Sałatka caprese w nowym wydaniu
Sałatka caprese inaczej to nowa, pyszna odsłona tradycyjnej caprese. Sałatka z dodatkiem rukoli, prażonym pestek, oliwek i skropiona oliwą czosnkową wprost rozpływa się w ustach. i stanie się hitem na Twoim stole. Poznaj przepis na obłędną sałatkę caprese inaczej.
Sałatka caprese inaczej to pomysł na szybki lunch, kolację, czy sałatkę podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sałatka świetnie komponuje się również z grillowanym mięsem i rybami. Świeże warzywa, delikatna mozzarella i oliwa nadają świeżości smażonym i grillowanym potrawom.
Do sałatki koniecznie dodaj prażone pestki słonecznika lub dyni, są bardzo zdrowe i aromatyczne. Sałatkę caprese inaczej skrop również oliwą czosnkową, aby dodać daniu ostrości i wyraźnego smaku. Jeśli planujesz przygotowanie sałatki na kolację lub lunch, zrób do niej grzanki ziołowe lub pieczywo czosnkowe.
Przygotuj również tradycyjną sałatkę caprese z sosem balsamicznym i ciesz się jej wyjątkowym smakiem, jak z włoskiej restauracji.
Przepis na sałatkę caprese inaczej
Składniki na 2-3 porcje:
pół paczki rukoli
200 g pomidorków koktajlowych
opakowanie mozzarelli
duża garść czarnych oliwek
garść pestek słonecznika lub dyni
3 łyżki oliwy czosnkowej
sól, pieprz
Jak przygotować sałatkę caprese inaczej?
Rukolę przełóż do większej miski, dodaj pokrojone pomidorki, mozzarellę, oliwki. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru i mocnego aromatu, następnie przełóż je do sałatki.
Caprese skrop oliwą czosnkową, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Sałatkę możesz również wstawić na chwilę do lodówki, aby się schłodziła.