Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Marchewka

Marchewka

Karol Okrasa, krupnik
07.01.2022 01:00 Niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy

Zastanawiacie się, jaką zupę ugotować na obiad? Jest chłodno, więc czas na pożywne dania. Podamy wam więc niezawodny, najlepszy przepis na krupnik od Karola Okrasy. Zupa ta jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do odgrzewania. Dlatego od razu ugotujcie ją w większej ilości. Mało która zupa jest tak pożywna, jak krupnik. Nie dość, że gotuje się ją na mięsnym wywarze, to jeszcze wzbogaca warzywami i kaszą. Dzięki temu talerzem krupniku można się naprawdę najeść. Dziś zaprezentujemy wam przepis Karola Okrasy na wyśmienity krupnik. Znany kucharz jest niewątpliwym wielbicielem polskiej kuchni, ale lubi czasami wpleść do potraw jakiś nieoczywisty składnik. Nie tym razem. Ten przepis jest dość klasyczny, więc przypadnie do gustu większości z was.

rosół
06.01.2022 01:00 Czy trzeba obierać warzywa do rosołu?

Od czego zaczynasz gotowanie rosołu? Z pewnością od opłukania mięsa i obrania warzyw. Czy jednak rzeczywiście trzeba obierać warzywa do rosołu? Czy wpłynie to na smak wywaru lub jego wartość odżywczą? A może nieobieranie pozwoli zaoszczędzić trochę czasu? Już odpowiadamy na te pytania. Obieranie warzyw i niektórych owoców jest formą ich oczyszczania przed spożyciem. W ten sposób zwykle pozbywamy się skórki, która jest zbyt twarda lub niesmaczna. Takim przykładem jest na przykład cebula, czosnek, kalarepa czy pomarańcza. Jednak wiele warzyw i owoców nie wymaga obierania.

pieczona karkówka
04.01.2022 01:00 Proste danie obiadowe - karkówka pieczona z warzywami

Niektóre potrawy doskonale nadają się na co dzień i od święta. Wszystko zależy tylko od tego, czy podamy je w mniej, czy bardziej elegancki sposób. Właśnie takim prostym daniem obiadowym jest karkówka pieczona z warzywami. Co ciekawe, gdy zmiksujecie płyn spod pieczeni i warzywa, powstanie przepyszny sos idealny do tego mięsa.Karkówka jest niezwykle smacznym kawałkiem mięsa. Doskonale nadaje się do pieczenia, bo nie traci soczystości. Lubi towarzystwo warzyw i owoców, a także ziół i wina. Dziś proponujemy wam zamarynować karkówkę w przyprawach, warzywach i winie. Zobaczycie jak niezwykły smak i aromat zyska to mięso. Niektórzy uważają, że smakuje niczym dziczyzna.

rachunek za warzywa
04.01.2022 01:00 Porażająca kwota za warzywa w sklepie

Ceny warzyw bardzo poszły w górę. Przekonał się o tym niedawno jeden z użytkowników Twittera, który na zdjęciu pokazał swoje zakupy i rachunek za nie. Widać na nim porażającą kwotę za zakupione warzywa. Czy mężczyzna przepłacił za zakupy, czy warzywa osiągnęły, aż tak horrendalne ceny?Warzywa są tą grupą produktów, której ceny w ostatnim czasie bardzo wzrosły. Co więcej, prognozy mówią, że to dopiero początek ich podwyżek. Oczywiście ich ceny wahają się i w zależności od tego, gdzie je kupujemy, są tańsze lub droższe. Do dość drogich miejsc należą bez wątpienia osiedlowe warzywniaki i małe sklepiki. Przekonał się o tym jeden z użytkowników Twittera, który zamieścił w serwisie zdjęcie zakupów i rachunku. Prezentujemy je w naszym materiale.

Projekt bez tytułu - 2022-01-03T201205.192
03.01.2022 01:00 Jak zrobić kiszoną kapustę?

Kiszona kapusta jest rarytasem, po który chętnie sięga wielu smakoszy. Ma ona wiele cennych właściwości, dlatego też warto spożywać ją regularnie. Zdradzamy sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Czym prędzej kupcie kapustę i spróbujcie ją wykonać — będzie lepsza niż ze sklepu. Z kiszonej kapusty z powodzeniem przyrządzicie szereg pysznych dań np. bigos lub surówkę obiadową. Zaopatrzcie się w słoiki o pojemności ok. 500 ml, świeżą kapustę i sól, a kilka prostych kroków dzielić was będzie od kosztowania fantastycznego probiotyku.

sałatka jarzynowa
02.01.2022 01:00 Wyborna sałatka jarzynowa z zaskakującym ostrym składnikiem

Sałatka jarzynowa jest tradycyjnym daniem na polskich stołach. Nie obędą się bez niej żadne święta, ale na co dzień też chętnie ją zjemy. Wszak jest zdrowa, a warzywa, z których się ją robi, są tanie i zwykle mamy je pod ręką. Dziś zdradzimy wam przepis na wyborną sałatkę jarzynową z zaskakującym ostrym składnikiem. Do przygotowania sałatki jarzynowej potrzebujecie przede wszystkim warzyw korzeniowych. Wcześniej trzeba je ugotować, tak by były półmiękkie. Zbyt długo gotowane stają się za miękkie i łatwo się rozpadają. Zawierają też mniej cennych składników. Są dwie szkoły gotowania warzyw korzeniowych na sałatkę. Jedna mówi, żeby warzywa najpierw obrać, a potem ugotować. Druga każe je gotować w skórce. I ten drugi sposób jest godny polecenia. Po pierwsze zapewnia warzywom lepszą konsystencję i smak, po drugie warzywa tracą w ten sposób mniej witamin i soli mineralnych.

Zupa warzywna z kurczakiem
31.12.2021 01:00 Zupa warzywna z kurczakiem i aromatycznymi przyprawami

Szybka i pożywna zupa na mięsie? Jarzynowa. Ugotuj ją na udku z kurczaka z włoszczyzną, kalafiorem, fasolką szparagową, a błyskawicznie zniknie z talerzy. Zupa jest bardzo aromatyczna i jest prawdziwą bombą witaminową. Sprawdź, jak ugotować zupę warzywną z kurczakiem.Zupa jarzynowa z kurczakiem to jedna z moich ulubionych wersji warzywnej zupy. Wywar drobiowy nadaje daniu najlepszy smak i aromat. Zawartość białka i duża ilość niezbędnych witamin i minerałów sprawia, że potrawa jest nie tylko smaczna, ale i dobrze zbilansowana i sycąca. Zupę przygotuj od podstaw, możesz również ugotować ją na rosole, który został z poprzedniego dnia, dzięki czemu również zyska wyraźny smak. Do zupy możesz dodać swoje ulubione warzywa. Osobiście polecam kalafiora i fasolkę szparagową, które świetnie łączą się ze smakiem włoszczyzny i mięsa.Jeśli szukasz inspiracji na zupę na rosole- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę grzybową z suszonych grzybów. Jest idealna na obiad w chłodne, zimowe dni.

zimne nóżki
31.12.2021 01:00 Sylwestrowy hit PRL-u. Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki

Zastanawiasz się, co wyjątkowego możesz przygotować na dzisiejszy wieczór? A może odświeżysz sylwestrowy hit PRL? Zdradzamy, jak zrobić słynne zimne nóżki. Podaj je z cząstką cytryny, octem lub chrzanem, a goście będą zachwyceni. Ta przekąska jest pożywna i orzeźwiająca. W sam raz w przerwie między tańcami.Choć wytrawną, zimną galaretę można robić z wieprzowiny, cielęciny czy ryb, to jednak ta drobiowa jest chyba najbardziej uniwersalna i lubiana przez wszystkich. Nie zawiera dużo tłuszczu, ale jest bogata w białko. Mięso drobiowe ugotuj ze sporą ilością warzyw i przypraw, dzięki czemu powstanie esencjonalny wywar. To właśnie on będzie stanowił bazę galarety. Pamiętaj, by zimne nóżki zawsze podawać dobrze schłodzone.

sałatka jarzynowa
28.12.2021 01:00 Rewolucyjna zupa krem z sałatki jarzynowej

Święta już za nami, jednak z pewnością wielu z was zostało jeszcze trochę potraw. Jeśli były przechowywane w chłodzie i w dalszym ciągu są świeże, zadbajcie o to, by się nie zmarnowały. Niektóre możecie zamrozić, inne zapasteryzować, a jeszcze innym nadać zupełnie nowe życie. Z sałatki jarzynowej da się przygotować rewolucyjną zupę-krem. Koniecznie ją przetestujcie.Mrożenie jest doskonałą formą utrwalania żywności, oczywiście pod warunkiem, że ma się miejsce w zamrażarce. Poza tym nie wszystkie potrawy nadają się do zamrażania. Tak właśnie jest z sałatką jarzynową — ugotowane warzywa po rozmrożeniu zamieniłyby się w nieapetyczną papkę. Na szczęście sałatkę da się przerobić na zupę. Nim jednak przystąpicie do przerabiania resztek jedzenia, upewnijcie się, że nie jest zepsute. Jeśli chodzi o sałatkę jarzynową, najbezpieczniejsza jest ta niewymieszana z majonezem. Niektórzy mieszają rozdrobnione warzywa z majonezem tuż przed podaniem, bo w takiej formie całość najdłużej zachowuje świeżość.

Pasztet z kaszą pęczak i suszonymi pomidorami
26.12.2021 01:00 Pasztet bez mięsa z kaszą pęczak

Pasztet jest doskonałym dodatkiem do kanapek, który lubi wielu smakoszy. Jego przyrządzenie jest idealnym pomysłem na wykorzystanie warzyw po rosole. Z dodatkiem suszonych pomidorów i przypraw będzie bardzo aromatyczny. Spróbujcie go koniecznie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić smaczny pasztet z soczewicy i żurawiny. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na bezmięsny pasztet z dodatkiem ciecierzycy. Tym razem pokażemy wam jak przygotować ten wytrawny wypiek z warzyw i kaszy pęczak. Włoszczyzna z rosołu się nie zmarnuje, a smak zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Projekt bez tytułu (1)
25.12.2021 01:00 Bulion z obierek warzywnych - szybki i rewolucyjny pomysł na resztki

Ostatnio panuje trend na niemarnowanie żywności. Jeśli więc tak jak my chcecie być na czasie, wykorzystujcie nawet pozorne resztki. Dziś przedstawiamy wam pomysł na doskonały bulion z warzywnych obierek. Ugotujcie go, rozlejcie do słoiczków i używajcie do dosmaczania zup i sosów. Być może niektórzy z was już przed świętami zaplanowali, że tym razem nic się nie zmarnuje. Jeśli więc zostawiliście sobie czyste obierki z warzyw i nie wiecie co najlepiej z nimi zrobić, podpowiadamy — ugotujcie z nich bulion. A może w Sylwestra czy w Nowy Rok czeka was warzywna uczta? Jeśli tak nie pozwólcie, by zmarnowały się warzywne obierki. Oczywiście przed obraniem warzyw, z których obierki chcecie wykorzystać do celów kulinarnych, warzywa trzeba dokładnie wyszorować i opłukać. Dobrze by było, gdyby marchewki, pietruszki czy seler pochodziły z zaufanej uprawy. Pamiętajcie, że pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Jednak pod warunkiem, że warzywa nie są przenawożone. Jeśli macie wątpliwości co do ich pochodzenia, lepiej grubiej je obierzcie i nie przetwarzajcie takich obierek w celach spożywczych.

Wegańska ryba po grecku
24.12.2021 01:00 Wegańska wersja wigilijnej ryby po grecku

Lubicie smak ryby po grecku, lecz unikacie spożywania mięsa? Wegański przepis na ten specjał wykorzystujący kotlety sojowe i glony nori sprawi, że będziecie mogli cieszyć się tradycyjnym daniem bez wyrzutów sumienia. Podajcie roślinną wersję ryby po grecku na wigilijnej kolacji i zobaczcie, jak zareagują wasi bliscy. Obstawiamy, że nie zorientują się, iż w daniu brakuje mięsa. Wegańskie święta mogą wydawać się szalonym pomysłem. Tylko czy aby na pewno? Wiele tradycyjnych przepisów bardzo prosto jest przekształcić we w pełni roślinne dania. Barszcz czy grzybowa nie wymagają żadnych produktów odzwierzęcych, a w jarzynowej wystarczy pominąć jaja i wybrać majonez wegański. Przygotowanie dań rybnych bez mięsa nie jest trudne. Do dyspozycji mamy m.in. selera, tofu albo kotlety sojowe. Te ostatnie wykorzystamy w dzisiejszym przepisie. Spróbujecie, jak smakują, gdy wymoczycie je w bulionie z dodatkiem zazwyczaj używanym do przyrządzenia sushi — glonami nori. Rybny aromat będzie dobrze wyczuwalny.

Pasztet wigilijny
23.12.2021 01:00 Pasztet wigilijny - najlepszy przepis

Postny pasztet warzywny to pomysł na smaczną i lekką potrawę wigilijną, która urozmaici uroczystą kolację. Pasztet z suszonymi grzybami, kaszą i prażonym słonecznikiem to bezmięsna propozycja na święta. Poznaj przepis na pasztet wigilijny.Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu z mięsa i podrobów, również na Wigilię, kiedy obowiązuje nas ścisły post. Pasztet gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych i wyraźnych w smaku grzybów leśnych jest wilgotny i rozpływa się w ustach.Do pasztetu przygotuj mączkę z mielonej kaszy i prażonych pestek słonecznika, który doda daniu aromatu i sprawi, że pasztet będzie zwarty i się nie rozleci. Nie zapomnij również o suszonych ziołach, jak rozmaryn, tymianek i suszona kolendra, dzięki którym zyskasz naprawdę rewelacyjny smak. Do pasztetu przygotuj domowy chrzan i żurawinę, które podkreślą smak dania. Szukasz pomysłu na postną potrawę z żurawiną? Przygotuj oryginalne uszka do barszczu czerwonego z kapustą i żurawiną, które staną się wigilijnym hitem.

Sałatka jarzynowa a mrożenie
23.12.2021 01:00 Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

Jarzynowa to jedna z popularniejszych sałatek w okresie świątecznym. Zdarza się, że w ferworze przygotowań zrobimy jej zbyt dużo i nawet najwięksi fani zaczną mieć jej dość. Co wtedy? Czy, podobnie jak w przypadku innych potraw, możemy ją włożyć ja do zamrażarki? Znamy odpowiedzi na te pytania. Jarzynowa występuje w wielu wariantach, również w wegańskim albo z dodatkiem purée jabłkowego. Lubi ją wielu, ale co zrobić, jeśli mimo wszystko udało nam się zrobić jej zbyt dużo? Większość wigilijnych potraw można mrozić, lecz czy to rozwiązanie sprawdzi się i w tej sytuacji?

Fit zupa jarzynowa
20.12.2021 01:00 Fit zupa jarzynowa

Szukasz przepisu na lekką i mało kaloryczną zupę? Ugotuj fit zupę jarzynową z dodatkiem kaszy jaglanej. Zupa gotowana jest na warzywach rosołowych, które nadają jej wyraźnego smaku i aromatu, kasza natomiast jest lekka, ale sycąca. Poznaj przepis na fit zupę jarzynową.Zupa fit jarzynowa gotowana jest wyłącznie na warzywach, bez podsmażania cebulki, bez wkładki mięsnej, bez zasmażki. Czysty wywar warzywny ma doskonały smak, a kasza jaglana sprawia, że zupa jarzynowa jest bardzo pożywna, mimo, iż porcja zawiera jedynie 120 kcal, dla porównania banan to 90 kcal. Zupa jarzynowa w wersji light to pyszna propozycja dla wszystkich, nie tylko dla osób będących na diecie. Zupa jest przede wszystkim zdrowa, sycąca i dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jarzynowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność. Pamiętaj, aby kaszę jaglaną zalać wrzątkiem przed dodaniem jej do zupy, w ten sposób pozbędziesz się charakterystycznej dla niej goryczki. Z jaglanki przygotujesz wiele smacznych dań, między innymi kotlety z kalafiora i kaszy, idealne na lekki, ale pożywny obiad.Jeśli szukasz pomysłu na zupę fit- tu poznasz przepis na dietetyczną zupę ogórkową, bez zasmażki, bez mięsa,

Surówka zimowa
18.12.2021 01:00 Wyjątkowa surówka zimowa z białej kapusty

Surówki są istotnym elementem obiadowego dania w wielu domach. Warto skusić się na zimową wersję kapusty z marchewką. W chłodne dni sięgnijmy po dostępne warzywa i owoce, czyli po szklarniowego ogórka i jabłko. Surówka będzie tak smaczna, ze z pewnością powtórzycie jej przygotowanie. Klasyczne surówki takie jak colesław mogą się znudzić. Warto odświeżyć klasykę, czyli kapuścianą surówkę z dodatkiem marchewki, dodając do niej ogórka i jabłek. Kompozycja jest lekka i orzeźwiająca, a przy tym dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami obiadu.

Zupa krem z kalafiora i marchewki
17.12.2021 01:00 Zupa krem z kalafiora i marchewki

Zupa krem z kalafiora i marchewki to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Doprawiona gałką muszkatołową, imbirem i curry ma niezwykły smak i aromat, który sprawi, że krem z kalafiora stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki. Zupa krem z kalafiora i marchewki jest klasyczną, słodkawą zupą w innym, orientalnym stylu. Imbir, curry i gałka muszkatołowa sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, będzie wyraźna i bardzo aromatyczna. Zupa dzięki przyprawom jest również rozgrzewająca.Zupę krem przygotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz ugotować ją na czystym wywarze, przygotuj go dzień wcześniej, aby warzywa oddały swój cały smak i aromat. Zupę możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.Odkryj również nowy smak klasycznej zupy dyniowej- tu poznasz przepis na krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.

surówka z marchewki
17.12.2021 01:00 Ostra, wyrazista surówka z marchewki z chrzanem

Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki dodatek do obiadu, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj ostrą, wyrazistą w smaku surówkę z marchewki z chrzanem. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut, dostarczy ci cennych witamin, a także moc orzeźwienia. Marchewkę zwykle mamy w kuchni pod ręką. Jest nie tylko nieodzownym dodatkiem do zup, ale też do innych dań. Można nią wzbogacać gulasze, dania z patelni czy robić z niej jarzynkę. Jednak najzdrowsza jest jedzona na surowo. Dlatego dziś przygotujemy z niej prostą, ale pyszną surówkę. Będzie pasować do dań mięsnych, z drobiu czy ryb.

Zupa krem z cukinii i marchewki
16.12.2021 01:00 Zupa krem z cukinii i marchewki

Zupa krem z cukinii i marchewki to pomysł na smaczny, pożywny i bardzo zdrowy obiad, również dla najmłodszych członków rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na zupę krem z cukinii i marchewki. Zupa krem z cukinii i marchewki jest zupą niskokaloryczną, ale bardzo sycącą i zdrową. Zupę szczególnie warto gotować w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada nasza odporność i jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. Beta-karoten i związki aktywne zawarte w marchewce i cukinii opóźniają również procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.Zupa krem z cukinii i marchewki to świetny pomysł na zupę dla najmłodszych domowników. Jeśli chcesz ugotować pożywną zupę dla dziecka, pomiń kmin i curry w przepisie. Przyprawy znacznie wzmacniają smak i zupa nimi doprawiona jest przepyszna, jednak dzieci niekoniecznie przepadają za tak aromatycznymi dodatkami. Zupę podaj z kleksem kwaśnej śmietany, możesz dodatkowo oprószyć ją świeżą natką pietruszki, kolendrą lub uprażyć pestki dyni. Zupa smakuje świetnie w towarzystwie grzanek lub pieczywa czosnkowego. Pyszną zupę o rozgrzewających i zdrowotnych właściwościach ugotujesz również z dyni- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem dyniową.

