaj dalej, a sama zobaczysz, jakie to proste.
Dziś pokażę ci sposób na coś naprawdę wyjątkowego. Istnieje bowiem duża szansa, że tego sposobu na jajka jeszcze nie widziałaś. Wymaga nieco cierpliwości, za to minimalnej ilości pracy i składników. Warto mieć ten specjał w swojej kuchni, bo bosko podkręca całe mnóstwo dań.
Budyń to jeden z tych deserów, który na stałe wpisały się w kulinarną tradycję wielu polskich domów. Przyjemnie kremowe, delikatne i aromatyczne, stanowił idealną słodką przekąskę dla dzieci i dorosłych.Choć w dzisiejszych czasach wybór deserów w sklepach jest ogromny, wielu z nas z nostalgią wspomina smak domowego budyniu, który babcie i mamy przygotowywały z kilku prostych składników. Szczególnie zapadał w pamięć budyń z syropem malinowym, który dodawał mu wyrazistości i doskonale podkreślał jego aksamitną konsystencję.
Jajka można zrobić na setki różnych sposobów. Osobiście uważam, że najlepiej smakują sadzone, których białko jest chrupiące, a żółtko rozlewające. Niektórzy wolą jednak lżejszą wersję, w której cały produkt jest równomiernie ścięty.Istnieje bardzo prosty trik, dzięki któremu sadzone jajka zawsze wychodzą perfekcyjnie. Wiele bym zrobił, żeby ten trick wpadł w moje ręce wcześniej. Niżej zdradzam wszystkie szczegóły.
Trudno o prostszy przepis na szybką i zdrową przekąskę. Placek z kapusty to dietetyczne rozwiązanie problemu małego popołudniowego głodu i doskonały pomysł na śniadanie.
Szakszuka (shakshouka) to danie, które odmieni oblicze śniadań z jajek w każdym domu. Bliskowschodnie danie zestawia ze sobą ten nieodzowny element śniadania i pomidory, które wprowadzają do kompozycji mnóstwo smaku umami.
Nie wszystkie organiczne odpady muszą trafić do brązowego kubła. Niektóre mogą zmienić się w nawóz. Warto czasem odłożyć na bok trochę resztek.
Czy wiesz, że z kilku składników możesz przygotować domowy majonez? Ten z przepisu będzie o wiele lżejszy niż gotowy produkt ze sklepu. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wypróbuj ten sposób, a taki majonez będziesz robić znacznie częściej.
Czy ceny jajek mogą iść w górę? Wiele wskazuje na to, że tak. Ma to być efekt nowych regulacji, które szykuje dla nas Unia Europejska. Poniżej tłumaczymy co i jak.
Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie, obiad, a może przekąskę na słodko? Weź twaróg, dodaj jajka i kilka innych składników. To danie zrobisz w kilka minut. Spróbujesz raz i będziesz robić je częściej.
Sieć sklepów Biedronka przygotowała niezwykłą ofertę promocyjną. Robiąc zakupy w tym sklepie, zaoszczędzisz masę pieniędzy. Spiesz się, bo oferta jest ograniczona czasowo. Okazje są takie, że żal byłoby z nich nie skorzystać. Najlepsze oferty znajdziesz w dalszej części tekstu.
Mięso mielone wiele zniesie. Jednak nie każdy dodatek nadaje się do kotletów mielonych. Warto zwrócić uwagę na składniki, które tradycyjnie wchodzą w skład tego przysmaku.
Nie masz pomysłu na śniadanie? Poznaj przepis dzięki, któremu z jajek przygotujesz danie o wiele smaczniejsze niż jajecznica. Wypróbuj go na śniadanie, a rodzina nie będzie mogła się nadziwić. Uważaj, bo smak zachwyci ich tak bardzo, że będziesz robiła je niemal codziennie.
Czy jajka mają wpływ na organizm człowieka? Dietetyk pokazał badania na temat popularnego produktu w naszej diecie. Opowiedział także o tym, czy warto jeść jajka. Wszystkie szczegóły znajdziesz w poniższym tekście.
Jak zrobić kotlety mielone inaczej? Wystarczy, że to ulubione danie Polaków przygotujesz sposobem Roberta Makłowicza. Patent jest łatwy, a kotlety wychodzą po prostu doskonałe. Zrobisz je raz, a będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.
Chałwa bez konserwantów i sztucznych dodatków? Tak, ale tylko domowa. Przepis na ten doskonały tradycyjny deser wydaje się prosty, ale wymaga istotnego dodatku.
Marzy ci się smaczne i szybkie danie? Zrób je tak, jak ja! Wystarczą tylko ziemniaki i jajka. Wkrótce na twoim stole zagości prawdziwy przysmak. Zrobisz go dzięki temu przepisowi.
Czy da się ulepszyć doskonałe? Ten przepis na fasolkę szparagową pokazuje że tak. To lekkie letnie warzywo zostało stworzone do takich właśnie sposobów podawania.
To niezwykle ciekawe w smaku pieczywo czosnkowe smażymy na patelni. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą przekąskę. Sprawdzi się ona świetnie jako część imprezowego stołu na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich.
Pomysłowe śniadania z parówek i jabłek stały się w ciągu ostatnich lat osobną gałęzią sztuki kulinarnej. Oto jeden z podobnych przepisów. Poznajcie parówkowe słoneczka.
Są osoby, którym jajecznica z pomidorami nie mieści się w głowie. Jednak bardzo mało takich osób spotkamy w Turcji, gdzie są one nieodłącznym składnikiem tradycyjnej jajecznej potrawy. Oto menemen, czyli turecka jajecznica.
Nie masz pomysłu na pożywne, lecz lekkie i zdrowe śniadanie? Przygotuj danie według przepisu znanego kucharza. Strzelczyk już nie raz udowodnił, że jego dania są proste w przygotowaniu i co najważniejsze obłędnie pyszne. Kucharz z cukinii i jajek wyczarował taki posiłek, że palce lizać. Lepszego śniadania dzisiaj nie zjesz.
Tylko dzisiaj w Lidlu czekają specjalne okazje. W sklepie dostaniemy darmowy olej. Trzeba tylko spełnić jeden warunek i butelkę niezbędnego w każdym domu tłuszczu otrzymamy zupełnie gratis.
Jajka przyrządzamy często, niektórzy nawet codziennie. Śniadanie bez nich dla wielu jest nie do pomyślenia. Po gotowaniu zostają skorupki, z którymi zwykle nie ma co zrobić — dlatego lądują w koszu na śmieci.Nie trzeba ich jednak wcale wyrzucać. Można zalać je octem, aby sporządzić skuteczny nawóz dla roślin, pokruszyć i wyczyścić garnki, a nawet wykorzystać jako dodatek do kawy. Zastosowań tego “odpadku” jest dużo i niżej zdradzam je wszystkie.
Zainspiruj się i na dzisiejszy obiad podaj kotlety inne, niż zazwyczaj. Ta potrawa zmieni zwykły posiłek w prawdziwą ucztę. Domownikom spodoba się na tyle, że poproszą o dokładkę. Wypróbuj ten sposób, a o mielonych zapomnisz na długo.