Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler
Zupa grzybowa Magdy Gessler to pomysł na pyszną i aromatyczną potrawę wigilijną, która zachwyci Twoich najbliższych swoim wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak ugotować pyszną, wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler.
Sekretem tak smacznej zupy jest duża ilość grzybów suszonych moczonych w wodzie przez 8-10 godzin, dzięki czemu grzyby są bardzo miękkie i niezwykle aromatyczne. Zupę grzybową ugotuj na bulionie warzywnym, dodaj warzywa rosołowe i białą kapustę, a odkryjesz niepowtarzalny smak tradycyjnej grzybowej.
Zupę dopraw koperkiem lub natką pietruszki, możesz zabielić ją również kwaśną śmietaną. Suszone grzyby leśne są bardziej esencjonalne od świeżych, mają ciemny kolor i bardzo mocny smak i aromat. Z dodatkiem grzybów przygotujesz również wigilijny bigos, farsz do pierogów i niezwykle aromatyczne śledzie.
Przepis na wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler
Składniki:
200 g suszonych grzybów
2 marchewki
2 pory
kawałek selera
ćwierć główki kapusty białej
duża cebula
korzeń pietruszki
natka pietruszki lub koperek
śmietana 18% do podania (niekoniecznie)
1,5 bulionu warzywnego
2 łyżki masła
pieprz i sól
Jak ugotować wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler?
Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, nie wylewaj wody po grzybach, dodasz do do zupy. Grzyby pokrój w paski, posiekaj kapustę, włoszczyznę (oprócz cebuli) zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do bulionu przełóż wszystkie starte warzywa i kapustę. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj grzyby, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, całość dodaj do gotującego się bulionu, wlej wodę po grzybach i gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawaj. Możesz dodatkowo na każdy talerz wyłożyć mały kleks kwaśnej śmietany.