Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marchewka

Marchewka

krupnik
02.03.2022 01:00 Cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik

Zastanawiasz się jaką zupę przygotować na obiad? Jest zimno, warto więc postawić na coś sycącego. Proponujemy cudownie rozgrzewający, gęsty krupnik. Ta zupa może wystarczyć za cały obiad. Dodaje energii i można się nią najeść.Krupnik należy do kanonu polskich zup. Jest pośród nich najpożywniejsza i najbardziej sycąca. Oczywiście sposobów na przyrządzenie krupniku jest wiele, ale ideałem jest gęsta zupa. Swą gęstość zawdzięcza głównie dodatkowi kaszy. Najsmaczniejszy krupnik to ten nagotowany, czyli taki, w którym kasza robi się miękka i kremowa.

Surówka z czerwonej kapusty z octem
02.03.2022 01:00 Surówka z czerwonej kapusty z octem. Pyszna i zdrowa

Surówka z czerwonej kapusty z octem, marchewką i jabłkiem to pyszny dodatek obiadowy. Surówka dobrze łączy się z daniami mięsnymi, wegetariańskimi i rybami, jest bardzo aromatyczna i ma wyśmienity smak. Poznaj przepis na surówkę z czerwonej kapusty z octem.Czerwona kapusta ma delikatny, lekko słodki smak, który umożliwia stworzenie wielu pysznych i oryginalnych surówek obiadowych. Kapusta jest lekka, mało kaloryczna i zawiera dużo cennych witamin, w tym witaminy z grupy B i witaminę C.Surówki z czerwonej kapusty są bardzo popularne. Surówka z dodatkiem octu, cukru, oliwy jest jedną z moich ulubionych wersji. Surówkę przygotowuję z marchewką, cebulką, jabłkiem i natką pietruszki, jest przepyszna.Z czym podaję surówkę z czerwonej kapusty z octem? Z kurczakiem, wieprzowiną, wołowiną, pieczonymi i smażonymi rybami, a także z wegetariańskimi i wegańskimi kotlecikami. Każde danie podane z aromatycznym dodatkiem smakuje genialnie.Jeśli szukasz pomysłu na surówkę z czerwonej kapusty- tu poznasz przepis na chrupiącą surówkę z kapusty z dodatkiem czosnku, jest świetna do obiadu.

marchewka z imbirem
23.02.2022 01:00 Karmelizowana marchewka z imbirem - pyszny dodatek do obiadu

Zastanawiasz się co podać do obiadu? Z pewnością masz w swoich zapasach marchewkę. Możesz z niej zrobić coś ciekawszego niż surówkę z jabłkiem albo duszoną jarzynkę. Przygotuj karmelizowaną marchewkę z imbirem. Będzie pysznym dodatkiem do obiadu.Marchewka jest jednym z najtańszych i najłatwiej dostępnych warzyw. Na dodatek jest bardzo smaczna i zdrowa. Nic dziwnego, że dość często pojawia się na naszych stołach. Dziś jednak proponujemy marchewkę w nowej odsłonie. Dodamy do niej imbir i czosnek, dzięki czemu zyska orientalną nutę. Będzie doskonałym dodatkiem do dań z mięs, drobiu i ryb.

Aksamitny krem z marchewki i imbiru
22.02.2022 01:00 Aksamitny krem z marchewki i imbiru

Marchewka to warzywo o wielu kulinarnych zastosowaniach. W połączeniu z imbirem smakuje doskonale. Spróbujcie tego niezwykłego duetu w formie aksamitnego kremu z nutą pomarańczy. Doskonale was rozgrzeje. Proste zupy kremy doskonale sprawdzają się w chłodne zimowe dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić taki specjał z czerwonej kapusty oraz z pora i pietruszki. Tym razem na tapet bierzemy inne zimowe warzywo — marchewkę. Kilka przypraw wystarczy, by wyczarować z niej smakowitą zupę.

Zboże
21.02.2022 01:00 Rolnicy ostrzegają przed kolejnym wzrostem cen żywności

W ostatnich miesiącach doświadczamy dużych podwyżek cen produktów spożywczych. A rolnicy ostrzegają przed kolejnym wzrostem cen żywności. Przeczytajcie, z czego ma on wynikać i jakie są prognozy ekspertów na najbliższe miesiące. Jak podajemy za serwisem Money.pl, w tym roku zapowiada się duży kryzys w rolnictwie. Trzeba więc liczyć się z dalszym wzrostem cen zbóż i warzyw. Niestety ich ceny przełożą się na podwyżkę cen pasz, a zatem i na rosnące ceny innych produktów spożywczych.

Lekka zupa jarzynowa
14.02.2022 01:00 Lekka zupa jarzynowa. Zdradzamy najlepszy przepis

Lekka zupa jarzynowa to pomysł na pyszny, lekkostrawny i niskokaloryczny obiad, lunch lub kolację na ciepło. Zupa to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera wiele warzyw, jest świeża i wygląda bardzo apetycznie. Poznaj przepis na lekką zupę jarzynową z niecodziennym dodatkiem.Zupę jarzynową gotuję z warzyw, które akurat mam pod ręką. Dzisiaj, oprócz włoszczyzny do rosołu, groszku i fasolki pojawi się również niecodzienny dodatek- biała rzodkiew, dzięki której zupa nabiera lekko ostrego, wyraźnego smaku. Warzywo dostępne jest w większych sklepach i marketach.Biała rzodkiew to bogactwo antyoksydantów, witamin z grupy B i witaminy A, usuwa więc toksyny, reguluje ciśnienie krwi, opóźnia procesy starzenia- w tym artykule dowiesz się, dlaczego jeszcze warto jeść białą rzodkiew.Zupa z jarzynowa jest pyszną zupą z dodatkiem wielu warzyw, ugotuj ją bez kostki rosołowej, wystarczy, że doprawisz ją solą, pieprzem i posiekaną zieleniną, a każdy zje ją ze smakiem. Kostki rosołowe wzmacniają smak potraw, jednak złożone są głównie z soli i konserwantów.Jeśli masz ochotę na lekką zupę- tu poznasz przepis na zupę warzywną z brokułem i kalafiorem, jest bezmięsna i pyszna.

Surówka z młodej kapusty i marchewki
10.02.2022 01:00 Surówka z młodej kapusty i marchewki do każdego obiadu mięsnego

Surówka z młodej kapusty i marchewki do obiadu to lekki i smaczny dodatek do dań mięsnych, warzywnych i ryb. Poznaj przepis na wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i marchewki bez dodatku majonezu, czyli bombę witaminową na talerzu.Surówka z młodej kapusty i marchewki to błyskawiczna surówka, którą zrobisz w dosłownie 10 minut. Surówka jest lekka, świeża i rewelacyjna w smaku, jest również bardzo uniwersalna- pasuje do każdego dania, np. do żeberek, pieczonego kurczaka, schabu i smażonych ryb. Surówka to prawdziwa bomba witaminowa- kapusta, marchew i ogórek to przede wszystkim źródło witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, beta- karotenu, potasu, magnezu, żelaza, cynku. Świeży koperek natomiast działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Z młodej kapusty ugotujesz wiele smacznych dań- tu poznasz przepis na lekki kapuśniak z młodej kapusty, idealny w letnie, upalne dni. Jeśli masz ochotę na danie główne- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bigos z młodej kapusty, wychodzi za każdym razem.

Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych
06.02.2022 01:00 Delikatne poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych

Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych to pomył na wyśmienity i prosty obiad. Wołowina dusza z marchewką, selerem i pietruszką w wytrawnym winie jest miękka, delikatna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych.Poliki wołowe to jedno z najdelikatniejszych i pozbawionych tłuszczu kawałków wołowiny. Są bardzo aromatyczne, smaczne, a po przygotowaniu są mięsem tak miękkim, że rozpływają się w ustach. Poliki wołowe w towarzystwie warzyw korzeniowych, jak marchewki, pietruszki, selera i cebuli to przepyszne danie z wyczuwalnym aromatem wina wytrawnego i świeżego tymianku.Do polików wołowych podaj puree ziemniaczane lub ziemniaki pieczone w mundurkach, danie smakuje równie dobrze z kromką świeżej bagietki. Policzki przed duszeniem podsmaż na oleju na złoty kolor, oprósz je wyłącznie pieprzem. Sól zamknie pory w mięsie i spowoduje, że policzki nie będą miały pełnego smaku.Poliki wołowe smakuje równie dobrze w aromatycznym sosie grzybowym- tu poznasz przepis na wołowinę w sosie grzybowym, podane na puree wyglądają i smakują jak z najlepszej restauracji.

Puree z marchewki
05.02.2022 01:00 Jak zrobić puree z marchewki?

Puree z marchewki jest gęstym kremem wykorzystywanym w restauracjach całego świata. Jest bardzo estetyczny, smaczny i doskonale komponuje się z rybami i daniami mięsnymi. Puree z marchewki z powodzeniem może zastąpić również tradycyjne ziemniaki do obiadu lub być lekką, samodzielną przekąską, również dla najmłodszych. Poznaj prosty przepis na fantastyczne puree z marchewki.Puree z marchewki jest bardzo delikatną, lekkostrawną i słodką potrawą z dodatkiem odrobiny masła i śmietany. Ze wszystkich składników powstaje gęsty krem, który jest zdrowy i bardzo pożywny. Domowe puree z marchewki może być również świetnym obiadkiem lub przekąską dla malutkich dzieci, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i beta-karotenu.Puree z marchewki jest świetnym dodatkiem do steków z antrykotu, duszonej wieprzowiny, ryb i wielu innych dań. Dzięki puree możemy przygotować dania jak z najlepszej restauracji, ponieważ ślicznie prezentuje się na talerzu i doskonale łączy się z całą potrawą, nadając jej wyjątkowy smak.Puree przygotujesz nie tylko z marchewki. Wypróbuj puree ziemniaczane, puree z dyni, kalafiora, groszku i odkryj ich niezwykły smak.

Wyrazista surówka od Magdy Gessler
03.02.2022 01:00 Genialna, pikantna i wyrazista surówka od Magdy Gessler

Surówka z marchewki i jabłka jest kultowym dodatkiem do obiadu. Słodki i soczysty specjał w wykonaniu Magdy Gessler zaskoczy niejednego. Gwiazda dodaje łyżkę chrzanu, który sprawia, że surówka nabiera charakteru. Skusicie się? Zdrowy i pikantny warzywny dodatek, jakim jest chrzan, potrafi urozmaicić niejedno danie. Doskonale pasuje m.in. do buraczków, mięsnych sosów czy purée ziemniaczanego. Z marchewką i jabłkiem także będzie wyśmienity.

Zupa dyniowa z zacierkami
02.02.2022 01:00 Zupa dyniowa z zacierkami. Sprawdzony przepis na obiad

Zupa dyniowa z zacierkami na mleku to pomysł na wyśmienity obiad dla całej rodziny. Zupę ugotuj na mleku krowim lub roślinnym, np. kokosowym lub sojowym, a wyjdzie przepyszna. Zupę podaj z kluseczkami lanymi, dzieci i dorośli je uwielbiają. Poznaj przepis na zupę dyniową z zacierkami.Zupa dyniowa gotowana na mleku jest prostą zupą, którą doskonale znamy z dzieciństwa. Zupa z puree dyniowym i dodatkiem gałki muszkatołowej ma świetny smak. Tradycyjna zupa dyniowa gotowana jest na mleku krowim, jednak spokojnie możesz wykorzystać również jego zamiennik, zupa na mleku kokosowym lub sojowym jest równie pyszna. Do zupy przygotuj zacierkę, czyli kluski lane. Kluseczki to nic innego, jak masa z jajka i mąki, która pod wpływem wysokiej temperatury tworzy miękkie kluski o nieregularnym kształcie. Zacierka doskonale smakuje również z rosołem, zupą pomidorową i mleczną, jako zamiennik tradycyjnego makaronu.Z dyni zrobisz również pyszny deser dla całej rodziny- tu poznasz przepis na dyniowe whoopie pies, czyli kruche ciasteczka z przepysznym, waniliowym nadzieniem.

Kremowa wegańska marchewka z groszkiem
31.01.2022 01:00 Kremowa, rozkoszna marchewka z groszkiem bez grama masła

Marchewka z groszkiem jest klasycznym dodatkiem do obiadu składającego się z kotleta i ziemniaków. Rarytas wyjdzie wam pysznie kremowy, jeśli tradycyjną zasmażkę zastąpicie kremową pastą orzechów nerkowca. Koniecznie wypróbujcie ten patent. Wegańskie wersje znanych polskich klasyków nie są wcale trudne w przygotowaniu. Smalczyk z fasoli czy flaczki z boczniaków z pewnością skradły serce niejednemu smakoszowi. Dlatego też prezentujemy wam pyszną recepturę na kolejny często goszczący na wielu stołach rarytas — marchewkę z groszkiem. W tej wersji też się zakochacie.

surówka z pora
27.01.2022 01:00 Przepyszna, pełna witamin kolorowa surówka na bazie porów według siostry Anastazji

Surówki są zdrowe i powinniśmy podawać je do obiadu. Tylko czasami brakuje nam na nie pomysłu. Ale od czego są Smakosze? Służymy wam pomocą i podajemy gotowy przepis na kolorową surówkę na bazie porów. Jest przepyszna i pełna witamin i została przygotowana wg. receptury siostry Anastazji. Surówki są skarbnicą witamin, soli mineralnych i innych wartościowych składników. Dlatego powinniśmy podawać je do obiadu. I co ważne — jeść je na początku, przed mięsem i dodatkami. Wtedy nasz organizm w większym stopniu przyswoi cenne składniki. Przygotowując surówki, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Najlepiej przyrządzać je tuż przed podaniem. Wtedy zachowają najwięcej witamin, bo te szybko się utleniają. Dobrze do nich dodać olej, oliwę lub sos z odrobiną tłuszczu. Dzięki temu lepiej przyswoimy witaminy. Sos dodajemy na samym końcu, bo to też wyjdzie surówce na dobre.

Ciasto marchewkowe siostry Anastazji
27.01.2022 01:00 Ciasto marchewkowe siostry Anastazji. Niezawodny przepis

Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to szybkie i proste ciasto, które przygotujesz na święta, spotkania z rodziną i przyjaciółmi, a także bez okazji, kiedy masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Poznaj przepis na przepyszne ciasto marchewkowe siostry Anastazji.Ciasto marchewkowe siostry Anastazji to genialne, proste ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilka minut. Wystarczy wymieszać razem wszystkie składniki, dodać marchewki i upiec. Ciasto jest wilgotne w środku, słodkie, z wyczuwalną nutą wanilii i cynamonu.Upieczone i ostudzone ciasto polej domowym lukrem, który dodatkowo osłodzi placek i ładnie je udekoruje. Do ciasta marchewkowego dodaję również dekoracje z malutkich, cukrowych marchewek, dzieci je uwielbiają, a ciasto wygląda prześlicznie. Jeśli masz ochotę na równie szybkie ciasto- tu poznasz przepis na obłędne ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni, cała blacha zniknie błyskawicznie.

nóżki
26.01.2022 01:00 Zimne nóżki bez żelatyny. Niezawodny przepis

Masz ochotę na tradycyjną, sycącą przekąskę? Może przygotujesz zimne nóżki bez żelatyny? Mamy niezawodny przepis. Wyjdą pyszne, klarowne i bardzo apetyczne. Najlepiej będą smakować skropione sokiem z cytryny lub octem. Z pewnością miło zaskoczysz nimi rodzinę. Zimne nóżki to potrawa znana z dawanych czasów. Zwykle przyrządzało się je z wieprzowych nóżek, czemu zawdzięczają swoją nazwę. Przygotowanie zimnych nóżek polega na długim gotowaniu ich z warzywami i przyprawami. Dzięki temu po schłodzeniu płyn żeluje, nawet bez dodatku żelatyny. Oczywiście zimne nóżki przygotowane w taki sposób są również o wiele smaczniejsze.

surówka z marchewki
25.01.2022 01:00 Klasyczna, lekko pikantna surówka z tartej marchewki

Zastanawiacie się, jaką surówkę podać do obiadu? Jeśli chcecie, by wszyscy chętnie ją zjedli, postawcie na surówkę z tartej marchewki. Dziś podamy przepis na klasyczną, lekko pikantną surówkę, która oprócz marchewki zawiera także wyrazisty dodatek i uwielbiany sos. Gwarantujemy, że ta surówka pierwsza zniknie z talerzy.Surówka z marchewki należy do jednych z najpopularniejszych, ale też najbardziej lubianych. Jest słodkawa i soczysta, dlatego lubią ją dzieci i dorośli. Jej smak można modyfikować, wzbogacając ją o przeróżne dodatki. Zwykle łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem z kawałkami pomarańczy. Dziś jednak połączyliśmy marchewkę z chrzanem i majonezem. Dzięki temu ma wyraźny smak i nie jest sucha.

Czernina
25.01.2022 01:00 Jak przygotować czerninę niczym za dawnych lat?

Poznajesz zupę ze zdjęcia? Jest bardzo smaczna, ale nawet dziś wzbudza spore kontrowersje. Jeśli za nią tęsknisz, mamy dla ciebie niezawodną recepturę. Zobacz, jak przygotować czerninę jak za dawnych lat. Dzięki niej przypomnisz sobie smaki dzieciństwa, zjesz coś niecodziennego, a zarazem przepysznego.

sałatka
20.01.2022 01:00 Pyszna i efektowna kultowa sałatka "Leśna polana" z marynowanymi grzybami

Szukasz pomysłu na ciekawą przekąskę? Możesz przygotować kultową sałatkę „Leśna polana". Ma dodatek marynowanych grzybów i jest nie tylko pyszna, ale też efektowna. Doskonale sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i spotkaniach w gronie znajomych.Sałatki są doskonałe na imprezową przekąskę. Nie ma przy nich dużo pracy, a każdy co rusz chętnie po nie sięga. Są bowiem lekkie i smaczne, bo kryją w sobie wiele lekkich i pysznych składników. Sałatka „Leśna Polana" jest sałatką warstwową. Przekłada się w niej warstwami wiele składników o przeróżnych smakach. Możecie łatwo zmodyfikować jej smak, wymieniając niektóre składniki. Do sałatki tej możecie dodać też żółty ser, fasolkę z puszki, czy groszek. Sposób przyrządzenia sałatki możesz zobaczyć na kanale Opolanka Kasia w Kuchni na You Tube, z którego pochodzi powyższe zdjęcie.

Paprykarz z wędzonej makreli
18.01.2022 01:00 Prosty przepis na domowy paprykarz z wędzonej makreli

Jeśli znudziły ci się już proste dodatki do pieczywa, przygotuj coś pysznego. Polecamy domowy paprykarz z wędzonej makreli. Wielu smakoszy wspomina go z nostalgią. Jeśli więc za nim tęsknicie, po prostu go przyrządźcie. Pomoże wam w tym prosty przepis. Paprykarz zwykle robi się z mięsa, np. wołowego, drobiowego. My jednak przygotujemy dziś paprykarz z wędzonej ryby. Dzięki temu będzie niezwykle smaczny i zdrowy, o bardzo kuszącym zapachu. Zdjęcie apetycznych kanapek z paprykarzem pochodzi z kanału Czas Smakosza na YouTube.

Ewa Wachowicz, flaczki
17.01.2022 01:00 Bezmięsne flaki z naleśnikami od Ewy Wachowicz

Co zrobić, jeśli lubicie smak flaczków, ale nie przepadacie za zupami pełnymi mięsa? Możecie tak jak Ewa Wachowicz, przygotować bezmięsne flaki. Co ciekawe i co wywołuje u niektórych konsternację, znana producentka podaje je z naleśnikami. Sami przyznacie, że to niecodzienny dodatek do tej zupy, prawda?Flaki są pożywną zupą, bez której nie obędzie się żadne wesele czy większa rodzinna uroczystość. Pożywne, dobrze doprawione potrafią dodać sił i postawić na nogi. Jednak nie wszyscy przepadają za smakiem i zapachem flaków. No cóż, są to podroby, więc mają swoisty zapach. Na szczęście można przygotować flaczki bez dodatku flaków. Tak właśnie robi Ewa Wachowicz. W jej potrawie nie znajdziecie ani krzty mięsa, więc danie to przypadnie do gustu też pewnie osobom niejedzącym mięsa. Smakuje jednak doskonale, bo jest dobrze doprawione.

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu
14.01.2022 01:00 Surówka z kapusty włoskiej do obiadu

Surówka z kapusty włoskiej do obiadu to pyszny dodatek do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Każda potrawa podana z lekką surówką w sosie chrzanowym smakuje wybornie. Poznaj prosty przepis na surówkę z kapusty włoskiej do obiadu.Surówka z kapusty włoskiej to prawdziwa bomba witaminowa. Sezon na kapustę trwa od końca maja do września, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z niej wiele, wyśmienitych surówek, w tym właśnie surówkę z marchewką, cebulką i sosem chrzanowym.Kapusta włoska to źródło witaminy K, która wzmacnia nasze kości, zęby i stawy. Kapusta jest również bogata w witaminy z grupy B, potas i magnez, które są odpowiedzialne za prawidłową pracę serca i całego układu nerwowego.Surówka z kapusty włoskiej świetnie smakuje z pieczonym kurczakiem z ziemniakami, wołowiną, schabem, karkówką. Potrawa dobrze łączy się również z rybami i kotletami z ciecierzycy, a także z tradycyjnymi pulpetami, mielonymi i kotletami schabowymi.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczną i wyraźną w smaku surówkę z kapusty- tu poznasz przepis na surówkę z kapusty czerwonej z chrzanem, idealna do obiadu.

surówka z pora
14.01.2022 01:00 Najlepsza, niezawodna surówka z pora i marchewki

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką pora i marchewkę? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić najlepszą, niezawodną surówkę z pora i marchewki. Jej lekko ostry smak sprawia, że doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych. Por nie jest może zbyt popularny w naszej kuchni, ale można z niego przygotować naprawdę wiele pysznych potraw. Jedną z nich jest surówka. Por nadaje jej lekko pikantnego smaku, który warto przełamać dodatkiem słodkiej marchewki i kwaskowego jabłka. Zobaczysz, że ta harmonia smaków cię urzeknie.

pasztet
14.01.2022 01:00 Cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji

Dziś mamy dla was przepis niezwykły. Będziemy piec pasztet, który, choć wygląda jak tradycyjny, nie zawiera mięsa. Poznajcie przepis na cudowny, sycący pasztet od niezastąpionej siostry Anastazji. Gwarantujemy, że gdy raz go posmakujecie, będziecie do niego wracać częściej.Na słowo pasztet większość z was myśli o gotowaniu mięsa i sparzaniu wątróbki. Te czynności rzeczywiście robi się, przygotowując klasyczny pasztet. My jednak proponujemy dziś pasztet dla tych, którzy za mięsem nie przepadają albo nieco się nim znudzili. Ta odmiana będzie smaczna, choć równie sycąca. Zrobimy bowiem pasztet z białej fasoli. Fasola, podobnie jak mięso, jest doskonałym źródłem białka. Dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa i z tego powodu warto po nią sięgać, będąc wegetarianinem, ale nie tylko. Również, jeśli chcesz zmniejszyć ilość tłuszczu i cholesterolu w swojej diecie, fasola przyjdzie ci z pomocą.

sałatka jarzynowa
14.01.2022 01:00 Niezapomniana sałatka jarzynowa z zaskakującym dodatkiem awokado - goście będą zachwyceni

Sałatka jarzynowa towarzyszy nam w domowych uroczystościach i w czasie świąt. Jest prostą, smaczną potrawą, na którą zawsze mamy ochotę. Tym razem przedstawimy wam przepis na niezapomnianą sałatkę jarzynową z zaskakującym dodatkiem awokado. Zobaczycie, że goście będą zachwyceni nową wersją tradycyjnej potrawy. Sałatka jarzynowa swą popularność zawdzięcza prostemu składowi, łatwemu przygotowaniu i doskonałemu smakowi. Przeważają w niej warzywa korzeniowe, których smak zbalansowany jest zazwyczaj jabłkiem, jajkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. W naszym przepisie nie dodaliśmy jednak do sałatki gotowanych jajek, lecz awokado. Dodało ono potrawie kremowej konsystencji, doskonałego smaku i podniosło jej wartość odżywczą. Awokado zawiera bowiem dużo zdrowego tłuszczu i witamin.

marchewka z groszkiem
13.01.2022 01:00 Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

Surówka lub jarzynka jest tym dodatkiem, który podnosi smak i wartość odżywczą całego obiadu. Dlatego warto o nich zawsze pamiętać. Spośród obiadowych jarzyn, najpopularniejsze są buraczki, a zaraz po nich marchewka z groszkiem. A wiecie, jak doprawić marchewkę z groszkiem, by smakowała znakomicie?Marchewka duszona z groszkiem towarzyszy nam już od dzieciństwa. Niektórzy przepadali za nią w przedszkolu, innych prześladowała. Jednak odpowiednio przygotowana i doprawiona, potrafi być naprawdę smaczna. A poza tym, dzięki kontrastowym kolorom, ten dodatek wygląda bardzo apetycznie.

surówka z kapusty
09.01.2022 01:00 Kapuściana surówka w słodko-kwaśnej zalewie lepsza niż w chińskiej restauracji

Surówka jest bardzo ważnym dodatkiem do obiadu. Dostarcza witamin i innych cennych składników, a także poprawia smak całego dania. O tej porze roku co prawda nie mamy dużego wyboru warzyw, ale mamy na przykład białą kapustę. Dziś przygotujemy z niej kapuścianą surówkę w słodko-kwaśnej zalewie. Obiecujemy, że będzie lepsza niż w chińskiej restauracji. Biała kapusta dobrze znosi zimowe przechowywanie. Wystarczy trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, by zachowała jędrność i dobry smak. Zawsze więc warto mieć ją w swoich zapasach, bo można z niej przygotować różne przysmaki. Dziś zrobimy z niej surówkę w orientalnym stylu. Dodamy do niej trochę innych warzyw i zalejemy wszystko smaczną mieszanką płynów. Surówka będzie wilgotna, chrupiąca i niezwykle smakowita.

kapusta zasmażana
09.01.2022 01:00 Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny. Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.

kapuśniak
08.01.2022 01:00 Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.