Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niezwykły przepis na barszcz biały wigilijny

Niezwykły przepis na barszcz biały wigilijny

Barszcz biały wigilijny
canva/arfo

Wigilijny barszcz biały zachwyca smakiem, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zakwasu oraz namoczone i miękkie grzyby, a danie powstanie niemalże ekspresowo. Spróbujcie go koniecznie, a być może posmakuje wam bardziej niż buraczany klasyk.

Barszcz czerwony czy grzybowa już wam się znudziły? A może macie ochotę na spróbowanie wszystkich tradycyjnych zup świątecznych? Niezależnie od powodu przepis na barszcz biały na grzybowym wywarze warto wypróbować. Danie ma niesamowicie aksamitną konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, jeśli użyjecie ostrzejszej musztardy.

Przepis na wigilijny barszcz biały

Składniki:

  • 100 g suszonych prawdziwków

  • 1 litr zakwasu pszennego na barszcz biały

  • 1 biała cebula

  • 2 szklanki śmietany 18%

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • owoce jałowca

  • 1 płaska łyżka musztardy rosyjskiej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Dzień przed planowanym przygotowaniem barszczu namaczamy grzyby. Kruszymy je na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnie gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się wcześniej moczyły.

Miękkie grzyby odcedzamy na sitku, zachowując wywar. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować barszcz, rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzucamy grzyby.

Całość chwilę ogrzewamy, a następnie zalewamy wodą z gotowania grzybów. Możemy dodać więcej płynu, jeśli zostało go relatywnie mało. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy zupę do wrzenia.

Zawartość butelki z zakwasem wstrząsamy, a następnie powoli wlewamy ją do gotującej się zupy. Cały czas mieszamy potrawę. Gdy składniki się połączą, dodajemy musztardę. Śmietanę hartujemy, dodając do niej odrobinę gorącego płynu.

Ostrożnie łączymy z zupą, mieszając, by uniknąć powstania grudek. Danie gotujemy jeszcze przez 5 minut, a na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem tłuczonymi ziemniakami lub z łazankami.

Wskazówki:

  • W zależności od preferencji smakowych możecie dać więcej lub mniej musztardy. Możecie też użyć innego wariantu np. musztardy łagodnej.

  • Jeżeli zupę zabielicie płynną śmietanką sojową lub nieco gęstszą kokosową, będzie odpowiednia również dla wegan. Różnicy w smaku nie będzie, a korzysta się z niej tak samo, jak z tradycyjnej.

Suszone podgrzybki
Suszone podgrzybki są idealne na wywar do barszczu białego

Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram