Zupa dyniowa na słodko to pomysł na pyszną zupę dyniową w niecodziennej odsłonie, z miodem, cukrem wanilinowym i kluseczkami lanymi. Gotowana na mleku ma doskonały smak i z pewnością przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Poznaj przepis na zupę dyniową na słodko.Lane kluski znamy chyba wszyscy. Zacierka była częstym dodatkiem do rosołu, zupy mlecznej i pomidorowej gotowanych przez nasze babcie. Lane kluseczki z jajka i mąki dodaj do słodkiej zupy dyniowej, a na nowo odkryjesz ich wyjątkowy smak.Zupa dyniowa na słodko to propozycja dla wszystkich łasuchów. Jest pożywna, gęsta, z wyraźną nutą miodu, imbiru i wanilii. Dynię ugotuj, zblenduj, następie całą zupę gotuj na mleku, które również doda daniu ciekawego aromatu.Szukasz pomysłu na pożywne i słodkie śniadanie lub posiłek w ciągu dnia? Przygotuj ryż w mleku kokosowym i dodaj ulubione dodatki, jak owoce, bakalie, orzechy.
Zupa ryżowa na mięsie to pomysł na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych. Gotowane mięso, warzywa i ryż to delikatne, lekkostrawne, ale sycące połączenie, które posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Poznaj przepis na pożywną zupę ryżową na mięsie.Szukasz pomysłu na zupę, która posmakuje nawet największemu niejadkowi? Ugotuj wyśmienitą zupę ryżową na ćwiartce z kurczaka. Zupa jest gęstym i pełnowartościowym posiłkiem, zawiera białko, węglowodany i wiele niezbędnych witamin i minerałów. Zupa jest bardzo pożywna, ale i mało kaloryczna i lekkostrawna. Ugotowany ryż jest świetnym dodatkiem do wielu dań, przygotujesz z niego zupy, np. kalafiorową, dania główne, dodasz do deserów i sałatek. Ryż jest pożywnym i zdrowym produktem, który dodatkowo zagęszcza zupy i zwiększa objętość imprezowych sałatek. Do zupy wykorzystaj tradycyjny ryż biały lub długoziarnisty, np. jaśminowy. Jeśli szukasz pomysłu na sałatkę ryżową- tu poznasz przepis na obłędną sałatkę z szynką, idealną na imprezy i spotkania w rodzinnym gronie.
Zupa kurkowa to pomysł na aromatyczną i rozgrzewającą zupę w chłodne, zimowe dni. Zupę ugotujesz w niecałą godzinę, a daniem zachwycisz całą rodzinę, również najmłodszych. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę kurkową.Kurki to grzyby hodowlane, które kupisz przez cały rok. Jesienią i zimą smakują jednak najlepiej. Są rozgrzewające, aromatyczne i bardzo pożywne. Kurki to źródło witamin z grupy B i beta-karotenu, którego jest nawet więcej niż w marchewce i pomidorach. Kurki to również mało kaloryczne grzyby, dzięki którym ugotujesz lekkie, ale pożywne dania.Zupa kurkowa z ziemniakami i marchewką jest bardzo esencjonalna. Zupę ugotuj na wywarze warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu jeszcze bardziej podbijesz jej smak. Przed dolaniem bulionu do grzybów i warzyw, koniecznie podsmaż je na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny aromat.Z kurek przygotujesz również wiele pysznych dań. Tu poznasz przepis na sos kurkowy, doskonały do kaszy, ryżu, makaronu i mięs.
Zupa gulaszowa z wieprzowiny, gotowana z włoszczyzną, papryką, pomidorami i ziemniakami, jest świetnym pomysłem na pożywny i smaczny posiłek, idealnym na weekend i spotkania w większym gronie. Poznaj przepis na zupę gulaszową z wieprzowiny.Zupa gulaszowa jest świetną zupą na jesienne i zimowe popołudnia, a także na większe imprezy i uroczystości, jako ciepła płyta. Zupa jest pożywna i aromatyczna i posmakuje każdemu miłośnikowi mięsa. Zupę dopraw paprykami mielonymi, ziołami prowansalskimi i posiekaną natką pietruszki, które dodadzą smaku i lekkości.Zupę gulaszową ugotuj na łopatce wieprzowej, dodaj również kawałek mięsa wołowego, jeśli chcesz, aby danie było bardziej esencjonalne. Do zupy świetnie sprawdzi się kawałek pręgi lub polędwicy. Długo smażone, następnie gotowane i duszone mięso jest niezwykle delikatne, a w połączeniu z warzywami, wywarem i przyprawami tworzy doskonały gulasz.Inspiracją zupy gulaszowej jest kuchnia węgierska. Ugotuj również tradycyjną, węgierską zupę rybną z warzywami i karpiem, idealną w chłodne dni.
Został ci świąteczny rosół? Zaraz podpowiemy ci, jak przerobić go na niezwykłą pomidorówkę. Poznaj zimową wersję zupy pomidorowej ze składnikiem niespodzianką. Dzięki niemu zupa nabierze ciekawego smaku i stanie się bardziej sycąca. W sam raz na chłodne dni. Popularność rosołu i zupy pomidorowej jest u nas prawie taka sama. Nic dziwnego, wszak zwykle drugiego dnia rosół często przerabiamy na pomidorową. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my cieszymy się smakiem zupełnie nowej zupy. Zupę pomidorową można przygotować na wiele sposobów. Jedni dodają do niej świeże pomidory, inni przecier pomidorowy, a jeszcze inni koncentrat. Zupę można podać z makaronem, ryżem lub bardziej gęstą z grzankami albo groszkiem ptysiowym.
Ostatnio panuje trend na niemarnowanie żywności. Jeśli więc tak jak my chcecie być na czasie, wykorzystujcie nawet pozorne resztki. Dziś przedstawiamy wam pomysł na doskonały bulion z warzywnych obierek. Ugotujcie go, rozlejcie do słoiczków i używajcie do dosmaczania zup i sosów. Być może niektórzy z was już przed świętami zaplanowali, że tym razem nic się nie zmarnuje. Jeśli więc zostawiliście sobie czyste obierki z warzyw i nie wiecie co najlepiej z nimi zrobić, podpowiadamy — ugotujcie z nich bulion. A może w Sylwestra czy w Nowy Rok czeka was warzywna uczta? Jeśli tak nie pozwólcie, by zmarnowały się warzywne obierki. Oczywiście przed obraniem warzyw, z których obierki chcecie wykorzystać do celów kulinarnych, warzywa trzeba dokładnie wyszorować i opłukać. Dobrze by było, gdyby marchewki, pietruszki czy seler pochodziły z zaufanej uprawy. Pamiętajcie, że pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników. Jednak pod warunkiem, że warzywa nie są przenawożone. Jeśli macie wątpliwości co do ich pochodzenia, lepiej grubiej je obierzcie i nie przetwarzajcie takich obierek w celach spożywczych.
Przyrządzić małą ilość zupy świątecznej jest bardzo trudno. Zdarza się, że wychodzi jej nawet kilka litrów. Co jednak zrobić, jeśli apetyt gościom świątecznym nie dopisze? Okazuje się, że danie w prosty sposób można zamrozić. Będziecie zaskoczeni jak dobrze się przechowa. Mrożenie to dokonały sposób na zabezpieczenie większości potraw wigilijnych. W ten sposób z powodzeniem przechowacie pierogi czy warzywa do przyrządzenia jarzynowej. Być może zastanawia was też jak niska temperatura zadziała na barszcz. Mamy dobrą wiadomość.
Barszcz czerwony tradycyjnie gotuje się na zakwasie, lecz nie każdy ma do niego dostęp. Istnieje jednak sposób, aby przygotować go bez niego. Poniżej prezentujemy przepis na wigilijny barszcz bez zakwasu, który w smaku nie różni się zanadto od klasycznej wersji. Jego dużą zaletą jest szybkość gotowania oraz prostota. Barszcz wigilijny zwyczajnie musi zostać podany w czasie świat Bożego Narodzenia. Ten złotki buraczany wywar ma wręcz hipnotyzujący smak, a połączeniu z krokietami, pasztecikami czy zwykłymi uszkami nie ma sobie równych. Oczywiście mając zawczasu zrobiony zakwas, nie trzeba ograniczać się do poniższej receptury. Trzeba mieć mimo wszystko na uwadze, że nie wszyscy mają możliwość ukwaszenia buraków, dlatego zawsze warto mieć plan zapasowy.
Wigilijny barszcz biały zachwyca smakiem, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zakwasu oraz namoczone i miękkie grzyby, a danie powstanie niemalże ekspresowo. Spróbujcie go koniecznie, a być może posmakuje wam bardziej niż buraczany klasyk. Barszcz czerwony czy grzybowa już wam się znudziły? A może macie ochotę na spróbowanie wszystkich tradycyjnych zup świątecznych? Niezależnie od powodu przepis na barszcz biały na grzybowym wywarze warto wypróbować. Danie ma niesamowicie aksamitną konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, jeśli użyjecie ostrzejszej musztardy.
Barszcz z buraków na prawdziwym zakwasie jest jedną z najsmaczniejszych potraw wigilijnych. Jego mocny, głęboki smak i aromat doskonale łączą się z delikatnymi uszkami z grzybami. Jak i kiedy przygotować zakwas na barszcz wigilijny?Domowy zakwas z buraków jest zdrowszy i o wiele smaczniejszy od kupnego i gotowego zaczynu. Przede wszystkim nie zawiera octu i sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku i koloru. Domowe buraki kwaszone z czosnkiem, chrzanem i przyprawami smakują świetnie i stanowią doskonałą bazę do wigilijnego barszczu.Zakwas należy przygotować najpóźniej tydzień przed gotowaniem barszczu, aby buraki zdążyły się ukisić i oddać cały smak. Wodę na zakwas dosól według następującej proporcji- łyżka soli na 1 l wody, dzięki czemu buraki będą idealnie słone. Do kwaszenia niezbędna będzie również woda po ogórkach kiszonych lub kapuście, aby rozpocząć proces fermentacji.Barszcz podaj z uszkami lub w nieco inny sposób, z pasztecikami z farszem z suszonych grzybów, które doskonale smakują z klarowną zupą.
Szybki barszcz czerwony ze świeżych buraków? Z przepisem Ani Lewandowskiej to możliwe. Znana z fit przepisów celebrytka gotuje dwa buliony i miesza je ze sobą. Uwagę przykuwa również dodatek aromatycznych przypraw m.in. kurkumy. Smak wychodzi doskonały, a nakład pracy jest zdecydowanie mniejszy. Spróbujcie koniecznie. Każdy robi barszcz czerwony nieco inaczej. Na naszym portalu gościła już receptura Magdy Gessler czy Karola Okrasy. Teraz zdradzamy, jak to tradycyjne wigilijne danie przygotowuje Anna Lewandowska. Kupcie warzywa i zarezerwujcie około półtorej godziny, a będziecie cieszyć się doskonale zbalansowanym smakiem dania z buraków.
Co ugotować zamiast barszczu z uszkami lub grzybowej? Przygotuj żurek wigilijny z suszonymi grzybami, zupa jest świetną alternatywą dla tradycyjnych zup, które najczęściej pojawiają się na wigilijnym stole. Poznaj przepis na bezmięsny żurek wigilijny. Żurek wigilijny ugotowany na włoszczyźnie i wywarze z suszonych grzybów smakuje równie dobrze, co tradycyjne zupy i jest doskonałym daniem rozpoczynającym wigilijną wieczerzę. Żurek ugotuj na zakwasie, jeśli masz więcej czasu, możesz również samodzielnie przygotować domowy zakwas, który po 4-5 dniach będzie pyszną bazą do zupy.Żurek gotowany na zakwasie jest gęsty, pyszny i niezwykle aromatyczny. Przed przygotowaniem zupy zalej grzyby zimną wodą i odstaw na całą noc, aby zmiękły. Woda z grzybów będzie idealnym dodatkiem do zupy i wzmocni jej smak.Z suszonych grzybów przygotujesz również pyszne gołąbki wigilijne z aromatycznym sosem, idealne na świąteczny stół.
Nie masz już czasu na przygotowanie zakwasu do barszczu na Wigilię? Ugotuj barszczyk bez kawasu o równie wyraźnym smaku i aromacie, doskonały do uszek, pierogów i pasztecików. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na barszcz wigilijny bez zakwasu. Barszcz czerwony bez zakwasu to pomysł na smaczną, doskonale doprawioną zupę, od której zaczniecie uroczystą kolację wigilijną. Buraki, cebulę i czosnek do zupy musisz przygotować dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały swój smak i aromat. Zalej je wodą z octem i odstaw na 24 godziny. Barszcz gotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i majerankiem suszonym, który nada całej potrawie doskonałego smaku. Barszcz dopraw według własnego gustu cukrem i sokiem z cytryny, łyżka octu dodana do zaczynu w zupełności wystarczy. Tak przygotowany barszczyk posmakuje wszystkim gościom.Do barszczu czerwonego podaj domowe uszka lub paszteciki oprószone kminkiem z farszem z suszonych grzybów i kapusty, idealne na uroczystą kolację wigilijną.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów z łazankami to pomysł na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca, doskonale sprawdzi się więc w chłodniejsze dni. Poznaj przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów z łazankami.Zupa grzybowa gotowana na włoszczyźnie jest wyjątkowo smaczną zupą. Zupa nie jest gotowana na mięsie, nie jest zabielana, nie zawiera zasmażki, możesz ją więc jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Zupa jest lekkostrawna i bardzo rozgrzewa, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i grypę.Przed gotowaniem namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na 2 godziny, dopiero później pokrój na mniejsze kawałki. Nie wylewaj wody po namaczaniu, jest równie aromatyczna, dlatego też wlej ją do wywaru, aby podbić jego smak. Z suszonych grzybów ugotujesz nie tylko zupę, przygotuj również pierogi z farszem z suszonych grzybów i soczewicy, a staną się hitem w Twoim domu.
Gotowanie czerwonego barszczu nie jest trudnym zadaniem, warto jednak trzymać się pewnych zaleceń, aby zupa nie okazała się niesmaczna lub blada. Gorzki smak potrawy wynika najczęściej ze zbyt długiego i intensywnego gotowania - barszcz powinien jedynie delikatnie bulgotać tak jak rosół. Jeśli mimo wszystko gorzkość jest mocno wyczuwalna, dodaj do wywaru miód z odrobiną soku z cytryny. Barszcz czerwony jest jedną z najważniejszych potraw podawanych do stołu w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Bez misek pełnych uszek zalanych charakterystyczną zupą, wigilia dla wielu osób nie jest udana. W sklepach można więc znaleźć wiele gotowych barszczy, które pozostawiają mimo wszystko wiele do życzenia w kontekście smaku i jakości.Ugotowanie zupy własnoręcznie pozwala nie tylko dostosować jej smak oraz aromat do gustu gości, lecz również mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych konserwantów. Minusem z kolei jest pojawienie się niekiedy gorzkiego smaku, na który mamy genialne rozwiązanie.
Gdy jest zimno, nie ma jak rosół. Doskonale rozgrzeje i wybornie smakuje. Dziś proponujemy ugotować korzenny rosół na pierwszy dzień zimy. Dzięki trzem nieoczywistym przyprawom zupa ta będzie rozgrzewająca i aromatyczna jak nigdy. Z pewnością przekonacie się do tych dodatków.Rosół kojarzy się wszystkim z dwoma przyprawami — z pieprzem i solą. Niektórzy dodają też do niego listek laurowy, lubczyk, imbir czy kurkumę. Rosół pachnący podobnie jak piernik na pozór może nie zachęca, ale jak spróbujecie, to zmienicie zdanie. Dzięki dodatkowi anyżu gwiazdkowego, cynamonu i kardamonu zyska nieoczywistą nutę smakową, ale też wyjątkowo zimowy charakter. Stanie się też jeszcze skuteczniejszym antidotum na przeziębienie.
Zupa grzybowa Magdy Gessler to pomysł na pyszną i aromatyczną potrawę wigilijną, która zachwyci Twoich najbliższych swoim wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak ugotować pyszną, wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler.Sekretem tak smacznej zupy jest duża ilość grzybów suszonych moczonych w wodzie przez 8-10 godzin, dzięki czemu grzyby są bardzo miękkie i niezwykle aromatyczne. Zupę grzybową ugotuj na bulionie warzywnym, dodaj warzywa rosołowe i białą kapustę, a odkryjesz niepowtarzalny smak tradycyjnej grzybowej. Zupę dopraw koperkiem lub natką pietruszki, możesz zabielić ją również kwaśną śmietaną. Suszone grzyby leśne są bardziej esencjonalne od świeżych, mają ciemny kolor i bardzo mocny smak i aromat. Z dodatkiem grzybów przygotujesz również wigilijny bigos, farsz do pierogów i niezwykle aromatyczne śledzie.
Zupa krupnik na żeberkach to pożywna, gęsta i aromatyczna zupa dla całej rodziny. Zupa gotowana na mięsie z włoszczyzną ma wyraźny smak, a kasza świetnie ją zagęszcza i sprawia, że danie jest pyszne i sycące. Poznaj przepis na zupę krupnik na żeberkach.Krupnik to przykład doskonale zbilansowanej zupy. Porcja dania dostarcza nam niezbędnego białka z mięsa, węglowodanów i błonnika z kaszy i wielu witamin z gotowanych warzyw. Zupa, mimo tego, że gotowana na żeberkach, jest lekkostrawna i polecana również osobom z problemami żołądkowymi. Gotowanie krupniku wymaga czasu, jednak naprawdę warto poświęcić parę chwil na przygotowanie tak smacznej i aromatycznej zupy. Do krupniku koniecznie dodaj liście laurowe i ziele angielskie, które doskonale podkreślają smak czerwonego mięsa. Jeśli lubisz gęste i pożywne zupy, ugotuj również fasolową- tu poznasz przepis na gęstą fasolową na żeberkach wieprzowych.
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną należy do tych zup, które przygotujesz w zaledwie pół godziny, dzięki czemu jest idealnym daniem w nawet najbardziej zabiegany dzień. Zupa jest bardzo pożywna, aromatyczna i smaczna. Poznaj przepis na zupę jarzynową z kaszą.Zupę jarzynową ugotuj z kalafiora, marchewki, selera i korzenia pietruszki, dzięki czemu nabierze doskonałego smaku, zagęść ją ziemniakami i kaszą jęczmienną, a będzie gęsta, sycąca i pyszna. Dopraw ją posiekanym koperkiem i natką pietruszki.Zupę jarzynową z kaszą ugotuj na kostce rosołowej drobiowej. Jeszcze lepszy smak uzyskasz, kiedy wykorzystasz do gotowania rosół, który został z obiadu z poprzedniego dnia, zupa będzie wtedy bardziej aromatyczna. Kaszę ugotuj w zupie, a będzie jeszcze smaczniejsza.Szukasz pomysłu na jarzynową? Tu poznasz przepis na zupę warzywną z makaronem z fasolką szparagową i szpinakiem
Zupa warzywna z makaronem to pomysł na szybki i sycący obiad lub kolację na ciepło. Zupa z kalafiorem, fasolką szparagową, porem, marchewką, szpinakiem jest lekka, ale bardzo pożywna i aromatyczna i z pewnością posmakuje nawet największemu niejadkowi. Poznaj przepis na zupę warzywną z makaronem.Zupa warzywna ma bogaty, warzywny smak doprawiony koperkiem i suszonym tymiankiem. Jest wyraźna, aromatyczna i sycącą, idealna na ciepły posiłek zimową porą. Zupa, dzięki bogactwu warzyw, jest również zdrową zupą, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i energii na resztę dnia.Aby wydobyć jak najwięcej smaku, wszystkie warzywa obsmaż na oliwie, dopiero później zalej wodą. Zupa warzywna jest bardzo prosta w przygotowaniu, jednak jej gotowanie musisz podzielić na kilka etapów, aby była najlepsza, jaką jadłeś.Szukasz pomysłu na tradycyjną zupę w nowej odsłonie? Przygotuj wyśmienitą zupę krem z dyni z mlekiem kokosowym, a odkryjesz jej nowy, orientalny smak i rozgrzewające właściwości.
Wigilia tuż, tuż. Planujemy więc menu i zbieramy najlepsze przepisy na dania. Jednym z nich z pewnością będzie barszcz czerwony. Na podany z uszkami, krokietami czy pasztecikami czeka już z pewnością cała rodzina. A wiecie czym doprawić barszcz czerwony na Wigilię? Oprócz tradycyjnych przypraw możecie sięgnąć też po lubczyk, który nada wywarowi przyjemnego smaku. Sposobów na przygotowanie wigilijnego barszczu jest co najmniej kilka. Jedni wrzucają do garnka włoszczyznę razem z burakami i suszonymi grzybami i gotują, aż powstanie esencjonalny wywar. Inni gotują bulion na włoszczyźnie i suszonych grzybach i na końcu zalewają nim buraki. Jeszcze inni oddzielnie gotują wywar warzywny, grzybowy i łączą je z buraczanym zakwasem.
Idealny na chłody, rozgrzewa przy przeziębieniach i uświetnia uroczysty obiad. Rosół, bo o nim mowa, stanowi też nierzadko podstawę innych zup. Można go z powodzeniem przyrządzić bez dodatku mięsa. Kilka łyżek sosu sojowego i grzybów sprawi, że smak zachwyci nawet mięsożerców. Spróbujcie koniecznie.Rozgrzewająca miska rosołu z ostrymi przyprawami czy z kurkumą — choć pyszne — nie mogą się równać kompozycji, którą dziś wam proponujemy. Bezmięsny rosół może być punktem wyjścia do przygotowania zachwycających smakiem i wyglądem zup, nawet azjatyckich ramenów. Podany z makaronem będzie równie pyszny. A przy tym zdrowy i lekki.
Zupa krem z kalafiora i marchewki to pomysł na pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny. Doprawiona gałką muszkatołową, imbirem i curry ma niezwykły smak i aromat, który sprawi, że krem z kalafiora stanie się jedną z Twoich ulubionych zup. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora i marchewki. Zupa krem z kalafiora i marchewki jest klasyczną, słodkawą zupą w innym, orientalnym stylu. Imbir, curry i gałka muszkatołowa sprawią, że zupa nabierze wyjątkowego charakteru, będzie wyraźna i bardzo aromatyczna. Zupa dzięki przyprawom jest również rozgrzewająca.Zupę krem przygotuj na bulionie warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia. Jeśli chcesz ugotować ją na czystym wywarze, przygotuj go dzień wcześniej, aby warzywa oddały swój cały smak i aromat. Zupę możesz dodatkowo oprószyć posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.Odkryj również nowy smak klasycznej zupy dyniowej- tu poznasz przepis na krem z dyni z curry i mlekiem kokosowym.
Zupa won ton to tradycyjny, azjatycki rosół z niezwykle aromatycznymi pierożkami z nadzieniem z mięsa wieprzowego. Zupa won ton jest rozgrzewającym, pożywnym i smacznym daniem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Poznaj oryginalny przepis na zupę won ton.Zupa won ton jest doskonałym pomysłem na rosół w azjatyckim stylu. Wywar doprawiony octem i winem ryżowym, sosem sojowym, imbirem i dymką smakuje doskonale i jest niezwykle pożywny. Zupę przygotuj na bulionie warzywnym, ugotuj go kilka godzin przed gotowaniem zupy lub dzień wcześniej, aby warzywa oddały cały aromat. Pierożki won ton to niezbędny dodatek do zupy, przygotujesz je w bardzo prosty sposób, wystarczy, że kupisz gotowe ciasto na pierożki i samodzielnie zrobisz aromatyczny farsz z wieprzowiną i przyprawami. Pierożków nie musisz gotować, zalej je wrzącym bulionem, a ciasto samo zmięknie.Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni Dalekiego Wchodu- tu poznasz przepis na stir-fry z wołowiną i makaronem ryżowym, danie wyśmienite na obiad lub kolację.
Zupa kalafiorowa jest prostym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się w końcówce roku. Sezonowe warzywa połączcie z kurkumą, która nie tylko nada jej pięknego złotego koloru, ale też przyjemnie podkręci smak. Wypróbujcie to danie, a z pewnością nie raz do niego wrócicie. Zimą warto sięgać po smaczne i przyjemnie rozgrzewające zupy. Takie są domowa ziemniaczana i orientalna pomidorowa z mleczkiem kokosowym. Dzięki dodatkowi kurkumy kalafiorowa również przyjemnie nas otuli w chłodne popołudnie. Sprawdźcie jak prosto ja przygotować.
Przygotowując świąteczne potrawy, warto zastanowić się ile tak naprawdę ich potrzeba. Nie ma chyba nic gorszego niż jedzenie z rozsądku, po to tylko, by dania się nie zepsuły. Z naszymi radami dotyczącymi przechowywania wigilijnego jedzenia z łatwością zaplanujcie wieczerzę i nic nie wyrzucicie.W planowaniu bożonarodzeniowych posiłków pomocna będzie wiedza o tym, które dania można zamrozić, a które koniecznie muszą zniknąć tuż po przyrządzeniu. Część smakołyków z powodzeniem zamrozimy, lecz nie wszystkie zachowają swój smak czy wygląd. Dowiedzcie się jak bezpiecznie dojadać świąteczne specjały.
Zupa krem z cukinii i marchewki to pomysł na smaczny, pożywny i bardzo zdrowy obiad, również dla najmłodszych członków rodziny. Zupa jest gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca. Poznaj przepis na zupę krem z cukinii i marchewki. Zupa krem z cukinii i marchewki jest zupą niskokaloryczną, ale bardzo sycącą i zdrową. Zupę szczególnie warto gotować w okresie jesienno-zimowym, kiedy spada nasza odporność i jesteśmy narażeni na przeziębienie i grypę. Beta-karoten i związki aktywne zawarte w marchewce i cukinii opóźniają również procesy starzenia i działają przeciwzapalnie.Zupa krem z cukinii i marchewki to świetny pomysł na zupę dla najmłodszych domowników. Jeśli chcesz ugotować pożywną zupę dla dziecka, pomiń kmin i curry w przepisie. Przyprawy znacznie wzmacniają smak i zupa nimi doprawiona jest przepyszna, jednak dzieci niekoniecznie przepadają za tak aromatycznymi dodatkami. Zupę podaj z kleksem kwaśnej śmietany, możesz dodatkowo oprószyć ją świeżą natką pietruszki, kolendrą lub uprażyć pestki dyni. Zupa smakuje świetnie w towarzystwie grzanek lub pieczywa czosnkowego. Pyszną zupę o rozgrzewających i zdrowotnych właściwościach ugotujesz również z dyni- tu poznasz przepis na wyśmienitą zupę krem dyniową.
Zupa krem z pomidorów z puszki to pomysł na prosty, szybki i wyśmienity posiłek dla całej rodziny. Gęsta, aromatyczna i słodka zupa posmakuje nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na zupę krem z pomidorów z puszki.Zupa krem pomidorowa to zupa popularna i lubiana na całym świecie. Jest gęsta, pożywna i możesz ugotować ją na wiele sposobów. Moją ulubioną wersją zupy jest szybka zupa z pomidorów z puszki z natką pietruszki oraz zupa w wersji włoskiej, czyli krem z pomidorów z bazylią i mascarpone.Do każdej zupy pomidorowej dodawaj łyżeczkę cukru, który wzmocni smak pomidorów i pozbędzie się kwaśnego i cierpkiego posmaku przecieru lub warzyw z puszki. Cukier razem z gotowaną marchewką znacznie poprawiają smak, sprawiając, że zupa jest aż słodka. Ugotuj równie pożywną, smaczną i zdrową zupę- tu poznasz przepis na krem z brokułów i ziemniaków, doskonały na lunch, obiad lub kolację.