Zupa krem z pomidorów z mozzarellą do pomysł na wyśmienity obiad w prawdziwie włoskim stylu. Lekka, kremowa, gęsta zupa z dojrzałych pomidorów z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii i mozzarelli to klasyka włoskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z mozzarellą. Uwielbiam włoską kuchnię, jest lekka, świeża i bardzo aromatyczna. Jedną z zup, które gotuję naprawdę często jest zupa krem z pomidorów właśnie w włoskim stylu- z mozzarellą, świeżą bazylią i soczystymi pomidorami. Zupa jest idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło.Zupę gotuję na dojrzałych, świeżych pomidorach. Latem najlepsze są pomidorki polne, które mają lekko podłużny kształt i dostaniemy je na każdym miejskim targu i warzywniaku. Moim zdaniem to najsmaczniejsze pomidory, ponieważ są wygrzane w pełnym słońcu, są słodkie i soczyste.Zimą zupę gotuję z pomidorów malinowych lub cherry. Pomidory mają podobny smak do tych polnych, mają również ładny kolor i są naprawdę soczyste. W zupie nie może zabraknąć czosnku, cebuli, oliwy z oliwek, bazylii i oregano, to one nadają aromatu całemu daniu.Chcesz poznać włoską kuchnię? Zrób na obiad gnocchi, czyli włoskie kluseczki, to prawdziwa klasyka. Świetnym daniem jest również cannelloni z farszem z mięsa mielonego, jest idealne na obiad.
Zupa pomidorowa jest zupą, którą kochają wszystkie pokolenia. Doskonale smakuje podana z makaronem czy ryżem. Dziś zdradzimy wam przepis Ewy Wachowicz na zupę pomidorową idealną dla dzieci. Jest w niej przemyconych sporo warzyw, dzięki czemu potrawa jest nadzwyczaj pożywna. Podstawą zupy pomidorowej jest wywar oraz pomidory. Te ostatnie dodaje się w różnej postaci, np. świeże, z puszki, przecier czy koncentrat. Ewa Wachowicz proponuje dodać do tej zupy pomidory malinowe, które są aromatyczne i mało kwaśne. Oprócz nich w zupie nie zabraknie też innych warzyw jak ziemniaków, cebuli czy papryki. Po zmiksowaniu i tak nie zostaną zauważone przez dzieci, a wprowadzą do potrawy sporo zdrowych składników.
Zupa gulaszowa z karkówki to pomysł na wyśmienitą, gęstą i aromatyczną zupę z mięsem i warzywami. Zupa mocno rozgrzewa, jest więc idealnym daniem w chłodne dni. Poznaj prosty przepis zupę gulaszową z karkówki. Zupa gulaszowa z karkówki jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą, która posmakuje każdemu miłośnikowi staropolskich zup. Gulasz z włoszczyzną, papryką i pomidorami ma doskonały, wyraźny smak. Zupę dopraw papryką mieloną i suszonym majerankiem, wyjdzie idealnie.Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Zupa jest daniem jednogarnkowym, które przygotujesz błyskawicznie. Danie będzie gotowe po około godzinie, kiedy karkówka będzie już na tyle miękka, że zacznie się rozpadać.Zupę podaj z kromką świeżego pieczywa, chleb i bagietka pasują do zupy idealnie. Zupę gotuję zarówno na większe uroczystości, jak i zwykły obiad w tygodniu lub w weekend, kiedy mam ochotę na treściwe danie.Masz ochotę na pyszną i prostą zupę polskiej kuchni? Tu poznasz przepis na kartoflankę na żeberkach, jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Publicysta podzielił się w sieci swoją opinią na temat ceny pomidorów. Jego zdaniem przyczyną niemałej kwoty, jaką trzeba za nie zapłacić, jest inflacja. Wpis przedstawiający paragon z zakupów w osiedlowym warzywniaku wywołał gorącą dyskusję. Opublikowane na Twitterze Łukasza Pawłowskiego zdjęcie paragonu spotkało się z falą krytyki. Zakupy opiewające na kwotę 26 złotych obejmowały zaledwie kilka sztuk pomidorów. Zdaniem internautów jednak cena nie powinna publicysty zdziwić.
Przygotowanie taniego obiadu nie wymaga nawet wyjścia do sklepu - korzystając z poniższej receptury, wykorzystać produkty dostępne pod ręką. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube zaprezentował przepis na obiad za niewielkie pieniądze. Potrzeba do niego jedynie ryżu i kilku innych składników. Na całym świecie inflacja odbija się na kieszeniach ludzi, dlatego bardzo popularne zaczynają być niedrogie posiłki i pomysły na obiad. Dzięki nim z łatwością i małym nakładem finansowym można wyżywić całą rodzinę. Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał sposób na przyrządzenie obiadu za grosze. Mimo małego kosztu można stworzyć coś naprawdę pysznego - wystarczy kierować się poradami Strzelczyka.
Zupa meksykańska z wołowiną to pyszny pomysł na obiad w prawdziwie meksykańskim stylu. Danie jest gęste, pożywne i bardzo aromatyczne za sprawą świeżej kolendry, jalapeno i kminu rzymskiego, który jest główną przyprawą całej zupy. Poznaj przepis na zupę meksykańską z wołowiną, idealną na obiad w chłodne, zimowe dni.Zupa meksykańska to jedno z lepszych dań tej słonecznej, pikantnej i kolorowej kuchni. Zupa jest bardzo pożywna, mięsa, wygląda ślicznie, a smakuje jeszcze lepiej. Zupę gotuję zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na idealnie doprawione i rozgrzewające danie. Zupę gotuję na bulionie warzywnym lub drobiowym, tak smakuje najlepiej. Potrawę doprawiam kminem rzymskim i ostrą papryką. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, zamiast papryki ostrej dodaj chili. Zupę podaję z posiekaną kolendrą, kleksem śmietany i nachosami.Równie pysznym daniem rodem ze słonecznego Meksyku jest zupa kukurydziana- tu poznasz przepis na słodko-pikantną zupę kukurydzianą, która błyskawicznie zniknie z talerzy.
Jeśli zastanawiacie się co szybko i tanio przygotować na dzisiejszy obiad, możecie skorzystać z podpowiedzi znanej dziennikarki. Prezentujemy przepis Katarzyny Bosackiej na pyszny obiad z 2,70 zł za porcję. Jego przygotowanie jest bardzo proste, a domownicy z pewnością zachwycą się jego smakiem. Katarzyna Bosacka znana jest m.in. z programów „Wiem co jem" czy „MądrzeJEMY". Dziennikarka udziela w nich porad dotyczących zdrowego odżywiania. Udziela też wskazówek dotyczących dobrych wyborów w sklepach. Na YouTube prowadzi też swój kanał EkoBosacka, na którym przedstawiła ostatnio swój przepis na danie obiadowe za 2,70 zł. Tyle właśnie kosztuje porcja makaronu z sosem pesto rosso, na który zdradziła recepturę. Bosacka do jego przygotowania użyła produktów pochodzących z popularnej sieci handlowej. Są niedrogie, a dobrej jakości.Spójrzcie na kadr pochodzący z filmiku na kanale EkoBosacka na YouTube. To danie wygląda bardzo apetycznie, a jest błyskawiczne do zrobienia.
Zupa pomidorowa często gości na naszych stołach. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie rosołu drobiowego. Tym razem jednak proponujemy wam przyrządzenie jej na wywarze warzywnym z dodatkiem słodkiej papryki. Będzie pysznie, lekko i zdrowo. Spróbujecie? Niejednokrotnie prezentowaliśmy wam już wyjątkowe receptury na nieszablonowe zupy pomidorowe. Wystarczy wspomnieć ten rewelacyjny przepis na rozgrzewającą pomidorówkę z soczewicą czy delikatnie kwaśną wersję z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Jeżeli tamte przepisy przypadły wam do gustu, nowa wersja tej klasycznej zupy też ma szansę na dłużej zagościć w waszym kulinarnym repertuarze. Nikt się bowiem nie oprze pomidorowej doprawionej słodką suszoną czerwoną papryka.
Zupa rybna halaszle to tradycyjna, węgierska zupa gotowana na wywarze rybnym z papryką, pomidorami i białym winem. Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne, a podane z kromką świeżego pieczywa, cytryną i świeżą natką pietruszki smakuje rewelacyjnie i wygląda jak z węgierskiej restauracji. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę rybną halaszle.Zupa halaszle to jedno z lepszych dań węgierskiej kuchni. Zupa jest bardzo aromatyczna, mocno doprawiona papryką ostrą i słodką, sokiem z cytryny i natką pietruszki. Zupa gotowana jest na wywarze z rybich głów, ogonów i kręgosłupów, dzięki czemu jest bardzo esencjonalna, jest przepyszna.Zupę ugotowałam na dwóch rodzajach ryb- dorszu i sandaczu, możesz wykorzystać również karpia, jesiotra, szczupaka, każda ryba ma swój wyjątkowy smak i dzięki niej stworzysz wyśmienity wywar. Do zupy koniecznie dodaj paprykę czerwoną, słodkie, dojrzałe pomidory i białe, wytrawne wino, danie będzie perfekcyjne.Jeśli masz ochotę na inne dania węgierskie- tu poznasz przepis na mięsny gulasz węgierski. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak samodzielnie zrobić kołacze, czyli drożdżowe, słodkie rurki, które podasz z kremem, lodami, cynamonem, czekoladą.
Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to pomysł na pożywne, mięsno- warzywne danie jednogarnkowe, które ugotujesz w godzinę. Zupa ma wyraźny, paprykowy smak, jest bardzo sycąca i esencjonalna, a oprószona natką pietruszki nabiera świeżego akcentu. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową z mięsem mielonym.Zupa gulaszowa z mięsem mielonym to jedna z szybszych, mięsnych zup, które wychodzą za każdym razem i każdy prosi o dokładkę. Gęsta, aromatyczna, pożywna jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Do zupy możesz dodać również papryczkę chili, a zamiast natki pietruszki- świeżą kolendrę, baw się smakami i poznaj swój ulubiony.Zupa gulaszowa z ziemniakami, pomidorami, mięsem i papryką dopraw papryką mieloną słodką i ostrą, danie musi mieć wyraźny smak. Jeśli danie będzie cierpkie po dodaniu koncentratu pomidorowego, wsyp pół łyżeczki białego cukru do wywaru i dokładnie wymieszaj- cukier błyskawicznie usunie cierpkość pomidorów.Z mięsem mielonym ugotujesz również kilka innych zup, które będą prawdziwym hitem na Twoim stole- tu poznasz przepis na zupę serowo- porową z mięsem mielonym. W tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę meksykańską
Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami to pożywna, kolorowa, aromatyczna i prosta zupa, idealna na obiad lub kolację na ciepło. Zupa meksykańska z czerwoną fasolą, kukurydzą, świeżą kolendrą i kminem rzymskim podbiła serca milionów na całym świecie, poznaj przepis na zupę meksykańską z mięsem mielonym i pieczarkami.Kuchnia meksykańska słynie z prostych, ale doskonale doprawionych, pikantnych dań. Podstawą jest mięso, fasola czerwona, pomidory, ostre papryki i oczywiście zioła- kmin rzymski i świeża kolendra. Zupa meksykańska, podobnie jak tacos, to jedna z tych potraw, które możesz jeść codziennie i Ci się nie znudzi.Mielony kmin rzymski, inaczej kumin, kupisz w każdym sklepie. Ma bardzo charakterystyczny smak, jest pikantny i lekko gorzkawy, idealnie doprawia mięso, pomidory, ryż i inne warzywa. Kmin rzymski jest główną przyprawą kuchni Ameryki Południowej, Łacińskiej, a także kuchni Bliskiego Wschodu i hinduskiej. Zupa meksykańska z mięsem mielonym i pieczarkami jest pikantna, mocno pomidorowa, świeża i sycąca. Podaj ją z chlebem meksykańskim kukurydzianym, nachosami lub ryżem, a wszyscy będą zachwyceni jej niepowtarzalnym smakiem.Jeśli również jesteś fanem meksykańskiej kuchni- tu poznasz przepis na zupę meksykańską z kukurydzą, jest prosta i przepyszna.
