Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prawdziwe spaghetti bolognese
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.12.2021 01:00

Prawdziwe spaghetti bolognese

Prawdziwe spaghetti bolognese
canva/Dar1930

Prawdziwe spaghetti bolognese to pomysł na aromatyczny, sycący makaron jak z włoskiej restauracji. Duszone w passacie pomidorowej warzywa i mięso smakują, podlane czerwonym, wytrawnym winem tworzą doskonały, wyraźny sos do makaronu. Poznaj przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.

Sekretem doskonałego spaghetti bolognese jest sos. Wszystkie składniki muszą być smażone, następnie duszone przez minimum godzinę, aby były miękkie i uwolniły cały swój smak i aromat. Sos boloński podlej delikatnie czerwonym winem wytrawnym, aby danie zyskało ciepłą, winną nutę. Sos bolognese wykorzystasz również do przygotowania obłędnej, włoskiej lasagne.

Produkty z pomidorów, takie jak przecier czy passata zwykle mają lekko cierpki posmak. Szybko się go pozbędziesz, jeśli dodasz do sosu pół łyżeczki białego cukru. Makaron do spaghetti ugotuj al dente. Przegotowane nitki nie wyglądają estetycznie i tracą swoje walory smakowe. Całe danie koniecznie oprósz startym parmezanem.

Szukasz pomysłu na pyszne, włoskie danie dla całej rodziny? Przygotuj domową pizzę. Tu poznasz przepis na oryginalną pizzę Caprese z pomidorami i włoską mozzarellą.

Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese

Składniki na 4-5 porcji:

  • makaron do spaghetti

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego

  • 2 marchewki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • korzeń pietruszki

  • kawałek parmezanu do posypania dania

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • łyżeczka suszonej bazylii

  • czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki cukru

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować prawdziwe spaghetti bolognese?

Na dużej patelni zeszklij na oleju posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. W tym czasie przygotuj warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małą kotkę, dodaj do mięsa i smaż przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu.

Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, bazylię. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, co jakiś czas mieszając sos. Pod koniec gotowania wlej czerwone wino i gotuj już bez pokrywki, żeby wino odparowało, ale zostawiło swój aromat.

Spaghetti bolognese-składniki

Wstaw wodę na makaron, dodaj łyżeczkę soli i odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Gotuj makaron przez 5-10 minut, w zależności od grubości nitek tak, aby był al dente, następnie odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.

Na talerze wyłóż porcję makaronu, dodaj sos bolognese, oprósz startym parmezanem i od razu podawaj.