Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sylwestrowa sałatka z szynką według przepisu siostry Anastazji

Sylwestrowa sałatka z szynką według przepisu siostry Anastazji

Sałatka szynkowa siostry Anastazji
canva/draganab; ARTUR BARBAROWSKI/East News

Szukacie sycącej i prostej w przyrządzeniu sałatki na sylwestra? Sałatka szynkowa siostry Anastazji będzie doskonałym pomysłem. Wędlinę łączymy tu z warzywami i słodkimi owocami, więc fani kontrastów smakowych będą zachwyceni.

Zdradzaliśmy już przepis na wyśmienite roladki z tortilli oraz kilka pomysłów na pyszne koreczki. Tym razem wracamy z recepturą na bogatą i sycącą sałatkę od siostry Anastazji. Zrobicie ją szybko, a słodko-kwaśne połączenie warzyw, wędliny i owoców was zachwyci.

Przepis na sałatkę szynkową siostry Anastazji

Składniki:

  • 250 g szynki

  • 6 jaj

  • 1 mała puszka kukurydzy

  • 1 puszka ananasa

  • 3 ogórki kiszone

  • 1 słoiczek selera konserwowego

  • 2 średnie pomidory

  • 2 średnie jabłka

  • 1 nieduża czerwona cebula

  • 2 łyżki majonezu

  • posiekana natka pietruszki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy je, obieramy i drobno kroimy. Seler konserwowy wyjmujemy ze słoika i usuwamy nadmiar zalewy. Kroimy go na kawałki.

Kukurydzę również odsączamy z zalewy. Ananasa także wyjmujemy z płynu i kroimy w kostkę. Wędlinę i ogórki także rozdrabniamy na niewielkie sześciany.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, uprzednio nacinając skórkę na krzyż, by łatwiej było ją usunąć. Obrane, pozbawiamy gniazd nasiennym i również kroimy na drobno.

Cebulę obieramy i siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.

Dokładnie mieszamy i posypujemy natką pietruszki. Podajemy ze świeżym chlebem lub bagietką. Smacznego.

Jajka na twardo na blacie
Jajka na twardo sprawią, że sałatka będzie sycąca

Źródło zdjęcia: canva/sasapanchenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakinatalerzu

Zapraszamy na nasz Instagram