Smakosze.pl
Prawdziwe spaghetti bolognese

canva/Dar1930

Prawdziwe spaghetti bolognese

6 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Prawdziwe spaghetti bolognese to pomysł na aromatyczny, sycący makaron jak z włoskiej restauracji. Duszone w passacie pomidorowej warzywa i mięso smakują, podlane czerwonym, wytrawnym winem tworzą doskonały, wyraźny sos do makaronu. Poznaj przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.

Sekretem doskonałego spaghetti bolognese jest sos. Wszystkie składniki muszą być smażone, następnie duszone przez minimum godzinę, aby były miękkie i uwolniły cały swój smak i aromat. Sos boloński podlej delikatnie czerwonym winem wytrawnym, aby danie zyskało ciepłą, winną nutę. Sos bolognese wykorzystasz również do przygotowania obłędnej, włoskiej lasagne.

Produkty z pomidorów, takie jak przecier czy passata zwykle mają lekko cierpki posmak. Szybko się go pozbędziesz, jeśli dodasz do sosu pół łyżeczki białego cukru. Makaron do spaghetti ugotuj al dente. Przegotowane nitki nie wyglądają estetycznie i tracą swoje walory smakowe. Całe danie koniecznie oprósz startym parmezanem.

Szukasz pomysłu na pyszne, włoskie danie dla całej rodziny? Przygotuj domową pizzę. Tu poznasz przepis na oryginalną pizzę Caprese z pomidorami i włoską mozzarellą.

Przepis na prawdziwe spaghetti bolognese

Składniki na 4-5 porcji:

  • makaron do spaghetti

  • 400 ml passaty pomidorowej

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego

  • 2 marchewki

  • 2 łodygi selera naciowego

  • korzeń pietruszki

  • kawałek parmezanu do posypania dania

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżeczki suszonego oregano

  • łyżeczka suszonej bazylii

  • czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • pół łyżeczki cukru

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować prawdziwe spaghetti bolognese?

Na dużej patelni zeszklij na oleju posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut. W tym czasie przygotuj warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w małą kotkę, dodaj do mięsa i smaż przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu.

Na patelnię wlej passatę pomidorową, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, bazylię. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę, co jakiś czas mieszając sos. Pod koniec gotowania wlej czerwone wino i gotuj już bez pokrywki, żeby wino odparowało, ale zostawiło swój aromat.

Spaghetti bolognese-składniki

Wstaw wodę na makaron, dodaj łyżeczkę soli i odrobinę oliwy z oliwek lub oleju. Gotuj makaron przez 5-10 minut, w zależności od grubości nitek tak, aby był al dente, następnie odcedź i przepłucz pod bieżącą wodą.

Na talerze wyłóż porcję makaronu, dodaj sos bolognese, oprósz startym parmezanem i od razu podawaj.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >