Ostatnio panuje trend na niemarnowanie żywności. Jeśli więc tak jak my chcecie być na czasie, wykorzystujcie nawet pozorne resztki. Dziś przedstawiamy wam pomysł na doskonały bulion z warzywnych obierek. Ugotujcie go, rozlejcie do słoiczków i używajcie do dosmaczania zup i sosów. Być może niektórzy z was już przed świętami zaplanowali, że tym razem nic się nie zmarnuje. Jeśli więc zostawiliście sobie czyste obierki z warzyw i nie wiecie co najlepiej z nimi zrobić, podpowiadamy — ugotujcie z nich bulion. A może w Sylwestra czy w Nowy Rok czeka was warzywna uczta? Jeśli tak nie pozwólcie, by zmarnowały się warzywne obierki. Oczywiście przed obraniem warzyw, z których obierki chcecie wykorzystać do celów kulinarnych, warzywa trzeba dokładnie wyszorować i opłukać. Dobrze by było, gdyby marchewki, pietruszki czy seler pochodziły z zaufanej uprawy. Pamiętajcie, że pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Jednak pod warunkiem, że warzywa nie są przenawożone. Jeśli macie wątpliwości co do ich pochodzenia, lepiej grubiej je obierzcie i nie przetwarzajcie takich obierek w celach spożywczych.
Lubicie smak ryby po grecku, lecz unikacie spożywania mięsa? Wegański przepis na ten specjał wykorzystujący kotlety sojowe i glony nori sprawi, że będziecie mogli cieszyć się tradycyjnym daniem bez wyrzutów sumienia. Podajcie roślinną wersję ryby po grecku na wigilijnej kolacji i zobaczcie, jak zareagują wasi bliscy. Obstawiamy, że nie zorientują się, iż w daniu brakuje mięsa. Wegańskie święta mogą wydawać się szalonym pomysłem. Tylko czy aby na pewno? Wiele tradycyjnych przepisów bardzo prosto jest przekształcić we w pełni roślinne dania. Barszcz czy grzybowa nie wymagają żadnych produktów odzwierzęcych, a w jarzynowej wystarczy pominąć jaja i wybrać majonez wegański. Przygotowanie dań rybnych bez mięsa nie jest trudne. Do dyspozycji mamy m.in. selera, tofu albo kotlety sojowe. Te ostatnie wykorzystamy w dzisiejszym przepisie. Spróbujecie, jak smakują, gdy wymoczycie je w bulionie z dodatkiem zazwyczaj używanym do przyrządzenia sushi — glonami nori. Rybny aromat będzie dobrze wyczuwalny.
Postny pasztet warzywny to pomysł na smaczną i lekką potrawę wigilijną, która urozmaici uroczystą kolację. Pasztet z suszonymi grzybami, kaszą i prażonym słonecznikiem to bezmięsna propozycja na święta. Poznaj przepis na pasztet wigilijny.Pasztet warzywny to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu z mięsa i podrobów, również na Wigilię, kiedy obowiązuje nas ścisły post. Pasztet gotowany na włoszczyźnie z dodatkiem suszonych i wyraźnych w smaku grzybów leśnych jest wilgotny i rozpływa się w ustach.Do pasztetu przygotuj mączkę z mielonej kaszy i prażonych pestek słonecznika, który doda daniu aromatu i sprawi, że pasztet będzie zwarty i się nie rozleci. Nie zapomnij również o suszonych ziołach, jak rozmaryn, tymianek i suszona kolendra, dzięki którym zyskasz naprawdę rewelacyjny smak. Do pasztetu przygotuj domowy chrzan i żurawinę, które podkreślą smak dania. Szukasz pomysłu na postną potrawę z żurawiną? Przygotuj oryginalne uszka do barszczu czerwonego z kapustą i żurawiną, które staną się wigilijnym hitem.
Jarzynowa to jedna z popularniejszych sałatek w okresie świątecznym. Zdarza się, że w ferworze przygotowań zrobimy jej zbyt dużo i nawet najwięksi fani zaczną mieć jej dość. Co wtedy? Czy, podobnie jak w przypadku innych potraw, możemy ją włożyć ja do zamrażarki? Znamy odpowiedzi na te pytania. Jarzynowa występuje w wielu wariantach, również w wegańskim albo z dodatkiem purée jabłkowego. Lubi ją wielu, ale co zrobić, jeśli mimo wszystko udało nam się zrobić jej zbyt dużo? Większość wigilijnych potraw można mrozić, lecz czy to rozwiązanie sprawdzi się i w tej sytuacji?