Projekt bez tytułu - 2021-12-15T220153.456
15.12.2021 01:00 Najlepsza, klasyczna sałatka jarzynowa wg. przepisu siostry Anastazji

Sałatka jarzynowa jest najpopularniejszą sałatką w Polsce. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta, chętnie ją też zjemy w dzień powszedni. Każdy ma na nią swój przepis, ale nie ma to, jak klasyczna sałatka jarzynowa. Jest najlepsza i najsmaczniejsza. Dziś przygotujemy ją według przepisu siostry Anastazji.W sałatce jarzynowej zawsze muszą się znaleźć ugotowane warzywa korzeniowe. Ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler to jej podstawa. Dodatkami może być zaś groszek konserwowy, cebula, jabłko, jajko, marynowane grzyby, kiszony ogórek. Rozdrobnione składniki miesza się z majonezem, który dodaje sałatce doskonałego smaku.

karp w galarecie
12.12.2021 01:00 Mistrzowski karp w galarecie wg. przepisu Wojciecha Amaro

Karp w galarecie jest typową potrawą wigilijną. Jednak zdania na jej temat są podzielone — jedni nie wyobrażają sobie tej uroczystej kolacji bez galarety, inni wcale za nią nie przepadają. Dziś postaramy się przekonać do karpia w galarecie osoby z obiekcjami. Pomoże nam w tym mistrzowski przepis Wojciecha Amaro.Wojciech Modest Amaro i jego restauracja Atelier Amaro są zdobywcą pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest najlepszym restauracjom na świecie. A za tym sukcesem stoi oczywiście jej właściciel i szef kuchni w jednej osobie. Także warto zainteresować się jego pomysłami, bo najwyraźniej zna się na rzeczy. To, co urzeka w kuchni Amaro, to powrót do kuchni natury i proste rozwiązania. Właśnie takim niewyszukanym trikiem, jakim jest namoczenie rodzynek w soku z kiszonych ogórków, restaurator odmienił smak tej potrawy.

niestandardowe marchewki
09.12.2021 01:00 Krzywe marchewki właśnie trafiły do Lidla

Sieć sklepów Lidl od dawna zachęca do niemarnowania żywności i sama podejmuje działania w tym kierunku. Właśnie dziś do Lidla trafiły krzywe marchewki. Choć nie mają idealnych kształtów, są smacznymi, soczystymi marchewkami. Możesz je kupić w dobrej cenie i wykorzystać w swojej kuchni. Lidl Polska nie pierwszy już raz ratuje nieperfekcyjne warzywa przed zmarnowaniem. Wcześniej w sklepach sprzedawano krzywe buraki, które zostały bardzo dobrze przyjęte przez klientów. Tym razem szansa pojawiła się dla krzywej marchewki.

Robert Makłowicz, barszcz czerwony
09.12.2021 01:00 Prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza

Barszcz czerwony jest obok zupy grzybowej najpopularniejszą, wigilijną zupą. Obie zupy łączy jednak doskonały aromat leśnych grzybów. Dziś przedstawimy wam przepis na prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza. Jest na tyle pyszny, że przekonało się do niego już wielu zwolenników grzybowej.Barszcz czerwony gotuje się z dwóch wywarów — jarzynowego i grzybowego. Obowiązkowym dodatkiem jest też buraczany zakwas. Nadaje zupie doskonałego smaku, aromatu i pięknego koloru. Dlatego właśnie przygotowanie barszczu wigilijnego zacznijcie kilka dni wcześniej od nastawienia zakwasu.

ryba w galarecie
03.12.2021 01:00 Cudowny przepis na rybę w galarecie

Jeśli planujecie przygotować na Wigilię rybę w galarecie, mamy na nią cudowny przepis. Ryba wychodzi delikatna, ale nie rozpada się, a galareta jest idealnie doprawiona. I jeszcze kwestia dodatków, które doskonale z całością harmonizują. Tym daniem zachwyci się twoja rodzina. Ryba w galarecie jest w niektórych domach wigilijnym daniem numer 1. Delikatne, rybie mięso w otoczce z warzyw i esencjonalnej galarety smakuje rzeczywiście doskonale. Oczywiście jest przy tej potrawie trochę pracy, a najwięcej przy wyjmowaniu ości. Bo oczywiście lepiej zrobić to na etapie przyrządzania potrawy, niż potem odbierać gościom przyjemność jedzenia. Warto też dodać, że ryba w galarecie jest daniem delikatnym i lekkostawnym, więc spokojnie mogą ją jeść osoby będące na diecie.

Surówka słodko-kwaśna z białej kapusty
01.12.2021 01:00 Kwaśna i wyrazista niczym w restauracji surówka z kapusty

Surówka z kapusty jest smaczna i doskonale sprawdza się do wielu dań. Odpowiednio przyrządzony sos sprawi, że będzie taka, jak ta, którą znacie z azjatyckich restauracji. Spróbujcie koniecznie — chrupiące warzywa w słodko-kwaśnej zalewie smakują obłędnie.Przepis jest prosty, a surówkę przygotujecie sprawnie. Zachwyci was łagodnym smakiem i przyjemnie chrupiącymi warzywami, których smak podkreśli wyjątkowy słodko-kwaśny sos z dodatkiem odrobiny czosnku. To miła odmiana od klasycznego colesława czy surówki z jabłkiem. Wypróbujcie koniecznie.

Projekt bez tytułu - 2021-11-29T093859.915
29.11.2021 01:00 Sałatka jarzynowa ze śledziem. Klasyka w wyjątkowym wydaniu

Bez sałatki jarzynowej nie obędzie się żadne, polskie przyjęcie czy świąteczny obiad. Jednak można ją też zrobić bez okazji, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Dziś proponujemy małą odmianę — przygotujcie sałatkę jarzynową ze śledziem. Ta klasyka w wyjątkowym wydaniu z pewnością wam posmakuje. Sałatka jarzynowa jest dosyć tania, bo jej podstawę stanowią warzywa korzeniowe. Ziemniak, marchew, pietruszka i seler tworzą zdrowe tło dla bardziej wyrazistych dodatków, takich jak cebula, jabłko, jajko czy właśnie nasz śledź. Rozdrobnione składniki łączą się w smaczną całość za sprawą dodanego majonezu.

rosół
28.11.2021 01:00 Jakie warzywa dodać do rosołu?

Gotujesz dziś rosół? Koniecznie przeczytaj nasz materiał. Dzięki niemu dowiesz się, czy na pewno przyrządzasz go, jak trzeba. Sprawdź, jakie warzywa dodać do rosołu. Okazuje się bowiem, że marchewka, pietruszka i cebula nie wystarczą dla dobrego smaku wywaru. Podstawą rosołu jest mięso. Jednak, gdyby nie warzywa, rosół nie byłby rosołem, a tylko mięsnym wywarem. Oczywiście niezbędny jest też dodatek kilku przypraw i zieleniny, jednak one dodają rosołowi już tylko szlifu.

Kiszona marchew
28.11.2021 01:00 Wyjątkowy przepis na kiszoną marchewkę

Marchewka pełna jest korzystnych mikro i makro elementów, które pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu. Aby zachować jej właściwości na dłużej, warto ukisić ją z kilkoma zdrowymi składnikami. Dodatek imbiru, kurkumy oraz kolendry sprawia, że marchew ma nie tylko pyszny i głęboki smak, lecz jest również jeszcze zdrowsza. Kiszenie marchewki jest jednym z najlepszych sposobów na zakonserwowanie warzywa, aby przetrwał przez wiele długich miesięcy. Kiszonki zawierają również dużo kwasu mlekowego i korzystnych kultur bakterii, co poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm. Aby marchewka miała doskonały smak po ukiszeniu, należy użyć warzyw z ekologicznych hodowli. Pryskane pestycydami i inną chemią mogą nie osiągnąć tak dobrego rezultatu. Najlepsze marchewki będą z własnego ogródka, jeśli jednak nie masz do takich dostępu, kupuj je od sprawdzonych sprzedawców.