Sylwestrowa sałatka z szynką według przepisu siostry Anastazji
Szukacie sycącej i prostej w przyrządzeniu sałatki na sylwestra? Sałatka szynkowa siostry Anastazji będzie doskonałym pomysłem. Wędlinę łączymy tu z warzywami i słodkimi owocami, więc fani kontrastów smakowych będą zachwyceni.
Zdradzaliśmy już przepis na wyśmienite roladki z tortilli oraz kilka pomysłów na pyszne koreczki. Tym razem wracamy z recepturą na bogatą i sycącą sałatkę od siostry Anastazji. Zrobicie ją szybko, a słodko-kwaśne połączenie warzyw, wędliny i owoców was zachwyci.
Przepis na sałatkę szynkową siostry Anastazji
Składniki:
250 g szynki
6 jaj
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
3 ogórki kiszone
1 słoiczek selera konserwowego
2 średnie pomidory
2 średnie jabłka
1 nieduża czerwona cebula
2 łyżki majonezu
posiekana natka pietruszki
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, obieramy i drobno kroimy. Seler konserwowy wyjmujemy ze słoika i usuwamy nadmiar zalewy. Kroimy go na kawałki.
Kukurydzę również odsączamy z zalewy. Ananasa także wyjmujemy z płynu i kroimy w kostkę. Wędlinę i ogórki także rozdrabniamy na niewielkie sześciany.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, uprzednio nacinając skórkę na krzyż, by łatwiej było ją usunąć. Obrane, pozbawiamy gniazd nasiennym i również kroimy na drobno.
Cebulę obieramy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym chlebem lub bagietką. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/sasapanchenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smakinatalerzu