Niezwykły przepis na barszcz biały wigilijny
Wigilijny barszcz biały zachwyca smakiem, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zaopatrzyć się w porcję zakwasu oraz namoczone i miękkie grzyby, a danie powstanie niemalże ekspresowo. Spróbujcie go koniecznie, a być może posmakuje wam bardziej niż buraczany klasyk.
Barszcz czerwony czy grzybowa już wam się znudziły? A może macie ochotę na spróbowanie wszystkich tradycyjnych zup świątecznych? Niezależnie od powodu przepis na barszcz biały na grzybowym wywarze warto wypróbować. Danie ma niesamowicie aksamitną konsystencję i przyjemnie rozgrzewa, jeśli użyjecie ostrzejszej musztardy.
Przepis na wigilijny barszcz biały
Składniki:
100 g suszonych prawdziwków
1 litr zakwasu pszennego na barszcz biały
1 biała cebula
2 szklanki śmietany 18%
2 łyżki oleju rzepakowego
ziele angielskie
liście laurowe
owoce jałowca
1 płaska łyżka musztardy rosyjskiej
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Dzień przed planowanym przygotowaniem barszczu namaczamy grzyby. Kruszymy je na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnie gotujemy je do miękkości w tej samej wodzie, w której się wcześniej moczyły.
Miękkie grzyby odcedzamy na sitku, zachowując wywar. Cebulę obieramy i siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować barszcz, rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Kiedy się zeszkli, wrzucamy grzyby.
Całość chwilę ogrzewamy, a następnie zalewamy wodą z gotowania grzybów. Możemy dodać więcej płynu, jeśli zostało go relatywnie mało. Dodajemy przyprawy i doprowadzamy zupę do wrzenia.
Zawartość butelki z zakwasem wstrząsamy, a następnie powoli wlewamy ją do gotującej się zupy. Cały czas mieszamy potrawę. Gdy składniki się połączą, dodajemy musztardę. Śmietanę hartujemy, dodając do niej odrobinę gorącego płynu.
Ostrożnie łączymy z zupą, mieszając, by uniknąć powstania grudek. Danie gotujemy jeszcze przez 5 minut, a na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem tłuczonymi ziemniakami lub z łazankami.
Wskazówki:
W zależności od preferencji smakowych możecie dać więcej lub mniej musztardy. Możecie też użyć innego wariantu np. musztardy łagodnej.
Jeżeli zupę zabielicie płynną śmietanką sojową lub nieco gęstszą kokosową, będzie odpowiednia również dla wegan. Różnicy w smaku nie będzie, a korzysta się z niej tak samo, jak z tradycyjnej.
Źródło zdjęcia: canva/Vladimir Mironov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: haps