Ten chleb piekę bez grama mąki. Wystarczy wymieszać te składniki i wstawić do piekarnika
![chleb bez mąki](https://images.iberion.media/images/1920/chleb_d9d78472f1.jpg)
Mąka pszenna czy żytnia to niejedyne rozwiązania, by uzyskać pyszny i miękki chleb. Oprócz alternatyw, których tak wiele w sklepach, możemy przygotować własną mąkę. Dziś proponujemy taką z siemienia lnianego.
Chleb bez pszenicy i żyta
Przywykliśmy do tego, że chleb bez mąki tylko w sposób nieco naciągany można nazwać chlebem. Wiele spośród tych, które kupujemy w piekarniach, to ziarna słonecznika czy dyni i siekane orzechy posklejane jajkiem. Nie zrozummy się źle. Nie ma w tym nic złego – przeciwnie, oleiste nasiona uzupełniają naszą dietę w zdrowe roślinne tłuszcze, którymi często warto zastąpić nadmiar węglowodanów. Łatwo jednak zatęsknić przy tym do miękkiego pieczywa z prawdziwego zdarzenia.
Ten chleb ukoi taką tęsknotę. Składa się w największej mierze z siemienia lnianego zmiksowanego na mąkę. Dzięki temu z proszkiem do pieczenia przygotowujemy prawdziwy wypiek, który dodatkowo wpasowuje się w dietę bliską idei keto, czyli mocno ograniczającą węglowodany.
![mieszanka chlebowa](https://images.iberion.media/images/origin/chleb3_9dabacb2f1.jpg)
Chleb dla diety keto
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Hrabia Smakula. Autor dodaje tam do mieszanki jeszcze jeden superskładnik: bogatą w błonnik babkę jajowatą. Jeśli mamy ten składnik pod ręką i chcemy go wykorzystać, po prostu dodajemy ok. 30 g, odejmując nieco mąki z siemienia.
Składniki
- 180 g siemienia lnianego
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1łyżeczka suszonego czosnku
- Do 1 łyżki ulubionych przypraw (np. bazylia, oregano, rozmaryn)
Chleb z siemienia lnianego
Jeśli nie mamy gotowej mąki, siemię lniane wrzucamy do małego kielicha blendera i miksujemy na pył. Na upartego można uzyskać taką mąkę nawet w zwykłym moździerzu. Mąkę przesypujemy do miski.
Do siemiennego pyłu dodajemy wszystkie pozostałe suche składniki. Czosnek granulowany czy zioła są oczywiście opcjonalne, ale świetnie podkręcają smak pieczywa.
Do masy wbijamy jajka i dodajemy 250 ml ciepłej wody, a następnie mieszamy. Mąka z siemienia będzie pęczniała pod jej wpływem i ciasto zyska na objętości oraz zwartości. Masa powinna być dość gęsta i nie będzie się kleić do rąk.
Przekładamy ją do niewielkiej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Chleb pieczemy przez ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Bez tej funkcji może wymagać dodatkowych 10-15 minut. Chleb studzimy na kratce.
Wypróbuj też przepisy na placki bananowo-cynamonowe i ziemniaczane placki bez tłuszczu.
![ciasto na chleb](https://images.iberion.media/images/origin/chleb2_ab3e7f43de.jpg)
![zalewanie herbatników](https://images.iberion.media/images/origin/deser1_cbe160514e.jpg)
![biszkopt](https://images.iberion.media/images/origin/biszkopt1_cdd913e6d2.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki1_177033b086.jpg)
![pokrojony ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/mizeria1_9685907e70.jpg)
![chleb na kefirze](https://images.iberion.media/images/origin/chleb_7f83031859.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_bdd52e313b.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_3e512eb01e.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki1_2e5fd3dc70.jpg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_6d1d6365bb.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_2_fea35929cb.jpg)
![zupa w garnuszku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_cf46b33e32.jpg)
![makaron z pesto z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/makaron_z_pesto_z_bobu_6d893bfcbd.jpg)
![ciasto z dżemem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_763d9da5ec.jpg)
![mięso w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/sos1_07e8793138.jpg)
![domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/domowe_lody_1c7b30de03.jpg)
![wodzionka](https://images.iberion.media/images/origin/wodzionka1_9910438f97.jpg)
![stek z kalafiora](https://images.iberion.media/images/origin/stek1_e1601c78ef.jpg)
![krówki](https://images.iberion.media/images/origin/krowki_0e0c4dfb32.jpg)
![zupa z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_400454bfa7.jpg)
![ciasto truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8a3caace1f.jpg)
![zalewanie pomidorów masą](https://images.iberion.media/images/origin/obiad1_c1b6b8f69a.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_5b625566bd.jpg)
![kolacja](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_15_441e84df91.jpg)
![deser z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/deser_z_3_skladnikow_74a300afb8.jpg)
![deser](https://images.iberion.media/images/origin/deser_55a4196991.jpg)
![ugniatanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/ugniatanie_ciasta_a481e737a1.jpg)
![lody](https://images.iberion.media/images/origin/222_98e42dc077.jpg)
![SERNIK Z ZIEMNIAKAMI](https://images.iberion.media/images/origin/cakes_862_1280_c3e7f2c6fc.jpg)
![ciasteczka "słoneczka"](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_763170217_acbe55ccf0.jpg)
![kobieta w kuchni](https://images.iberion.media/images/origin/12_23ab868be1.jpg)
![Przepis na zdrowe domowe lody](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_09c2489acb.png)
![Lidl](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_11_T113307_828_8ac4a263c9.jpg)
![Sezam biały](https://images.iberion.media/images/origin/Bialy_sezam_6f92c0cb23.jpg)
![Ciasto drożdżowe z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_drozdzowe_z_truskawkami_713d602f2c.jpg)