Zupa kurkowa przepis
Zupa kurkowa to pomysł na aromatyczną i rozgrzewającą zupę w chłodne, zimowe dni. Zupę ugotujesz w niecałą godzinę, a daniem zachwycisz całą rodzinę, również najmłodszych. Poznaj przepis na wyśmienitą zupę kurkową.
Kurki to grzyby hodowlane, które kupisz przez cały rok. Jesienią i zimą smakują jednak najlepiej. Są rozgrzewające, aromatyczne i bardzo pożywne. Kurki to źródło witamin z grupy B i beta-karotenu, którego jest nawet więcej niż w marchewce i pomidorach. Kurki to również mało kaloryczne grzyby, dzięki którym ugotujesz lekkie, ale pożywne dania.
Zupa kurkowa z ziemniakami i marchewką jest bardzo esencjonalna. Zupę ugotuj na wywarze warzywnym lub rosole z poprzedniego dnia, dzięki czemu jeszcze bardziej podbijesz jej smak. Przed dolaniem bulionu do grzybów i warzyw, koniecznie podsmaż je na maśle, a uzyskasz niepowtarzalny aromat.
Z kurek przygotujesz również wiele pysznych dań. Tu poznasz przepis na sos kurkowy, doskonały do kaszy, ryżu, makaronu i mięs.
Przepis na zupę kurkową
Składniki na 3-4 porcje:
3 garście kurek
marchewka
4 ziemniaki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
cebula
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Jak ugotować zupę kurkową?
W garnku z grubym dnem rozpuść masło i zeszklij na nim posiekaną cebulkę, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmaż, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i również smaż przez 2-3 minuty na wolnym ogniu.
Do warzyw dodaj oczyszczone i pokrojone kurki, całość oprósz solą, pieprzem i smaż kolejne 3-4 minuty. Z bulionu odlej 3 łyżki, resztę wlej do garnka i gotuj z warzywami i grzybami przez 30 minut od momentu zagotowania.
Trzy łyżki bulionu wymieszaj z kwaśną śmietaną i wlej ją pod koniec gotowania do zupy, danie dopraw również posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.