Poznajcie nową ofertę Biedronki i zobaczcie, co w niej na nas czeka od czwartku. Z pewnością będziecie miło zaskoczeni niektórymi promocjami. A dzięki dobrym cenom mniej odczujecie ostatnie podwyżki i zaoszczędzicie nieco pieniędzy. Przejrzyjcie wraz z nami ostatnią gazetkę sieci Biedronka.Promocje są z pewnością dobrym wabikiem dla klientów. Skuszeni dobrymi cenami przychodzą do sklepu i przy okazji kupują też inne, mniej atrakcyjne cenowo produkty. Jednak często okazuje się, że skorzystanie z promocji pozwala zaoszczędzić naprawdę sporo pieniędzy. Dlatego z pewnością warto udać się np. do popularnego dyskontu na większe zakupy.
Bez pomidorów wiele potraw nie miałoby szansy powstania - to właśnie z nich często powstają najsmaczniejsze sosy, przetwory i zupy. Czy kiełkujące pomidory nadają się do spożycia? Choć z pozoru mogą wyglądać nieapetycznie, nie są w żadnym wypadku szkodliwie i można bezpiecznie je jeść. Pomidory stanowią bardzo istotną część codziennej diety, dlatego zwykle kupuje się je w dużych ilościach. W przypadku zostawienia ich na blacie na dłuższy czas mogą zacząć wyrastać w ich wnętrzu kiełki. Dla wielu osób taki widok jest znakiem do pozbycia się pomidorów i wyrzucają je do kosza na śmieci. Taka decyzja jest niestety jedynie marnotrawieniem zupełnie zdatnego do spożycia produktu.
Sos ze szpinaku do makaronu z serem pleśniowym, śmietaną i pomidorkami koktajlowymi to prosty i bardzo aromatyczny sos, z którego przygotujesz pyszny obiad, kolację lub lunch. Poznaj przepis na sos z mrożonego szpinaku do makaronu.Uwielbiam sosy na bazie szpinaku, są zdrowe, sycące i bardzo smaczne. Jak szpinak mrożony, to koniecznie spora ilość czosnku i śmietana, które świetnie podkreślają smak całego sosu. Do całego dania dodaję pomidorki koktajlowe, które nadają lekkości i świeżości, a także kawałek sera pleśniowego.Ser dodatkowo wzmacnia smak i zagęszcza sos. Jeśli wolisz łagodniejsze sery, wybierz ser typu camembert, jest najdelikatniejszym serem pleśniowym. Smakoszom polecam natomiast ser typu lazur z błękitną pleśnią, jest intensywny i doskonale komponuje się z całym daniem.Dosu ugotuj swój ulubiony makaron, ważne jest jednak to, żeby ugotować go al dente. Rozgotowane nitki lub rurki tracą swój smak, a zamiast makaronu będzie posklejana klucha mąki. Po ugotowaniu makaronu odcedź go i wyłóż na talerze, polej aromatycznym sosem i od razu podaj. Z dodatkiem sera pleśniowego stworzysz wiele świetnych dań- tu poznasz przepis na roladki z kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym, są idealne na obiad dla całej rodziny.
Sos z pomidorów do makaronu na obiad to prosty przepis na wyśmienity posiłek w stylu włoskim. Aromatyczny sos z pomidorów z puszki i pomidorków koktajlowych z dodatkiem czosnku, oliwy, parmezanu i bazylii to świetna opcja na makaron w 20 minut. Poznaj przepis na sos z pomidorów do makaronu.Sos z pomidorów do makaronu to jeden z tych sosów, które można jeść codziennie i nigdy się nie znudzą. Sos jest gęsty i pełen smaku, a otulony startym parmezanem i listkami bazylii wygląda jak z włoskiej restauracji.Do sosu z pomidorów z puszki zawsze dodaję szczyptę cukru, który znacznie poprawia smak dania i pozbywa się cierpkiego smaku przecieru. Danie najczęściej podaję z makaronem penne, spaghetti lub tagliatelle, ponieważ nitki mają taki kształt, że sos dobrze do nich przylega.Sos jest daniem błyskawicznym, jest idealny, kiedy nie mam czasu na gotowanie- obiad jest gotowy w dosłownie 20 minut. Często jem go również jako lunch lub kolację, ponieważ uwielbiam posiłki na ciepło i włoską kuchnię. Jeśli masz ochotę na równie szybki i smaczny sos do makaronu, w tym artkule dowiesz się, jak zrobić sos z brokułów i bazylii. Włoskie dania to również tradycyjna carbonara- tu poznasz przepis na makaron carbonara, będzie gotowy w zaledwie kilka minut.
Sycąca, smaczna i bogata w tekstury — taka jest zupa solferino. Doskonały warzywny specjał skusi największych fanów pomidorowej. Jeżeli macie groszek, jajka, pora i żółty ser koniecznie ją wypróbujcie. Przepis na ten specjał prawdopodobnie sięga czasów największej bitwy podczas wojny francusko-austriackiej, która miała miejsce w 1859 roku pod Solferino. Smaczna i prosta zupa na bazie drobiowego wywaru urzeka delikatnością. Nie wrócicie już do zwykłej pomidorowej.
Sos z pomidorów do słoików to lekki i bardzo aromatyczny sos do makaronów, zapiekanek, pizzy, mięsa. Sos z pomidorów przygotuj na oliwie z oliwek, z czosnkiem i świeżą bazylię, a zrobisz doskonałą bazę do dań w prawdziwie włoskim stylu. Poznaj przepis na wyśmienity sos z pomidorów do słoików, zachowa świeżość i smak przez wiele miesięcy.Sos z pomidorów do słoików to banalnie prosty sos o niezwykłym smaku i aromacie świeżej bazylii, czosnku i oliwy. Sos pasteryzowany zachowuje świeżość przez wiele miesięcy, dzięki czemu w każdej chwili możesz przygotować prosty i wyśmienity posiłek z włoską nutą.Do sosu wykorzystaj dojrzałe, słodkie pomidory. Latem najlepsze będą pomidory polne o podłużnym kształcie. Pomidory te kupisz w lipcu i sierpniu w każdym warzywniaku i na targowisku. Pomidory polne to najlepszy gatunek pomidorów, są tak słodkie, soczyste i pełne smaku, że nie mają sobie równych. W sezonie zimowym, kiedy dostępne są wyłącznie pomidory szklarniowe o ładnym kolorze, lecz praktycznie bez smaku, sos ugotuj na pomidorach cherry. Są mniejsze, jednak zimą to właśnie ich smak najbardziej przypomina polną, wygrzaną w słońcu odmianę. Sos z pomidorów do słoików będzie świetnym dodatkiem do makaronu, pizzy, zapiekanek, lasagne i dań mięsnych. Jeśli masz ochotę na obiad w prawdziwie włoskim stylu- tu dowiesz się, jak zrobić wyśmienitą pizzę według receptury Magdy Gessler.W tym artykule dowiesz się również, jak zrobić lekki makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i bazylią, idealny na pożywny lunch, obiad lub kolację.
