Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na domowe duszone żeberka dostałem od mamy. Nie zjesz tak w żadnej restauracji
Canva/@from_my_point_of_view

Ten przepis na domowe duszone żeberka dostałem od mamy. Nie zjesz tak w żadnej restauracji

7 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W końcu dostałem od mamy jej skrywany przepis na żeberka. Podzielę się nim z tobą, tylko nie mów nikomu. To najprostsza, domowa receptura, a jednak… Ten smak jest nie do podrobienia. Nie znajdziesz go nawet w najlepszej restauracji.

Mama gotuje najlepiej

Nie od dziś wiadomo, że nikt nie gotuje tak, jak mama. Nic przecież nie pobije domowego obiadu, ugotowanego z miłości. Moja mama gotuje najlepiej na świecie. Jej popisowym daniem są duszone żeberka, które rozpływają się ustach, a przy okazji świetnie pachną.

Mama bardzo długo skrywała przepis na to wyborne danie. Niby nic, a jakoś nie chciała się nim dzielić. Ostatnio jednak udało mi się przekonać ją, aby zdradziła tę kulinarną tajemnicę. A teraz ja podzielę się nią z tobą, ale pamiętaj: nie wiesz tego ode mnie. I nikomu nie pokazuj przepisu. Przyrzekasz? To możemy zaczynać.

żeberka.jpg
YouTube/@Weronika Domogród
Klienci alarmują, Lidl pilnie wycofuje pączki ze sprzedaży. Jest oświadczenie dyskontu

Co jeszcze oprócz żeberek?

Oprócz świeżych i dobrej jakości żeberek będziesz potrzebować tylko paru składników. Sprawdź listę, bo prawdopodobnie wszystkie potrzebne produkty masz w swojej kuchni. Jeżeli nie, zrób szybkie zakupy i zaczynamy. Nie możesz dłużej czekać, aby poznać ten nieziemski smak.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 cebula
  • 10 g chilli
  • 10 g majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml wody
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 20 g mąki
  • koperek
  • sól

Przepis na duszone żeberka

Według przepisu mojej mamy, żeberka musisz przez godzinę-dwie wymoczyć w zimnej wodzie . Następnie dokładnie je osusz i podsmaż z obu stron na patelni na ich własnym tłuszczu, bez dodatku oleju . Do żeberek wlej wino i dopraw solą .

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę . Wsyp ją na patelnie. Dodaj chilli oraz majeranek. Na małych oczkach tarki zetrzyj obrane ząbki czosnku lub przeciśnij je przez praskę . Całość wymieszaj. I przełóż do większego garnka.

Wlej wodę. Dopraw zielem angielskim i liściem laurowym . Doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj pokrywką i duś maksymalnie przez 2 godziny na bardzo małym .

Kiedy mięso osiągnie miękkość, sos zagęść odrobiną mąki i zamieszaj. Pamiętaj, żeby mąkę wymieszać osobno z sosem spod żeberek, nim wlejesz wszystko do garnka . Na koniec dodaj posiekany koperek i gotowe. Podawaj z ziemniakami i dobrą surówką. Niesamowity smak gwarantowany. Sprawdź, czy wiesz jak jeść poprawnie pączka oraz poznaj przepis Ewy Wachowicz na chleb .

duszenie żeberek.jpg
YouTube/@Weronika Domogród
Jola ma najlepszy patent na sos czosnkowy. Nie ma opcji, że się nie uda
Przerabiam ziemniaki na nadziewane ciasto. Niech się schowa tradycyjna tarta
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy