Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ogórki Kiszone

Ogórki Kiszone

Bezmięsna zupa ogórkowa
29.05.2021 02:00 Ekspresowa ogórkowa w niedrogiej odsłonie

Zupa ogórkowa zalicza się do swojskich smakołyków, które cieszą się sporą popularnością wśród wielbicieli swojskich frykasów. Okazuje się, że wyborne danie można przygotować w mgnieniu oka. Wystarczy, że będziemy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

Prosty sposób na idealne ogórki małosolne
28.05.2021 02:00 Prosty sposób na idealne ogórki małosolne

Ogórki kiszone smakują zupełnie inaczej niż ogórki małosolne. Jedne i drugie mają swoich zwolenników, jednak nie wszyscy wiedzą, z czego wynika różnica pomiędzy tymi przetworami.

Ogórki z ananasem w occie ze słoika
27.05.2021 02:00 Przepis na ogórki z ananasem w occie ze słoika

Ogórki ze słoika dają ogromne pole do popisu ciekawskim smakoszom. Wszelkie słodkie dodatki przestają już zaskakiwać nawet tych, którzy są przywiązani do klasycznych przepisów, takich jak chociażby ten na ogórki małosolne. Jeśli do przepisu chciałbyś użyć ogórków z własnej działki, a nie wiesz, co zrobić, by pięknie rosły, możesz zerknąć do tego artykułu.

Ogórki kiszone
26.05.2021 02:00 Dlaczego ogórki kiszone się psują?

Zepsute ogórki kiszone są prawdziwą zmorą każdego smakosza. Absolutnie nie nadają się one do spożycia. Aby uniknąć takiej nieprzyjemnej sytuacji, należy zawsze stosować się kilku zasad. To właśnie dzięki nim unikniemy wielkiego rozczarowania.W jaki sposób przygotować ogórki kiszone, aby się nie zepsuły?Eksperci wielokrotnie wspominają o tym, jak niezwykle istotne jest źródło, z którego pochodzą nasze warzywa. Zawsze wybierajmy świeże, zdrowe i dorodne ogórki, bez plamek lub uszkodzeń. Nawet niewielka ilość pleśni może spowodować, że będą się one nadawały jedynie do wyrzucenia.Zadbaj również o odpowiednią jakość słoików. Wprawdzie nie muszą być one całkiem nowe, ale staraj się unikać tych, na których widoczne jest zarówno uszkodzenie szkła, jak i wieczka. To również może wpłynąć na stan naszych przetworów.Podczas kiszenia ważna jest również odpowiednia temperatura. Niektórzy uważają, że im jest ona wyższa tym fermentacja przebiega szybciej. Zbyt wysoka może się jednak wiązać z ryzykiem szybkiego zepsucia się naszych ogórków. Poniżej podajemy jeden z najlepszych przepisów na kiszone ogórki.Przepis na kiszone ogórkiSkładniki:kilogram ogórków2 łyżki soli 1 litr wody liść winogronliść dębu liść wiśnikilka ziaren czarnego pieprzu koperchrzanząbek czosnkuźródło: pixabayJak to zrobić?Dokładnie umyj ogórki, tak aby pozbyć się wszystkich możliwych zabrudzeń. Zagotuj wodę i rozpuść w niej 2 płaskie łyżki soli. Na dnie wyparzone słoika wyłóż liście: winogron, dębu oraz wiśni.Ułóż ciasno ogórki, dodaj do nich cienki słupek chrzanu, koper, ząbek czosnku oraz kilka ziaren pieprzu. Wierzch przykryj liściem dębowym. Całość zalej wrzątkiem z solą.Zakręć ogórki i połóż w ustronnym miejscu. Powinny być gotowe za około 5 dni! Smacznego ;)Polecamy również przepis na wyborną kiszoną rzodkiewkę. Z pewnością znajdzie się również dla niej miejsce na kuchennej półce.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Niezwykłe zastosowanie popularnej przyprawy w ogrodzieWyjątkowy sprzęt kuchenny w LidluWyjątkowe fit ptasie mleczko polecane przez samych dietetykówZapraszamy na nasz Instagramźródło: winiary/ przepisy tradycyjne

Ogórki kiszone
25.05.2021 02:00 Co robić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?

Gorzkie ogórki kiszone mogą być prawdziwą zmorą każdego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim stawiać na dobrej jakości ogórki. Zdaniem ekspertów muszą być one małe, jędrne i intensywnie zielone.Przede wszystkim powinny one pochodzić ze sprawdzonego źródła. Najlepiej gdyby była to sprawdzona ekologiczne uprawa. Niestety, przenawożone ogórki mogą nie być dobre w smaku. Mogą również być puste po ukiszeniu - więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie wyszły gorzkie?Już wkrótce rozpocznie się sezon na ogórki. Chociaż możemy je przyrządzać na wiele przeróżnych sposobów, to od lat największą popularnością cieszą się te kiszone. Co zrobić, aby nie wyszły gorzkie?

Kiszona rzodkiewka
24.05.2021 02:00 Prosty sposób na kiszoną rzodkiewkę

Rzodkiewki są małymi, niepozornymi warzywami, które skrywają w sobie mnóstwo wartości odżywczych. Wiele osób nazywa rzodkiewkę "królową nowalijek", a duża ilość związków siarki może być szczególnie doceniona przez ludzi, którzy chcą poprawić swoje włosy i paznokcie. Kiszona rzodkiew jest również świetnym sposobem na wprowadzenie kiszonek do diety dzieci, które nie chcą jeść kiszonej kapusty czy ogórków. Rzodkiewka jest delikatniejsza po fermentacji i nie wydziela tak dużo przykrego dla niektórych aromatu.

Ogórki kiszone
23.05.2021 02:00 Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były puste w środku?

Zdarzyło Wam się przynieść słoik ogórków kiszonych ze spiżarni i przeżyć bolesne rozczarowanie, ponieważ okazały się one ""puste w środku". Nie martw się takiej sytuacji z łatwością da się zapobiec. Zdradzamy, o czym musisz pamiętać przed kiszeniem ogórków.Jak wybrać odpowiednie ogórki do kiszenia?Ogórki kiszone, które są puste w środku mogą być zmorą każdego prawdziwego smakosza. Aby uniknąć takiej sytuacji, powinniśmy przede wszystkim omijać szerokim łukiem warzyw z niesprawdzonych źródeł.Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą ekologiczne ogórki od sprawdzonego dostawcy. Starajmy się wybierać takie odmiany ogórków, które nie mają zbyt dużych komór nasiennych. Wiele osób za najlepszy gatunek wskazuje tzw. ogórki śremskie.Eksperci uważają, że najlepsze ogórki do kiszenia powinny być małe, młode i jasne. Zbyt ciemna skórka warzywa, to oznaka, że podczas ich uprawy stosowano zdecydowanie zbyt wiele nawozów sztucznych. O czym jeszcze należy pamiętać kisząc ogórki?Zasady kiszenia ogórkówJeśli nie chcemy, żeby nasze ogórki kiszony wyszły puste, powinniśmy je ciasno upychać w słoikach. Przedtem warzywa muszą zostać dokładnie wyszorowane i namoczone przez co najmniej kilka godzin w wodzie. Dzięki takim zabiegom będziemy cieszyć się idealnie jędrnymi ogórkami.Warto również pamiętać, że kiszenie ogórków powinno się zawsze odbywać w odpowiedniej temperaturze. Im jest ona wyższa, tym szybciej przebiega proces jej fermentacji. Jednocześnie istnieje wtedy ryzyko, że ogórki zepsują się, zanim ten proces dobiegnie końca. Nie jest to koniec ważnych zasad, o których powinniśmy pamiętać kisząc ogórki.źródło: pixabay

Ogórki kiszone w formie sałatki
10.05.2021 02:00 Ekspresowa sałatka z ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone należą do grona specjałów, które kojarzą nam się ze swojską polską kuchnią. Nietrudno natknąć się na osoby, które zajadają je praktycznie codziennie. Ogórki kiszone warto pokroić i zrobić na ich bazie sałatkę, która na długo pozostaje w pamięci.

Ogórki kiszone jako metoda na nieświeży oddech
08.05.2021 02:00 Sok z ogórków doskonały na nieświeży oddech

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone są bardzo zdrowym produktem spożywczym. Zalewa po specjale również skrywa pewne sekrety. Dzięki niej możemy pozbyć się przykrej przypadłości. Mowa o nieświeżym oddechu. Wystarczy pić sok z ogórków kiszonych przez 7 dni.Ogórki kiszone często goszczą na naszych talerzach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ ich walory smakowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród wielbicieli kulinariów. Okazuje się, że niepozorna zalewa po ogórkach kiszonych może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Ogórki małosolne na zdrowie
29.04.2021 02:00 Czym charakteryzują się ogórki małosolne?

Przepyszne ogórki małosolne należą do grona specjałów, którym bardzo ciężko się oprzeć. Niektórzy wielbiciele kulinariów mogliby nimi zajadać się codziennie. Z pewnością ogórki małosolne warto dodać do swojego jadłospisu. Co możemy wówczas zyskać?

Ogórki kiszone w formie pasty
19.04.2021 02:00 Ekspresowa i bajecznie smaczna pasta z ogórków kiszonych

Nie da się ukryć, że ogórki kiszone zajmują szczególne miejsce w naszej rodzimej kuchni. Często towarzyszą one na talerzu kotletom z ziemniakami. Z ogórków kiszonych możemy również zrobić wyjątkowo smakowitą pastę.

Ogórki kiszone i konserwowe
16.04.2021 02:00 Zdrowsze są kiszone czy konserwowe ogórki?

Smakowite ogórki nie raz wywoływały u nas uzasadniony zachwyt. Dotyczy to przeważnie kiszonego i konserwowego wydania tych warzyw. Obie odsłony mają spore grono entuzjastów. Mało kto spodziewałby się, że tak bardzo się one od siebie różnią.

Surówka
15.04.2021 02:00 Przepis na wyrazistą w smaku surówkę z ogórków kiszonych

Surówka to niezastąpiona część każdego obiadu. Możemy zrobić ją niemal z każdego warzywa. Prosty i szybki dodatek z pewnością wspaniale podkręci smak niemal każdego drugiego dania. Dziś polecamy sałatkę z ogórków kiszonych. Dlaczego warto ją jeść?Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?Ogórki kiszone to składnik, którego wręcz nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu. Kiszonki są probiotykiem, który ma niemal zbawienny wpływ na odporność naszego organizmu. Szczególnie warto je spożywać w okresie wzmożonych zachorowań oraz spadku odporności. Nie jest to jednak jedyna zaleta kiszonek. Odkryto, że zawierają one tzw. hormon szczęścia. Oznacza to, że ich regularne spożywanie może niezwykle pozytywnie wpłynąć na nasz nastrój.Ogórki kiszone możemy jeść na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie z nich pysznej surówki. Co będzie nam do niej potrzebne? Poniżej podajemy przepis.Przepis na pyszną surówkę z kiszonych ogórkówSkładniki:8 ogórków kiszonych1 cebula1 jabłko1/2 pęczka natki pietruszkisok z połowy cytryny3 łyżki olejusól i pieprz do smakuSposób wykonania:Obierz cebulę oraz kiszone ogórki, a następnie pokrój je w półplasterki. Obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Pół pęczka natki pietruszki drobno posiekaj.Przełóż do miski pokrojoną cebulę i ogórki, starte jabłko i posiekaną natkę. Wszystkie składniki ze sobą połącz, a następnie przygotuj sos.Wymieszaj olej rzepakowy z sokiem z połowy cytryny oraz solą i pieprzem. Wymieszaj sos z pokrojonymi warzywami, a następnie odstaw sałatkę na około 15 minut, aby smaki się ze sobą "przegryzły".Surówka będzie pasować niemal do każdego drugiego dania. Z pewnością wzbudzi furorę wśród naszych domowników.Polecamy również inne przepisy na pyszne dania. Niedawno podawaliśmy m.in. obłędną recepturę sałatki jarzynowej oraz ciasta budyniowego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Wzrost cen produktów spożywczych po WielkanocyŁosoś w kremowym sosie ze szparagamiSernik z musem malinowymźródło: poradnik zdrowie/medonet/ przepisy Joli

Woda z ogórków kiszonych
09.04.2021 02:00 Wyjątkowe zalety wody po ogórkach kiszonych

Woda po kiszonych ogórkach jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Pewna blogerka piła ją przez 7 dni, a następnie podzieliła się ze swoimi sympatykami wynikiem tego eksperymentu. Efekty mogą naprawdę zaskoczyć!Zalety wody po ogórkach kiszonychAmerykańska blogerka na własnej skórze przetestowała działanie wody z kiszonych ogórków. Efekty naturalnej kuracji zrobiły na niej spore wrażenie. Okazuje się, że szczególnie mogą przypaść do gustu sportowcom!Kobieta z radością zauważyła, że pozbyła się uciążliwych skurczy mięśni po treningach. Co więcej, napój polecany jest także wszystkim osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Wszystko z powodu zawartego w napoju - kwasie mlekowemu, który pozytywnie wpływa na nasz metabolizm.Nie jest to koniec dobrych informacji blogerka zauważyła u siebie kolejną zaskakują zmianę. Woda po kiszonych ogórkach wyeliminowała problem z nieświeżym oddechem. Krępująca dolegliwość może odbierać nam pewność siebie, dlatego warto wypróbować tej metody. Czy istnieją jakieś przeciwskazania do picia wody z kiszonych ogórków?Przeciwskazania do picia wody z ogórków kiszonych Woda z ogórków kiszonych należy do niezwykle zdrowych napojów, jednak nie każdy powinien po nią sięgać. Niestety w kilku przypadkach lepiej skonsultować kurację tym napojem z odpowiednim specjalistą.Napój nie jest zalecany osobom, które borykają się z problemami z nerkami oraz nadciśnieniem. Dzieje się tak, ponieważ w składzie wody zawarta jest soda, po którą nie powinny sięgać osoby z tego typu schorzeniami.Woda po kiszonych ogórkach kiszonych nie jest również zalecana alergikom. Niestety napój może zawierać powstałą w procesie fermentacji, histaminę, która powoduje m.in.wysypki i pokrzywki.Tak jak wspominaliśmy wcześniej decydując się, na kurację wodą z kiszonych ogórków przede wszystkim należy skonsultować nasze ewentualne wątpliwości z odpowiednim specjalistą.Polecamy również nasze pozostałe teksty o tematyce zdrowotnej. Pisaliśmy m.in. o zaletach soku z brzozy oraz napoju z selera naciowego.Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Media podają, ile może wynieść kaucja za plastikowe butelkiEkspresowy przepis na niezapomniany galaretkowiec bez pieczeniaDlaczego warto jeść makrelę?źródło: żywienie.abczdrowie.pl/poradnik zdrowieZapraszamy na nasz Instagram

Żurek będzie jeszcze lepszy
04.04.2021 02:00 Banalny sposób na pyszny żurek

Pyszny żurek ma status kultowego dania. Z pewnością bardzo trudno mu się oprzeć i niektórzy mogliby go zajadać właściwie codziennie. Okazuje się, że żurek może być jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego zalewę z ogórków kiszonych.

Sok z kiszonych ogórków
30.03.2021 02:00 Niezwykłe właściwości soku z ogórków kiszonych

Ogórki podczas kiszenia stają się witaminową bombą i skarbnicą wielu cennych minerałów. Bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za powstawanie kwasu mlekowego i dwutlenku węgla, żyją również w naszych jelitach, dlatego spożywanie kiszeniaków odbudowuje florę bakteryjną jelit. Nie warto jednak ograniczać się jedynie do samych ogórków. Te, choć są pyszne i wyjątkowo zdrowe, pozostawiają ogromną ilość wartości odżywczych w zalewie, w której pływają. Picie jej regularnie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści, które rozwiążą część problemów z organizmem.

Czego w polskiej kuchni nie lubią cudzoziemcy?
27.03.2021 01:00 Jakich polskich potraw nie cierpią obcokrajowcy?

Nasza kuchnia obfituje w potrawy, które nawet dla Polaków zdarzają się być zbyt trudne do przełknięcia. Tak jest, chociażby z wątróbką z cebulką, która choć wyjątkowo zdrowa, zdaje się być koszmarem dla wielu niejadków. Turyści zza granicy mogą mieć z nią jeszcze więcej kłopotów. Ktoś, kto jest zupełnie nieprzyzwyczajony do danych smaków i aromatów, może nigdy ich nie polubić. Gusta tworzą się w bardzo młodym wieku i ciężko je, będąc w pełni dojrzałą osobą, zmienić na tyle, by ze smakiem zjeść znienawidzone przez siebie dania.

Surówka z ogórków kiszonych
27.03.2021 01:00 Surówka z ogórków kiszonych

Pyszne ogórki kiszone są klasyką naszej rodzimej kuchni. Same w sobie cechują się wyjątkowym słono-kwaśnym smakiem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Dziś na ich bazie przygotujemy surówką, która zachwyci domowników.

Zupa ogórkowa w wyjątkowej odsłonie
25.03.2021 01:00 Sposób na pyszną zupę ogórkową

Nie da się ukryć, że zupa ogórkowa należy do grona swojskich smakołyków, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Istnieje wiele przepisów na tę potrawę. W jednym regionie Polski robi się ją nieco inaczej.

Surówka w zdrowej odsłonie
22.03.2021 01:00 Obłędna surówka z selera i ogórka kiszonego

Nie da się ukryć, że surówka jest zdrowym smakołykiem, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Nie bez powodu tak często ten dodatek gości na naszych talerzach. Jeden składnik znacząco wpływa na aromat surówki.

Jak odkręcić słoik?
20.03.2021 01:00 Sposoby na otworzenie mocno zakręconego słoika

Słoik jest doskonałym wynalazkiem sprzed wieków, dzięki któremu pasteryzacja żywności i jej przechowywanie stało się znacznie prostsze i bezpieczniejsze. Dzięki nim jedzenie nie ma kontaktu z patogenami, które nawet w ciągu kilku dni mogą zaatakować świeże produkty. Niestety, nawet najsilniejsi ludzie mogą mieć problem ze skutecznym odkręceniem zapieczonego czy zassanego słoika. Gdy wieczko zbyt silnie przywiera do gwintu, możemy wykorzystać kilka opcji, które pozwolą nam bez wysiłku odkręcić słoik.

Surówka z ogórkami kiszonymi
19.03.2021 01:00 Słodka surówka z ogórków kiszonych

Surówka może być nie lada specjałem. Wystarczy przygotować ją w odpowiedni sposób. Dziś sięgniemy po ogórki kiszone z nieoczywistymi dodatkami, które połączą się wyjątkową kompozycję smaków. Efekt pozostanie na długo w pamięci.

Ogórki kiszone z białym nalotem
17.03.2021 01:00 Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem?

Ogórki kiszone są uwielbianym dodatkiem do dań, który często pojawia się na naszych talerzach. Biały nalot potrafi wywołać niepokój. Nie oznacza on jednak tego, że ogórki kiszone się zepsuły. Warto o wiedzieć skąd bierze się taka powłoka.

Sok z ogórków kiszonych na zdrowie
15.03.2021 01:00 Niezwykłe korzyści z picia soku z ogórków kiszonych

Sok z ogórków kiszonych jest powszechnie uznawany za bardzo zdrowy produkt i wiele osób z chęcią go pija dla samego smaku. Okazuje się, że niepozorny napitek ukrywa przed nami sporo sekretów. Obok takich właściwości nie sposób przejść obojętnie.

Ogórki kiszone z białym nalotem można jeść?
11.03.2021 01:00 Czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem?

Ogórki kiszone przygotowane w domowych warunkach zawsze smakują najlepiej - wiemy w końcu, co do nich dodaliśmy, a proces fermentacji jest przez nas doglądany osobiście. Nie każdy jednak robi je samodzielnie, więc mnóstwo ludzi kupuje gotowe ogórki ze sklepu. Niestety zdarza się czasem, że w sklepowej beczce z ogórkami widać białawy nalot na skórce ogórków. Czy taki produkt nadaje się do spożycia? Według ekspertów, którzy kiszą żywność od dekad, biała substancja na ogórkach jest wręcz wskazanym widokiem.

Zupa ogórkowa w najlepszym wydaniu
07.03.2021 01:00 Do ogórkowej dodajemy najpierw ziemniaki czy starte ogórki?

Zupa ogórkowa należy do grupy potraw, które są wyjątkowo mocno zakorzenione w naszej kulturze. Ogórki kiszone Polacy robią od wieków, a zupa ta jest jednym z najlepszych sposobów na spożytkowanie ich nadmiaru. Niektórzy spotykają się jednak z pewnymi problemami. Choć ogórkowa towarzyszy nam od wielu lat, nie każdy wie jaka kolejność dodawania składników jest odpowiednia. Dlatego niektórzy popełniają ogromny błąd i na początku dodają do niej ogórki kiszone i dopiero po nich wrzucają kartofle.

kotlety mielone
06.03.2021 01:00 Kotlety mielone z niespodzianką

Kotlety mielone często goszczą w naszej kuchni. Jakiś czas temu zdradzaliśmy Wam sekretny trick, dzięki któremu zawsze będą wychodzić soczyste i pulchne. Tym razem polecamy niezwykłą wersję tego dania. Obłędne kotleciki z dodatkiem ogórków kiszonych będą z pewnością hitem niejednego obiadu. Przepis jest autorstwa popularnej blogerki Joli Caputy. Więcej jej autorskich receptur znajdziecie na prowadzonym przez nią blogu- Przepisy Joli.Kotlety mielone z niespodziankąSkładniki:0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego3 kiszone ogórki1 bułka kajzerka1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka musztardysól, pieprz do smaku Dodatkowo:undefinedbułka tarta do panierowaniaolej do smażeniaSposób wykonania:Obierz ogórki kiszone ze skórki i zetrzyj je na tarce do jarzyn. Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę pokrój w drobniutką kostkę lub również zetrzyj na tarce. Namocz w wodzie bułkę tartą, a następnie ją odciśnij.Przełóż do miski mięso mielone. Dodaj do niego namoczoną bułkę tartą, starte ogórki i cebulę, czosnek oraz musztardę. Wszystko dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem i wyrób dokładnie na jednolitą masę.Rozgrzej olej na patelni, usmaż na nim kotlety, a następnie odciśnij je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Danie podawaj z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz ulubionej surówki np. z pora (na którą przepis znajdziesz tutaj).Wypróbujesz przepis na kotlety mielone z niespodzianką czy wolisz jednak tradycyjną wersję tego dania?Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:Właściwości syropu z seleraDlaczego warto dodać do rosołu imbir?Zupa szczawiowa w nowej odsłonieźródło: Przepisy JoliZapraszamy na nasz Instagram

Sałatka na kolację
06.03.2021 01:00 Przepis na błyskawiczną kolację w 10 minut

Kolacja to posiłek, który najczęściej traktujemy po macoszemu. Po całym dniu jesteśmy zbyt zmęczeni, by gotować na świeżo i stać dziesiątki minut w kuchni. Wielu z nas sięga właśnie wieczorem po kaloryczne przekąski, które potem rzutują na nasze zdrowie. Dużo lepszym rozwiązaniem są błyskawiczne, ale nadal pełnowartościowe kolacje, które możemy przygotować w zaledwie kilka chwil. Taka jest właśnie sałatka z jajkiem i ogórkiem kiszonym, którą możecie także znaleźć na kanale Kuchnia Marioli, skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.