Szukasz przepisu na lekką i mało kaloryczną zupę? Ugotuj fit zupę jarzynową z dodatkiem kaszy jaglanej. Zupa gotowana jest na warzywach rosołowych, które nadają jej wyraźnego smaku i aromatu, kasza natomiast jest lekka, ale sycąca. Poznaj przepis na fit zupę jarzynową.Zupa fit jarzynowa gotowana jest wyłącznie na warzywach, bez podsmażania cebulki, bez wkładki mięsnej, bez zasmażki. Czysty wywar warzywny ma doskonały smak, a kasza jaglana sprawia, że zupa jarzynowa jest bardzo pożywna, mimo, iż porcja zawiera jedynie 120 kcal, dla porównania banan to 90 kcal. Zupa jarzynowa w wersji light to pyszna propozycja dla wszystkich, nie tylko dla osób będących na diecie. Zupa jest przede wszystkim zdrowa, sycąca i dostarcza niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jarzynowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność. Pamiętaj, aby kaszę jaglaną zalać wrzątkiem przed dodaniem jej do zupy, w ten sposób pozbędziesz się charakterystycznej dla niej goryczki. Z jaglanki przygotujesz wiele smacznych dań, między innymi kotlety z kalafiora i kaszy, idealne na lekki, ale pożywny obiad.Jeśli szukasz pomysłu na zupę fit- tu poznasz przepis na dietetyczną zupę ogórkową, bez zasmażki, bez mięsa,
Surówki są istotnym elementem obiadowego dania w wielu domach. Warto skusić się na zimową wersję kapusty z marchewką. W chłodne dni sięgnijmy po dostępne warzywa i owoce, czyli po szklarniowego ogórka i jabłko. Surówka będzie tak smaczna, ze z pewnością powtórzycie jej przygotowanie. Klasyczne surówki takie jak colesław mogą się znudzić. Warto odświeżyć klasykę, czyli kapuścianą surówkę z dodatkiem marchewki, dodając do niej ogórka i jabłek. Kompozycja jest lekka i orzeźwiająca, a przy tym dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami obiadu.
Jeśli szukasz pomysłu na prosty i szybki dodatek do obiadu, mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj ostrą, wyrazistą w smaku surówkę z marchewki z chrzanem. Zrobisz ją dosłownie w kilka minut, dostarczy ci cennych witamin, a także moc orzeźwienia. Marchewkę zwykle mamy w kuchni pod ręką. Jest nie tylko nieodzownym dodatkiem do zup, ale też do innych dań. Można nią wzbogacać gulasze, dania z patelni czy robić z niej jarzynkę. Jednak najzdrowsza jest jedzona na surowo. Dlatego dziś przygotujemy z niej prostą, ale pyszną surówkę. Będzie pasować do dań mięsnych, z drobiu czy ryb.
Zupa krem z kalafiora i marchewki to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Doprawiona gałką muszkatołową, imbirem i curry ma niezwykły smak i aromat, który sprawi, że krem z kalafiora stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki. Zupa krem z kalafiora i marchewki jest klasyczną, słodkawą zupą w innym, orientalnym stylu. Imbir, curry i gałka muszkatołowa sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, będzie wyraźna i bardzo aromatyczna. Zupa dzięki przyprawom jest również rozgrzewająca.Zupę krem przygotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz ugotować ją na czystym wywarze, przygotuj go dzień wcześniej, aby warzywa oddały swój cały smak i aromat. Zupę możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.Odkryj również nowy smak klasycznej zupy dyniowej- tu poznasz przepis na krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.
Zupa krem z cukinii i marchewki to pomysł na smaczny, pożywny i bardzo zdrowy obiad, również dla najmłodszych członków rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na zupę krem z cukinii i marchewki. Zupa krem z cukinii i marchewki jest zupą niskokaloryczną, ale bardzo sycącą i zdrową. Zupę szczególnie warto gotować w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada nasza odporność i jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. Beta-karoten i związki aktywne zawarte w marchewce i cukinii opóźniają również procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.Zupa krem z cukinii i marchewki to świetny pomysł na zupę dla najmłodszych domowników. Jeśli chcesz ugotować pożywną zupę dla dziecka, pomiń kmin i curry w przepisie. Przyprawy znacznie wzmacniają smak i zupa nimi doprawiona jest przepyszna, jednak dzieci niekoniecznie przepadają za tak aromatycznymi dodatkami. Zupę podaj z kleksem kwaśnej śmietany, możesz dodatkowo oprószyć ją świeżą natką pietruszki, kolendrą lub uprażyć pestki dyni. Zupa smakuje świetnie w towarzystwie grzanek lub pieczywa czosnkowego. Pyszną zupę o rozgrzewających i zdrowotnych właściwościach ugotujesz również z dyni- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem dyniową.
Sałatka jarzynowa jest najpopularniejszą sałatką w Polsce. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta, chętnie ją też zjemy w dzień powszedni. Każdy ma na nią swój przepis, ale nie ma to, jak klasyczna sałatka jarzynowa. Jest najlepsza i najsmaczniejsza. Dziś przygotujemy ją według przepisu siostry Anastazji.W sałatce jarzynowej zawsze muszą się znaleźć ugotowane warzywa korzeniowe. Ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler to jej podstawa. Dodatkami może być zaś groszek konserwowy, cebula, jabłko, jajko, marynowane grzyby, kiszony ogórek. Rozdrobnione składniki miesza się z majonezem, który dodaje sałatce doskonałego smaku.
Karp w galarecie jest typową potrawą wigilijną. Jednak zdania na jej temat są podzielone — jedni nie wyobrażają sobie tej uroczystej kolacji bez galarety, inni wcale za nią nie przepadają. Dziś postaramy się przekonać do karpia w galarecie osoby z obiekcjami. Pomoże nam w tym mistrzowski przepis Wojciecha Amaro.Wojciech Modest Amaro i jego restauracja Atelier Amaro są zdobywcą pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce. To prestiżowe wyróżnienie przyznawane jest najlepszym restauracjom na świecie. A za tym sukcesem stoi oczywiście jej właściciel i szef kuchni w jednej osobie. Także warto zainteresować się jego pomysłami, bo najwyraźniej zna się na rzeczy. To, co urzeka w kuchni Amaro, to powrót do kuchni natury i proste rozwiązania. Właśnie takim niewyszukanym trikiem, jakim jest namoczenie rodzynek w soku z kiszonych ogórków, restaurator odmienił smak tej potrawy.
Barszcz czerwony jest obok zupy grzybowej najpopularniejszą, wigilijną zupą. Obie zupy łączy jednak doskonały aromat leśnych grzybów. Dziś przedstawimy wam przepis na prawdziwy barszcz czerwony według Roberta Makłowicza. Jest na tyle pyszny, że przekonało się do niego już wielu zwolenników grzybowej.Barszcz czerwony gotuje się z dwóch wywarów — jarzynowego i grzybowego. Obowiązkowym dodatkiem jest też buraczany zakwas. Nadaje zupie doskonałego smaku, aromatu i pięknego koloru. Dlatego właśnie przygotowanie barszczu wigilijnego zacznijcie kilka dni wcześniej od nastawienia zakwasu.
Sieć sklepów Lidl od dawna zachęca do niemarnowania żywności i sama podejmuje działania w tym kierunku. Właśnie dziś do Lidla trafiły krzywe marchewki. Choć nie mają idealnych kształtów, są smacznymi, soczystymi marchewkami. Możesz je kupić w dobrej cenie i wykorzystać w swojej kuchni. Lidl Polska nie pierwszy już raz ratuje nieperfekcyjne warzywa przed zmarnowaniem. Wcześniej w sklepach sprzedawano krzywe buraki, które zostały bardzo dobrze przyjęte przez klientów. Tym razem szansa pojawiła się dla krzywej marchewki.
Jeśli planujecie przygotować na Wigilię rybę w galarecie, mamy na nią cudowny przepis. Ryba wychodzi delikatna, ale nie rozpada się, a galareta jest idealnie doprawiona. I jeszcze kwestia dodatków, które doskonale z całością harmonizują. Tym daniem zachwyci się twoja rodzina. Ryba w galarecie jest w niektórych domach wigilijnym daniem numer 1. Delikatne, rybie mięso w otoczce z warzyw i esencjonalnej galarety smakuje rzeczywiście doskonale. Oczywiście jest przy tej potrawie trochę pracy, a najwięcej przy wyjmowaniu ości. Bo oczywiście lepiej zrobić to na etapie przyrządzania potrawy, niż potem odbierać gościom przyjemność jedzenia. Warto też dodać, że ryba w galarecie jest daniem delikatnym i lekkostawnym, więc spokojnie mogą ją jeść osoby będące na diecie.
Surówka z kapusty jest smaczna i doskonale sprawdza się do wielu dań. Odpowiednio przyrządzony sos sprawi, że będzie taka, jak ta, którą znacie z azjatyckich restauracji. Spróbujcie koniecznie — chrupiące warzywa w słodko-kwaśnej zalewie smakują obłędnie.Przepis jest prosty, a surówkę przygotujecie sprawnie. Zachwyci was łagodnym smakiem i przyjemnie chrupiącymi warzywami, których smak podkreśli wyjątkowy słodko-kwaśny sos z dodatkiem odrobiny czosnku. To miła odmiana od klasycznego colesława czy surówki z jabłkiem. Wypróbujcie koniecznie.
Bez sałatki jarzynowej nie obędzie się żadne, polskie przyjęcie czy świąteczny obiad. Jednak można ją też zrobić bez okazji, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Dziś proponujemy małą odmianę — przygotujcie sałatkę jarzynową ze śledziem. Ta klasyka w wyjątkowym wydaniu z pewnością wam posmakuje. Sałatka jarzynowa jest dosyć tania, bo jej podstawę stanowią warzywa korzeniowe. Ziemniak, marchew, pietruszka i seler tworzą zdrowe tło dla bardziej wyrazistych dodatków, takich jak cebula, jabłko, jajko czy właśnie nasz śledź. Rozdrobnione składniki łączą się w smaczną całość za sprawą dodanego majonezu.
Marchewka pełna jest korzystnych mikro i makro elementów, które pozytywnie wpływają na działanie ludzkiego organizmu. Aby zachować jej właściwości na dłużej, warto ukisić ją z kilkoma zdrowymi składnikami. Dodatek imbiru, kurkumy oraz kolendry sprawia, że marchew ma nie tylko pyszny i głęboki smak, lecz jest również jeszcze zdrowsza. Kiszenie marchewki jest jednym z najlepszych sposobów na zakonserwowanie warzywa, aby przetrwał przez wiele długich miesięcy. Kiszonki zawierają również dużo kwasu mlekowego i korzystnych kultur bakterii, co poprawia pracę układu trawiennego i przyspiesza metabolizm. Aby marchewka miała doskonały smak po ukiszeniu, należy użyć warzyw z ekologicznych hodowli. Pryskane pestycydami i inną chemią mogą nie osiągnąć tak dobrego rezultatu. Najlepsze marchewki będą z własnego ogródka, jeśli jednak nie masz do takich dostępu, kupuj je od sprawdzonych sprzedawców.
Gotujesz dziś rosół? Koniecznie przeczytaj nasz materiał. Dzięki niemu dowiesz się, czy na pewno przyrządzasz go, jak trzeba. Sprawdź, jakie warzywa dodać do rosołu. Okazuje się bowiem, że marchewka, pietruszka i cebula nie wystarczą dla dobrego smaku wywaru. Podstawą rosołu jest mięso. Jednak, gdyby nie warzywa, rosół nie byłby rosołem, a tylko mięsnym wywarem. Oczywiście niezbędny jest też dodatek kilku przypraw i zieleniny, jednak one dodają rosołowi już tylko szlifu.
Jeśli znudził ci się już klasyczny rosół, łatwo możesz odmienić jego smak. Proponujemy dziś pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu. Jest pożywny, rozgrzewający i bardzo aromatyczny. A o jego azjatyckim charakterze przesądza dosłownie kilka dodatków.Niektórzy na hasło chińska zupa myślą o potrawie z torebki. Jednak nie o takim daniu tu mowa. Dziś pokażemy wam jak zamienić klasyczny rosół w oryginalną, pyszną zupę. Można ją też przygotować na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego. A smak tego orientalnego rosołu da się modyfikować na wiele sposobów, dodając lub ujmując składniki.
Surówki są pysznym dodatkiem do mięs, placków czy warzywnych kotletów. Warto urozmaicić swój repertuar kulinarny w tym zakresie i choć raz przygotować surówkę z marchewką w nieco inny sposób. Wrzucając do marchwiowo-jabłkowej masy chrzan, uzyskamy przyjemnie pikantną kompozycję, którą dopełni smak delikatnie kwaśnej śmietany. Sięgnijcie po tę surówkę już dziś, a zapamiętacie ją na dłużej. Proponowaliśmy wam już inne pyszne surówki z dodatkiem marchwi. Coleslaw z czerwonej kapusty czy surówka z selerem to tylko wybrane receptury, z których możecie skorzystać, planując obiad. Dziś polecamy wam wyjątkowo pyszną, słodko-pikantną kompozycję z dodatkiem chrzanu i jabłka. Pokochacie to połączenie.
Już niedługo święta, można więc zacząć planować wigilijne menu. Z pewnością w większości domów na stole pojawi się karp. Niektórzy za nim nie przepadają, ze względu na charakterystyczny smak. A czy wiesz, jak przyrządzić karpia bez posmaku mułu? Skorzystaj z naszych podpowiedzi, a w tym roku karp będzie smakował doskonale. Karp jest jedną z najpopularniejszych u nas ryb słodkowodnych. W zasadzie można go kupić przez cały rok, ale trudno wyobrazić sobie bez niego Święta Bożego Narodzenia. Choć jest smaczną rybą, to jednak czasami można w niej wyczuć mulasty posmak. Wpływ na to mają warunki hodowli. Na szczęście jest kilka sposobów na to, by pozbyć się niechcianego smaczku.
Placki ziemniaczane z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Placki są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a marchewka i por nadaje im wyjątkowy, słodko-pikantny smak. Poznaj przepis na placki ziemniaczane inaczej, czyli z marchewką i porem. Placki ziemniaczane z marchewką to doskonały pomysł na lunch, obiad i kolację na ciepło. Placki mają chrupiącą, złocistą skórkę, w środku jednak są mięciutkie, co sprawia, że rozpływają się w ustach. Danie z dodatkiem marchewki i pora ma wyjątkowy smak, są lekko słodkie, ale z wyczuwalną nutą ostrego pora. Do placków ziemniaczanych używaj ziemniaków z dużą zawartością skrobi. Ziemniaki mączne, takie jak Sante, Orlik, Irys są ziemniakami mącznymi, dzięki czemu ciasto na placki nie będzie rzadkie i danie nie rozleci się podczas smażenia. Placki podaj z jogurtem greckim, śmietaną, lub twarożkiem.Jeśli szukasz pomysłu na placki ziemniaczane inaczej- tu poznasz przepis na placki z dodatkiem żółtego sera, zarówno miękkie, jak i chrupiące i doskonałe w smaku.
Lubicie placki ziemniaczane? Szukacie inspiracji na bezmięsne dania? Mamy dla was pomysł na szybki obiad — przygotujcie przepyszne placki z kalafiora. Są lekkie, choć pożywne, delikatne, ale z charakterem. Podajcie je z najlepiej z ulubionym sosem i surówką. Po plackach ziemniaczanych przyszła pora na kalafiora. Choć może brzmi to niewiarygodnie, z kalafiora da się przygotować smaczne, warzywne placuszki. Ich smak można dopełnić innymi warzywami i obowiązkowo przyprawami. Wychodzą lekkie, z charakterystycznym, kalafiorowym smaczkiem.
Sałatka jarzynowa należy do klasyki polskiej kuchni. Jest smaczna, zdrowa i tania. Można ją przygotować nawet z warzyw po rosole. Dziś przedstawiamy wam przepis na sałatkę jarzynową z koperkiem. Jest cudownie lekka, orzeźwiająca i przepyszna. W przygotowaniu sałatki jarzynowej najwięcej czasu zajmuje ugotowanie warzyw korzeniowych, a potem ich posiekanie. Gdy jednak rozłożymy te czynności w czasie, bez większego wysiłku przygotujemy tę pyszną sałatkę. Do przyrządzenia sałatki jarzynowej można też wykorzystać warzywa, na których został ugotowany rosół. Wprawdzie brakuje tam ziemniaka, ale czasami nawet można go pominąć. Pozostałe warzywa są jednak niezwykle smaczne, bo nasączone esencjonalnym bulionem. Jeśli zaś chodzi o krojenie warzyw, tu można sobie pomóc specjalną kratką przeznaczoną właśnie do warzyw. Z miękkimi warzywami dobrze też poradzi sobie krajalnica do gotowanych jajek.
Większość warzyw obieramy przed wykorzystaniem w kuchni. Obierki zwykle lądują w koszu na śmieci. A szkoda, bo można dać im drugie życie i przerobić je na coś smacznego. Zobaczcie, co można zrobić z obierek po marchewce. Będziecie mile zaskoczeni. Marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw. Kryje w sobie dużo beta-karotenu, witamin i błonnika. Te wartościowe składniki znajdują się nie tylko w soczystym miąższu, ale też w skórce marchewki. Ba, w skórce i tuż pod nią jest ich najwięcej. To dlatego naprawdę szkoda wyrzucać marchewkowe obierki.By jednak obierki nadawały się do spożycia, muszą być czyste. Nim więc zaczniesz obierać marchewkę, najpierw dokładnie wyszoruj ją szczoteczką, a potem opłucz. Oczywiście najlepiej byłoby sięgnąć po marchew ekologiczną, z upraw bez nawozów.
Dziś mamy propozycję obiadową dla poszukiwaczy niezwykłych smaków. Zaserwujemy wam serca drobiowe w lekkim sosie chrzanowym. Oczywiście niektórzy podrobów nie tkną, ale jest też wielu ich smakoszy. Jednak z całą pewnością podrobom nie można odmówić charakteru i wyrazistości.Podroby dla niektórych są tym daniem, którego nigdy nie spróbują. Już na samą myśl, nie mają na nie ochoty. Jest też wielu takich, co mimo swojego nastawienia podroby spróbowało i się nimi zachwyciło. W podrobach pociąga ich niezwykła konsystencja, bo np. wątróbka jest kremowa, żołądki lekko gumiaste, a serca twardawe. Mają też zdecydowany smak, którego nie ma białe mięso.Proponowane dziś drobiowe serca nie są trudne do przygotowania. Wymagają tylko około godziny duszenia. Zaprawiony chrzanem sos doskonale pasuje do klusek, ziemniaków czy kaszy.
Kurczak po seczuańsku jest doskonałym pomysłem na obiad w stylu kuchni Dalekiego Wschodu. Kurczak smażony z warzywami, gęstym sosem na bazie sosu sojowego i cukru, oprószony sezamem i szczypiorkiem smakuje genialnie. Poznaj przepis na kurczaka po seczuańsku. Kurczak po seczuańsku to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Danie jest smażone, następnie duszone w gęstym sosie, dzięki czemu wszystkie składniki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środkuDanie przygotuj z ryżem jaśminowym, który świetnie komponuje się z całą potrawą. Kurczaka po seczuańsku przygotujesz zarówno w woku, jak i na patelni z grubym dnem. Przed przygotowywaniem dania pokrój wszystkie warzywa, abyś mógł kontrolować stopień smażenia. Jeśli również jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej- tu znajdziesz przepis na doskonały makaron z sosem sojowym, sezamem i szczypiorkiem.
Surówka z marchewki jest klasykiem naszego dzieciństwa i stołówkowego jedzenia. Słodkawa, chrupiąca, soczysta lub mniej i pełna witamin. Dziś podamy wam przepis na słodką i lekką surówkę z marchewki. Nie ma w niej grama cukru, a i tak jest smaczna. Poznajcie jej tajemnicę. Surówka z marchewki ma wiele zalet. Można ją szybko i łatwo przygotować, pasuje do wielu potraw i jest bardzo wartościowa. A do tego, by ją przygotować, nie trzeba specjalnie biec do sklepu, bo marchewkę zwykle mamy pod ręką. Niewątpliwie jest też jedną z najtańszych surówek. Także same plusy.Smak surówki z marchewki zależy przede wszystkim od jakości samej marchewki. Jeśli jest słodka i soczysta nie wymaga wielu dodatków. Zwykle, by zwiększyć właśnie jej słodkość i soczystość, łączy się ją ze startym jabłkiem, czasem też dosładza. My też mamy swoje sposoby, by ta surówka była po prostu pyszna.