Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sałatka caprese z sosem balsamicznym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 09.12.2021 01:00

Sałatka caprese z sosem balsamicznym

Sałatka caprese z sosem balsamicznym
canva/phbcz

Sałatka caprese z sosem balsamicznym jest pomysłem na pyszną i lekką przystawkę w prawdziwie włoskim stylu. Sałatka składa się wyłącznie z pomidorów i mozzarelli, jednak świeża bazylia i aromatyczny sos na bazie octu balsamicznego sprawiły, że sałatka jest prawdziwym hitem kulinarnym. Poznaj przepis na obłędną sałatkę caprese z sosem balsamicznym.

Sałatka caprese to typowo włoska sałatka, podawana głównie na przystawkę, jednak świetnie sprawdza się również jako szybki lunch lub lekka kolacja. Sałatka składa się z kilku składników, jednak jej smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do sałatki wykorzystaj świeżo mielone ziarna pieprzu czarnego lub kolorowego. Gotowy pieprz mielony nie ma już takiego aromatu.

Słodkie pomidory, delikatna mozzarella, świeża bazylia otulone sosem z oliwy i octu balsamicznego posmakuje każdemu. Ocet balsamiczny ma bardzo wyraźny smak, a w połączeniu z dobrej jakości oliwą z oliwek tworzy fenomenalny sos, który genialnie łączy się z całą sałatką.

Ocet balsamiczny wykorzystasz nie tylko do caprese. Przygotuj również soczyste polędwiczki z grilla z sosem szpinakowo-balsamicznym, doskonałe na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

Przepis na sałatkę caprese z sosem balsamicznym

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dojrzałe pomidory

  • 2 łyżki octu balsamicznego

  • duża kulka mozzarelli

  • liście bazylii

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • świeżo zmielona sól i pieprz

Jak przygotować sałatkę caprese z sosem balsamicznym?

Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry, wyłóż na talerze naprzemiennie. Ocet wymieszaj z oliwą i skrop sałatkę, następnie dopraw solą, pieprzem i połóż liście bazylii.

Produkty na sałatkę caprese

Sałatkę podawaj od razu, możesz ją również schłodzić w lodówce, jednak nie za długo, aby świeża bazylia nie ściemniała.

Smacznego.