Zupa solferino - przepis krok po kroku
Zupa solferino to włoska propozycja na wyśmienity obiad lub kolację na ciepło dla całej rodziny. Zupa powstaje na bulionie warzywnym z passatą pomidorową, warzywami, a jej sekretnym składnikiem są żółtka jaj. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę solferino, jak z włoskiej restauracji.
Zupa solerino to włoska zupa pomidorowa z porem, groszkiem, passatą i żółtkami jaj. Zupa jest bardzo pożywna i niezwykle aromatyczna. Jest gęsta, słodka i jednocześnie lekko pikantna. Zupa jest prostą zupą, której przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę.
Zupę solferino możesz przygotować na rosole z poprzedniego dnia lub ugotować wcześniej wywar warzywny. Nie gotuj dania na kostkach rosołowych, ponieważ zmienią smak tej oryginalnej zupy. Przed dodaniem żółtego do solferino dokładnie wymieszaj je z zupą i śmietaną.
Jeśli szukasz pomysłu na zupę jak z włoskiej restauracji- tu poznasz przepis na krem z pieczonej papryki i pomidorów.
Przepis na zupę solferino
Składniki na 4-5 porcji:
1 l bulionu warzywnego
1 l passaty pomidorowej
2 ziemniaki
puszka groszku konserwowego
pół pora
2 żółtka
łyżka posiekanego koperku
250 ml śmietany 18%
sól, pieprz, cukier
Jak zrobić zupę solferino?
Posiekaj por, obierz i pokrój ziemniaki, odsącz groszek z zalewy. Zagotuj bulion, dodaj do niego por, ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu. Pół puszki groszku zblenduj na gładki krem i dodaj do zupy, wlej również passatę pomidorową, wsyp szczyptę cukru i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
Odlej pół szklanki wywaru i odstaw do przestygnięcia, następnie wymieszaj w nim śmietanę i żółtka i wlej do gotującej się zupy, oprósz koperkiem, dodaj resztę groszku i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.