Pomidorowa jest jedną z prostszych w przygotowaniu i lubianych zup. Nasze babcie przygotowywały ją na rosole, wcześniej podsmażając koncentrat pomidorowy na odrobinie masła. Dzięki prostemu patentowi zupa wychodzi niezwykle smaczna. Spróbujcie, a będziecie się zastanawiać, dlaczego dotychczas przyrządzaliście ją inaczej. Pomidorowa w każdym domu wygląda nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już jak przyrządzić ją w sycącej wersji z soczewicą i wyjątkowo aromatycznej z ziołami. Teraz ujawniamy sekret naszych babć, dzięki któremu zupa nabierze jeszcze głębszego pomidorowego smaku. Sprawdźcie koniecznie.
Dziś powiemy wam, dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów. Robi tak nawet Magda Gessler, bo to rozwiązanie niesie same korzyści. Jedną z nich jest czas przygotowania zupy, który skraca się do minimum. Poznajcie też inne zalety wynikające z użycia soku.Zupa pomidorowa należy do top 5 polskich zup. Kochają ją mali i duzi, za jej wyraźny smak i pożywność. Często przerabiamy na nią rosół z poprzedniego dnia, bo wtedy pomidorówka powstaje błyskawicznie. Jednak Magda Gessler ma też inny, sprawdzony przepis na szybką i smaczną zupę pomidorową. Zaraz go poznacie.
Zupę pomidorową lubi wielu smakoszy. Tradycyjne danie na wiosnę warto odświeżyć serwując je z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Dodajcie ją wprost do zupy zamiast ryżu czy makaronu. Wyjątkowo smaczna i sycąca kompozycja spodoba się każdemu, kto, jej spróbuje. Zupa pomidorowa należy do najczęściej podawanych w naszych domach. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, makaronem, jak i z soczewicą. Tym razem proponujemy wam inny nietypowy dodatek — kaszę jęczmienną. Tak sycącej i smacznej pomidorowej jeszcze nie jedliście.
Soczewica nie jest zbyt często wybierana jako podstawowy składnik obiadu przez Polaków, jednak może się to zmienić za sprawą poniższej zupy. Receptura na nią jest banalnie prosta, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Taki obiad rozgrzeje i nasyci każdego głodomora zwłaszcza wtedy, kiedy za oknem panuje paskudna pogoda. Zimą najbardziej dolega większości z nas dojmujący chłód. Zimne i wietrzne dni, często z dużymi opadami deszczu nie są przyjemne. Dlatego po powrocie do domu warto przygotować pyszną zupę z soczewicy, która rozgrzeje i nasyci zmęczonego człowieka. Dużym atutem jest brak ogromnej ilości składników. Zamiast tego większość z nich i tak ma się od razu pod ręką i nie trzeba robić praktycznie żadnych zakupów. W taki sposób ograniczamy niepotrzebne wydatki do minimum, a także wykorzystujemy produkty, które mogłyby inaczej zostać wyrzucone.
Dobrze znana i lubiana fasolka po bretońsku przeżywa właśnie swoją drugą młodość i wraca na polskie stoły. Kiedyś bardzo popularna potrawa – teraz trochę zapomniana, ale warta przywrócenia do stałego, rodzinnego menu. Jest prosta i tania w przygotowaniu, jednak na jej wykonanie trzeba zarezerwować trochę czasu. Mimo tego, że jest czasochłonna, to z pewnością spodoba Ci się fakt, że możesz ugotować jeden wielki garnek, który starczy nawet na 2-3 dni sytego obiadu. Świetnie sprawdzi się jako danie główne, ale równie dobrze czuje się w towarzystwie ziemniaków, ryżu bądź kaszy. Tradycyjnie jest podawana z pajdą świeżego, suchego chleba, który można maczać w sosie. Taki kromka idealnie syci i uwydatnia smak potrawy.
Każda potrawa, która korzysta z dobrodziejstw cukinii zasługuje na nasze uznanie. To cudowne warzywo, jest bowiem prawdziwą bomba witaminową. Zdrowotne właściwości cukinii są znane już od dawien dawna, a fakt, że jest bardzo smaczna i pasuje do różnych potraw, jako baza lub dodatek, tylko podkręca zainteresowanie świata kulinarnego wokół niej.
