Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem. Wielkanocna przekąska, która zachwyci rodzinę
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.03.2022 01:00

Galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem. Wielkanocna przekąska, która zachwyci rodzinę

galareta z jajkiem
canva/MarynaVoronova

Oto wielkanocna przekąska, która zachwyci całą rodzinę. Jest nią galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem. Bardzo ładnie prezentuje się na stole, zachwyca lekkością i smakiem. Co więcej, jej przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, dlatego warto umieścić ją w świątecznych planach.

Wytrawne galarety doskonale sprawdzają się w roli zimnych przystawek lub przekąsek. Podaje się je dobrze schłodzone, więc potrafią doskonale orzeźwić. Drobiowe i warzywne galarety mają to do siebie, że są niskokaloryczne. Każdy więc z chęcią po nie sięgnie po świątecznym przesycie. A dodane do galarety ugotowane jajko doskonale podkreśli wielkanocny charakter tej przekąski.

Galaretka drobiowa z warzywami i jajkiem

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 1 marchewka

  • ok. 1 l bulionu warzywnego

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • kilka różyczek brokułu

  • 2-3 łyżki żelatyny

  • 1 jajko ugotowane na twardo

  • kilka łyżek kukurydzy z puszki

  • sól, pieprz

  • sok z cytryny

Przygotowanie galarety

Filety opłucz. Marchewkę obierz, opłucz. Bulion zagotuj, włóż do niego filety i marchewkę, a także listki laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj ok. 20 minut.

Różyczki brokuła opłucz, większe pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do bulionu, gotuj, aż będą miękkie, ale jędrne.

Mięso i warzywa wyjmij z bulionu łyżką cedzakową. Wywar przecedź. Dodaj do niego odpowiednią (sprawdź na opakowaniu żelatyny) ilość żelatyny, mieszaj do rozpuszczenia.

Filet z kurczaka i warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Jajko obierz ze skorupki, pokrój w plasterki lub na cząstki.

Na dno niedużych foremek nalej trochę wywaru, zastudź go. Potem włóż plasterki jajka, trochę kurczaka, kukurydzy, marchewki i brokuła. Zalej zimnym bulionem.

Galaretki przykryj kawałkiem folii spożywczej. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężały.

Jeśli szukasz przepisów na inne galarety, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na zimne nóżki, a także na galaretki z kurczaka w kształcie jajek.

gotowane jajka
gotowane jajka

Źródło zdjęcia: canva/HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram