Pomidory można kupić przez cały rok. Warto jednak wiedzieć, jak odróżnić polskie pomidory od zagranicznych. Przedstawiamy cenne wskazówki, które pozwolą wam wybrać pomidory pełne smaku i aromatu. Z ich dodatkiem sałatka czy kanapka będą smakować obłędnie. Pomidory należą do jednych z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw. Jemy je w różnej postaci, jednak najsmaczniejsze są świeże, jedzone na surowo. Co by jednak nie mówić, najsmaczniejsze są nasze krajowe pomidory dojrzewające na słońcu. Jak jednak odróżnić je od tych z importu?
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym i farszem z mięsa mielonego, ryżu i podsmażonej na maśle cebulki, to pomysł na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Gołąbki zapiekane w piekarniku mają doskonały smak i rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na przepyszne pieczone gołąbki.Gołąbki to jedno z tych dań, które można jeść niemal codziennie i nigdy się nie znudzą. Tradycyjne danie z aromatycznym i pożywnym farszem nabierze jeszcze lepszego smaku, kiedy cebule przesmażysz na maśle klarowanym i dopiero później dodasz ją do reszty składników.Do gołąbków przygotuj domowy sos pomidorowy z dodatkiem kwaśnej śmietanki. Gdy gołąbki już będą mocno podpieczone, wlej do naczynia przygotowany sos, doskonale zapiecze się i połączy z całym daniem. Gołąbki piecz na bulionie warzywnym lub rosole, który został z poprzedniego obiadu, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Jeśli gotujesz bulion, po ostudzeniu możesz przelać resztę do woreczków na lód. W ten sposób otrzymasz domowe kostki rosołowe do zup i sosów.Gołąbki możesz przygotować również w wersji bezmięsnej- tu poznasz przepis na jarskie gołąbki z farszem z kaszy i ziemniaków, są równie pyszne, co tradycyjne. Koniecznie musisz ich spróbować.
Jeśli pierwszy raz w tym roku wsadziliście w swoim ogrodzie pomidory, możecie nie mieć pewności, jak o nie dbać. Dlatego dziś poruszymy ważną kwestię, a mianowicie czy powinno obrywać się liście pomidorów. Odpowiedź może zaskoczyć raczkujących ogrodników, ale jak najbardziej należy to robić. Sprawdźcie dlaczego.Jeśli ktoś ma kawałek ogródka lub po prostu lubi zajmować się uprawą roślin, często decyduje się na uprawę własnych warzyw. Zbierane plony cieszą bowiem nie tylko oko, ale też żołądek. Na dodatek zawsze świeże warzywa są pod ręką i nie zawierają chemii. Dużym zainteresowaniem cieszy się zawsze uprawa pomidorów. Wszyscy lubimy ich owoce, a piękne krzaczki można wyhodować nawet na balkonie. Warto jednak wiedzieć, jak o nie dbać i co sprzyja zwiększeniu plonów.
Przedstawiamy prosty sposób na domowy sos do spaghetti. Nie ma opcji, że się nie uda, a gdy podacie go z makaronem, danie obiadowe będzie gotowe. Sos jest szybki do zrobienia, a potrawą z pewnością zachwyci się cała rodzina. Danie będzie doskonałą odmianą od schabowych, mielonych czy pierogów. Sosy do makaronu można kupić gotowe. Wystarczy je podgrzać i podać ze spaghetti czy penne. Te w słoikach wyglądają na dość naturalne, jednak nie ma się co oszukiwać, zawsze mają dodatek składników, które są zbędne dla naszego organizmu. Najzdrowsze sosy, to te, które przygotujemy własnoręcznie. Mamy bowiem pewność, co zawierają, a ich zrobienie jest banalnie proste. Dziś zachęcamy do przygotowania jednego z najbardziej lubianych sosów, a mianowicie bolognese.
Poznajcie sprawdzony przepis na najlepszą domową pizzę. Dzięki niemu z prostych składników wyczarujecie prawdziwy, włoski przebój. Bez wychodzenia do pizzerii czy zamawiania gotowca. Nasza pizza będzie o niebo lepsza od mrożonej i dorówna smakiem tej z dobrych knajp.Pizza swą karierę we Włoszech rozpoczynała jako jedzenie ubogich. Robiło się ją bowiem z prostych składników, które były w każdym domu pod ręką. Do zrobienia ciasta wystarczyła mąka, drożdże i oliwa. Na wierzchu lądowały zaś pomidory i ser.Dziś skład pizzy jest w zasadzie ten sam, jednak można ją nazwać kultowym daniem. Młodzież na całym świecie nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, a i starsi nie mają nic przeciwko zjedzeniu kawałka wytrawnego ciasta z pysznym obłożeniem. Pizzę oferują pizzerie, wiele restauracji i knajp. Można się na nią wybrać do lokalu lub zamówić z dowozem do domu. Niektórzy sięgają zaś po pizzę mrożoną. Jednak danie to możecie przygotować domowym sposobem i to za grosze.
Zupa pomidorowa należy do ulubionych dań wielu smakoszy. W każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Karol Okrasa stawia na przepis wykorzystujący zapiekane warzywa, w tym także świeże pomidory malinowe. Spróbujecie koniecznie — ten smak was zachwyci. Zupa pomidorowa bardzo często gości na naszych stołach w dzień po podaniu rosołu. Nierzadko przyrządzamy ją, korzystając z koncentratu czy soku. Karol Okrasa namawia, by wykorzystać świeże warzywo i zapiec je z pozostałymi roślinnymi składnikami przed dodaniem do bulionu. Dzięki temu zabiegowi danie będzie niezwykle aromatyczne. Skusicie się?
Sałatka grecka jest pyszną warzywną kompozycją dodatkiem sera feta. Idealnie sprawdzi się jako lekka kolacja czy smaczny wczesny obiad. Oryginalnie potrawa nie zawiera sałaty. Mimo to jest orzeźwiająca, co zawdzięcza sporej zawartości ogórka. Zielone warzywo doskonale komponuje się z czarnymi oliwkami, czerwoną cebulę i drobnymi pomidorkami. Koniecznie spróbujecie. Sałatka grecka jest kolejnym — po kultowym gyrosie czy sałatce szwagra — specjałem, który dobrze sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie, jak i imprezowa przekąska. W oryginale warzywna kompozycja bazuje na świeżym ogórku, który podaje się w towarzystwie fety, czarnych oliwek, pomidorów i czerwonej cebuli. My przygotujemy ją z sosem na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Będzie pysznie.
Jak szybko sparzyć liście kapusty na gołąbki? Jeśli masz w domu mikrofalówkę, przy jej pomocy liście będą doskonale miękkie i elastyczne po kilkunastu minutach- szybko i bez gotowania. Poznaj szybki sposób na parzenie liście kapusty na gołąbki.Gołąbki przygotujemy na wiele sposobów: z mięsem, kaszą, ryżem, grzybami, warzywami, z sosem pomidorowym, pieczarkowym. Każde danie, niezależnie od farszu i sosu, z jakim je podajemy, jest przepyszne, o ile liście kapusty są miękkie i elastyczne.Wiele osób rezygnuje z przygotowywania gołąbków właśnie ze względu na kłopotliwą kapustę, której sparzenie wymaga czasu, a i tak nie zawsze będzie idealnie miękka. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu liście zawsze będą miękkie i elastyczne i to w zaledwie 12 minut.Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły farsz do gołąbków- tu poznasz przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, rozpływają się w ustach i są świetną alternatywą dla mięsnej wersji potrawy.
Sałatka grecka jest rewelacyjnym pomysłem na lunch, kolację, a także jako dodatek do potraw z grilla. Lekka, kolorowa, pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu suszonych ziół i oliwy, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na kultową sałatkę grecką, każdy będzie prosił o dokładkę.Danie rodem ze słonecznej Grecji przygotujesz błyskawicznie, a zachwyci swoim smakiem absolutnie wszystkich. Świeże warzywa, czarne, aromatyczne oliwki, słony ser feta, oliwa z oliwek i suszone zioła to genialne połączenie, które pasuje do wielu potraw.Sałatkę grecką przygotowuję do dań w grilla. Karkówka w miodowo- musztardowej marynacie i szaszłyki smakują wyśmienicie podane z lekkim dodatkiem. Sałatka świetnie uzupełnia również smak baraniny, tworząc bardzo aromatyczne i smaczne danie na specjalne okazje.Grecka sałatka będzie najlepsza, kiedy wykorzystasz do niej oryginalny ser feta. Sery, które oznaczone są, jako ser kanapkowy lub ser typu greckiego, nie są prawdziwą fetą. Grecki, oryginalny ser ma idealnie wyważony smak i przygotowany jest z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Myślisz o posadzeniu własnych pomidorów? Musisz pamiętać o odpowiednim przygotowaniu gleby oraz o regularnym odżywianiu sadzonek przy pomocy specjalnych nawozów lub samodzielnie przygotowanego roztworu. Poznaj niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów, będą rosły jak szalone.Pomidory to warzywa, które rosną w błyskawicznym tempie, pod warunkiem, że odpowiednio się o nie dba. Nie wystarczy raz użyźnić glebę, pomidory wymagają stałego uzupełniania związków mineralnych, głównie jodu i azotu, aby rosły szybko, nie chorowały i były smaczne i soczyste.Domowe, wygrzane w pełnym słońcu pomidory są aż słodkie. Z takich warzyw przygotujesz najsmaczniejszy krem z pomidorów, zrobisz domowy przecier, sosy do słoików, dżem i dodasz do niemal każdego dania. Warzywa smakują wybornie również jako dodatek do kanapek i sałatek. Sprawdź, jak i czym je nawozić, aby były doskonałe.Oprócz pomidorów, posadź również aromatyczne zioła, którymi doprawisz każdą zupę, każdy sos, każde danie- tu dowiesz się, jak hodować zioła na balkonie. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, a będą szybko rosły.
Leczo jest smacznym i sycącym daniem, po które chętnie sięga wielu smakoszy. Zastępując kiełbasę boczniakami i dodając nieco wędzonej papryki, uzyskamy wyjątkowo aromatyczną potrawę, której smak spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Spróbujcie koniecznie. Leczo tradycyjnie przygotowywane było jedynie z papryki, pomidorów i wędlin. W polskich domach — mimo oburzenia kulinarnych autorytetów — danie bywa modyfikowane. Do czerwonych warzyw nierzadko dołącza cukinia czy też ziemniaki. Dziś postawimy na nieco inną, bezmięsną wersję. Będzie równie pysznie i treściwie. Skusicie się?
Wiecie, jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości, dzięki czemu będziecie mogli uniknąć nieprzyjemnych następstw. Sprawdźcie też, które warzywa są o wiele korzystniejsze dla zdrowia, gdy jecie je bez obróbki kulinarnej. Niektóre informacje naprawdę zaskakują. Warzywa są bardzo zdrowym składnikiem diety. Z tego powodu powinniśmy jeść je nawet 5 razy dziennie, np. jako dodatek do śniadania, surówka do obiadu, składnik kolacji czy na przekąskę. Dostarczają nam cennego błonnika, który poprawia przemianę materii, a także wiele witamin i soli mineralnych. Poza tym są niezwykle zasobne w związki biologicznie czynne, które też mają pozytywny wpływ na zdrowie. Choć panuje powszechna opinia, że warzywa najzdrowsze są, gdy zjada się je na surowo, to jednak nie w każdym przypadku jest to prawdą. Sprawdź więc, które warzywa wyjdą nam na zdrowie, gdy zjemy je surowe, a które ugotowane.
Pomidory kiszone są pyszną, dobrze znaną na wschodzie Europy, kiszonką. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wprost zachwyca. Z naszym niezawodnym przepisem zawsze wyjdą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiego rarytasu — koniecznie go zróbcie. Jest idealny do sałatek. Pomidory są warzywem o wszechstronnym zastosowaniu. Najczęściej podgrzewamy je, przygotowując sos np. do pizzy czy makaronu. Można jednak potraktować je zupełnie inaczej i przygotować z nich zdrową oraz smaczną przekąskę. Kiszonka będzie też idealnym dodatkiem do sałat, kanapek i obiadów. Spróbujecie?
Biedronka rozpoczęła dzisiaj nową ofertę promocyjną. Wiele produktów spożywczych, jak mięso, ryby, warzywa i owoce, będą w bardzo atrakcyjnych cenach. Akcja trwa od 9 do 14 maja lub do wyczerpania zapasów, więc nie czekaj z robieniem zakupów do końca tygodnia.Biedronka jest jedną z najbardziej popularnych w Polsce sieci sklepów. Nic dziwnego, częste promocje, świeże i smaczne produkty zachęcają do robienia większych zakupów. W sklepach w całym kraju ruszyła promocja, z której aż żal nie skorzystać.Niemal cały asortyment Biedronki jest w tym tygodniu przeceniony. Promocje obejmują między innymi owoce, warzywa, mięso, ryby i wiele innych produktów spożywczych. Konkurencyjne ceny dotyczą również chemii gospodarczej i kosmetyków.
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Wielu Polaków woli ich razem nie zestawiać. Czy jednak ich obawy są słuszne? Czy rzeczywiście sałatka z pomidorem i ogórkiem przyniesie nam więcej strat niż zysków? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości na ten temat.Pomidor i ogórek należą do jednych z najpopularniejszych warzyw. Cenimy ich orzeźwiający smak i przyjemny aromat. Często kładziemy ich plasterki na kanapki, ale też lubimy je dodawać do sałatek. Połączenie to nie tylko świetnie smakuje, ale też wygląda bardzo apetycznie. Niestety niektórzy sugerują, że zestawienie ogórka z pomidorem w jednej potrawie nie jest najlepszym pomysłem. Sałatka z ich dodatkiem doskonale smakuje, jednak nie jest podobno tak wartościowa, jak mogłaby być. Czy rzeczywiście tak jest?
Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Danie będzie wyjątkowo sycące, jeśli podacie je z kaszą jęczmienną. Dzięki zawartym w dodatku błonniku porcja zupy zaspokoi głód na dużo dłużej niż wtedy, gdy zjemy ją z ryżem czy makaronem. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Zupa pomidorowa występuje w wielu wersjach. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić ją ze świeżych pomidorów i zdradzaliśmy patenty na pogłębienie smaku tego specjału. Tym razem proponujemy, by popularne dodatki, takie jak ryż czy makaron, zastąpić sycącym ziarnem — kaszą jęczmienną. W tej odsłonie tez wam posmakuje.
Młoda kapusta kusi smakiem. Karol Okrasa proponuje, by podać ją z pyszną pomidorową salsą i odrobiną aromatycznego masła z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie ten wyjątkowy, nieskomplikowany przepis wydobywający z wczesnego warzywa niezwykły aromat, któremu mało kto się oprze. Domownicy będą zachwyceni. Kapusta młoda w pomidorach jest kolejnym — po wybornej szczawiowej i kremie z dyni — pysznym pomysłem na przyrządzenie sezonowego warzywa wprost od Karola Okrasy. Danie zachwyci was wyśmienitym kontrastem pomiędzy delikatnością warzywa i wyrazistością pomidorowej salsy z dodatkiem ziół. Nikt nie oprze się tej wybornej kompozycji.
Zawijane gołąbki z białą fasolą i ryżem to doskonały pomysł na tani, wegetariański obiad, a także kolację na ciepło. Gołąbki bez mięsa są lekkie i pożywne i posmakują nawet największym miłośnikom mięsnych dań. Poznaj prosty przepis na obłędne gołąbki z fasolą.Bezmięsne gołąbki z fasolą to niezwykle pożywne i smaczne danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Obiad jest prosty i tani, a zniknie z talerzy błyskawicznie. Gołąbki podaję z pieczywem lub ziemniakami ugotowanymi na sypko i sosem pomidorowym z 3 składników, jest błyskawiczny i niedrogi.Farsz na gołąbki przygotowuję z fasoli z puszki, której nie trzeba gotować. Jeśli chcesz wykorzystać surowe strączki, dzień przed przygotowywaniem dania namocz je w zimnej wodzie z dodatkiem kminku i odstaw na całą noc, na drugi dzień ugotuj i ostudź.
Oto lekka i prosta, wiosenna surówka z ogórków małosolnych i pomidorów. Jej tajnym składnikiem jest kozi jogurt. By przygotować ten pyszny dodatek do obiadu, wystarczy pokroić warzywa oraz koperek i wymieszać je ze zdrowym i oryginalnym w smaku dodatkiem. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Wiosenne surówki, tym się różnią od innych, że pachną świeżymi warzywami i są niezwykle orzeźwiające. Potrafią przyciągnąć do stołu bardziej niż całe danie. Co warto do nich dodać? Sałatę, rzodkiewkę, cebulkę dymkę, ogórek świeży lub małosolny, a także szczypiorek, koperek lub natkę pietruszki. Te składniki sprawią, że surówka nie tylko będzie zdrowa, ale też apetycznie kolorowa.Doskonałym uzupełnieniem wiosennej surówki będzie jogurt naturalny, a jeszcze lepiej kozi. Ten drugi wyróżnia się ciekawym smakiem, a także wysokimi walorami zdrowotnymi. Kozi jogurt jest mniej alergizujący i lżej strawny niż ten z mleka krowiego. Poza tym stanowi doskonałe źródło wapnia oraz witamin z grupy B oraz D i E.
Planujecie dziś ugotować zupę pomidorową? Sprawdźcie, kiedy należy dodać do pomidorówki koncentrat pomidorowy. Większość Polaków nie ma pojęcia i popełnia jeden błąd, przez który zupa znacznie traci na smaku i wyrazie. Wy też się go wystrzegajcie.Zupę pomidorową gotujemy często, bo lubi ją niemal każdy. Zazwyczaj zamienia się w nią rosół z poprzedniego dnia, dla urozmaicenia smaku. Pomidorowy smak wywar uzyskuje dzięki dodatkowi świeżych pomidorów lub z puszki, ewentualnie za sprawą przecieru lub koncentratu pomidorowego.
Pizza jest sycącym i wyjątkowo smacznym daniem, które z łatwością przygotujecie w domowym zaciszu. Pyszny drożdżowy placek uzyskacie, łącząc ze sobą zaledwie 5 produktów. Większość z nich z pewnością macie w kuchni. Z naszym przepisem ciasto będzie lepsze niż w niejednej restauracji. Dobrą pizzę charakteryzuje delikatne, dobrze wypieczone — lecz nie suche — ciasto. Właśnie takie przygotujecie z nowej receptury, którą wam proponujemy. Posmarujcie je sosem pomidorowym i posypcie obficie serem, a posmakuje nawet najbardziej wybrednym koneserom włoskich smaków.
Jajka są smaczne i odżywcze. Poznaj jednak 5 najlepszych dodatków do jajek, dzięki którym twój organizm jeszcze bardziej zyska po zjedzonym posiłku. Te korzyści robią wrażenie, warto więc zadbać o odpowiednie połączenie jajek. Będzie smacznie, apetycznie i zdrowo. Jajka jemy zwykle na śniadanie, ale towarzyszą nam też w kluskach, zapiekankach czy ciastach. Lubimy jednak je też za to, że doskonale smakują, nawet kiedy są jedynie ugotowane lub smażone. Nie potrzebujemy do nich nawet żadnych dodatków. Jednak warto połączyć je z niektórymi dodatkami, dzięki którym jajeczna potrawa, stanie się dla nas o wiele zdrowsza. A trzeba dodać, że nie są to jakieś wymyślne zestawy, nie wymagają też one czasochłonnego przyrządzania. Czemu więc nie spożyć jajek właśnie w połączeniu tymi produktami?
Prezentujemy wam przepis na soczystą pierś z kurczaka z niespodzianką. Jest to idealny pomysł na obiad na Lany Poniedziałek. Prosty do przygotowania, lekki i bardzo efektowny. Upieczone mięso możecie podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Cała rodzina będzie się nim zajadać. Filet z piersi kurczaka jest mięsem, które daje gotującym wiele możliwości. To delikatne mięso doskonale bowiem nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia. Gdy przyrządzicie je w piekarniku, będzie naprawdę delikatne i smaczne. Ważne jest jednak, by nie piec go zbyt długo, bo może zrobić się suche i niesmaczne.
