Smakosze.pl
Ogórki kiszone

Pixabay / licencja: CC 0

Niezwykłe rezultaty codziennego jedzenia ogórków kiszonych

21 Lutego 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Ogórki kiszone to nasz polski superfood. Jedzenie ich codziennie poprawia działanie niemal całego organizmu. Pierwsze zmiany zaobserwujemy w swoim brzuchu, niespotykana lekkość oraz uregulowanie pracy jelit to tylko niektóre z korzyści. Naj

Ogórki kiszone traktowane są przez młodsze pokolenie po macoszemu. Jednak warto mieć świadomość, jak ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia jest ich codziennie spożywanie. O zaletach kiszonek pisaliśmy całkiem niedawno, a ogórki kiszone są ich królami. 

Lista zalet i korzyści z jedzenia ogórków kiszonych jest długa. Pamiętajmy, że najwięcej korzyści możemy wyciągnąć z własnoręcznie przygotowanych przetworów, najlepiej z ogórków kupionych wcześniej na targu. 

Ogórki kiszone na lepszy nastrój

Zanim przejdziemy do ich składu oraz bogactwa witamin, warto wspomnieć o właściwościach poprawiających nastrój. W ogórkach znajdziemy substancje, które stymulują produkcję hormonu szczęścia, czyli serotoniny.

To właśnie ona odpowiada za zredukowanie stresu, lęku oraz nerwicy. Badania opublikowane w „National Center for Biotechnology Information” wskazują, że regularnie spożywanie ogórków kiszonych może poprawiać nasze ogólne zdrowie psychiczne.

Nie bez powodu mówi się, że jelita są drugim mózgiem. Jedzenie ogórków kiszonych sprawia, że w jelitach namnażają się korzystne bakterie jelitowe, które odpowiadają za stymulacje wyżej wspomnianego hormonu szczęścia.

Jak pisze specjalista Artur Opolski: Uczeni dowiedli, iż niedobór bakterii jelitowych powoduje spadek produkcji serotoniny aż o 60 procent!! Wnioski z tego badania były jednoznaczne, sfermentowane produkty zwiększają produkcję neuroprzekaźników GABA, które tworzą efekt zbliżony do leków przeciwlękowych. Badanie to zostało przeprowadzone na 700 studentach psychologii.

Ogórki kiszone chronią przed chorobami

Ogórki kiszone wspaniale wspomagają proces odchudzania. Są bardzo niskokaloryczne, dlatego możemy jadać je bez wyrzutów sumienia. Mimo ostrego smaku ogórki są lekkostrawne i nie obciążają jelit oraz żołądka. 

W ogórkach kiszonych znajdziemy bogactwo witaminy C - szczególnie cennej w okresie przeziębień. Znajdują się w nich także witaminy z grupy B, witamina K oraz E, która wpiera działanie wzroku oraz  zmniejsza ryzyko zlepiania się płytek krwi.

Ogórki kiszone są nie tylko pożywne i zdrowe, ale przede wszystkim pyszne. Z ich pomocą możemy przygotować rewelacyjne potrawy, które onieśmielą domowników. Szczerze polecamy ten przepis, który zajmuje tylko kilka minut. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: arturopolski / zywienieabczdrowie

Zapraszam na nasz Instagram

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Czym różnią się borówki od wilczych jagód?

Czytaj więcej >

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >