Poznajcie przepis na najlepsze kultowe ogórki po warszawsku do słoików na zimę. Będą one z pewnością największym hitem wśród przygotowanych przez was przetworów. Zachwycą doskonałą chrupkością i słodko-kwaśnym smakiem. Świetnie sprawdzą się jako przekąska, zakąska i dodatek do sałatek. Ogórki po warszawsku to wersja ogórków konserwowych. Wyróżniają się dodatkiem marchewki, czosnku i innych przypraw dodawanych tak naprawdę do ogórków kiszonych. Zalewa się je lekką marynatą z dodatkiem octu, soli i cukru. Dzięki temu mają dość łagodny smak i są niezwykle chrupiące.
Jakub Kuroń zdradził sekretny przepis babci Jadzi na zupę z wędzonymi żeberkami. Potrawa urzeka smakiem i zaskakuje prostotą przygotowania. Będzie wprost idealna na letni obiad. Możecie ją ugotować nawet na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania. Żeberka doskonale smakują duszone, pieczone lub z grilla. Stanowią też świetny dodatek do zup. Świeże czy wędzone potrafią dodać wywarowi niezwykłego smaku. Przekonajcie się o tym sami, przyrządzając zupę na żeberkach według przepisu Kuronia i babci Jadzi.
Mamy dla was pomysł na tani obiad. Przygotujcie kalafior po grecku, czyli duszony z innymi warzywami. Ten lekki, zdrowy i pożywny posiłek będzie was kosztował grosze, a z pewnością urzeknie was smakiem. Będzie wprost idealny na letni posiłek w upalny dzień.Jeśli smakuje wam ryba po grecku, to z pewnością polubicie też kalafior po grecku. Potrawy te różnią się w zasadzie tylko tym głównym składnikiem, a więc rybę wymieniliśmy na kalafior. W ten sposób powstał jarski posiłek, który jest jednak pełen smaku i aromatu. A do tego naprawdę potrafi nasycić.
Kiszona kapusta jest smaczna i zdrowa. A młoda kapusta kiszona w słoiku jest pyszna i prosta do zrobienia. Ta perfekcyjna kiszonka będzie idealna na lato, na przykład jako dodatek do obiadu. Koniecznie nastawcie sobie choć jeden jej słoik na spróbowanie. Jesteśmy pewni, że po skosztowaniu domowa produkcja tej kapusty wejdzie wam w krew. Klasyczna kiszona kapusta króluje jesienią i zimą. Jej kwaśność zależy od temperatury i czasu przechowywania. Wiosną często jest już mocno kwaśna. Jednak o tej porze roku jest czas na młodą kapustę kiszoną. Nawiązuje ona nieco smakiem do ogórków małosolnych. Również nie jest bardzo wyrazista w smaku, ale z pewnością orzeźwiająca i chrupiąca. Porcję takiej młodej, kiszonej kapusty możecie nastawić sobie w słoiku. Najlepiej takim 1-2 litrowym z szeroką szyjką. Wtedy łatwo umieścicie w niej poszatkowane warzywo, a taka ilość kiszonej kapusty zniknie szybko i ze smakiem.
Macie ochotę na jarzynkę do obiadu? Możecie przygotować marchewkę z groszkiem inaczej. Dorzućcie do niej sekretny składnik, a sprawi on, że ten popularny dodatek nabierze nowej jakości. Tym zaskakującym produktem jest kukurydza, która odmieni jarzynkę nie tylko wizualnie, ale też smakowo. Marchewka z groszkiem wzbudza skrajne uczucia. Jedni za nią przepadają, inni jej nienawidzą. Ci drudzy zazwyczaj mają jeszcze uraz z przedszkola, gdzie chciał, czy nie chciał, jarzynkę wypadało zjeść. Dziś zapraszamy was na nieco odmienioną wersję marchewki z groszkiem. Spróbujcie, może dodatek kukurydzy sprawi, że pokochacie ten kolorowy dodatek do obiadu? Pracy przy nim mało, bo sięgamy po kukurydzę z puszki. Groszek również możecie wziąć konserwowy, choć ten mrożony z pewnością będzie smaczniejszy.
Surówka z młodej kapusty jest przyjemnie chrupiąca i aromatyczna. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek z nutą cytryny, że całość nabierze lekkości. Delikatna słodycz marchewki i świeżo posiekany koperek pysznie dopełnią smaku. Podajcie do obiadu, a rodzina będzie zachwycona. Surówki są nieodłącznym elementem wielu obiadowych kompozycji. Orzeźwiający i pełen aromatu specjał z młodej kapusty skusi niejednego amatora lekkich warzywnych kompozycji. Sezonowe składniki w połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakują obłędnie. Skusicie się?
Gulasz z żołądków i serc drobiowych przepisu babci Iwony jest niezwykle aromatycznym i pożywnym daniem. Do gulaszu koniecznie dodaj pieczarki, natkę pietruszki i jeden, niezbędny składnik- marchewkę, który nada daniu lekkiej słodyczy.Gulasz drobiowy jest idealnym pomysłem na danie dla wszystkich miłośników podrobów. Kurze lub indycze serca i żołądki podsmażone z przyprawami na smalcu, a następnie duszone z warzywami, są niezwykle delikatne i soczyste.Gulasz przygotujemy zarówno na szybki i aromatyczny obiad, jak i podamy podczas świąt i większych uroczystości. Danie zachwyci każdego smakosza, gulasz możemy podać z kromką świeżego pieczywa lub ugotować do niego kaszę, bądź puree. Do potrawy świetnie pasują również świeże i lekkie surówki.Pamiętajmy, że nawet najbardziej starannie przygotowany gulasz nie będzie smaczny, kiedy ugotujemy go z nieświeżego mięsa. Podroby muszą mieć ładny, różowy kolor. Świeże mięso również ma bardzo delikatny, neutralny zapach. Blade podroby o ostrym zapachu nie nadają się do jedzenia.
Jak zrobić najłatwiejszą, a zarazem najsmaczniejszą zupę kalafiorową? Zadanie jest łatwe, a sekretem smaku tej potrawy jest prosty trik szefów kuchni. Składniki zupy wystarczy wrzucić do garnka i odpowiednio długo je gotować. Dzięki temu warzywa będą miękkie i uwolni się z nich pełen smak oraz aromat. Zupę kalafiorową można gotować przez cały rok, bo bez problemu można kupić kalafior mrożony. Jednak potrawy przyrządzone ze świeżych warzyw zawsze są smaczniejsze i mają pełniejszy aromat. Dlatego nie ma jak zupa kalafiorowa przyrządzana sezonowo ze świeżego kalafiora. Zupę kalafiorową niektórzy zagęszczają mieszaniną mąki i śmietany, jednak wtedy robi się bardziej kaloryczna i trudniej strawna. Zamiast więc zagęszczać zupę, wystarczy ją odpowiednio długo gotować. Wtedy uzyska nie tylko pożądaną konsystencję, ale też smak.
Marchewka z groszkiem budzi skrajne emocje. Niektórzy za nią przepadają, inni źle ją wspominają z czasów przedszkolnych. Jakub Kuroń wymyślił cudowny patent na marchewkę z groszkiem, dzięki czemu nie jest rozgotowana i świetnie smakuje. Możecie ją podać na przykład do kotletów mielonych lub pulpetów.Marchewka z groszkiem większości osób kojarzy się z dość paćkowatą jarzynką. Marchewka jest w niej zwykle rozgotowana, groszek dodaje całości koloru, a warzywa związane są zawiesistym sosem. Jakub Kuroń proponuje oddzielnie ugotować oba warzywa. Potem dopiero je połączyć i zaprawić lekką zasmażką z masła i mąki. Nie należy zbyt długo gotować marchewki z groszkiem, bo wtedy nabiera nieapetycznego wyglądu.
Jeśli marzy wam się surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji, nasz nowy przepis sprawdzi się idealnie. Zaopatrzcie się w świeże i jędrne pomarańczowe warzywo, a z pewnością uzyskacie smakowity dodatek do kotletów. Spróbujcie koniecznie. Surówka z marchewki i jabłka jak z restauracji jest smacznym dodatkiem do drugiego dania. Chrupiąca i apetyczna kompozycja z dodatkiem soczystego jabłka i świeżutkich marchewek jest prosta w przygotowaniu, a efekt zachwyci nawet najbardziej wybrednych. Skusicie się?
W sezonie sięgnijmy również po arbuza. To owoc, który doskonale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Lemoniada arbuzowa jest więc doskonałym pomysłem na szybki i pyszny napój w upalne dni.Domowy sok marchewkowy to totalna bomba witaminowa. Oprócz wielu cennych witamin zawiera solidną dawkę beta-karotenu, który między innymi nadaje ładny kolor skóry i znacznie przyspiesza opalanie, jest więc idealny przed i trakcie sezonu wakacyjnego.Zdrowy i smaczny sok posmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Smakuje o wiele lepiej niż gotowe soki, które możemy kupić w sklepie. Dodatkowym atutem jest również cena i fakt, że samodzielnie przygotowany sok nie zawiera żadnych konserwantów.Sok z marchewki jest świetnym pomysłem zarówno na ugaszenie pragnienia, jak i lekką przekąskę w ciągu dnia. Sok jest gęsty, przez co również sycący. Ma orzeźwiający smak i rewelacyjny kolor. Poznaj przepis na domowy sok marchwiowy, smakuje lepiej niż sklepowy.Sok, który przygotujemy samodzielnie w zaledwie kilka minut, wygląda fantastycznie, ma gęstszą konsystencję, piękny, pomarańczowy kolor i smakuje genialnie. Połączenie marchewki, kwaśnych jabłek, soczystej pomarańczy i słodkiego banana to gratka dla każdego smakosza.
Szukasz pomysłu na tani i szybki obiad dla całej rodziny? Przygotuj kotleciki ryżowe z dodatkiem marchewki, aromatycznych ziół w chrupiącej panierce z bułki tartej. Do kotlecików dodaj również 2 łyżki kaszy manny, będą doskonałe w smaku. Poznaj przepis na tanie, proste i chrupiące kotleciki ryżowe.Wegetariańskie kotleciki ryżowe są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Są lekkie, chrupiące i delikatne, sprawdzą się więc doskonale w upalne dni i kiedy mamy ochotę zjeść coś pysznego i prostego. Kotlety są również idealne, kiedy mamy bardzo zabiegany dzień i chcemy zrobić naprawdę szybki obiad.Przepis na tanie i chrupiące kotleciki jest przepisem podstawowym. Możesz dodatkowo wzbogacić go o natkę pietruszki, ulubione przyprawy, a także prażone pestki słonecznika lub dyni. W każdej wersji danie smakować będzie fantastycznie.
Jaki dodatek zaserwować do obiadu? Dobrym pomysłem jest klasyczna surówka z pora. Jej smak idealnie dopełnia sos majonezowy. Całość doskonale pasuje do większości potraw z mięs, drobiu i ryb, również tych z grilla. Surówkę robi się szybko i łatwo można regulować jej ostrość. Por nie jest częstym gościem w polskiej kuchni. Zwykle wykorzystujemy go do zup, czasem robimy z niego surówkę. Ta ostatnia jest wyrazista w smaku, a jej ostrość bardzo łatwo jest regulować. Jeśli wolicie pikantniejszą surówkę, użyjcie do jej przygotowania ciemniejszych liści, gdy zaś łagodniejszą — jasnej części pora. Do surówki z pora warto dodać soczyste, słodko-kwaśne jabłko i chrupiącą marchewkę. W ten sposób powstanie kompozycja nie tylko smaczna, ale też ciesząca oczy. Przetestujcie nasz przepis przy najbliższej okazji.
Robiąc sok z buraka, lepiej dodaj do niego jeden konkretny owoc. Jest nim pomarańcza, która da napojowi ogromne korzyści. Nie tylko doda mu smaku, ale też podniesie jego wartość odżywczą. Pamiętajcie, że sok z buraka warto pić przez cały rok, bo kryje się w nim wiele cennych składników. Sok z buraka to samo zdrowie. Stanowi doskonałe źródło polifenoli, które chronią nas przed nowotworami, miażdżycą i spowalniają starzenie się komórek. Dostarcza też żelaza, które wzmacnia krew i cały organizm. Gdy jednak wzbogacimy sok z buraka sokiem z pomarańczy, zawarte w napoju żelazo będzie łatwiej przyswajalne. To dlatego, że pomarańcza jest bogata w witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza. Podobną funkcję spełni też natka pietruszki. Natomiast dodany do soku imbir będzie miał działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe. Pijcie więc sok z buraka regularnie.
Pomysł na tani i szybki obiad? Ekspresowe warzywa z patelni. Danie przygotujesz błyskawicznie z produktów, które masz w lodówce. Do warzyw z patelni możesz podać również kilka wspaniałych składników, dzięki którym ugotujesz szybki, zdrowy i pyszny obiad.Warzywa z patelni możesz podać samodzielnie, możesz również ugotować do nich ryż lub ulubioną kaszę. Do warzyw z patelni doskonale pasuje także pieczona lub gotowana na parze ryba, kawałek indyka lub kurczaka. Tak przygotowany obiad jest zbilansowany, mało kaloryczny, sycący i przede wszystkim zdrowy.Do przygotowania dania z patelni wykorzystaj również inne, ulubione warzywa. Podsmażone na oliwie warzywa to doskonały patent na porządki w lodówce. Jeśli przykładowo zostało Ci kilka pieczarek, fasolka, groszek, kukurydza, czy inne warzywo, koniecznie dodaj je do reszty składników.Danie możesz również doprawić na wiele sposób, w zależności od preferencji smakowych i dodatków. Świetnie sprawdzi się w całej potrawie curry, kurkuma, papryka mielona, czy kmin rzymski. Zamiast ziół prowansalskich, warzywa możesz również doprawić świeżym rozmarynem, koperkiem lub natką pietruszki. Doskonałym pomysłem na dania warzywne i porządki w lodówce, jest również wiosenna zupa jarzynowa, makarony z sosami na bazie warzyw i zapiekanki. W ten sposób otrzymamy wiele smacznych potraw, a i wykorzystamy całkowicie jedzenie, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Dziś specjalnie dla was kultowa zupa szczawiowa według przepisu siostry Anastazji. Patent na nią jest prosty i smaczny, a potrawę robi się dosłownie w 20 minut. Zachwyci wielbicieli zdecydowanych smaków i sezonowych przysmaków. Możecie podać ją również z pokrojonymi w kostkę, ugotowanymi ziemniakami. Zupę szczawiową tak naprawdę można robić przez cały rok, bo pasteryzowany szczaw dostępny jest w słoikach. Jednak wiosna to ta pora roku, kiedy zupa szczawiowa smakuje najlepiej. Można ją bowiem przyrządzić z młodego, świeżego szczawiu. Jak? Najlepiej według przepisu siostry Anastazji.
Marchewka z groszkiem jest popularnym obiadowym dodatkiem. Tym razem proponujemy wam pysznie kremową, a jednocześnie lekką wersję z dodatkiem orzechów nerkowca. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze komponują się z warzywami. Koniecznie spróbujcie - będziecie zachwyceni tym smakiem.Marchewkę z groszkiem zazwyczaj przyrządza się z maślaną zasmażką. Taka wersja specjału nie jest jednak zbyt zdrowa. Jak jednak inaczej zrobić kremowy warzywny specjał? Okazuje się, że wykorzystanie nerkowców będzie idealnym rozwiązaniem tego problemu. Z tym smacznych orzechów przygotujemy bowiem wspaniały kremowy sos. Skusicie się?
Surówka z pora, marchewki i jabłka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Lekka, soczysta i chrupiąca wprost rozpływa się w ustach. Biała surówka z pora zachwyci wszystkich domowników. Poznaj prosty przepis na surówkę z pora, nie ma lepszej.Surówki to zawsze świetny dodatek do obiadu. Świeże warzywa połączone z aromatycznymi ziołami, majonezem, jogurtem lub śmietaną doskonale łączą się z innymi składnikami, tworząc wyśmienity i zbilansowany obiad dla najbliższych.Biała surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka, natki pietruszki, szczypiorku smakuje wyśmienicie, kiedy podasz ją z majonezem i kwaśną śmietaną. Gorąco polecam również dietetyczny majonez, który przygotujesz błyskawicznie, a będzie zdrowszy i mniej kaloryczny niż gotowy produkt.Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym. Przygotujesz go błyskawicznie, bo w piekarniku, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.
Lubicie sałatkę jarzynową? A znacie przepis na sałatkę jarzynową po śląsku. Wiecie, w czym tkwi sekret jej smaku? Ślązacy dodają do niej kawałki podsmażonej kiełbasy, a nawet słoniny. Danie dzięki temu zyskuje na smaku, aromacie, a także na wartości odżywczej. Sałatka jarzynowa to klasyka polskiej kuchni. Bazuje ona na warzywach korzeniowych, lecz wzbogaca się ją różnymi dodatkami. Są więc w niej ogórki kiszone, jabłko czy jajko. Jednak można też dodać marynowane grzybki, por czy czosnek. Śląska wersja sałatki jarzynowej zaskakuje jednak dodatkiem wędliny. Dokładniej dodaje się do niej kawałki podsmażonego boczku, kiełbasy lub słoniny. Danie co prawda nie jest już jarskie, ale naprawdę smaczne. Z pewnością warto przetestować ten przepis.
Jak przygotować wilgotne ciasto marchewkowe? Mamy dla was kilka wskazówek i najlepszy przepis. Gwarantujemy, że przygotowany według niego wypiek będzie wilgotny, miękki i przepyszny. Do ciasta wystarczy dodać tylko trochę dżemu lub musu jabłkowego. Pamiętajcie też o innych, ważnych zasadach.Jedząc ciasto marchewkowe można mieć nieco mniejsze wyrzuty sumienia, bo nie tylko jest słodkie, ale też zdrowe. Dzięki dodatkowi marchewki wypiek zawiera bowiem dużo błonnika, a także sporo witamin i soli mineralnych. Smak marchewki tak naprawdę nie jest wyczuwalny po upieczeniu. Ciasto dzięki niej zyskuje natomiast nie tylko na wartości odżywczej, ale też na strukturze i wilgotności. Sprawdźcie, co warto zrobić, by ciasto marchewkowe było jeszcze bardziej wilgotne.
Surówki często goszczą na naszych talerzach. Przyrządzony z marchewki pikantny specjał z chrzanem urozmaici niejeden obiad. Wystarczy zetrzeć warzywo i doprawić łyżką wyrazistego w smaku korzenia. Efekt zachwyci nawet największych sceptyków. Koniecznie wypróbujcie.Surówki są popularnym dodatkiem, który doskonale łączy się z wieloma mięsnymi daniami. Pikantny marchewkowy specjał, który wam dzisiaj proponujemy, przygotujecie niemalże ekspresowo. Połączenie słodyczy i ostrości spodoba się każdemu amatorowi potraw o wyrazistym smaku.
Ceny warzyw są coraz wyższe, specjaliści ostrzegają jednak, że ma być jeszcze drożej i co kilka dni będziemy obserwować ich wzrost. Ile kosztują teraz świeże warzywa? Jakie są przyczyny takich cen podstawowych produktów?Zimny kwiecień, wysokie koszty uprawy szklarniowych warzyw, inflacja, a także coraz wyższe koszty importu produktów sprawiły, że ceny nowalijek, pomidorów, ogórków, kapusty i innych produktów poszybowały w górę.Droższe są również podstawowe produktu spożywcze, jak pieczywo, jajka, masło, mięso. Ceny są wyższe z każdym tygodniem. Sprawdź, ile kosztują teraz świeże warzywa, niektóre zdrożały w ciągu roku o ponad 100%.
Nie macie pomysłu, co podać do obiadu? Może przygotujecie prostą, pyszną i chrupiącą surówkę babci Jadzi? Stanowi ona doskonałe połączenie kilku warzyw. Jak ją zrobić? Zetrzyjcie marchewkę i kiszone ogórki i dodajcie je do poszatkowanej kapusty. Będziecie zaskoczeni, jak dobrze współgrają ze sobą te składniki.Codzienne przygotowywanie obiadu i wymyślanie do niego surówki to niełatwa sprawa. Każdemu może się znudzić i zabraknąć pomysłów. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i podrzucamy przepis na ciekawą w smaku sałatkę. Będzie ona pasować do większości dań obiadowych, bo doskonale łączy w sobie wszystkie smaki.
Bigos kojarzy się z aromatycznym, sycącym daniem, które często gości na naszych stołach zimą. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaskoczyć bliskich tą pyszną potrawą w Wielkanoc. Młoda kapusta jest już dostępna, a przyrządzenie jest niemalże ekspresowe. Spróbujcie koniecznie.Bigos szlachecki czy myśliwski są pysznymi potrawami, po które wielu smakoszy chętnie sięga. Wiosenna wersja specjału, przyrządzana na bazie młodej kapusty z powodzeniem uświetni wielkanocny obiad. Sycące i pełne aromatu danie z dodatkiem kiełbasy wiejskiej przygotujecie w kilkanaście minut. Spróbujecie?
Mamy pomysł na pyszny i wyrazisty dodatek do obiadu. Jest nim fantastyczna surówka z białej kapusty z chrzanem. Zrobisz ją szybko i łatwo. Wystarczy, że warzywa drobno posiekasz i wymieszasz z ostrzejszym sosem. Podejrzewamy, że właśnie ta część obiadu zniknie z talerzy jako pierwsza. Surówka to najzdrowsza część obiadu, która niestety często jest przez nas pomijana. Gdy tylko mamy mało czasu na przyrządzenie posiłku, zwykle rezygnujemy z przyrządzenia surówki. Dlatego ważne jest, by ten dodatek był prosty do zrobienia. Tak właśnie, jak nasza surówka z białej kapusty.
Pytacie, jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową. Wyjaśniamy, bo nie każdy ma świadomość ile wcześniej, można ją przygotować. Chodzi oczywiście nie tylko o jej smak i wygląd, ale przede wszystkim o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Nikt przecież nie chciałby poczęstować najbliższych zatruciem pokarmowym.Sałatka jarzynowa to klasyka świątecznych stołów. I bardzo dobrze, że robią ją niemal wszyscy, bo warzywa to zdrowie. Przygotowując się do świąt, rozplanowujemy sobie prace. Ustalamy, co kiedy posprzątamy i co kiedy ugotujemy. W tym drugim przypadku trzeba brać pod uwagę, która potrawa czy ciasto bezproblemowo zniosą kilkudniowe przechowywanie. A jak jest z sałatką jarzynową?
Placki warzywne mogą być zarówno szybką i smaczną przekąską, jak i sycącym daniem obiadowym. Tym razem proponujemy wam lekki, nieco słodki rarytas z marchewki i selera z dodatkiem aromatycznej zieleniny. Szczypior i koperek sprawiają, że wychodzą naprawdę smakowite. Skusicie się?Placki warzywne to zdecydowanie coś więcej niż dobrze znane ziemniaczane. Po wyjątkowo wyrazistym rarytasie z kukurydzy proponujemy wam zdecydowanie łagodniejsze w smaku, placki z marchewki i selera. Wzbogacona o dodatek ziół warzywna kompozycja skusi niejednego amatora lekkich specjałów z patelni.
Surówki z marchewki są jednym z łatwiejszych w przygotowaniu warzywnych rarytasów. Słodki korzeń pasuje do wielu składników, nierzadko tworząc z nimi wyśmienite kompozycje. Tak jest również w przypadku surówki z dodatkiem cukinii, którą dzisiaj wam proponujemy. Ostry sos i cebulka idealnie łączą się z kolorowym duetem. Amatorzy wyrazistych specjałów z pewnością będą zachwyceni.Receptur na surówki z marchewki jest wiele. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić to warzywo z imbirem oraz z chrzanem. Tym razem proponujemy równie wyrazistą kompozycję z dodatkiem cebuli oraz ostrego sosu wzbogaconego o płatki chilli. Skusicie się?