Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.12.2021 01:00

Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler

Wigilijna zupa grzybowa Magdy Gessler
canva/Ezhukov

Zupa grzybowa Magdy Gessler to pomysł na pyszną i aromatyczną potrawę wigilijną, która zachwyci Twoich najbliższych swoim wyjątkowym smakiem. Sprawdź, jak ugotować pyszną, wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler.

Sekretem tak smacznej zupy jest duża ilość grzybów suszonych moczonych w wodzie przez 8-10 godzin, dzięki czemu grzyby są bardzo miękkie i niezwykle aromatyczne. Zupę grzybową ugotuj na bulionie warzywnym, dodaj warzywa rosołowe i białą kapustę, a odkryjesz niepowtarzalny smak tradycyjnej grzybowej.

Zupę dopraw koperkiem lub natką pietruszki, możesz zabielić ją również kwaśną śmietaną. Suszone grzyby leśne są bardziej esencjonalne od świeżych, mają ciemny kolor i bardzo mocny smak i aromat. Z dodatkiem grzybów przygotujesz również wigilijny bigos, farsz do pierogów i niezwykle aromatyczne śledzie.

Przepis na wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów

  • 2 marchewki

  • 2 pory

  • kawałek selera

  • ćwierć główki kapusty białej

  • duża cebula

  • korzeń pietruszki

  • natka pietruszki lub koperek

  • śmietana 18% do podania (niekoniecznie)

  • 1,5 bulionu warzywnego

  • 2 łyżki masła

  • pieprz i sól

Jak ugotować wigilijną zupę grzybową Magdy Gessler?

Suszone grzyby namocz w zimnej wodzie i odstaw na całą noc, nie wylewaj wody po grzybach, dodasz do do zupy. Grzyby pokrój w paski, posiekaj kapustę, włoszczyznę (oprócz cebuli) zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do bulionu przełóż wszystkie starte warzywa i kapustę. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj grzyby, oprósz je solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, całość dodaj do gotującego się bulionu, wlej wodę po grzybach i gotuj na wolnym ogniu przez 45-50 minut.

Natka pietruszki i koperek

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, oprósz posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i podawaj. Możesz dodatkowo na każdy talerz wyłożyć mały kleks kwaśnej śmietany.