Zupa paprykowa z kurczakiem to wyśmienita, rozgrzewająca zupa, idealna na obiad dla całej rodziny. Zupa paprykowa gotowana na bulionie jest bardzo aromatyczna, a świeża kolendra nadaje jej świeżości, lekkości i orientalnej nuty. Poznaj przepis na zupę paprykową z kurczakiem.Zupa paprykowa z kurczakiem to bardzo prosta zupa, którą ugotujesz błyskawicznie. Zupa jest więc idealnym pomysłem na szybki, pożywny obiad nawet wtedy, kiedy nie masz czasu na gotowanie. Zupę paprykową ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu będzie pełna smaku i mocno rozgrzewająca. Zupa paprykowa smakuje najlepiej z kolendrą, która nadaje jej ciekawego smaku i aromatu. Jeśli jednak za nią przepadasz, zamień kolendrę na świeżą natkę pietruszki, jest równie pyszna i świeża. Zupa paprykowa z kurczakiem doprawiona jest również suszoną papryką słodką i ostrą, aby była bardzo wyraźna i smakowała każdemu.Jeśli masz ochotę na pyszną zupę krem- tu poznasz przepis na zupę krem z pieczonej papryki, jak z najlepszej restauracji.
Zapiekane naleśniki z farszem meksykańskim są doskonałym sposobem na wykorzystanie naleśników, których wcześniej nie można było dojeść. Dodatkowo istnieje możliwość wrzucenia praktycznie każdego warzywa do farszu. Na wierzchu po upieczeniu tworzy się pyszna chrupiąca serowa skorupka, na którą każdy się skusi. Zapiekane naleśniki nie są najbardziej popularnym sposobem używania ostatnich sztuk naleśników, lecz każdy kto, go spróbuje, natychmiast się zakocha. Ich smak oraz aromat są zwyczajnie zbyt przyjemne, aby móc przejść obojętnie obok naczynia wypełnionym poniższą potrawą. To także idealna propozycja dla osób spieszących się - wystarczy przygotować naleśniki wcześniej, a w dniu jedzenie nafaszerować je i zapiec. Sam farsz z kolei świetnie wytrzymuje zamrażanie. W taki sposób można zaoszczędzić całkiem dużo czasu.
Kotlety mielone z sosem to pomysł na tradycyjne kotlety w nowej, aromatycznej odsłonie. Szybki sos do kotletów mielonych zrobisz z pomidorów lub śmietany, a dzięki nim całe danie będzie niezwykle urozmaicone i jeszcze smaczniejsze. Poznaj przepis na szybki sos do kotletów mielonych.Jeśli masz ochotę na kotlety mielone, ale znudziło Ci się tradycyjne podanie z ziemniakami i ogórkiem, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Kotlety otulone aromatycznymi sosami są jeszcze delikatniejsze i mają jeszcze więcej smaku.Kotlety mielone przygotuj według tradycyjnego przepisu- tu dowiesz się, jak zrobić i ile smażyć kotlety. Nie wylewaj oleju po smażeniu- będzie dobrą bazą do sosu śmietanowego. Sosy do kotletów przygotuj na wywarze warzywnym, żeby miały wyraźny smak i aromat.Kotlety w aromatycznym sosie podaj z puree z dodatkiem czosnku, danie zachwyci całą Twoją rodzinę.
Pomidorowa jest zupą, która dość często gości na naszych stołach. Warto urozmaicić ten klasyk, wlewając do niego soku z kiszonych ogórków. Danie nabierze zupełnie nowego, głębszego smaku. Z pewnością go pokochacie. Sprawdźcie koniecznie. Smaczna pomidorowa przyjemnie otuli żołądek w chłodne dni. Proponowaliśmy wam już, by przygotować ją z dodatkiem ziół. Zachęcaliśmy też do sprawdzenia sycącej wersji z czerwoną soczewicą. Tym razem proponujemy nowy nietypowy dodatek, który doskonale wydobędzie smak pomidorów.
Zupa meksykańska z ziemniakami i chorizo to pomysł na świetną i pożywną zupę dla całej rodziny. Zupa gotowana z papryczką chili, fasolą, kukurydzą, podana z awokado i świeżą kolendrą to prawdziwy przysmak dla wszystkich miłośników meksykańskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę meksykańską z ziemniakami.Zupa meksykańska z ziemniakami to pikantna zupa o wyraźnym smaku i niezwykłym aromacie. Wszystkie składniki zupy smażone z kminem są pyszne i nabierają prawdziwie meksykańskiego wyrazu. Kmin rzymski jest podstawową przyprawą tej słonecznej kuchni.W zupie nie może zabraknąć chorizo, czyli hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej doprawianej czosnkiem i papryką wędzoną. Chorizo ma bardziej wyraźny smak od zwykłej kiełbasy, jest również bardzo aromatyczna. Całą zupę ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki któremu będzie miała jeszcze lepszy smak.Z chorizo przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurkami i chorizo, czyli danie dla zabieganych, ugotujesz je w zaledwie kilka minut.
Zupa gulaszowa węgierska według Roberta Makłowicza to świetne danie zarówno na obiad, jak i większe uroczystości i święta. Zupa jest bardzo aromatyczna, gęsta o bogatym smaku wołowiny i duszonych z nią warzyw i przypraw. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę gulaszową węgierską według Roberta Makłowicza.Robert Makłowicz jest niepodważalnym autorytetem kulinarnym w naszym kraju. Jego dania z najróżniejszych zakątków świata zawsze są pełne smaku i aromatu, a sposób, w jaki opowiada o miejscu, w którym jest i o samej potrawie sprawia, że mam ochotę oglądać jego programy bez końca. Jednym z przepysznych dań od Roberta Makłowicza jest zupa gulaszowa węgierska. Tradycyjny bogracz węgierski z wołowiną, papryką, marchewką, pietruszką i pomidorami ma niepowtarzalny smak i aromat, jest gęsta i bardzo esencjonalna. Zupa wymaga dłuższego przygotowania i gotowania, jednak warto poświęcić ten czas, aby przygotować doskonałą i miękką wołowinę.Jeśli masz ochotę na wyśmienite danie polskiej kuchni- tu poznasz przepis na staropolski bigos przepisu Makłowicza, idealny na święta i obiad dla całej rodziny.
Sos z kurczakiem do ryżu to bardzo aromatyczne, lekko pikantne danie w indyjskim stylu. Kurczak w sosie to szybka potrawa, którą zapieczesz razem z ryżem w piekarniku, dzięki czemu całe danie będzie miało wyraźny smak pomidorów i orientalnych przypraw. Poznaj przepis na sos z kurczakiem do ryżu.Kurczak w sosie z ryżem będzie najsmaczniejszy, kiedy samodzielnie przygotujesz mieszankę orientalnych przypraw. Częścią mieszanki natrzyj mięso, pozostałą część podsmaż z cebulką na oleju i na ich bazie przygotuj sos. Połączenie curry, kolendry, papryki, kminu, imbiru i czosnku to chyba najlepsza marynata do kurczaka w indyjskim stylu.Sos do kurczaka przygotuj z passaty pomidorowej i bulionu warzywnego, dzięki czemu zarówno ryż, jak i mięso nabiorą warzywnego, bardziej pełnego aromatu. Całe danie tuż przed podaniem oprósz posiekaną, świeżą kolendrą, możesz również podać ćwiartki limonki do smaku. Jeśli szukasz pomysłu na zupę w indyjskim stylu- tu poznasz przepis na tradycyjną zupę indyjską z soczewicą.
Pizza to najbardziej popularne danie włoskiej kuchni, które uwielbiają wszyscy. Sekretem idealnej pizzy jest odpowiednie przygotowanie ciasta i pieczenie. Nie zapominajmy również o sosie, który jest bazą w każdej pizzy. Jak zrobić perfekcyjną pizzę w domu, jak z włoskiej restauracji?Nie ma lepszego dania od cienkiej pizzy na chrupiącym, delikatnym spodzie. Taką pizzę bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu, wystarczy, że przygotujesz ciasto i upieczesz je w odpowiedni sposób.Niezależnie od dodatków, bazą w pizzy jest sos i ser. Domowy sos pomidorowy z pomidorów, oliwy i suszonego oregano jest chyba najlepszym sosem i smakiem dorównuje tym z włoskich restauracji. Do pizzy wykorzystaj mozzarellę białą w kulce lub żółtą, startą. W tym artykule dowiesz się, z jakiej mąki i innych składników przygotować perfekcyjne ciasto, jak piec pizzę, żeby była idealna i jak zrobić domowy sos pomidorowy. Tak przygotowana pizza zniknie w oka mgnieniu. Po tak smacznym obiedzie lub kolacji pora na deser- tu poznasz przepis na włoskie tiramisu, idealne do espresso. Jeśli natomiast masz ochotę na pyszne rogaliki z nadzieniem- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić i czym nadziewać ciasto francuskie.
Dobra pomidorowa skradnie serce każdego smakosza. Nasze babcie znały sposób, by zawsze się udała. Sekretem ich sukcesu był dodatek cukru, który pozwala wydobyć pyszny smak tego warzywa. Wystarczy łyżeczka, by poczuć różnicę. Sprawdźcie koniecznie. Podpowiadaliśmy już jak przygotować wyjątkową pomidorówkę z ziołami prowansalskimi i jak tę klasyczną zupę przyrządzić w wersji orientalnej z dodatkiem mleka kokosowego. Tym razem zdradzamy recepturę na babciną pomidorową, który zawsze się udaje.
Zupa krem z żółtych warzyw to pyszna, słodka zupa o bogatym smaku, jest idealna na lekki, ale pożywny obiad, lunch lun kolację. Zupę krem podaj z prażonymi pestkami dyni lub słonecznika i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki, podana w ten sposób będzie smakować najlepiej. Poznaj przepis na zupę krem z żółtych warzyw.Krem z żółtych warzyw to przepyszna, gęsta zupa o rozgrzewających właściwościach. Zupa z pieczoną dynią, marchewką, papryką, pomidorami i czosnkiem będzie prawdziwym hitem, każdy będzie prosił Cię o przepis. Warzywa przed pieczeniem skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Całe danie dopraw rozmarynem dopiero po ugotowaniu i zblendowaniu, ponieważ suszony rozmaryn może zgorzknieć podczas pieczenia, co zepsuje smak warzyw i zupy. Krem podaję z posiekaną natką pietruszki i prażonymi pestkami, które doskonale komponują się z zupami tego typu. Nie wyrzucaj pestek z dyni, możesz je wysuszyć, a następnie przygotować z nich wyśmienite pesto z dodatkiem rukoli, idealne do zup, mięs, makaronów. Pieczone warzywa to sekret każdej zupy krem o pełnym, doskonałym smaku- tu poznasz przepis na obłędny krem z pieczonym pomidorów, idealny na rodzinny posiłek.
Pomysł na pożywną, smaczną i zdrową zupę? Ugotuj krem z czerwonej soczewicy i pomidorów, danie jest idealne zarówno na obiad, jak i lunch i kolację. Zupa doda Ci energii na wiele godzin, rozgrzeje i wzmocni. Poznaj przepis na obłędną zupę krem z soczewicy.Zupa krem z soczewicy jest doskonałym pomysłem na lekki i sycący posiłek, niezależnie od pory dnia. Zupa gotowana z curry i mlekiem kokosowym ma wyczuwalną, orientalną nutę, a całe danie jest doskonale doprawione.Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, dodaj do zupy papryczkę chili lub dopraw ją pieprzem cayene. Zupę wykańczam posiekaną natką pietruszki, świeża kolendra sprawdzi się równie dobrze. Krem gotuję na bulionie warzywnym, aby miał pełny, warzywny smak i aromat. Czerwona soczewica jest pyszną odmianą, jest również delikatna i szybko się gotuje. Soczewica to nie tylko smak- zawiera ogromne ilości białka, dzięki czemu jest świetnym zamiennikiem mięsa, kwasu foliowego i potasu, który regule ciśnienie krwi i pracę serca. Z soczewicy przygotujesz wiele smacznych potraw, między innymi przepyszny pasztet z żurawiną, jest idealny na kanapki i pokochają go nawet najwięksi miłośnicy mięsa.