Nie masz pomysłu na obiad lub chcesz przygotować coś na szybko w bardzo zabieganym dniu? zrób szybki sos pomidorowy do makaronu, którego ugotowanie zajmie Ci dosłownie 20 minut. Sos jest bardzo aromatyczny, gęsty, a świeża bazylia i suszone oregano świetnie uzupełniają jego smak. Poznaj przepis na szybki sos pomidorowy do makaronu.Szybki sos pomidorowy z ulubiony makaronem, np. spaghetti, penne, kokardkami, to pożywne i smaczne danie, które smakuje wszystkim, a jego przygotowanie trwa dosłownie chwilę. Aromatyczny sos z pomidorów doprawiony cukrem, bazylią, czosnkiem i oliwą z oliwek błyskawicznie znika z talerzy i wszyscy proszą o dokładkę.Pomidory z puszki mają wyraźny, lekko cierpi smak, dlatego też koniecznie dodaj do nich cukier, aby je osłodzić i pozbyć się cierpkości. Do sosu możesz również dodać szczyptę rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich. Sos nie wymaga zagęszczania, pomidory, cebula i czosnek doskonale zagęszczą danie bez dodatku mąki. Ugotuj również wyśmienity sos boloński z mięsem mielonym- tu poznasz przepis na sos do spaghetti bolognese, idealny na obiad dla całej rodziny.
Zupa rybna z krewetkami i kawałkami dorsza to jedna z lepszych zup, jest idealna o każdej porze roku, mocno warzywna, rybna i niezwykle aromatyczna. Zupa rybna posmakuje każdemu smakoszowi i miłośnikowi ryb i owoców morza. Poznaj przepis na pyszną i prostą zupę rybną z krewetkami.Zupa rybna z krewetkami i dorszem to jedna z moich ulubionych zup. Mocno rozgrzewa, syci, a jej smak sprawia, że za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Zupę zawsze doprawiam tymiankiem, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki, ponieważ świetnie łączą się z charakterystycznym smakiem ryby i krewetek.Zupę rybną gotuję na wywarze warzywnym z selera, marchewki, korzenia pietruszki, aby całe danie miało jeszcze lepszy smak. Lubię pikantne dania, dlatego zawsze dodaję papryczkę chili do zupy rybnej. Jeśli wolisz zupę o łagodnym smaku, pomiń papryczkę w przepisie.Świetną zupę rybną ugotujesz również z łosia- tu poznasz przepis na aromatyczną zupę rybną, bardzo delikatną i smaczną. Jeśli natomiast szukasz pomysłu na danie z krewetkami- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić tradycyjną zupę tajską Tom Yum, jak z najlepszej, tajskiej restauracji.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Sposób, w jaki ten dzień rozpoczniemy, decyduje bowiem o naszym samopoczuciu przez jego dalszą część. Czego więc lepiej nie jeść i nie pić na śniadanie, by wyszło nam na zdrowie? Przedstawiamy krótką listę produktów.Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest ważny, bo ma za zadanie dostarczyć nam energii na jego pierwsze godziny. Ma też na celu zaspokoić głód i pobudzić do pracy metabolizm. Jeśli odpowiednio dobierzemy produkty śniadaniowe, jest szansa, że przed południem nie dopadnie nas gwałtowny spadek energii. A nie byłoby to pożądane, bo właśnie wtedy zwykle intensywnie pracujemy.O tym, że śniadanie trzeba jeść, słyszeli chyba wszyscy. Niestety różnie z tym bywa. Niektórzy zaśpią do pracy czy szkoły, więc wychodzą z zapakowanymi produktami z domu. Inni na szybko łapią, co popadnie i też wybiegają. A niestety nie jest obojętne, co na śniadanie zjemy. Po niektóre produkty lepiej nie sięgać, bo nie służą naszemu organizmowi.
Jeśli w repertuarze na dziś przewidujesz zupę pomidorową, możesz przygotować ją w nowej wersji. Jest chłodno, więc błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem, będzie jak znalazł. Tak naprawdę wystarczy szczypta tej przyprawy, by zupa zmieniła swój charakter.Zupę pomidorową lubimy w każdej wersji. Jej wyraźny, kwaskowy smak świetnie sprawdza się o każdej porze roku. Jednak w zależności od sezonu, można ją przygotować z pomidorów świeżych lub przetworzonych. Podobnie jest z dodatkami — tak samo dobrze smakuje podana z ryżem, makaronem, jak i grzankami czy ptysiowym groszkiem.Dziś jednak postawimy na nieoczywistą przyprawę. Dodamy bowiem do zupy pomidorowej trochę chilli. Może być sproszkowane lub świeże. Każde sprawi, że zupa nabierze ostrości i będzie działać rozgrzewająco.
Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie. Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi. Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów.
Klasyczna makaronowa zapiekanka z kiełbasą jest pysznym pomysłem na późny obiad lub większą kolację dla całej rodziny. Przygotowuje się ją w ekspresowym tempie, jest banalnie prosta i tania, a dodatkowo syci na wiele godzin. Poniżej zaprezentowany przepis sprawdzi się więc w sytuacji, gdy zabrakło czasu na większy posiłek. Zapiekanka makaronowa pozwala zaoszczędzić nie tylko czas, lecz również energię. Poza kilkoma czynnościami, które należy wykonać, przygotowanie całej potrawy od początku do końca wymaga od gotującego jedynie kilkudziesięciu minut faktycznej pracy. W poniższej recepturze zawarta jest papryka, lecz można zamienić je na inne ulubione warzywo czy grzyby. Eksperymentuj z dodatkami i przyprawami do zapiekanki, dzięki czemu znajdziesz swoją ulubioną kompozycję.
Zupa rybna z pstrąga na mleku kokosowym to propozycja na zupę w nieco orientalnym stylu. Danie ma doskonały smak, jest lekko słodka o wyraźnej nucie włoszczyzny, imbiru i soku z limonki. Poznaj przepis na jedną z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych zup rybnych, czyli zupę rybną z pstrąga.Zupę rybną z pstrąga uwielbia cała moja rodzina. pstrąg jest bardzo delikatną rybą, która doskonale łączy się z wywarem warzywnym, słodkim mlekiem kokosowym i kwaśną limonką. Do zupy dodaję również szpiczastą paprykę czerwoną oraz pomidorki koktajlowe. Całe danie doprawiam imbirem, pieprzem cytrynowym i solą.Zupa rybna z pstrąga jest tak prostą i szybką zupą, że wychodzi za każdym razem. Przed gotowaniem dania oczyść dokładnie pstrąga i pozbądź się twardej skóry i ości, dzięki czemu jedzenie nie będzie problematyczne. Obrane kawałki surowego pstrąga dodaj pod sam koniec gotowania. Ryba potrzebuje dosłownie kilku minut, aby ugotować się w zupie. Jeśli lubisz delikatną zupę rybną, tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę rybną z łososiem.
Surówka z papryki do obiadu to pyszny dodatek do mięs i ryb. Surówka warzywna jest kolorowa, estetyczna, a zioła prowansalskie i oliwa nadają jej rewelacyjnego smaku. Poznaj przepis na wyśmienitą i prostą surówkę z papryki do obiadu. Pieczone mięso lub ryba? Grill z przyjaciółmi lub rodziną? Steki wołowe? Świeża surówka z papryki, pomidora i ogórka to doskonałe uzupełnienie każdego rodzaju mięsa i dzięki niej stworzysz zbilansowane, pyszne danie, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem wszystkich domowników i gości. Surówkę przygotuj z dwóch rodzajów papryk, a całą potrawę oprósz ziołami prowansalskimi i solidnie skrop aromatyczną oliwą z oliwek najwyższej jakości. Surówka gotowa jest do podania w kilka minut, dzięki czemu zaoszczędzisz sporo czasu. Szukasz pomysłu na świeżą, lekką i smaczną surówkę obiadową? Przygotuj surówkę z selera naciowego, idealną do mięs i ryb.
Sałatka grecka z sałatą lodową to obowiązkowa pozycja podczas grilla, czy obiadów mięsnych. Sałatka świetnie sprawdzi się również na większe spotkania lub imprezy, jako dodatek do zimnej płyty. Poznaj przepis na lekką, świeżą i smaczną sałatkę grecką z sałatą lodową. Nie wyobrażam sobie grilla bez dodatku lekkiej sałatki, która świetnie łączy się z każdą potrawą grillowaną. Taką sałatką jest sałatka grecka z sałatą lodową. Podaj ją w towarzystwie karkówki, szaszłyków wieprzowych, czy steków wołowych, a całe danie będzie hitem na Waszym stole. Sałatkę koniecznie skrop oliwą z oliwek połączoną wcześniej z posiekaną pietruszką, aby dodać potrawie świeżego, ziołowego smaku i aromatu. W sałatce nie może zabraknąć warzyw do sałatki greckiej, jak pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek, które znacznie wzbogacają jej smak. Sałatkę grecką z sałatą lodową przygotowuję również na niezapowiedzianą wizytę gości lub spotkania w większym gronie. Jest jej dużo, wygląda i smakuje obłędnie, jest tania i prosta w przygotowaniu. Do sałatki greckiej możesz również dodać kurczaka, aby była bardziej sycąca- tu poznasz przepis na sałatkę z kurczakiem i serem feta, lekką, ale pożywną, idealną na lunch i kolację.
Jeśli znudziła wam się klasyczna pomidorówka, czas ją nieco odmienić. Jak? Możecie dodać do niej pomidory z puszki, aromatyczne zioła czy przyprawy. Możecie też podać ją z innym dodatkiem niż makaron i ryż. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z naleśnikami. Oto jak ją przygotować. Większość Polaków lubi pomidorówkę z makaronem. Niektórzy wolą ją jednak z dodatkiem ryżu. My zaś proponujemy jeszcze inną wersję — pomidorową z makaronem z naleśników. Jest to nowa wersja smakowa, a także doskonałe wyjście awaryjne, gdy w waszych zapasach zabraknie makaronu i ryżu.
Szukacie sycącej i prostej w przyrządzeniu sałatki na sylwestra? Sałatka szynkowa siostry Anastazji będzie doskonałym pomysłem. Wędlinę łączymy tu z warzywami i słodkimi owocami, więc fani kontrastów smakowych będą zachwyceni. Zdradzaliśmy już przepis na wyśmienite roladki z tortilli oraz kilka pomysłów na pyszne koreczki. Tym razem wracamy z recepturą na bogatą i sycącą sałatkę od siostry Anastazji. Zrobicie ją szybko, a słodko-kwaśne połączenie warzyw, wędliny i owoców was zachwyci.
Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na jutrzejszy wieczór, mamy propozycję — zrób koreczki. Przedstawimy ci najlepsze pomysły na sylwestrowe koreczki, więc możesz się nimi sugerować lub całkowicie puścić wodze fantazji. Jedno jest pewne — goście chętnie będą po nie sięgać. Koreczki to małe przekąski w sam raz na jeden kęs. Smakiem mogą przypominać kanapkę, sałatkę, a nawet deser. Wszystko zależy od tego, jakie składniki nadziejesz na wykałaczkę. A możesz je komponować z przeróżnych składników pokrojonych w kostkę, zwiniętych w rulon czy małych w całości. Jednak jedne pasują do siebie lepiej niż inne. Oto kilka propozycji takich smacznych zestawów.Nim zabierzesz się za robienie koreczków, zaopatrz się w wykałaczki i w wybrane produkty. Wykałaczki mogą być drewniane, plastikowe lub bardzo ozdobne. To nie ma większego znaczenia. Składniki pokrój wcześniej na kawałki, które będą na tyle duże, że łatwo utrzymają się na wykałaczce, ale też na tyle małe, by były w sam raz na jeden kęs.
Zupa hiszpańska z mięsem mielonym to pomysł na wyjątkowo smaczny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Smażona, następnie duszona wołowina jest bardzo delikatna, a całe danie dobrze doprawione, lekko pikantne i pyszne. Sprawdź, jak zrobić zupę hiszpańską z mięsem mielonym.Zupa z mięsem mielonym, fasolą, papryką i passatą pomidorową to jedna z tradycyjnych zup słonecznej Hiszpanii. Zupa jest prosta w przygotowaniu i złożona z bardzo podstawowych składników, które dają jednak niezwykły efekt. Zupę dopraw posiekaną natką pietruszki, możesz również zastąpić ją świeżą kolendrą. Zupę hiszpańską ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole, dzięki czemu będzie bardziej esencjonalna i aromatyczna. Wcześniej jednak duś mięso z papryką, fasolą i passatą. Mięso podczas smażenia dopraw mieloną słodką i ostrą papryką. Zupa jest idealną propozycją na szybki obiad w nawet najbardziej zabiegany dzień. Jeśli chcesz jeszcze bardziej poznać tradycyjną, hiszpańską kuchnię- tu poznasz przepis na paellę według Karola Okrasy.
W Sylwestra warto przyrządzić prawdziwie wybuchowy poczęstunek, aby goście mogli zapamiętać ten dzień jako idealne rozpoczęcie nowego roku. Idealnie nadającą się do tego potrawą są pizzerinki, czyli mini pizze. Cały proces nie jest zbyt wymagający, więc łatwo można zachwycić swoich najbliższych. Pizzerinki najczęściej można kupić w sklepach spożywczych lub piekarniach. Stanowią smaczną, tanią i szybką przekąskę, lecz nie równają się z domową wersją. Ta ma znacznie intensywniejszy smak, delikatniejsze ciasto i o wiele ładniej wygląda. Organizatorzy imprezy noworocznej mają ręce pełne roboty, dlatego w takiej sytuacji nie należy dokładać sobie dodatkowych zajęć, które wymagają mnóstwa pracy. Receptura na pizzernki może wydawać się obszerna, jednak faktycznego wysiłku nie ma przy nich zbyt wiele - potrzeba jedynie odrobiny czasu, aż ciasto ładnie wyrośnie.
Sylwestrowe smakołyki to nie tylko ciasta, koreczki czy inne drobne słone przekąski. Na stołach nie powinno zabraknąć sałatek. Idealna na tę okazję będzie kultowa sałatka warstwowa gyros. Zrobicie ją szybko, a goście będą zachwyceni. Spróbujcie koniecznie. Gdy mówimy o sałatkach idealnych na imprezy, z pewnością większości z was do głowy przyjdzie tradycyjna jarzynowa. Część pomyśli pewnie o sałatce warstwowej. Przedstawialiśmy wam już recepturę na taki specjał ze śledziem. Teraz wracamy ze wskazówkami jak przygotować kultowy gyros. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje.
Zupa pomidorowa według Karola Okrasy to pomysł na pyszną i lekką zupę z pomidorów pieczonych z makaronem. Pieczone warzywa uwalniają jeszcze większy smak i aromat, dzięki czemu całe danie jest obłędnie smaczne. Poznaj przepis na najsmaczniejszą zupę pomidorową według Karola Okrasy. Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów, dodatkiem świeżej bazylii, oliwą, świeżo mielonym pieprzem jest najsmaczniejszą zupą pomidorową jaką jadłam. Jest lekka, świeża, słodka, czyli taka, jaka pomidorowa być powinna. Do zupy wykorzystaj dojrzałe pomidory malinowe.Zupę zblenduj, aby była bardziej gęsta i podaj ją z makaronem rosołowym, świderkami lub muszelkami. Zupę ugotuj na bulionie warzywnym lub rosole drobiowym. Gotowana na kostce rosołowej nie będzie już tak smaczna. Liście bazylii wykorzystaj do dekoracji, 3-4 posiekaj i dodaj pod koniec gotowania zupy. Karol Okrasa słynie z przygotowywania tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Jeśli szukasz inspiracji na pyszny obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na pieczoną gęś w aksamitnym sosie porzeczkowym.
Zupa gulaszowa z wieprzowiny, gotowana z włoszczyzną, papryką, pomidorami i ziemniakami, jest świetnym pomysłem na pożywny i smaczny posiłek, idealnym na weekend i spotkania w większym gronie. Poznaj przepis na zupę gulaszową z wieprzowiny.Zupa gulaszowa jest świetną zupą na jesienne i zimowe popołudnia, a także na większe imprezy i uroczystości, jako ciepła płyta. Zupa jest pożywna i aromatyczna i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Zupę dopraw paprykami mielonymi, ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki, które dodadzą smaku i lekkości.Zupę gulaszową ugotuj na łopatce wieprzowej, dodaj również kawałek mięsa wołowego, jeśli chcesz, aby danie było bardziej esencjonalne. Do zupy świetnie sprawdzi się kawałek pręgi lub polędwicy. Długo smażone, następnie gotowane i duszone mięso jest niezwykle delikatne, a w połączeniu z warzywami, wywarem i przyprawami tworzy doskonały gulasz.Inspiracją zupy gulaszowej jest kuchnia węgierska. Ugotuj również tradycyjną, węgierską zupę rybną z warzywami i karpiem, idealną w chłodne dni.
Jajecznica jest częstym śniadaniowym wyborem głównie z powodu dużej uniwersalności - można przygotować ją z najróżniejszymi dodatkami. Dzisiaj prezentujemy wersję z serem żółtym oraz pomidorem. Całość gotowana jest głównie na mleku, co ogranicza ciężkość potrawy, a także nadaje jej wyjątkowej delikatności oraz kremowości. Jajecznica z serem żółtym może z początku wydawać się niecodziennym pomysłem, jednak wystarczy spróbować pierwszego kęsa, aby całkowicie zmienić zdanie. Lekko ciągnący się ser pysznie uzupełnia jajka, a soczysty pomidor dostarcza orzeźwienia i pięknych kolorów, które kontrastują z jajkami oraz serem. W ostatnich dniach świętowaliśmy, jedząc potężne ilości jedzenia, dlatego dzisiaj duża część osób preferuje lżejszą kuchnię. Poniższa receptura pozwala ugotować delikatną jajecznicę, która jednak da energię na cały poranek.
Został ci świąteczny rosół? Zaraz podpowiemy ci, jak przerobić go na niezwykłą pomidorówkę. Poznaj zimową wersję zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca. W sam raz na chłodne dni. Popularność rosołu i zupy pomidorowej jest u nas prawie taka sama. Nic dziwnego, wszak zwykle drugiego dnia rosół często przerabiamy na pomidorową. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my cieszymy się smakiem zupełnie nowej zupy. Zupę pomidorową można przygotować na wiele sposobów. Jedni dodają do niej świeże pomidory, inni przecier pomidorowy, a jeszcze inni koncentrat. Zupę można podać z makaronem, ryżem lub bardziej gęstą z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
A może naleśniki na śniadanie? Nie z dżemem ani czekoladą, ale wytrawne, więc zdrowsze. Jeśli narobiliśmy wam smaku, zapraszamy na śniadaniowe naleśniki z twarogiem i pomidorami. Są sycące, pożywne, smaczne i orzeźwiające. Idealne na dobry początek dnia. Naleśniki kochają wszyscy. Stwarzają bowiem tak szerokie pole do popisu, że każdy może przygotować dokładnie takie naleśniki, jak lubi. Jeśli ktoś nie przepada za dżemem, może zjeść naleśnik z twarożkiem i owocami, a jeśli ktoś nie lubi słodkiej wersji, może zrobić wytrawną. Właśnie taką jak proponujemy lub nieco inną. My przygotowaliśmy farsz z twarogu i pomidorów, ale równie dobrze twarożek możecie połączyć z samym szczypiorkiem, rzodkiewką, ogórkiem, papryką czy dowolną ich mieszanką. Zróbcie po prostu taki farsz, jaki wam odpowiada.
Zupa krem z pomidorów z puszki to pomysł na prosty, szybki i wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Gęsta, aromatyczna i słodka zupa posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z puszki.Zupa krem pomidorowa to zupa popularna i lubiana na całym świecie. Jest gęsta, pożywna i możesz ugotować ją na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją zupy jest szybka zupa z pomidorów z puszki z natką pietruszki oraz zupa w wersji włoskiej, czyli krem z pomidorów z bazylią i mascarpone.Do każdej zupy pomidorowej dodawaj łyżeczkę cukru, który wzmocni smak pomidorów i pozbędzie się kwaśnego i cierpkiego posmaku przecieru lub warzyw z puszki. Cukier razem z gotowaną marchewką znacznie poprawiają smak, sprawiając, że zupa jest aż słodka. Ugotuj równie pożywną, smaczną i zdrową zupę- tu poznasz przepis na krem z brokułów i ziemniaków, doskonały na lunch, obiad lub kolację.
Oryginalna sałatka caprese to pomysł na doskonałą przystawkę jak z włoskiej restauracji. Słodkie pomidory, delikatna mozzarella, świeża bazylia, oliwa i aromatyczny ocet balsamiczny to połączenie, które zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę caprese.Sałatka caprese jest prostą, ale genialną w smaku sałatką, we Włoszech podawaną jako jedna z głównych przystawek. Smaczne, dojrzałe w pełnym słońcu pomidory w połączeniu z mozzarellą i innymi składnikami tworzą genialną potrawę, którą uwielbiają wszyscy. Caprese przygotujesz również jako zimną płytę lub szybki lunch lub kolację.Sałatka swój smak zawdzięcza bazylii, oliwie z oliwek, nie może zabraknąć również octu balsamicznego, który jest niezwykle wyraźny i aromatyczny. Ocet balsamiczny nie jest cierpki, powstaje z moszczu winogronowego, który przechowywany jest w dębowych beczkach, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.Caprese to nie tylko przystawka, to również oryginalna, włoska pizza na cienkim cieście- tu poznasz przepis na oryginalną caprese, jak ze słonecznej Italii.
Kapary cierniste potocznie nazywane po prostu kaparami są zdrowym i charakterystycznym w smaku rarytasem kulinarnym. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie. Dowiedzcie się jak je włączyć do jadłospisu. Smak kaparów — a właściwie ich pąków, bo te najczęściej znajdziemy w sklepach spożywczych — porównać można do jedzenia chrzanu wraz z zielonymi oliwkami. Cierpki i nieco gorzki w odbiorze kwiat jest elementem wielu dań. Oprócz ciekawego smaku ma też sporo innych zalet.
Sałatka caprese inaczej to nowa, pyszna odsłona tradycyjnej caprese. Sałatka z dodatkiem rukoli, prażonym pestek, oliwek i skropiona oliwą czosnkową wprost rozpływa się w ustach. i stanie się hitem na Twoim stole. Poznaj przepis na obłędną sałatkę caprese inaczej.Sałatka caprese inaczej to pomysł na szybki lunch, kolację, czy sałatkę podczas spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sałatka świetnie komponuje się również z grillowanym mięsem i rybami. Świeże warzywa, delikatna mozzarella i oliwa nadają świeżości smażonym i grillowanym potrawom.Do sałatki koniecznie dodaj prażone pestki słonecznika lub dyni, są bardzo zdrowe i aromatyczne. Sałatkę caprese inaczej skrop również oliwą czosnkową, aby dodać daniu ostrości i wyraźnego smaku. Jeśli planujesz przygotowanie sałatki na kolację lub lunch, zrób do niej grzanki ziołowe lub pieczywo czosnkowe.Przygotuj również tradycyjną sałatkę caprese z sosem balsamicznym i ciesz się jej wyjątkowym smakiem, jak z włoskiej restauracji.
Sałatka caprese z sosem balsamicznym jest pomysłem na pyszną i lekką przystawkę w prawdziwie włoskim stylu. Sałatka składa się wyłącznie z pomidorów i mozzarelli, jednak świeża bazylia i aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego sprawiły, że sałatka jest prawdziwym hitem kulinarnym. Poznaj przepis na obłędną sałatkę caprese z sosem balsamicznym.Sałatka caprese to typowo włoska sałatka, podawana głównie na przystawkę, jednak świetnie sprawdza się również jako szybki lunch lub lekka kolacja. Sałatka składa się z kilku składników, jednak jej smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do sałatki wykorzystaj świeżo mielone ziarna pieprzu czarnego lub kolorowego. Gotowy pieprz mielony nie ma już takiego aromatu.Słodkie pomidory, delikatna mozzarella, świeża bazylia otulone sosem z oliwy i octu balsamicznego posmakuje każdemu. Ocet balsamiczny ma bardzo wyraźny smak, a w połączeniu z dobrej jakości oliwą z oliwek tworzy fenomenalny sos, który genialnie łączy się z całą sałatką.Ocet balsamiczny wykorzystasz nie tylko do caprese. Przygotuj również soczyste polędwiczki z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym, doskonałe na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.
Zupa pomidorowa — klasyka polskiej kuchni. Kochamy jej wyrazisty smak, cenimy też fakt, że możemy szybko przygotować ją z rosołu z poprzedniego dnia. Dziś proponujemy wam zupę pomidorową z dodatkiem soku z ogórków kiszonych. Zadowoli z pewnością wielbicieli kwaśnych, zdecydowanych smaków. Jest naprawdę niepowtarzalna.Czy jedliście już zupę pomidorowo-ogórkową? Tak, to nie pomyłka. Połączenie pomidorów i kiszonych ogórków jest naprawdę udane i smaczne. Spróbujcie koniecznie doprawić klasyczną pomidorówkę sokiem z kiszonych ogórków, a poczujecie różnicę. Zupa zyska głęboki, wyrazisty smak. Zupę pomidorową można przygotować w wersji kremowej, ze świeżych pomidorów. Najlepiej podać ją z grzankami lub ptysiowym groszkiem. Można też ugotować dość rzadką zupę z dodatkiem przecieru czy koncentratu pomidorowego. Taka najlepiej smakuje podana z makaronem lub ryżem.
Międzynarodowy Dzień Pizzy rokrocznie przypada 9 lutego. Jednak to 6 grudnia "Pizzaiuolo", czyli neapolitańska sztuka robienia pizzy, zostało wpisane na Listę UNESCO. Sekretem uzyskania pysznego włoskiego wypieku jest dobrze przyrządzone ciasto. Magda Gessler zdradziła swoim fanom niezawodny przepis na ten klasyk. Sprawdźcie, jakich składników będziecie potrzebować, by je dziś przygotować? Wielu smakoszy zgodzi się, że nie ma nic pyszniejszego niż zjedzona w dobrym towarzystwie pizza. Na kolację możemy zrobić sobie tosty, lecz nie to nie będzie to samo. Dobre pizzowe ciasto zazwyczaj pokrywa się sosem pomidorowym. Warzywo to doskonale komponuje się z wieloma aromatycznymi przyprawami. Wszystko wskazuje więc na to, że zrobienie ciasta będzie początkiem poszukiwania sposobu na idealną domową pizzę.
Prawdziwe spaghetti bolognese to pomysł na aromatyczny, sycący makaron jak z włoskiej restauracji. Duszone w passacie pomidorowej warzywa i mięso smakują, podlane czerwonym, wytrawnym winem tworzą doskonały, wyraźny sos do makaronu. Poznaj przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.Sekretem doskonałego spaghetti bolognese jest sos. Wszystkie składniki muszą być smażone, następnie duszone przez minimum godzinę, aby były miękkie i uwolniły cały swój smak i aromat. Sos boloński podlej delikatnie czerwonym winem wytrawnym, aby danie zyskało ciepłą, winną nutę. Sos bolognese wykorzystasz również do przygotowania obłędnej, włoskiej lasagne.Produkty z pomidorów, takie jak przecier czy passata zwykle mają lekko cierpki posmak. Szybko się go pozbędziesz, jeśli dodasz do sosu pół łyżeczki białego cukru. Makaron do spaghetti ugotuj al dente. Przegotowane nitki nie wyglądają estetycznie i tracą swoje walory smakowe. Całe danie koniecznie oprósz startym parmezanem.Szukasz pomysłu na pyszne, włoskie danie dla całej rodziny? Przygotuj domową pizzę. Tu poznasz przepis na oryginalną pizzę Caprese z pomidorami i włoską mozzarellą.