Kapusta kiszona jest obowiązkową jesienną pozycją w spiżarni. Zazwyczaj kupuje się ją w sklepie, ale warto przyrządzić ten specjał samodzielnie, zwłaszcza, że kiszenie kapusty jest ekspresowe i dziecinnie proste. Taką domową kapustę kiszoną można z powodzeniem podawać do obiadu lub zaplanować przygotowanie z niej obłędnego świątecznego bigosu. Kto się skusi?Kiszoną kapustę warto spożywać nie tylko ze względu na jej przyjemny kwaskowaty smak. Warzywo to jest bogatym źródłem błonnika i witamin, a ponadto osłabia działanie kwasów żołądkowych, przynosząc nam ulgę. Kiszenie kapusty ma same plusy. Zapraszamy do wspólnego szatkowania.Do przygotowania tej kapusty kiszonej używa się wody z gotowania ziemniaków. Taka woda powinna być możliwie ciepła, świeżo po odcedzeniu warzyw. Warto wobec tego skoordynować kiszenie kapusty z przygotowaniem ziemniaków do obiadu.
Któż z nas nie zna doskonałego smaku domowej sałatki jarzynowej. Gotowane warzywa przełamane kwaśnym smakiem ogórka, a wszystko to połączone kremowym majonezem. Jak jednak mieć pewność, ze przygotowywana przez nas sałatka dorówna w smaku naszym wyobrażeniom i oczekiwaniom? Poniżej prezentujemy garść porad na ten temat.Sekret sałatki jarzynowej tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach. Musimy umiejętnie zrównoważyć smak słodki, kwaśny i słony. Na opanowanie tej sztuki jest kilka prostych sposobów.
Olej z marchewki może być smacznym urozmaiceniem niejednej sałatki. Przygotowanie aromatycznego dodatku jest bardzo proste, a korzyści z sięgania po niego ogromne. Sprawdźcie koniecznie.Marchewka jest pełna cennych składników odżywczych. Obfituje m.in. w betakaroten, witaminę A i C, żelazo, miedź oraz wapnia. Olej z jej dodatkiem stanowić zatem może nie tylko smaczny, ale też korzystny dla naszego zdrowia i urody produkt. Podpowiadamy jak go przygotować.
Surówka colesław jest powszechnie znana i lubiana. Przez łatwy dostęp do gotowego produktu, często zdarza się nam kupować ją w supermarkecie. Surówkę colesław możesz jednak łatwo i szybko przygotować domowymi sposobami. Dodatek chrzanu sprawi, że będzie o niebo lepsza niż jej sklepowy czy restauracyjny odpowiednik.Surówka colesław składa się zaledwie z kilku składników. Wystarczy pokroić warzywa i wymieszać je z kremowym sosem na bazie majonezu. Jeśli do sosu dodamy odrobinę chrzanu, sprawimy że nasza surówka colesław nabierze wyjątkowego, nieco pikantnego charakteru. Serdecznie polecamy.
Jeśli ktoś wie, jak ugotować pyszna i zdrową zupę ogórkową, to tym kimś jest pewnością Anna Lewandowska. Znana dietetyczka łatwo eliminuje z przepisu kaloryczną śmietanę i zastępuje ją jogurtem. Ciesz się idealnie zabieloną zupą ogórkową bez zbędnego tłuszczu.Anna Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu w portalu Instagram, jest znaną sportsmenką oraz dietetyczką. Jej lekka zupa ogórkowa gotowana na bazie wywaru drobiowego jest idealną propozycją na szybki i łatwy do odgrzania posiłek. Gorąco polecamy ten przepis.
Wiele osób źle doprawia marchewkę z groszkiem, przez co staje się mdła i niejadalna. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy, żeby jarzynka była pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj patent babci Heli na doskonałą marchewkę gotowaną z groszkiem.Gotowana marchewka z groszkiem jest jak placki ziemniaczane z cukrem - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Marchewka z groszkiem często wychodzi mdła w smaku, przez co wiele osób z niej rezygnuje. Babcia Hela jarzynkę doprawia solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przez co potrawa zyskuje fantastyczny smak.Marchewkę z groszkiem podamy do każdego dania, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Pasuje do mięsa pieczonego, smażonego, ryb i potraw wegetariańskich. Warzywa musimy najpierw ugotować, a następnie przesmażyć z niewielką ilością masła i mąki. Gotowaną marchewkę z groszkiem szczególnie polecam w okresie jesienno-zimowym. Podana na ciepło rozgrzewa i naturalnie wzmacnia odporność.Do przygotowania marchewki z groszkiem wykorzystajmy surową marchewkę i mrożony groszek. Jarzynka wyjdzie nie tylko smaczna i wartościowa, ale też bardzo apetyczna. Przekonajcie się o tym sami.
Sezon na dynie jest w pełni, wobec czego grzechem byłoby nie wykorzystywać pysznego warzywa przy każdej nadarzającej się okazji. Co powiecie na sezonowa zupę pomidorową z dynią? Jej przyjemny, słodki miąższ i piękny złocisty kolor skuszą każdego.Dynia ma charakterystyczny posmak, który przyjemnie podkręca tradycyjna pomidorową i nadaje jej nowego wymiaru. Do przygotowania zupy pomidorowej z dynią wybierz gatunek o gładkim miąższu. Idealnie nada się do tego dynia piżmowa.
Nikt z nas nie wyobraża sobie świątecznego stołu bez zimnych nóżek. Aby danie było prawdziwie tradycyjne, należy przyrządzić je bez dodatkowych zagęszczaczy. Jak przygotować wyśmienite zimne nóżki bez żelatyny? Sekretem jest starannie sporządzony wywar na bazie nóżek wieprzowych.Wywar, na bazie którego powstają zimne nóżki bez żelatyny, powinien gotować się nawet do kilku godzin. Podczas powolnego pyrkania, z nóżek wieprzowych wydziela się substancja zwana klejem. Dzięki niej galareta tężeje i nie wymaga użycia dodatkowej żelatyny wieprzowej.Na przygotowanie zimnych nóżek bez żelatyny zarezerwuj sobie odpowiedni zapas czasu. Większość z niego wymagana jest na ugotowanie dobrego wywaru, gdyż samo przyrządzenie nóżek jest bardzo proste, a finalny efekt wynagradza każdą minutę spędzoną z w kuchni. Koniecznie wypróbuj tę recepturę.
Marchew jest popularnym warzywem, które z uwagi na jego szerokie zastosowanie chętnie nabywamy i przechowujemy w większych ilościach. Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jak przechowywać marchew na zimę, należy zwrócić szczególną uwagę na dwa zagadnienia. Pierwszym z nich jest odpowiednia, niezbyt wysoka temperatura przechowywania. Drugie dotyczy optymalnej wilgotności dla naszych warzyw.Zima zbliża się do nas wielkimi krokami, co sprzyja gromadzeniu w wielu domach zapasów jedzenia. Jednym z bardziej popularnych produktów jest marchewka, której możemy używać przy wielu kulinarnych okazjach. Przyjrzyjmy się zatem temu, jak przechowywać marchew na zimę.
Surówka zdrowia przepisu Ewy Wachowicz jest uniwersalną surówką do obiadu, która urozmaici każdy posiłek. Surówka z buraków, marchewki, jabłka i i orzechów włoskich jest idealna na jesienny obiad.Ewa Wachowicz prowadzi stronę kulinarną, na której dzieli się swoimi przepisami na proste i pyszne dania obiadowe, zupy, ciasta i desery. To właśnie z tej strony pochodzi przepis na surówkę zdrowia wykorzystany w artykule. Surówka zdrowia jest pysznym dodatkiem obiadowym.Wachowicz surówkę doprawia niewielką ilością majonezu i śmietany. Dodaje również sok z cytryny i cukier. Sok z cytryny zapobiega ciemnieniu jabłek, dzięki czemu cała surówka wygląda bardzo apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Do surówki koniecznie dodajmy posiekane orzechy włoskie.W okresie jesienno- zimowym nasza odporność jest osłabiona przez niesprzyjające warunki pogodowe. Surówka nie tylko wzmacnia cały organizm, ale i uzupełnia niedobory wielu witamin i minerałów. Witamina A, witaminy z grupy B, karoten, żelazo, magnez, potas to tylko niektóre związki, które znajdziemy w pysznym dodatku obiadowym.
Ciasto marchewkowe będzie świetnym przysmakiem do popołudniowej herbaty. Pięknie pachnący wypiek z dodatkiem korzennych przypraw jest prosty w przygotowaniu, a zachwyca od pierwszego kęsa. Musicie go spróbować. Przyjemnie wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Wystarczy zaledwie kilka prostych produktów, by wyczarować ten niezwykle aromatyczny rarytas. Skusicie się?
Surówka colesław z kalafiorem jest smacznym i ciekawym wariantem popularnej na całej świecie surówki. Dzięki zawartości kalafiora ma przyjemny, nieco słodki posmak oraz niezwykle chrupiącą teksturę. Zamień kapustę na to popularne polskie warzywo i ciesz się miłą odmianą na swoim stole.Surówka colesław z kalafiorem jest niezwykle prosta do wykonania, oraz nie wymaga wielu składników. Pasuje praktycznie do wszystkiego i jest bardzo łatwa w przechowywaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Krupnik jest tradycyjną polską zupą, pyszną, a przy tym banalnie prostą w przygotowaniu. W poniższym przepisie przedstawiamy klasyczny przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Ta zupa zaskakuje wspaniałym smakiem i przekona nawet podrobowych sceptyków. Nie pożałujesz.Serduszka drobiowe są czymś, do czego warto się przełamać. To wyśmienite mięso wręcz rozpływa się ustach, a jako podstawa krupniku jest niezwykle delikatne. Z całego serca polecamy ten niecodzienny lecz pyszny przepis na krupnik na serduszkach.
Tomasz Strzelczyk podzielił się przepisem na placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki i świeżych ziół. Placki są o wiele lżejsze, delikatniejsze i smaczniejsze od tradycyjnej potrawy. Placki według receptury Strzelczyka to pomysł na tani i prosty obiad dla całej rodziny.Tomasz Strzelczyk, uczestnik czwartej edycji popularnego programu kulinarnego Master Chef, dzieli się z fanami przepisami na wyśmienite dania, które przygotujemy w bardzo prosty sposób. Niedawno Strzelczyk na swoim kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube zdradził przepis na tanie i pyszne placki ziemniaczane.To właśnie z tego kanału pochodzi przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule. Tomasz Strzelczyk do placków ziemniaczanych dodaje marchewkę, czosnek i solidną porcję świeżego koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Te składniki odpowiadają za doskonały smak i niepowtarzalny aromat, który unosi się po całej kuchni podczas smażenia.Placki ziemniaczane z marchewką Strzelczyk smaży na rozgrzanym oleju rzepakowym, ale na małej ilości. Olej musi być dobrze rozgrzany, dzięki czemu placki nie będą tłuste. Gotowe placki podajmy z kwaśną śmietaną, tak smakują najlepiej.
Kotlety z kapusty włoskiej według siostry Anastazji to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Jarskie kotlety przygotujemy błyskawicznie, a dzięki odpowiednim składnikom danie posmakuje nawet największym miłośnikom mięsnych potraw.Kotlety z kapusty włoskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów z mięsa. Kotlety z dodatkiem marchewki, sera żółtego i natki pietruszki smakują wyśmienicie i każdy będzie prosił o dokładkę. Kotlety z kapusty przepisu siostry Anastazji możemy podać z wieloma dodatkami. Doskonale sprawdzi się puree ziemniaczane lub z kalafiora, frytki, kasza, ryż. Do kotletów podajmy również jarzyny, np. surówkę, warzywa gotowane na parze, warzywa sezonowe, będzie prosto, zdrowo i pysznie. Kotlety z kapusty mają delikatną, lekko chrupiącą panierkę z mąki krupczatki. Po uformowanie kotletów obtoczmy je w mące i usmażmy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu koniecznie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Próbowaliście kiedyś ciasta marchewkowego? Pełen aromatu, delikatny i rozpływający się w ustach domowy wypiek będzie o niebo lepszy niż przysmaki z cukierni. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis — rodzinie ciasto na pewno posmakuje.Przyjemnie wilgotne i delikatne ciasto marchewkowe doskonale sprawdzi się jako podwieczorek dla całej rodziny. Jest lekkie i pyszne, a przy tym dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Zrobienie go jest dziecinnie proste. Skusicie się?
Surówka z kapusty z dodatkiem miodu, sezamu i sosu sojowego będzie pysznym dodatkiem do obiadu, azjatyckich potraw, a także do dań z grilla. Surówka jest kolorowa i pełna smaku. Doprawiona szczypiorkiem lub świeżą kolendrą dosłownie rozpływa się w ustach.Surówka azjatycka zachwyca smakiem i charakterem. Orientalne dodatki świetnie łączą się z biała kapustą, marchewką i porem. Surówka jest prosta w przygotowaniu i tak smaczna, że każdy będzie prosił o dokładkę.Do surówki koniecznie dodajmy kawałek świeżego imbiru. Imbir wzmocni smak całego dania. Przysłowiową wisienką na torcie jest sezam, który dodaje orzechowej, słodkiej nuty. Cała surówka jest doskonale wyważona i smakuje jak z chińskiej lub tajskiej restauracji.Kuchnia azjatycka słynie z wyraźnie dobrawionych, często pikantnych dań. Jeśli również lubimy pikantne potrawy, do surówki dodajmy posiekaną papryczkę chili. Surówkę po przygotowaniu podajmy od razu. Możemy przechowywać ją również w lodówce, jednak po czasie będzie o wiele pikantniejsza.
Popularna surówka z białej kapusty jest dobrym dodatkiem do wielu dań. Pasuje do tradycyjnego obiadu, dań z grilla, ryb, drobiu a nawet jako dodatek do kanapek. Możesz w łatwy sposób przyrządzić ją w swojej kuchni. Wystarczy kilka kroków aby cieszyć się nią na swoim stole.Surówka z białej kapusty to sprawdzony a zarazem prosty przepis. Nie zawiera octu, więc jest delikatna w smaku. Samo przygotowanie jest szybkie, warto jednak schłodzić surówkę przed podaniem.
Szukasz pomysłu na nowy, smaczny dodatek do obiadu? Może skusisz się na surówkę z buraków i gruszki? Jest spokrewniona z tradycyjnymi buraczkami, jednak dodatek sezonowego owocu odmienia charakter całości. Surówka staje się przyjemnie słodkawa i niezwykle soczysta.Mizeria, surówka z kapusty, zielona sałata i tak w kółko. Prawda, że można się znudzić dodatkami do obiadu, choć wszystko jest smaczne i zdrowe? Dlatego podajemy wam nowy pomysł, nową recepturę na ciekawą w smaku surówkę z buraków i gruszki. A w zasadzie na surówko-sałatkę, bo buraki jednak wcześniej gotujemy. Dzięki temu są smaczniejsze i delikatniejsze.Gruszka to sezonowy owoc, który jest bardzo rzadko dodawany do potraw, a już do surówek to niemal w ogóle. Tymczasem jego soczystość udziela się całej surówce, a słodki smak doskonale komponuje się z wieloma składnikami. A z całą pewnością z burakami.
Zastanawiacie się, co przygotować na obiad? Dobrym pomysłem w sam raz na letni obiad będzie lekka i prosta zupa jarzynowa. Jest łatwa do zrobienia, bo warzywa wystarczy zalać bulionem i ugotować. Nie zapomnijcie też o koperku, który doda zupie doskonałego orzeźwiającego smaku. Zupę jarzynową można gotować przez cały rok z sezonowo dostępnych warzyw. Jednak teraz jest doskonały czas na jej przyrządzenie, bo do wyboru macie mnóstwo świeżych i pysznych warzyw. Ich dobór jest też dosyć dowolny, więc jeśli nie macie pod ręką podanego w przepisie warzywa, możecie z niego zrezygnować lub zastąpić je innym. Na zupę jarzynową najlepiej nadają się jednak warzywa o delikatnym smaku, np. marchewka, ziemniak, cebula, cukinia. Wyrazista papryka, podobnie jak pomidor mogą zdominować smak potrawy. Warto też pamiętać o zieleninie, a najlepiej o koperku, który doskonale podkręca smak tej zupy i ją orzeźwia.
Macie ochotę na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji? Połączcie warzywo z jabłkiem i wybraną przez siebie musztardą. Prosta kombinacja skradnie serce niejednego smakosza, a można przygotować kilka jej odsłon. Wystarczy zmienić wersję użytego sosu. Spróbujecie?Istnieje wiele wersji surówki z marchewki. Prosty obiadowy dodatek na bazie warzywa korzeniowego zrobimy, łącząc je z jabłkiem i ulubioną musztardą. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Równie szybko rarytas zniknie z talerzy. Skusicie się?
Nie masz pomysłu na smaczny dodatek do obiadu? Polecamy lekką i chrupiącą surówkę z młodej kapusty. Sprawdzi się do wielu dań, bo jest dość neutralna w smaku. Oprócz kapusty zawiera marchewkę, zieleninę i wyborny sos. Szybko znika z talerzy, a można ją jeść nawet samą na przekąskę.Żywieniowcy uważają, że surówka jest najważniejszą częścią obiadu. Tymczasem często rezygnujemy z jej przygotowania, bo szkoda nam na to czasu. Nieraz nie mamy też zwyczajnie pomysłu na ten dodatek.A tak naprawdę zrobienie surówki nie zajmie wam więcej niż 10 minut. Inspiracje znajdziecie zaś w naszym portalu. Teraz chcielibyśmy wam jednak zaproponować wybitnie letnią, lekką surówkę z młodej kapusty. Jest chrupiąca i po prostu przepyszna.
Jesteśmy przekonani, że pokochacie nasz aromatyczny pasztet z soczewicy. Sekretem jego smaku jest mieszanka wspaniałych przypraw. Dzięki niej potrawa kusi już w czasie pieczenia, wypełniając kuchnię niepowtarzalną wonią. Koniecznie przetestujcie przepis na ten bezmięsny, pożywny pasztet. Pasztety zwykle robi się z mięsa, a nawet z mieszanki mięs. Jednak można zrobić też pasztet rybny, jajeczny, a nawet warzywny. I właśnie na ten ostatni, a dokładniej na pasztet z soczewicy chcielibyśmy was dziś zaprosić. Jest pełen smaku i aromatu, dzięki temu, że dodaliśmy do niego też inne warzywa, ale przede wszystkim moc doskonałych przypraw.
Mamy dla was tani patent na wyjątkowy obiad. Są nim pyszne kotlety z warzyw z rosołu. Nic się nie zmarnuje, a wy przygotujecie wyjątkowe, smaczne danie. Rozgniećcie tylko ugotowane warzywa, wzbogaćcie je o kilka dodatków, uformujcie kotlety i usmażcie na oleju. Rosół dość często gości na naszych stołach, bo jest smaczny i dość prosty do zrobienia. Inna sprawa, że zwykle nie mamy pomysłu na to, co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu. To pierwsze niektórzy jeszcze zjadają, a warzywa przerabiają na sałatkę jarzynową.Z całą pewnością nie można pozwolić, by tak smaczne kąski się zmarnowały. Jeśli więc nie wiecie, co zrobić z gotowanymi warzywami z rosołu, mamy doskonałą propozycję. Przygotujcie z nich pyszne, lekkie kotlety. Oto przepis.
Domowa surówka jak z chińskiej restauracji zachwyci każdego miłośnika orientalnej kuchni. Jest lekka, pożywna, zdrowa, a zalewa na bazie oleju, octu ryżowego i cukru nadaje jej genialnego aromatu.Jeśli szukasz pomysłu na prostą, ale pyszną surówkę, która odczaruje każdą potrawę, to surówka jak z chińskiej restauracji jest właśnie dla Ciebie. Poszatkowane warzywa w nowej odsłonie to absolutny hit. Surówka jak z chińskiej restauracji złożona jest z kliku podstawowych składników. Kiełki fasoli mung kupimy również w każdym markecie i sklepach z kuchniami świata. Surówka przygotowana z kapusty, papryki, ogórka, marchewki i zalewy jest prosta w przygotowaniu i przede wszystkim pyszna.Surówkę jak z chińskiej restauracji możemy podać nie tylko do obiadów z orientalną nutą. Będzie smakować wyśmienicie podana z kotletami schabowymi, pieczenią, a także szaszłykami drobiowymi i każdym, innymi daniem, również wegetariańskim.
Pomysł na pyszną, kolorową, pożywną sałatkę? Przygotuj kultową sałatkę jarzynową w niecodziennej, letniej odsłonie. Do sałatki dodaj fasolkę szparagową, majonez natomiast zamień na lekki, kremowy i gęsty jogurt grecki, każdy będzie prosił o przepis.Sałatki jarzynowej nikomu nie trzeba przedstawiać. Była hitem PRL-u i do tej pory trzyma wysoką pozycję w rankingu ulubionych sałatek Polaków. Klasyczną sałatkę jarzynową przygotowujemy zwykle na święta i większe uroczystości, sałatka jarzynowa inaczej sprawdzi się idealnie na kolację w upalny dzień.Sałatka jarzynowa inaczej to letnia wersja kultowej potrawy z dodatkiem fasolki szparagowej i jogurtu greckiego. Sałatka z dodatkiem sezonowych, wygrzanych w pełnym słońcu warzyw i lekkiego zamiennika majonezu dosłownie rozpływa się w ustach.Sałatka jarzynowa inaczej to nie tylko pomysł na pyszną kolację. Sałatka będzie idealna na lunch do pracy i drugie śniadanie. Możemy podać ją również jako dodatek do zimnej płyty podczas spotkania z rodziną lub przyjaciółmi, każdy będzie zachwycony jej wyjątkowym smakiem.
Na dzisiejszy, letni obiad możesz przygotować na przykład placki z cukinii i marchewki. Są nawet lepsze od ziemniaczanych, bo pełniejsze w smaku i apetycznie kolorowe. A zrobisz je w pół godziny. Podaj je ze śmietaną i szczypiorkiem lub z sosem jogurtowo-czosnkowym, a pożywna, tania uczta zadowoli domowników.Placki warzywne mają tę przewagę nad klasycznymi racuchami, że są nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Warzywa stanowią bowiem doskonałe źródło błonnika, a także witamin i soli mineralnych. Poza tym są mniej kaloryczne niż mąka, więc placki np. z cukinii i marchewki nie są zbyt tuczące. Jeśli więc nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, ta alternatywa będzie doskonała. Wystarczy tylko zetrzeć marchewkę i cukinię, wymieszać je z kilkoma dodatkami, usmażyć i obiadowe placki z cukinii i marchewki gotowe.
Przedstawiamy prosty pomysł na zupę kalafiorową. Jest idealna na lato — lekka i pyszna. Nie zapomnij jednak o wyjątkowym dodatku, który doskonale podkreśli smak tej potrawy. Chodzi o koperek, który wyjątkowo dobrze komponuje się z kalafiorem. Nadaje orzeźwiającego aromatu i sprawia, że kalafiorowa wygląda naprawdę kusząco. Lato to czas świeżych warzyw. Pozwólmy im zaistnieć także w zupach. Zamiast klasycznego rosołu czy krupniku, ugotujmy pomidorówkę na świeżych pomidorach, zupę z młodą kapustą, fasolką szparagową czy krem z karotki. Doskonałą propozycją jest też zupa kalafiorowa. Smakuje naprawdę doskonale, zwłaszcza jeśli doda się do niej trochę masła i koperku. Ten aromat nie ma sobie równych.