Idealnie sprawdza się z dodatkiem chrupiącej bagietki lub serowych grzanek. Uniwersalność tej potrawy, zdobyła sobie serca wielu zwolenników, którzy chętnie korzystają z przepisu bazowego i dodają swoje ulubione składniki. Wpisując w internet lub nawet wymieniając się recepturami ze znajomymi, łatwo dostrzec, że ilu smakoszy, tyle wariantów tej sałatki. Mianownik jest jeden – aromatyczny, soczysty kurczak, który swoim wyjątkowym smakiem nadaje wyjątkowy charakter tej potrawie.
Śledząc naszą miłość do tego uniwersalnego produktu, nie dziwimy się, że coraz częściej korzystamy z dobrodziejstw innych tradycji kulinarnych. Tym razem świat gastronomiczny zainteresował się szakuszką, czyli izraelską potrawą składającą się z pomidorów, papryki oraz, oczywiście, jajek. Sposób jej przygotowania jest absolutnie wyjątkowy na naszym rodzimym rynku, dlatego też coraz więcej osób stara się spopularyzować tę potrawę w swoich domach. Kolejne restauracje wprowadzają ja do swojego menu, szczególnie tego, proponowanego na śniadania i lunche. Dzisiaj postaramy się przybliżyć Wam te potrawę i przedstawimy przepis skomponowany przez samą Anię Starmach.
Pierogi ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym nie łatwym daniem, ale nie są też trudnym. Wymagają wysiłku ze względu na konieczność wykonania sosu i odpowiedniego farszu, i dodatkowego pieczenia. Włosko-polskie połączenie sprawa, że trzeba uzbroić się w cierpliwość. - Czasami na pierogi trzeba dłużej poczekać, ale to dlatego, że farsz jest wymagający i smak ziół musi się z serem i ziemniakami dobrze przemieszać. Niektórzy mówią, że są za pikantne, zbyt ziołowe. Inni z kolei chwalą, zajadają się i mówią, żeby nic nie zmieniać. Nie da się więc trafić idealnie w każdy gust - mówiła Anna Sowa, właścicielka restauracji „Sowa Nasza Kasza”. Restauracja w Sanoku przeszła kuchenną rewolucję Magdy Gessler. Jedną ze specjalności lokalu są właśnie pierogi (i kasze). Bardziej tradycyjne i związane z regionem, ale z „pysznym farszem wartym grzechu”. Spróbujmy i my zgrzeszyć.
Szwedzkie pulpeciki w sosie musztardowym z pieczarkamiPyszne, delikatne i lekkie jak chmurka pulpeciki w skandynawskim stylu zatopione w aksamitnym sosie z wyczuwalną musztardową nutą. Uzupełnione smażonymi, chrupiącymi pieczarkami - podawaj z tłuczonymi ziemniakami, a nikt się im nie oprze.Przepis podzielony jest na kilka etapów: przygotowanie pulpecików, przygotowanie sosu i zapiekanie pulpecików w sosie z pieczarkami.
Pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad? Makaron z włoskim sosem pomidorowym. Danie jest pełne smaku i niezwykłego aromatu. Sos ugotuj ze świeżych, dojrzałych pomidorów i listków bazylii, tak przygotowany smakuje jak z najlepszej, włoskiej restauracji. Poznaj najlepszy sposób na włoski sos pomidorowy do makaronu.Kuchnia włoska jest kuchnią niezwykle aromatyczną. Najlepszej jakości oliwa z oliwek, czosnek i świeże zioła to sekret doskonałych dań. Włoski sos pomidorowy jest najlepszym sosem do makaronu, jaki jadłam. Przygotowany z dojrzałych, słodkich pomidorów ma idealnie wyważony smak.Sos pomidorowy ugotujesz błyskawicznie, dlatego też makaron z włoskim sosem to świetna propozycja na szybki i tani obiad. Latem sos przygotuj z pomidorów polnych, które kupisz w każdym warzywniaku. Zimą wykorzystaj pomidory malinowe lub passatę. Gałązkowe pomidory szklarniowe wyglądają ładnie, ale nie mają ani smaku, ani miąższu.Włoski sos świetnie komponuje się z każdym rodzajem makaronu, szczególnie jednak polecam tradycyjne spaghetti, tagliatelle lub penne, te makaronu są stworzone właśnie do takich dań, a ich struktura umożliwia lepsze przyleganie sosu- danie jest spójne i doskonałe w smaku.Jeśli szukasz pomysłu na tradycyjny, włoski obiad- tu poznasz przepis na cannelloni z farszem z mięsa mielonego, rozpływa się w ustach.
Zawsze w okresie przedświątecznym nasze wydatki znacznie rosną, dlatego warto mieć w zanadrzu przepis na tani obiad. Niżej zdradzamy recepturę na makaron z suszonymi pomidorami z 3 składników. Jedna porcja kosztuje mniej niż 3 zł, co pozwala zaoszczędzić całkiem dużą sumę. Pyszny i sycący obiad dla całej rodziny może być jednocześnie tani bez żadnej straty na jakości. Dowodem na to jest niżej zaprezentowana receptura na makaron z suszonymi pomidorami. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie 3 podstawowych składników, które można kupić w większości sklepów spożywczych. Jedna porcja kosztuje około 2,70 zł. Łącznie z podanych proporcji można zrobić około 5 pełnych talerzy, którymi naje się nawet największy łakomczuch.
Zupa pomidorowa na rosole jest jednym z klasyków naszej rodzimej kuchni. W wielu polskich domach udany obiad nie może obejść się bez rosołu. Właśnie na jego bazie można stworzyć pyszną pomidorową. Polecamy zabielić ją nie śmietaną, a maślanką. Kwaśny mleczny napój podkreśla smak pomidorów i nadaje zupie idealnej kremowości. Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki jest spełnieniem marzeń wszystkich tych, którzy uwielbiają tradycyjne polskie obiady. Pokaźna miska pełna gęstej, czerwonej zupy od razu poprawia humor. Choć zabielanie zupy pomidorowej maślanką nie jest zbyt popularne, zdecydowanie warto wypróbować. Maślanka dzięki swojej lekkiej kwasowości podbija smak pomidorów i dodaje kremowości. Zupa pomidorowa na rosole z dodatkiem maślanki zasmakuje każdemu. Wszyscy będą chcieli dokładkę.
Nawet najlepszym szefom kuchni czasem zdarzają się wpadki przy gotowaniu zupy pomidorowej. Najczęstszym problemem jest zbyt duża kwaśność pomidorówki, co psuje przyjemność z jedzenia. Właśnie wtedy z pomocą przychodzi soda oczyszczona. Pół łyżeczki sody wyrówna smaki całego garnka. Zupa pomidorowa nie jest skomplikowanym daniem, dlatego tak ochoczo przygotowujemy ją przez cały rok. Niska cena i łatwy dostęp do wszystkich potrzebnych składników są kolejnymi zaletami. Niestety nawet osoby z ogromnym kulinarnym doświadczeniem mogą popełnić prosty błąd w kuchni. W przypadku pomidorowej jest to zwykle kwaśność, która pochodzi od pomidorów. Co zrobić w takiej sytuacji?
Pomidorówkę kochają chyba wszyscy. A wiecie, dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej? Powód może zaskoczyć, ale pomysł wart jest zastosowania. Zupa wychodzi bowiem niesamowicie kremowa, zyskuje też na smaku. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis. Wydawałoby się, że zupa pomidorowa niczym już nas nie zaskoczy. Gotujemy ją bowiem co najmniej raz w tygodniu od wielu lat. A jednak pomysłowość i inwencja twórcza może poprawić jej smak. Niektórzy dodają do niej świeże zioła, ząbki czosnku czy przeróżne potrawy. Zwykle zaprawia się ją śmietaną, ale niektórzy zastępują ją jogurtem naturalnym. My jednak przetestowaliśmy jeszcze ciekawszy produkt. Pełen smaku i niezwykle kremowy.
Puree z pomidorami i dynią to pomysł na smaczny i lekki dodatek do obiadu, a także zdrowy i szybki lunch lub podwieczorek. Aromatyczny, gęsty krem z warzyw i śmietanką jest prosty w przygotowaniu i smakuje każdemu. Poznaj przepis na puree z pomidorami.Puree z pomidorami i dynią to prawdziwa bomba witaminowa. Gęsty, pożywny krem z warzyw doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i na podwieczorek, lunch, kolację. Puree podaj z np. polikami wołowymi lub polędwiczkami wieprzowymi. Danie będzie wyglądać i smakować jak z najlepszej restauracji.Do puree wykorzystaj pomidory słodkie i dojrzałe. Latem wybieraj polne pomidory, które wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i pełne smaku. Zimą i wiosną, najlepiej sprawdzą się pomidory malinowe lub pomidorki koktajlowe, np. cherry. Zwykłe pomidory gałązkowe zimą nie mają smaku, są twarde i suche.Bardzo ciekawym i smacznym dodatkiem do obiadu jest również puree z ciecierzycy, podaj je z ulubionym mięsem, a całe danie zniknie z talerzy błyskawicznie.
Dziś zdradzimy wam sekretną, babciną recepturę na boską pomidorówkę. Smaku nadaje jej niezwykły składnik. Przygotujcie zupę dokładnie według przepisu, a poznacie jej najlepszy, tradycyjny smak. Zupę pomidorową możecie podać z ryżem lub makaronem — jak kto woli.Zastanawiacie się, jak to robiła babcia, że jej pomidorówka była taka smaczna? Sekretem większości babć jest masło. Sięgają po nie w kuchni często, bo nic, tak jak masło nie potrafi dodać potrawom smaku. A co robi masło w pomidorówce? Otóż babcie podsmażały na nim pomidory, dzięki czemu zupa nabierała aksamitnej konsystencji i niepowtarzalnego smaku. Masło było stosowane nawet wtedy, gdy zupa była robiona na przecierze pomidorowym lub na koncentracie. Podsmażenie na nim pomidorowych przetworów też wychodziło zupie na dobre.
Pomidorowa jest jedną z częściej goszczących naszych stołach zup. Jej przyrządzenie jest niezwykle proste, a smak zachwyca. Jednak dopiero dodatek majonezu sprawi, że zupa nabierze wspaniale kremowej konsystencji. Spróbujecie? Pomidorową można przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczny specjał kuchni polskiej będzie jeszcze lepszy, gdy dodamy do niego nietypowego składnika. Z powodzeniem zastąpi on śmietanę, sprawiając, że zupa wyjdzie niezwykle kremowa i smaczna.
Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami to pomysł na wyśmienitą przystawkę i dodatek do zimnej płyty. Jajka faszerowane to proste i pyszne, które oczaruje Twoich gości i wyglądem i smakiem. Poznaj przepis na jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami.Jajka faszerowane wszyscy znamy doskonale. Są niezastąpionym dodatkiem do zimnej płyty podczas świąt, spotkań w większym gronie i dużych uroczystości. Jajka możemy faszerować dowolnymi składnikami, a jednymi z najsmaczniejszych jest awokado i suszone pomidory.Awokado i suszone pomidory to świetne połączenie. Jajka z tym oryginalnym farszem smakują genialnie. Do farszu dodaj czosnek, posiekane, świeże zioła, oliwę z oliwek, jogurt. Do nakładania farszu do jajek wykorzystaj rękaw cukierniczy, tak będzie najprościej, a farsz będzie miał estetyczny wygląd.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko na twardo. Poznasz również ciekawe pomysły na podanie ugotowanych jajek.
Jajka sadzone na pomidorach po grecku to pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, które przygotujesz w kilka minut. Jajka sadzone na maśle z natką pietruszki i dodatkiem soczystych pomidorów podaj z bagietką lub świeżym pieczywem, tak podane smakują najlepiej. Poznaj przepis na jajka sadzone na pomidorach po grecku.Z jajek sadzonych i dodatków przygotujesz niezwykłe śniadania, kolacje i posiłki dla całej rodziny. Jajka są uniwersalne i pasują do naprawdę wielu potraw, dodając im smaku i niezbędnych składników odżywczych, w tym białka.Jajka sadzone na pomidorach to jedno z tych śniadań, które mogę jeść dziennie. Jajka przygotujesz naprawdę błyskawicznie, a całe danie będzie pyszne, pożywne i doda Ci energii na wiele godzin. Jajka po grecku oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z pieczywem- będą perfekcyjne.Jeśli szukasz pomysłu na jajka sadzone- tu poznasz ciekawe sposoby na jajka sadzone na śniadanie, obiad i kolację.
Klasyczna pomidorowa pojawia się dość często na naszych stołach. Dzięki patentowi Jakuba Kuronia przygotujecie jej smaczną kremową wersję. Wszystko za sprawą dodanego do niej żółtka. Koniecznie spróbujcie tego sposobu. Istnieje wiele przepisów na smaczną pomidorową. Podawaliśmy wam m.in. recepturę z wykorzystaniem soczewicy czy mleka kokosowego. Tym razem przedstawiamy bardziej tradycyjną wersję specjału. Dodane w przepisie żółtko i śmietana sprawią, że zupa wyjdzie delikatna i niezwykle kremowa. Takiej jeszcze nie jedliście.
