Ogórki kiszone są nie tylko smaczną, ale również bardzo zdrową przekąską. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak bardzo pozytywny wpływ mają nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie.
Smakowita pasta jajeczna jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Za sprawą dodatku w postaci ogórków kiszonych, zyskuje ona wyjątkowych walorów, które wprawią kubki smakowe w stan ekstazy. Kanapki w tej odsłonie zasmakują każdemu.
Ogórki kiszone traktowane są przez młodsze pokolenie po macoszemu. Jednak warto mieć świadomość, jak ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia jest ich codziennie spożywanie. O zaletach kiszonek pisaliśmy całkiem niedawno, a ogórki kiszone są ich królami. Lista zalet i korzyści z jedzenia ogórków kiszonych jest długa. Pamiętajmy, że najwięcej korzyści możemy wyciągnąć z własnoręcznie przygotowanych przetworów, najlepiej z ogórków kupionych wcześniej na targu.
Kiszonki cechują się niepowtarzalnym kwaśno-słonym smakiem. Nietrudno namówić do ich konsumpcji wielbicieli kulinariów. Jednak niektórzy sięgają po kiszonki wyłącznie okazjonalnie. Warto to zmienić. Efekty mogą Cię zaskoczyć.
Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na pyszną sałatkę z ogórków kiszonych z sosem musztardowym (można się z nim zapoznać pod tym linkiem). Dzisiaj polecamy kolejne pyszne danie z tym składnikiem w roli głównej! Kiszenie ogórków jest w wielu domach coroczną tradycją. Wiele osób docenia smak tego przetworu. Ich siła tkwi w prostocie. Doskonale smakują same jako przekąska, ale mogą z powodzeniem być składnikiem różnych sałatek i surówek.
Ogórki kiszone są skarbnicą wartości odżywczych, których w żaden inny sposób nie moglibyśmy dostarczyć. Jeśli lubujesz się w przygotowywaniu ich samodzielnie, z pewnością zauważyłeś biały nalot. Czy jest on w jakiś sposób groźny? W żadnym wypadku. Biały nalot jest najzwyklejszym filmem bakteryjnym, który pojawia się na powierzchni niektórych partii kiszonych ogórków. Nie jest szkodliwy - pokazuje jedynie, że kiszonka żyje, a mikroorganizmy w niej żyjące są zadowolone.
Magda Gessler zna się na gotowaniu jak mało kto! Gwiazda TVN dzieli się swoimi niezwykłymi inspiracjami kulinarnymi między innymi w swoim programie Kuchenne Rewolucje, gdzie pomaga innym restauratorom. Jakiś czas temu pani Magda zawitała do Sosnowca, gdzie dokonała rewolucji restauracji "Sale & Pepe". Za sprawą gwiazdy zmieniła się ona w prawdziwie włoską pizzerię "Il pino". W jej menu można znaleźć między innymi tę nietypową pizzę. Naszym zdaniem to doskonałe danie na koniec karnawału.Chociaż połączenie wydaje się dość nietypowe, z pewnością zachwyci niejednego smakosza!Pizza z musem z ogórków kiszonych - przepisSkładniki:Mus:ogórki kiszonerukolakoperDodatki:kawałki pasztetowejcebulatarty serSposób wykonania:Obierz ogórki, usuń z nich nasiona. Dodaj rukolę i pęk kopru, zblenduj, dodać oliwę. Gotowy sos wyłóż na sitko i odsącz nadmiar wody i dopraw pieprzem.Gotowy mus rozsmaruj na pizzy uprzednio posmarowanej odrobiną oliwy i ułóż na nim dodatki: pasztetową cebulę i żółty ser.Przepis Magdy Gessler na najlepsze ciasto do pizzy znajdziesz pod tym linkiem. Co sądzisz o pizzy z tak nietypowym dodatkiem? Jesteś na tak, czy jednak nie przekonuje, Ciebie tego typu połączenie?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Smak dzieciństwa: ciepłe lodyNiezwykły dodatek do rosołuJak wybrać mięso na kotlety schabowe?źródło: ofemininZapraszamy na nasz Instagram
Ziemniaki niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Możemy przygotować je na wiele sposobów, jednak czasami dodajemy je do zup. Przeważnie nie zwracamy większej uwagi na kolejność. Jednak umieszczenie ich w wywarze po ogórkach, może doprowadzić do sporego rozczarowania.
Ogórki kiszone należą do absolutnej czołówki uwielbianych przetworów! Ich przygotowanie jest w wielu domach prawdziwą tradycją, która przechodzi z pokolenia na pokolenia! Niedawno podawaliśmy wspaniały przepis na pastę oraz surówkę, jaką można zrobić z tego uwielbianego przysmaku. Warto również poznać zalety soku z kiszonych ogórków. Przenigdy nie powinien zostać wylany do zlewu!Przez 7 dni pił sok z kiszonych ogórków. Efekty robią ogromne wrażenie!Po pierwsze, pijąc sok z kiszonych ogórków, pozbędziemy się nieświeżego oddechu. Jest to dość krępujący problem, który może utrudnić nam kontakty towarzyskie.To nie koniec doskonałych wiadomości! Sok zawiera również przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia i zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu chorób.Napój doskonale wpływa również na naszą odporność. Wszystko dzieje się za sprawą sporej zawartości witaminy C oraz obecności bakterii probiotycznych. Sok poprawia również metabolizm i wspiera odchudzanie!Sok z kiszonych ogórków ucieszy także smakoszy. Okazuje się, że doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań między innymi sosów i zup! Szczególnie warto wlać go do klasycznego żurku, barszczu czerwonego lub chłodnika!Jak pić sok z kiszonych ogórków?Zdaniem ekspertów, sok z kiszonych ogórków można pić codziennie, najlepiej przed posiłkiem, nie przekraczając 200 ml dziennie. Niestety większa porcja napoju może zwiastować niepożądane problemy żołądkowe.Chociaż napój jest bardzo zdrowy, to ze względu na dużą zawartość sodu powinny unikać go osoby mające nadciśnienie lub problemy z nerkami oraz alergicy.Powyższy tekst nie jest poradą lekarską. W razie ewentualnych wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Błąd podczas gotowania zupy pomidorowejGessler podała przepis na tradycyjne pączkiProsty przepis na "lane" faworki. Są o wiele bardziej chrupiące niż tradycyjneźródło:poradnik zdrowieundefinedZapraszamy na nasz Instagramundefinedundefined
Kiszenie ogórków urasta w wielu domach do rangi tradycji. Po trudach lata nadchodzi jednak zim, gdy można cieszyć się domowym przetworem! Sposobów jego wykorzystania jest bardzo dużo!Ogórki kiszone same w sobie są doskonałą przekąską, świetnie sprawdzą się także jako składnik pysznej surówki. Warto zwrócić uwagę na niezwykłe połączenie smaków. Poza ogórkami w surówce znajduje się między innymi jabłko i ostry por. Taki miks z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych miłośników jedzenia. Surówka pasuje niemal do wszystkiego. Świetnie sprawdzi się do zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych drugich dań. Można jeść ją również samą jako przekąskę!Poniżej podajemy przepis na to pyszne i łatwe w wykonaniu danie. Surówka z ogórków kiszonych i pora - przepieSkładniki:por – po pokrojeniu 1 szklanka1 mniejsze jabłko1 ogórek kiszony2 majonezu pieprz i sól do smakuSposób wykonania:Por kroimy w półplasterki i przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na chwilę, a później odciskamy i przekładamy do miski. Ścieramy na grubych oczkach tarka jabłko i ogórek i kiszony i dodaje do miski.Następnie przygotowujemy sos. Dodajemy do naszej surówki majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy od razu lub schładzamy w lodówce, aby smaki lepiej przeszły.Jeśli chcesz, żeby surówka była nieco lżejsza, zastąp majonez jogurtem naturalnym.Jesteśmy ciekawi, co sądzicie o takim połączeniu smaków?Szukasz innych dań z ogórkami kiszonymi w roli głównej? Polecamy przepis na pyszną domową pastę do kanapek oraz wyborną sałatkę.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykle skuteczny sposób obierania jajekZnaczące wzrosty cen żywnościRewelacyjny przepis na ciasto na pierogiźródło: slodkieokruszki.plZapraszamy na nasz Instagram
Sok z ogórków kiszonych może wydawać się dla większości osób produktem ubocznym, z którego nie ma zbyt wiele pożytku. Niestety, takie myślenie przyczynia się do wyrzucania i marnowania doskonałego specyfiku, który ma wiele pozytywnych zdolności. Nie trzeba wspominać o soku po kiszeniakach jako świetnym prebiotyku, który wspomaga trawienie i generalną kondycję układu pokarmowego. Sok ma jednak jedną cechę, która dla większości jest zupełnie nieznana.
Pasta kanapkowa to jedna z tych receptur, w której tak naprawdę mamy całkowitą dowolność. Możemy mieszać składniki jak tylko nam się podoba, a proporcje przypraw i innych produktów dostosowujemy tylko i wyłącznie pod siebie. Poniższa propozycja pasty pokazuje jeden z tysięcy sposób na łączenie smaków. Kiszony ogórek świetnie kontrastuje z łagodnym smakiem ugotowanego jajka, z kolei majonez współgra z ostrą musztardą, która nadaje ostrości i wyrazistości paście.
Każdy smakosz wie, że ogórki kiszone można podać na wiele sposobów. Niektórzy, z chęcią wyjadają je same prosto ze słoika, inni traktują je jako dodatek do zup, sałatek, tatara oraz surówek. Jeśli znudziły Wam się klasyczne dodatki do kanapek i chcecie nieco urozmaicić swój jadłospis zróbcie z nich pożywną pastę.Jak wiemy, kiszonki mają prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo, udowodniono, że zawierają tzw. hormon szczęścia, więc warto po nie sięgać, tak często jak tylko się! Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj.Ogórki kiszone zyskały już status kultowych. Wielu z nas, co rok przygotowuje ten pyszny przetwór z myślą o zimowych dniach, gdy możemy tylko pomarzyć o pysznych sezonowych owocach i warzywach.