Ten chleb piekę bez grama mąki. Wystarczy wymieszać te składniki i wstawić do piekarnika
![chleb bez mąki](https://images.iberion.media/images/1920/chleb_d9d78472f1.jpg)
Mąka pszenna czy żytnia to niejedyne rozwiązania, by uzyskać pyszny i miękki chleb. Oprócz alternatyw, których tak wiele w sklepach, możemy przygotować własną mąkę. Dziś proponujemy taką z siemienia lnianego.
Chleb bez pszenicy i żyta
Przywykliśmy do tego, że chleb bez mąki tylko w sposób nieco naciągany można nazwać chlebem. Wiele spośród tych, które kupujemy w piekarniach, to ziarna słonecznika czy dyni i siekane orzechy posklejane jajkiem. Nie zrozummy się źle. Nie ma w tym nic złego – przeciwnie, oleiste nasiona uzupełniają naszą dietę w zdrowe roślinne tłuszcze, którymi często warto zastąpić nadmiar węglowodanów. Łatwo jednak zatęsknić przy tym do miękkiego pieczywa z prawdziwego zdarzenia.
Ten chleb ukoi taką tęsknotę. Składa się w największej mierze z siemienia lnianego zmiksowanego na mąkę. Dzięki temu z proszkiem do pieczenia przygotowujemy prawdziwy wypiek, który dodatkowo wpasowuje się w dietę bliską idei keto, czyli mocno ograniczającą węglowodany.
![mieszanka chlebowa](https://images.iberion.media/images/origin/chleb3_9dabacb2f1.jpg)
Chleb dla diety keto
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Hrabia Smakula. Autor dodaje tam do mieszanki jeszcze jeden superskładnik: bogatą w błonnik babkę jajowatą. Jeśli mamy ten składnik pod ręką i chcemy go wykorzystać, po prostu dodajemy ok. 30 g, odejmując nieco mąki z siemienia.
Składniki
- 180 g siemienia lnianego
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1łyżeczka suszonego czosnku
- Do 1 łyżki ulubionych przypraw (np. bazylia, oregano, rozmaryn)
Chleb z siemienia lnianego
Jeśli nie mamy gotowej mąki, siemię lniane wrzucamy do małego kielicha blendera i miksujemy na pył. Na upartego można uzyskać taką mąkę nawet w zwykłym moździerzu. Mąkę przesypujemy do miski.
Do siemiennego pyłu dodajemy wszystkie pozostałe suche składniki. Czosnek granulowany czy zioła są oczywiście opcjonalne, ale świetnie podkręcają smak pieczywa.
Do masy wbijamy jajka i dodajemy 250 ml ciepłej wody, a następnie mieszamy. Mąka z siemienia będzie pęczniała pod jej wpływem i ciasto zyska na objętości oraz zwartości. Masa powinna być dość gęsta i nie będzie się kleić do rąk.
Przekładamy ją do niewielkiej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Chleb pieczemy przez ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Bez tej funkcji może wymagać dodatkowych 10-15 minut. Chleb studzimy na kratce.
Wypróbuj też przepisy na placki bananowo-cynamonowe i ziemniaczane placki bez tłuszczu.
![ciasto na chleb](https://images.iberion.media/images/origin/chleb2_ab3e7f43de.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_jogurtowe_z_borowkami_334ea91b77.jpg)
![ciasto z płatków](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie1_1c1c494d25.jpg)
![szybka karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka1_febf4a1e65.jpg)
![sałatka z jajek](https://images.iberion.media/images/origin/salatka1_9187700402.jpg)
![grzyby](https://images.iberion.media/images/origin/grzyby_c8c68058db.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_3e512eb01e.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki1_2e5fd3dc70.jpg)
![ser i ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_8dad522eae.jpg)
![siemię lniane](https://images.iberion.media/images/origin/siemie_lniane_f124302879.jpg)
![pierogi z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi1_c2514e767c.jpg)
![bułeczki](https://images.iberion.media/images/origin/bulki_d95b5a7f45.jpg)
![szakszuka](https://images.iberion.media/images/origin/szakszuka_b63ea74e19.jpg)
![nacinanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_na_dzien_ojca_93f6a4702f.jpg)
![ser z jajkiem](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_1f8a670ac4.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_6d1d6365bb.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_2_fea35929cb.jpg)
![lody truskawkowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody1_4576045e4d.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_2db2a46485.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_adfbbafdab.jpg)
![spłaszczanie roladki łyżką](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_d1d1424c19.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_75cb9cb243.jpg)
![ciasto z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_owocami_03620acc40.jpg)
![zapiekane kanapki](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekane_kanapki_226c019d86.jpg)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Włączanie pralki](https://images.iberion.media/images/origin/Pralka_93e6907b28.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)
![Chleb z Biedronki](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_06_19_T111823_867_a434df22ce.jpg)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![ciasto drożdżowe z czereśniami](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2184278507_ecf9b11875.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)