Zupa krem z pomidorów z mozzarellą do pomysł na wyśmienity obiad w prawdziwie włoskim stylu. Lekka, kremowa, gęsta zupa z dojrzałych pomidorów z dodatkiem oliwy, świeżej bazylii i mozzarelli to klasyka włoskiej kuchni. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z mozzarellą. Uwielbiam włoską kuchnię, jest lekka, świeża i bardzo aromatyczna. Jedną z zup, które gotuję naprawdę często jest zupa krem z pomidorów właśnie w włoskim stylu- z mozzarellą, świeżą bazylią i soczystymi pomidorami. Zupa jest idealna na obiad, lunch i kolację na ciepło.Zupę gotuję na dojrzałych, świeżych pomidorach. Latem najlepsze są pomidorki polne, które mają lekko podłużny kształt i dostaniemy je na każdym miejskim targu i warzywniaku. Moim zdaniem to najsmaczniejsze pomidory, ponieważ są wygrzane w pełnym słońcu, są słodkie i soczyste.Zimą zupę gotuję z pomidorów malinowych lub cherry. Pomidory mają podobny smak do tych polnych, mają również ładny kolor i są naprawdę soczyste. W zupie nie może zabraknąć czosnku, cebuli, oliwy z oliwek, bazylii i oregano, to one nadają aromatu całemu daniu.Chcesz poznać włoską kuchnię? Zrób na obiad gnocchi, czyli włoskie kluseczki, to prawdziwa klasyka. Świetnym daniem jest również cannelloni z farszem z mięsa mielonego, jest idealne na obiad.
Zupa pomidorowa jest zupą, którą kochają wszystkie pokolenia. Doskonale smakuje podana z makaronem czy ryżem. Dziś zdradzimy wam przepis Ewy Wachowicz na zupę pomidorową idealną dla dzieci. Jest w niej przemyconych sporo warzyw, dzięki czemu potrawa jest nadzwyczaj pożywna. Podstawą zupy pomidorowej jest wywar oraz pomidory. Te ostatnie dodaje się w różnej postaci, np. świeże, z puszki, przecier czy koncentrat. Ewa Wachowicz proponuje dodać do tej zupy pomidory malinowe, które są aromatyczne i mało kwaśne. Oprócz nich w zupie nie zabraknie też innych warzyw jak ziemniaków, cebuli czy papryki. Po zmiksowaniu i tak nie zostaną zauważone przez dzieci, a wprowadzą do potrawy sporo zdrowych składników.
Zupa gulaszowa z karkówki to pomysł na wyśmienitą, gęstą i aromatyczną zupę z mięsem i warzywami. Zupa mocno rozgrzewa, jest więc idealnym daniem w chłodne dni. Poznaj prosty przepis zupę gulaszową z karkówki. Zupa gulaszowa z karkówki jest bardzo aromatyczną i sycącą zupą, która posmakuje każdemu miłośnikowi staropolskich zup. Gulasz z włoszczyzną, papryką i pomidorami ma doskonały, wyraźny smak. Zupę dopraw papryką mieloną i suszonym majerankiem, wyjdzie idealnie.Przepis na zupę gulaszową jest bardzo prosty. Zupa jest daniem jednogarnkowym, które przygotujesz błyskawicznie. Danie będzie gotowe po około godzinie, kiedy karkówka będzie już na tyle miękka, że zacznie się rozpadać.Zupę podaj z kromką świeżego pieczywa, chleb i bagietka pasują do zupy idealnie. Zupę gotuję zarówno na większe uroczystości, jak i zwykły obiad w tygodniu lub w weekend, kiedy mam ochotę na treściwe danie.Masz ochotę na pyszną i prostą zupę polskiej kuchni? Tu poznasz przepis na kartoflankę na żeberkach, jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Publicysta podzielił się w sieci swoją opinią na temat ceny pomidorów. Jego zdaniem przyczyną niemałej kwoty, jaką trzeba za nie zapłacić, jest inflacja. Wpis przedstawiający paragon z zakupów w osiedlowym warzywniaku wywołał gorącą dyskusję. Opublikowane na Twitterze Łukasza Pawłowskiego zdjęcie paragonu spotkało się z falą krytyki. Zakupy opiewające na kwotę 26 złotych obejmowały zaledwie kilka sztuk pomidorów. Zdaniem internautów jednak cena nie powinna publicysty zdziwić.