Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa solferino - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.11.2021 01:00

Zupa solferino - przepis krok po kroku

Zupa solferino
canva/photosimysia

Zupa solferino to włoska propozycja na wyśmienity obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Zupa powstaje na bulionie warzywnym z passatą pomidorową, warzywami, a jej sekretnym składnikiem są żółtka jaj. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę solferino, jak z włoskiej restauracji.

Zupa solerino to włoska zupa pomidorowa z porem, groszkiem, passatą i żółtkami jaj. Zupa jest bardzo pożywna i niezwykle aromatyczna. Jest gęsta, słodka i jednocześnie lekko pikantna. Zupa jest prostą zupą, której przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę.

Zupę solferino możesz przygotować na rosole z poprzedniego dnia lub ugotować wcześniej wywar warzywny. Nie gotuj dania na kostkach rosołowych, ponieważ zmienią smak tej oryginalnej zupy. Przed dodaniem żółtego do solferino dokładnie wymieszaj je z zupą i śmietaną.

Jeśli szukasz pomysłu na zupę jak z włoskiej restauracji- tu poznasz przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów.

Przepis na zupę solferino

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 1 l passaty pomidorowej

  • 2 ziemniaki

  • puszka groszku konserwowego

  • pół pora

  • 2 żółtka

  • łyżka posiekanego koperku

  • 250 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz, cukier

Jak zrobić zupę solferino?

Posiekaj por, obierz i pokrój ziemniaki, odsącz groszek z zalewy. Zagotuj bulion, dodaj do niego por, ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu. Pół puszki groszku zblenduj na gładki krem i dodaj do zupy, wlej również passatę pomidorową, wsyp szczyptę cukru i gotuj, aż warzywa będą miękkie.

Odlej pół szklanki wywaru i odstaw do przestygnięcia, następnie wymieszaj w nim śmietanę i żółtka i wlej do gotującej się zupy, oprósz koperkiem, dodaj resztę groszku i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego.

Passata pomidorowa