Wiecie, jak wyhodować w domu soczyste i pełne smaku pomidory? Podajemy garść porad, dzięki którym wam się to uda. Nie będziecie więc musieli kupować pomidorów w sklepie, bo sami z łatwością je wyhodujecie. Wykorzystajcie tylko jeden patent, a mianowicie odpowiednio dużą doniczkę. Dzięki niej uprawa ma szansę na powodzenie. Choć w sklepach można kupić przeróżne warzywa i owoce, to jednak te wyhodowane we własnym ogródku czy na balkonie z pewnością będą lepsze, bo ekologiczne. Będziecie mieć bowiem pewność, że nie zawierają zbędnej chemii. Poza tym w sezonie będą na wyciągnięcie ręki. Co warto hodować? Z pewnością pomidory, bo zwykle nie sprawiają dużo trudności. By jednak latem można było jeść ich owoce, już teraz trzeba zaplanować ich uprawę. Podpowiemy wam więc, co i kiedy należy zrobić.
Poznajcie przepis na obłędne pulpety w sosie pomidorowym. Są one propozycją na tani obiad za grosze. Do jego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Pulpety będą doskonale smakować podane z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Zapewniamy, że każdy poprosi o dokładkę.Z mięsa mielonego można przygotować wiele różnorodnych potraw. Najpopularniejszą z nich z pewnością są kotlety, ale o wiele zdrowsze będą dania duszone i gotowane. Reprezentują je między innymi pulpety duszone w sosie. Są nie tylko lekkostrawne, ale też bardzo smaczne.
Sos pomidorowy jest częstym uzupełnieniem wielu pysznych dań. Warto przygotować go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowe, często solidnie posłodzone, produkty dostępne w sklepach. Przyrządzenie jest naprawdę proste i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Raz spróbujecie, a już zawsze będziecie tak robić. Sos pomidorowy pasuje między innymi do gołąbków czy frytek. Wykorzystując pomidory z puszki i cebulę przygotujecie go sprawnie. Inspirowana dokonaniami włoskiej legendy kuchni, Marceli Hazan, receptura z pewnością przypadnie wam do gustu. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i dopilnować, by się nie przypaliły. Spróbujecie?
Zupa pomidorowa jest prawdziwą klasyką, wobec której mało kto jest w stanie odmówić kolejnej porcji. Tomasz Strzelczyk opracował własną wersję tej pysznej zupy, którą podaje z pulpetami wieprzowymi. Taki dodatek deklasuje ryż i makaron, ponieważ wybornie smakuje i pięknie wygląda zalany gęstym wywarem. Zupa pomidorowa wcale nie musi być jedzona jedynie z ryżem czy makaronem, co udowodnił Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie. Opisał go w swojej książce kucharskiej "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni". Przygotowanie całości zajmuje odrobinę czasu, jednak efekt jest tego wart. Podając zupę pomidorową do stołu, zachwycisz wszystkich obecnych, a ich talerze staną się puste już po kilku chwilach.
Mamy dla was prosty przepis na wyśmienite śniadanie. Proponujemy obłędną jajecznicę na maślance z pomidorami. By ją przygotować, wystarczy przed dodaniem jajek, wlać na patelnię pół szklanki białego płynu. Jajecznica będzie aksamitna i niezwykle lekka, a mimo wszystko sycąca. Jeśli macie ochotę na ciepłe, pożywne śniadanie, jajka są jak bardzo dobrym wyborem. Jajka, a dokładniej jajecznica, bo do tę prostą potrawę można wzbogacić o składniki, które odmienią jej smak i konsystencję.I my tak właśnie zrobiliśmy, dodając do jajecznicy maślankę i pomidory. Napój sprawił, że jajecznica stała się rzadsza i bardziej aksamitna, a pomidory zmieniły nieco jej kolor i strukturę, a także dodały wyrazu. Koniecznie spróbujcie tej lekkiej wersji jajecznicy.