Prawdziwe spaghetti bolognese
Prawdziwe spaghetti bolognese to pomysł na aromatyczny, sycący makaron jak z włoskiej restauracji. Duszone w passacie pomidorowej warzywa i mięso smakują, podlane czerwonym, wytrawnym winem tworzą doskonały, wyraźny sos do makaronu. Poznaj przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.
Sekretem doskonałego spaghetti bolognese jest sos. Wszystkie składniki muszą być smażone, następnie duszone przez minimum godzinę, aby były miękkie i uwolniły cały swój smak i aromat. Sos boloński podlej delikatnie czerwonym winem wytrawnym, aby danie zyskało ciepłą, winną nutę. Sos bolognese wykorzystasz również do przygotowania obłędnej, włoskiej lasagne.
Produkty z pomidorów, takie jak przecier czy passata zwykle mają lekko cierpki posmak. Szybko się go pozbędziesz, jeśli dodasz do sosu pół łyżeczki białego cukru. Makaron do spaghetti ugotuj al dente. Przegotowane nitki nie wyglądają estetycznie i tracą swoje walory smakowe. Całe danie koniecznie oprósz startym parmezanem.
Szukasz pomysłu na pyszne, włoskie danie dla całej rodziny? Przygotuj domową pizzę. Tu poznasz przepis na oryginalną pizzę Caprese z pomidorami i włoską mozzarellą.
Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese
Składniki na 4-5 porcji:
makaron do spaghetti
400 ml passaty pomidorowej
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
100 ml czerwonego wina wytrawnego
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
korzeń pietruszki
kawałek parmezanu do posypania dania
łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować prawdziwe spaghetti bolognese?
Na dużej patelni zeszklij na oleju posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. W tym czasie przygotuj warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małą kotkę, dodaj do mięsa i smaż przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu.
Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, bazylię. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, co jakiś czas mieszając sos. Pod koniec gotowania wlej czerwone wino i gotuj już bez pokrywki, żeby wino odparowało, ale zostawiło swój aromat.
Wstaw wodę na makaron, dodaj łyżeczkę soli i odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Gotuj makaron przez 5-10 minut, w zależności od grubości nitek tak, aby był al dente, następnie odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.
Na talerze wyłóż porcję makaronu, dodaj sos bolognese, oprósz startym parmezanem i od razu podawaj.