Ten przepis na pierogi leniwe pochodzi z 1895 roku. Do tej pory nie wymyślono lepszego
Twaróg, jajka i mąka, czasem odrobina masła czy ziemniaki – to składniki na jedno z najważniejszych dań naszego dzieciństwa, czyli pierogi leniwe. Ale czy wiecie, że przepis idealny na to danie został spisany już ponad 12 lat temu?
Pierogi leniwe – przepis z 1895 roku
Ugotowane i podane z cukrem, masłem lub cynamonem pierogi leniwe to ulubione szybkie danie w wielu polskich domach. Doceniają je zwłaszcza dzieci, a raczej ich mamy, które chętnie przygotowują je jako łatwy obiad dla swoich pociech, wśród których, jak wszyscy wiemy, zdarzają się także niejadki.
Ciekawym dodatkiem do pozornie zwykłych klusek są także sezonowe owoce, które, zwłaszcza latem, potrafią zmienić je w niezwykłą kulinarną przygodę.
Żadne śledzie i karp. Makłowicz na święta serwuje zupełnie inną rybę, smakuje jak z restauracjiLeniwe kluski - stary przepis wiecznie młody
Ale te wszystkie zbawienne zalety nie są dla nikogo nowością – co więcej, już od setek lat są to znane fakty. I mamy na to dowody, bo oto jeden z przepisów, które dziś są wciąż żywe, choć powoli odchodzą w zapomnienie, datuje się na 1895 roku. Odkąd go poznałam, korzystam tylko z niego i zawsze wychodzą doskonałe.
Składniki
- 2 jajka
- ¼ kg twarogu – najlepszy będzie półtłusty
- łyżka masła
- 75 g mąki pszennej
Leniwe pierogi – jak je przygotować
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Te pierwsze ubijamy na gęstą pianę. Rozgniatamy widelcem twaróg tak, by nie było w nim grudek. Ma przypominać krem.
Następnie w misce ugniatamy ciasto – twaróg z żółtkami i masłem – stopniowo dodając pianę z białek. Dodajemy też mąkę, ale ostrożnie, by wyczuć moment, zanim ciasto stanie się zbyt twarde.
Z ciasta formujemy wałek, z którego będziemy wycinać nożem odpowiedniej wielkości kluseczki. Gotujemy je we wrzątku do momentu wypłynięcia, a potem podajemy z masłem i cukrem lub właśnie z owocami.